Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Szerintem a némettel azok járnak jól, akik nem kiemelkedően jó tanulók, és egy közepes gimibe szeretnének bekerülni. Hiába kevesebb németes helyet hirdetnek meg, de jóval kevesebb a németes gyerek, így kisebb a konkurencia. Akármelyik gimit nézem, a haladó németes osztályba alacsonyabb pontszámmal be lehet kerülni, mint a haladó angolosba.
A mi sulink azért jó ebből a szempontból, mert ugyan német nemzetiségi általános, de 7-8. osztályban angolt is tanulnak, így olyan iskolákba is tudnak felvételizni, ahová kell az angol osztályzat. Így pl. simán mehetnek itt kerületen belül az Óbudai angol tagozatára is. A lányom is bejutó helyen lett volna oda, de mi más sulit választottunk. Egy olyan németes suliból viszont, ahol nem tanulnak angolt, tényleg nehezebb továbbmenni, leszűkíti a lehetőségeket.
Sziasztok!
A Városmajori Gimiben 9. évfolyamon a második nyelv oktatása érdekelne. Igaz, hogy 5 különböző szinten oktatják? Ősszel írnak szintfelmérőt? Hol tudok ilyenekről informálódni? Lányom eddig német nemzetiségi általánosba járt, megvan a DSD/B1 nyelvvizsga. Köszönöm a válaszokat!
Teljesen alá tudom tamasztani, hogy a németes, főleg ha nincs angolból osztályzata, hatalmas mértékben leszűkíti a (8. utáni) mozgásterét.
Az is szívás, ha folytatná a németet és sok esetben az is, ha szabadulna tőle.
Tavalyhoz képest én is látom a csökkenő transzparenciát. :/
2 tavalyi sulinkban (László, Kölcsey) az ideiglenes és a végleges listán való hozzáférés változott ahogy láttam, de ez csak két példa lehet, hogy nem tendencia.
És a 6.osztalyos felvételik országos átlagban most sokkal jobban sikerültek,azaz ez adja magát,hogy magasabb a felvételi ponthatar,de nyilván így is nagyon magas🙁a gimisekrol nagyon nem mondható el,mert sok iskolában írt átlagok erősen a tavaly és azelőtti alatt maradtak.
Remélem kiteszi a Török is...bár hétvége van.
Hát a Konyvesben a gimiseknel tavaly 165 előtte 160 pont volt..most 168!!
Egy Vörösmarty terem.tudimanyosban is 13 pontos növekedés volt, más évhez képest majd 20...azt nem tudom ilyenkor,hol van ennek a vége.
Egy veresi gimiben 162 pont volt a reál vonal..előtte évben 153,144..vagy így valahogy....itt csapódik le,hogy az a plusz 12000 gyerek....
Könyves hatosban jól megnőtt a pontszám!
Tavaly 151/154 iden 166/168
Azert elég sok..vagyis a tavalyi hatos felvételi nagyon szerencsétlenül nehéz volt:(((
A nyolcas 166 felment 168-ra...ha jól emlékszem
Hát az nagyon jó lenne (OKTV). Kicsit szívfájdalmam, hogy nem fog már versenyezni angolból, pedig most az OATV-n nagyon jó helyezést ért el, mondjuk döntőbe pont nem jutott, de az első két forduló csak írásbeli volt és neki a szóbeli az erőssége... az nyelvvizsgán 100% lett.
Szerbet mi már csak azért hagytuk bent a végső listában, hogy elmondhassuk, oda is felvették volna, de dafke nem oda megy... :P
Lászlóban ezt egész biztos simán engedni fogják. :) Még OKTV-zni is lehet a vendégtanulóknak. ;)
Kicsit jóindulat kérdése, de ha elég határozottak lettek volna, nem küldhették volna el őket sem. Én itt közben az alvégről csöndben gyűjtögetem a Szerb rosszpontjait, megint egy... ;)
Amúgy nem kell évente osztályozózni... lehet sűrűbben is. Előrehozott érettségizni már 10. végén is lehet. Lányom a 4 év latint 2 alatt igyekszik lezavarni. Angolból ő 10. végén osztályozózott két évből, és előrehozottazott.
Viszont ha van a saját suliban angol, akkor a vendélgtanulózás nem működik sztem. De azt nem értem, miért mondhatták, hogy ezt nem lehet. A Lászlóban mondták ezt? ... Fura.
60%-ot! (Illetve van valami szabály, hogy részfeladatonként mennyit...)
Azért a 60% nem teljesíthetetlen szerintem, ha valaki be meri vállalni. Ha megszólalni nem is mernek, akkor legalább egy írásbelit, aztán majd valamikor a szóbelit...
Én a saját példámat hozom mindig a tanítványaimnak, hogy amikor csak tehetik, azonnal menjenek nyelvvizsgázni, mert én anno B2-C1 közötti szintről nem próbáltam meg, mindig halogattam és közben csak felejtettem, most meg egy újabb diplomaszerzés miatt rá vagyok kényszerítve és sokkal több energiát kell most belefektetnem, mint hogyha megcsináltam volna mondjuk érettségi után, vagy az utána következő pár évben bármikor.
Erről már beszéltünk, tudod, angolt nem érdemes neki 2. nyelvnek, mert már most van felsőfokhoz nagyon közeli szinten, vagy akár már ott is (B2-je 92%-os lett)... Egy éven belül, mire 2. nyelvet kell választani, szinte biztosan meglesz a C1 és te is említetted, hogy akkor már nem is ajánlják 2. nyelvként felvenni az angolt. Ha lesz lehetőség osztályozóvizsgázni évente angolból, bevállalja (megkérdeztem :) ).
Olaszból ugye gyakorlatilag garantált a C1 érettségire.
A franciával meg úgy vagyunk, hogy ha bírja és motivált, akkor különtanárral még fel tudjuk turbózni az iskolai oktatást - tudom, hogy a kéttanon annyira nem hangsúlyos a második nyelv.
Szóval két C1 az kb. biztos, a többi meg csak rajta múlik...
Sztem is szomorú, főleg hogy ha valami, akkor a nyelv az erősségük (meg a zene). Nem szeretik, nem mernek megszólalni németül. Az a bizonyos kint eltölthető két hét, amiből végül nem lett semmi, nekik pl pont jó lett volna érzésem szt. De ez már csak a volna-volna.
(Ezzel együtt 70 %-ot kell ugye elérni? Az sztem meglett volna, ha el mernek menni, de nem mertek.) De nem akarok itt német-elleneskedni, mikor közben mások meg szárnyalnak vele, főleg azért írtam le megint, mert a hibát fiamnál azzal követtem el, mikor rábeszéltem a németre. Ő nem akarta egyáltalán. Lányom más eset, ő magának választotta, viszont ezt azóta már nagyon meg is bánta.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?