Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Az én gyerekem is német nemzetiségibe jár, a jó osztályközösség és az erős német miatt nálunk nem merült fel 6.-ban a továbbállás. A gyerekem, ahogy betöltötte a 14. évét középfokú nyelvvizsgát tett németből, megérte maradni!
Sajnos a német haladó csoportok nem jelentenek tényleges haladót, nemzetiségis suliból érkezőknek óriási visszalépés, évekig lehet, hogy csak egy helyben fog toporogni.
Tegnap voltunk a Városmajorban nyílt napon. Három 10. osztályos kísért bennünket, 6 osztályos német gimibe járnak, immár 3 és fél éve tanulnak németül elméletileg nagyobb óraszámban, elmondták, hogy közülük ketten kezdőcsoportosak, egyikük haladó. Egyiküknek sincs még nyelvvizsgája, sőt az osztályból is még csak most készül középfokra az első diák. 10. osztályos németesek! A nemzetiségi általánosba járó 8. osztályos gyerekemnek már van nyelvvizsgája. Nekünk ez óriási csalódás volt!
Köszi mindenkinek előre és utólag is.
Városmajori nekünk nagyon az elérhető távolság határán van, de nyilván 03.16-ától még újratervezzük a sorrendet, a gyermek tapasztalatai, és a nem kevés egyéb szempont alapján. Meg ha esetleg valahova be sem hívnák, annyival kevesebb... Maradni sem rossz a fenekünkön, de most már elég sok munkája van benne a családnak, amit kicsit sajnálnék ;)
Hát, mi inkább vártunk 8.-ig, mert még az E5-ben is számunkra elfogadhatatlan méretűnek értékeltük a visszalépést.
De két tavaly hatosztályost végzett Eötvösös diák szépen boldogul Bécsben a német nyelvű közgáz egyetemen.
Azaz ha bevállaljátok az ideiglenes min. egy évig tartó nem kicsi visszaesést a suli többi előnye mellett, akkor van remény komoly előrehaladásra is a nagygimis évek során.
Toldy, E5, Major mind egyformán "puccos" hely? Valaki azt mondta, hogy a Majorban szalagavatón egy millió simán rajta volt némelyik gyereken ruhában... Na, ez nálunk nem lesz...
Igen, nem vagyok hülye, az első 8 suli nyilván elit, protekciósok is vannak itt-ott, de kérdés éreztetik-e a jobb hátterűek a kevésbé eleresztettekkel ezt?
Igen, gyanítom a visszalépést, csak nem mindegy mennyire, és igen, ez a kérdés, hogy mennyire lehet előrejutni, akár a németben, akár az angolban (mi most e kettőt szeretnénk)
Ezen is tépelődtünk, hogy esetleg jobb volna 8.-ig várni a váltással (nemzetiségi suli)... de a gyerkőc váltana, hát próbáljuk meg :). (Mert ki tudja mi lesz később?)
A szóbelis honlapot is nézegetem, meg a Gyakori kérdések oldalon is lehet vadászni, de azért titeket is kérdezlek ;)... Hátha valaki a zsírosbödön közelében van ;)...
A legtöbb suliban csak 1 németes csoport indul (klasszikus 15 fő felvett), ez főleg azoknak nem kielégítő, akik erős nyelvtudással érkeznek (pl. nemzetiségi, kéttanos). A csoportot haladónak hívják, de valóságban inkább erős újrakezdőnek minősül, mivel a gyengébb nyelvtudásúak is ott vannak.
Nézd azt végig a sulikban hol indul két csoport! A Trefortról hallottam, h erős a német és hogy céljuk a két csoport indítása, de ez nem valósul meg minden évben.
Köszönöm mindőtöknek (KR001-nek és Levia-nak is!
A németet illetően ha valakinek közvetlen családi tapasztalata van, kérem jelezze, hogy személyes info, mert úgy tisztábban látok ;).
Junior nyelvvizsga megvan, kb. 90%-os eredménnyel, tudom, nem egy középfok, de sajnáknánk veszni hagyni az eddig befektetett munkát... Ezért aztán tépelődhetünk is, ha felveszik, de nem németesbe, hogy mit csináljunk :(...
Esetleg nézd meg a szóbelis honlapot.
Ha kéttanról vagy jobbféle nemzetiségiből jöttök, akkor még a legjobb gimis szándék - csak haladókat vesznek fel - ellenére is az első évek visszalépést jelentenek majd, bármelyik gimit választjátok. Az nem mindegy, hogy nagygimisként mennyire lehet nyelvben előrejutni.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?