Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » Körömbetegségek és gyógyításuk cikk

Körömbetegségek és gyógyításuk


A bőrből kialakuló elszarusodott köröm nemcsak védi az ujjbegyet, de a fogás és a tapintás legfőbb eszköze. Alakjának, színének és állagának a megváltozása fontos jelzés számunkra, hiszen a sérülésektől az örökletes és általános betegségeken át a fertőzésekig számos bajra hívja fel a figyelmünket.
Körömbetegségek és gyógyításuk

A köröm a körömágyon fekszik, és kötőszöveti rostok rögzítik, a körömgyökből táplálkoznak, növekednek, amelyeknek viszont ásványi anyagokra van szükségük a feladatuk ellátásához. A körömlemezt termelő sejtek a fehér félholdban vannak. Az új sejtek állandóan képződnek, naponta 0,1 mm-rel nyomják kifelé a régebbi sejteket, vagyis azokat, amelyek elszarusodnak. A kézkörmök gyorsabban, a lábkörmök lassabban nőnek. Télen lelassul a növekedés, nyáron vagy hosszabb ideig tartó meleg vízben történő munkavégzésnél gyorsabban nő a köröm. A gyakori alkoholfogyasztás is meggyorsíthatja a köröm növekedését.

A köröm szerkezete és vastagsága változik az életkorral, és a környezetből és a szervezetből származó rengeteg káros hatásnak ki vannak téve.

A körmön megjelenhetnek különböző foltok, barázdák, gödröcskék, melyek különböző betegségek előjelei lehetnek. Általában minden elváltozás a betegséget követő 6 hét elteltével válik láthatóvá a körmön.


Az elváltozások okai lehetnek:

- helytelen manikűrözés,

- vegyszerek alkalmazása,

- gombás fertőzések, amely leginkább a lábkörmöket érinti,

- fertőzések, szervi betegségek,

- táplálkozási hiányosságok: cink, jód, kalcium, kén, vas, A, B, C, E vitamin hiánya.Körömbetegségek és gyógyításuk:

- A köröm tövénél rózsaszín, az alsó felén fehér a köröm: veseelégtelenség.


- Kékes színű köröm: vérkeringési zavar.


- Zöldes színű körmök: a szervezetben méreganyagok vannak jelen, orvosi megfigyelést igényel.


- Narancsszínű körömhús: belső mérgezés állhat fent.


- Pirosas körömhús, piros széllel: asztmára, agyvérzésre való hajlam.


- Mélypiros körömhús: magas vérnyomás tünete, ellenszere a galagonyalé és a tea fogyasztása.


- Mélysárga színű köröm: máj- és epebetegség.


- Vörös csíkok, majd feketék: A körömágybeli sérülések miatti vérzésből ered.


- Gödröcskék: különösen 40 év felett alakulnak ki ezek a barázdák és harántcsíkok, főleg a B vitamin hiánya miatt, de létrejöhet a sok kézmosás, a zsíroldó- és mosószerek használata miatt is.


- Ismételten megjelenő barázdák: Anyagcsere- vagy hormonzavar, különféle bőrbetegségek tünetei lehetnek.


- Haránt barázdák: a Beau-féle barázdák sokféle betegségre utalhatnak, pl. ekcéma, fertőző betegség, bőr- és körömgyulladás…


- Hosszanti barázdák: vérkeringési rendellenesség.


- Hosszanti csíkok: szívbetegségre utal.


- Fehér áttetsző vízszintes vonal: cink hiány.


- Sárgás felemelkedő köröm: gombás fertőzésre utal.


- Fehér foltok: a körömlemez közé bejutó levegő hatására a körmön pont vagy csík alakú fehér folt látszódik. Előfordulhat vitaminhiány, körömsáncot ért ártalmak, de manikűrözés esetében is.


- Pöttyszerű horpadás: Pikkelysömör.


- Puha, vékony körmök: a hormonrendszer működésének csökkenésére, vérszegénységre, valamint bizonyos vitaminok hiányára utal. Ajánlatos zöld színű zöldségek és gyümölcsök, tojássárgája, kalcium, E- és D vitamin fogyasztása.


- Törékeny, érdes körmök: sörélesztő, búzacsíra és a B vitamin nyújthat segítséget. A homeopátiás szerek közül pedig a KH3 ajánlható.


- Hosszában leváló felületű körmök: A vitaminhiány miatt alakul ki, a citrom, a paradicsom és a sárgarépa kiküszöbölheti a tüneteket.


- Beszakadásra hajlamos körmök: idegrendszeri gyengeségére utal, a B vitamin pótlása eredményességre vezethet.


- Túl kemény körmök: pajzsmirigy-túltengés miatt alakul ki. Pajzsmirigy-diéta, B-vitamin adagolás megelőzheti a betegség komolyabbra fordulását.


- Ha a félhold láthatatlan: ha a félhold belesüllyed a köröm bőrébe, vagy a bőr benövi, általános gyengeségbe szenved az ember. Ha viszont a félhold elfoglalja a köröm felületének nagy részét, akkor erőteljes a szívműködés. Mindkét esetben orvosi beavatkozásra van szükség, ugyanis a félhold a körömfelület egy ötödét - egy hatodát foglalhatja csak el.Remélem ezzel a rövid kis cikkel tudtam segíteni nektek, hogy a helytelen körömápolással milyen körömbetegségek alakulhatnak ki, s hogy hogyan orvosolhatóak a különböző tünetek.
Írta: tinendo, 2008. október 19. 11:03
Fórumozz a témáról: Körömbetegségek és gyógyításuk fórum (eddig 10 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook