Konyhai fortélyok (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Konyhai fortélyok
Fokhagymát nem szoktam a tejbe tenni, kivéve ha vasi pecsenyét sütök, de a húst én is vékonyra szeletelem, és jól ki is verem.
A tojásba meg teszek egy pici sót, lisztet, és tejet is.
Ja, az Évának igaza van, én is fedő nélkül sütöm, és a tejbe teszem a sót meg fokhagymát reszelek bele, és most még kiegészítem a te borsos liszteddel, hát remekmű fog kialakulni.
Ja és nem szoktam vastagra szelni a húst és még kikloffantom.
Aranyos Pollikám, köszönjük a remek recepteket!!
Én úgy gondolom, hogy ezt a pulykát talán szeletekből is el lehet készíteni, Nekem ez nagyon tetszik, de óriási az adag, valóban csak vendégségre lenne érdemes elkészíteni!
Te meg nagyon aranyos, kedves, humoros, szép hölgy vagy és Mindnyájan szeretünk, igaz, Lányok!!!
De, nem hagyjuk ki drága Ilonkát és Pollikát sem a felsorolásból!!!
Természetesen itt nincsenek öregasszonyok, csakis vidám, házias, ügyes, szeretetreméltó Hölgyek !!!
Szurkálni nem szoktam. Van egy nagyon jó kis húsfogóm, jó hosszú nyéllel, azt használom.
Szóval te is azt mondod, hogy fedő nélkül. Köszi!!! Ki fogom próbálni!!
Brokkoli leves:
1 fej brokkolit alaposan megmosunk, rózsáira szedjük, forrásban lévő
enyhén sós vízben pár percig pároljuk, majd kész húslevessel, vagy tejjel és kevés vajjal összeturmixoljuk. Tetejére pirított zsömlekockát szórunk. Nagyon finom sajtkockával a tetején, ami kicsit megolvad a forró levesen.
Diós kosárka
40 dkg liszt
20 dkg Ráma
10 dkg porcukor
3 tojássárga
3 ek tejföl
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütõpor
legalább 40 db kosárkaforma
A hozzávalókat összegyúrjuk, és legalább 2 órára hûtõbe tesszük pihenni.
Töltelékhez:
3 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
1/4 citrom leve
1 db citrom reszelt héját
25 dkg darált dió
ízlés szerint mazsola
lekvár, meggybefõtt
A 3 tojásfehérjét felverjük, a porcukorral, a citrom levét és reszelt héját, a darált diót, és a mazsolát is hozzá adjuk, a tojás fehérjéhez. A tésztát kinyújtjuk kb. 0,5 cm-re, pohárral kiszaggatjuk, a pohár egy kicsit nagyobb legyen, mint a kosárkaforma. Mindegyik kosárkába tesszünk egy tésztát, az aljára lekvárt vagy 1 szem meggyet rakunk, és erre halmozzuk fel a tölteléket. Utána tepsibe téve, elõmelegített sütõben, 180 fokon szép aranybarnára sütjük, porcukorral meghintjük.
Ötlet:
Ha valaki nem szereti a tojásfehérjét a töltelékben, el is hagyhatja, akkor annyi meleg tejet adjon a többi hozzávalóhoz, hogy jól összeálljon, de ne legyen folyós. Viszont a dió mennyiségét 40 dkg-ra kell emelni. Húsvétra és karácsonyra nagyon alkalmas, megsüthetjük 1 héttel elõtte, dobozva zárva
Kétsajtos pogácsa
50 dkg finomliszt,
1 tk só,
1 tasak szárított élesztõ,
25 dkg margarin,
1 pohár (150g) natúr joghurt,
150 ml langyos tej,
25 dkg füstölt sajt,
15 dkg trappista sajt,
1 tojássárgája,
A sajtokat lereszeljük, a margarint megolvasztjuk. A lisztet, a sót, az élesztõt, az olvasztott vajat, a joghurtot, a tejet, a füstölt sajtot, és a trappista felét gyúrjuk össze, letakarva 1 órát pihentetjük. Ha megkelt a tészta, lisztezet deszkán kb. 2 cm vastagra, nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval, kiszúrjuk. Két kezünk közé véve, egy kicsit oldalról megsodorjuk. A tetejüket a tojássárgájával megkenjük, megszórjuk a maradék sajttal, és tepsibe téve nem túl közel egymáshoz, szép pirosra sütjük
Fûszeres pulykamell
1,3 kg pulykamell
15 dkg darált hús vagy darált sonka
1 db zsömle
1 db nagy póréhagyma
1 db alma
1 db piros húsú paprika
40 dkg reszelt füstölt sajt
3 db + 2 db tojássárga
2,5 dl húsleves leve
1 cs apróra vágott petrezselyem
3 ek mustár
ízlés szerint só és bors
A pulykamellet középen felszújuk egy éles késsel. A húst kívül-belül besózzuk és borsozzuk. A zsömlét vízbe beáztatjuk, a póréhagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra felvágjuk. Az almát és a paprikát megmossuk, megtisztítjuk, és a húsukat apró kockákra vágjuk. A kinyomkodott zsömlét, a darált húst vagy sonkát, a póréhagymát, az almát, a paprikát, 3 db egész tojást, és 20 dkg reszelt sajtot, sóval, borssal összedolgozzunk. Ezzel töltjük meg a pulykamellet, a nyílást összevarrjuk vagy hústûvel összetûzzük! Tepsibe tesszük, aláöntünk 2,5 dl húsleves levét, alufóliával letakarjuk. Elõmelegített sütõben 200 fokon, kb. 75 percig sütjük. Közben míg sül, készítünk egy sajtkrémet, amit a sülés vége elõtt 15 perccel a húsra rákennünk, és így kérget sütünk a húsra. A megmosott és apróra vágott petrezselymet összekeverjük a maradék sajttal, a mustárral, és a 2 db tojássárgával, ezt kenjük a húsra, de már az alufólia nem kell. Ha kész, tálaljuk bármilyen körettel, vagy hidegtálra is rakhatjuk. Ha kihûlt, 1 éjszakára hûtõbe tesszük, másnap felszeletelve, hidegtál készítéséhez felhasználhatjuk. Nagyon finom, különleges étel, érdemes kipróbálni!
(Ha maradna töltelék, ne dobjuk ki vagy fagyasztóba tegyük be, vagy rakjuk a hús mellé, és süssük meg! )
napsugaras szép napot minden leányzónak :))))))), mivel közöttünk öreg nincs.
Végre tavasz, még a közérzetem is más.:))
Nem kell fedő alatt sütni a rántotat sem. Akkor lesz jó ropogós a bundája, ha fedőnélkül sül.:)
A vastagabb szeleteket, csirke, pulyka darabokat érdemes csak egyik oldalát rövid időre letakarni, de fedő nélkül sütjük tovább, mind a 2 oldalát. Ja és nem szurkáléjuk a husit, mert kijön a finom levecskéje-aromája.:)
A rántott húsokat is így csinálom. és ott nincs ilyen gondom, de legközelebb ki fogom próbálni. Anyukám mindig azt mondta, hogy fedő alatt, lassú tűzön kell sütni a bundázott húsokat.
Igaz, Ő csak rántott húst sütött. Arra lehet, hogy ez az érvényes mód. :-)
Köszi szépen a tanácsot!
Azt, hogy lassú tűzön, de főleg hogy fedő alatt sütöd.
A karaj nem olyan vastag hogy fedő kellene, Ráadásul mivel tejben is áztatod, meg fedőt is teszen rá, igy nagy főz keletkezik, ami a panir tapadását igencsak gátolja:)
Fedő nélkül süsd.
Egyébként én csak akkor szoktam (de akkor is csak rövid időre) fedőt rakni a rántott húsra, ha néha csirkecombot rántok, ami mondjuk elég nagg is.
Ja igen. Jellemző, hogy akkor jut eszembe, hogy mit is akartam, amikor már elküldöm. :-((
A következő a gondom. Szoktam úgy rövidkarajt sütni, hogy kiverem, besózom tejben megáztatom (ezt itt ajánlotta valamelyikőtök, de már nem emlékszem rá, hogy ki. Bocsánat érte! És egyben köszönet is! Remekül bevált, sokkal omlósabb tőle a hús!!)
Na amit akartam. Utána borsos lisztben megforgatom, majd kevés vaj és olaj keverékén megsütöm. Ami a gondom, hogy a hús egyik oldaláról néha mind a kettőről foltokban lejön a "bunda". Lassú tűzön fedő alatt sütöm. Mit csinálok rosszul?
A Húsvétot én sem szeretem. A pacsulira mint sok egyéb más illatra (szagra) allergiás vagyok, így mindig minden évben el kell mondanom, hogy eszükbe ne jusson meglocsolni. Nem mindenki érti meg. :-((
Érdekes módon Balázs szereti, és rengeteg helyre elmegy locsolni. Reggel elindul, este szokott hazaérni.
Pollikám ez a HÚSVÉTI HAMIS SONKASZELETEK nagyon finom lehet. Ki fogom próbálni!! :-))
Köszönet a receptért!!
Incikém, arról szó sem lehet, hogy Te utálatos vénasszony lennél!!!
♥♥Te az aranyos, nevetős, vidám Hölgyek közé tartozol a kedves mosolyoddal ♥♥
Húúúúúúúú, Pollikám, ez mindkettő pompás lehet!!! Mi nagyon szeretjük a csülköt, így megdarálva jól megoszlik a hús-zsír aránya :)))
Köszönöm szépen, látod, tanulhat még az olyan öregasszony is mint Én!!!
Lányok a szokások helyett tettem be a receptet. Különben is én nem szeretem a húsvétot, örök járkálásból és pacsuliból, na meg ivászatból és evészetből áll. Nekem meg egy csomó készülődésből - egy szóval fáradságból-. Öreg vagyok már én ehhez. Jobb a csendes meghitt családi fészek az unokákkal és nekik készített ünneptől független kedvenc kajájukkal.
Öröm és pihenés számonómra, nekik meg élmény.
Különben a városban nincs már ünneplés, sem locsolkodás. Mindenki menekül valamerre, mint hétvégeken szokták. Régen nem láttam pénzét számolgató kis gyereket, vag csak főtt - festett tojást kapó és földhözverő fiúcskát. Már ezt sem ismerik a mai fiú gyerekek, a többiről már ne is beszéljünk.