Konyhai fortélyok (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Konyhai fortélyok
Édes lölköm, dobtál egy hátast, hólapátoláskor?Képzeld el, ha még iszol is valamit. De hólapátoláskor kötelező a forralt bor, de ez a grog sem hangzik rosszul, csak én nem szeretem a rumot.
Tanulva az esetedből, ezután forró piával a kezemben megyek havat lapátolni, hogy egyenesben maradjak.
1004. Alkoholmentes karácsonyi puncs
Hozzávalók:
1 db citrom
1 db narancs
1/2 liter vörös szőlőlé
1/2 liter almalé
4 db szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 csipet szerecsendió
1/2 citrom reszelt héjja
méz
Elkészítés:
A citromot, narancsot kifacsarjuk, majd a szőlő- és almalével, a fűszerekkel és a citromhéjjal felfőzzük, és kb. 10 percig forraljuk. Az így elkészített puncsot leszűrjük, és ízlés szerint mézzel édesítjük.
1008. Angol puncs
Hozzávalók:
2,5 dl édes vörösbor,
2,5 dl édes fehérbor,
1,5 dl rum,
50 dkg porcukor,
2 db citrom,
2 db narancs.
Elkészítés:
Mossuk meg a citromot és a narancsot, majd nagyon vékonyan hámozzuk meg. Rakjuk a héjakat kb. 5 dl vízbe és forraljuk fel. Öntsük hozzá a borokat és a rumot, szórjuk bele a cukrot és facsarjuk bele a gyümölcsöket. Alaposan keverjük össze, és puncsos tálkákban kínáljuk!
1009. Ünnepi puncs
Hozzávalók:
1 l forró fekete tea,
5 evőkanál méz,
0,5 dl gyömbérszirup,
3 dl rum.
Elkészítés:
Forrósítsuk fel egy lábosban a rumot, a mézet és a gyömbérszirupot, majd öntsük hozzá az előzőleg leforrázott és elkészített fekete teát. Citrom vagy narancskarikával díszített puncsos poharakban kínáljuk.
1010. Karácsonyi puncs
Hozzávalók:
1 l almabor vagy almalé,
2 rúd fahéj,
1 teáskanál őrölt szerecsendió,
1 dl méz,
2 citrom leve és héja,
1 l ananászlé.
Elkészítés:
Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az almabort/almalét a fahéjrúddal, majd nagyon lassú tűzön, lefedve, kb. 5 percig főzzük. Tegyük bele a fűszereket és hozzávalókat, majd még öt percig főzzük. Puncsos tálkákban kínáljuk 1-1 fahéjrúddal, amellyel kevergetni lehet a puncsot.
Egy jótanács:::
Az alábbi megkóstolagatása után irány az ágyikó.:)))))))))))))
1011. Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók:
0,5 l vörösbor,
0,5 l piros szőlőlé,
3 szegfűszeg,
1 rúd fahéj,
cukor vagy méz ízlés szerint,
2 narancs héja és leve.
Elkészítés:
A bort a szőlőlével együtt forraljuk fel, és tegyük bele a fűszereket és a narancshéjat. Hagyjuk egy kicsit állni, majd édesítsük ízlés szerint, és öntsük bele a narancs levét is. Csészékbe öntve, almakarikákkal tálaljuk.
1012. Forralt bor
Hozzávalók:
1 l vörös vagy fehérbor,
8 dkg cukor,
1 rúd fahéj,
5 szegfűszeg,
két szegfűbors,
fél citrom.
Elkészítés:
A bort és a többi hozzávalót öntsük üvegedénybe, majd forráspontig hevítsük (nem forrhat fel, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.
Épp a múltkor írtam be a receptes naplómba egy párat..
1013. Csoki krémlikőr
Hozzávalók:
2 dl víz
15 dkg cukor
3 ek. kakaó
2,5 dl rum
1 tubus sűrített tej
Elkészítés:
A vizet a cukorral és a kakaóval összefőzzük, ha kihűlt a sűrített tejjel meg a rummal összekeverjük.
Eredeti angol-puncs
2,5 dl édes vörösbor, 2,5 dl édes fehérbor, 1,5 dl rum, 50 dkg cukor, 2 db citrom, 2 db narancs.
A gyümölcsöket megmossuk, letörülgetjük, majd mindkettõnek hajszálvékonyra hámozzuk a sárga héját. 5 dl vizet a héjakkal felforralunk, ezután hozzáöntjük az összes többi alkoholt. Beleszórjuk a cukrot, és éppen csak forráspontig melegítve, belecsavarjukm a citrom és a narancs levét is. Jól összekeverve, azonnal tálaljuk.
Grog
6 cl rum
1 cl citromlé
1 kockacukor
1 szelet citrom
szegfűszeg
fahéj
citromhéj
A rumot, a citromlét és a cukrot egy füles pohárban elkeverjük, hozzáadunk néhány szegfűszeget és fahéjdarabot, majd felöntjük forróvízzel, a tetejét megpermetezzük a citromhéjjal, s beleejtünk egy citromszeletet
Sziasztok, kellemes napot mindenkinek!
Itt kevésbé kellemes. Hideg van, és esik a hó. :-((
Találtam valamit, és megosztom veletek:
A fűszerek minden ételnek egyedi íz világot kölcsönöznek, ám nem mindig tudjuk, melyik ételhez milyen fűszert használjunk fel. Bemutatunk néhány otthon elkészíthető finom fűszerkeveréket, amelyek egyszerűen összeállíthatók.
Konyhai fűszerkeverék:
Hozzávalók:
25 g majoránna, 25 g bazsalikom, 25 g koriander, 25 g kömény, 105 g borsfű, 105 g kakukkfű, 126 g mustármag, 126 g pirospaprika, 180 g zellerlevél, 260 g szárított gomba
A szárított fűszernövény részeket megőröljük, és ha szükséges még egy nagy lyukú szitán és átszitálhatjuk, hogy ne maradjon benne nagyobb rész.
Egy tálban jól összekeverjük az egészet, majd ha szükséges a végén adhatunk hozzá sót vagy borsot is. Üvegedénybe téve száraz sötét helyen tároljuk.
Általános fűszerkeverék:
Hozzávalók: 37 g ánizs, 150 g bazsalikom, 3 g babérlevél, 15 g borókabogyó, 15 g borsfű,38 g édeskömény, 23 g vargánya,10 g kakukkfű, 14 g kapor, 75 g kömény, 10 g Lestyán,185 g majoránna, 5 g mustármag, 25 g pirospaprika, 15 g rozmaring, 185 g petrezselyem, és koriander.
Itt is fontos, hogy csak szárított fűszernövényeket használjuk, amelyeket apró porrá őrlünk, összekeverünk majd egy jól záródó üvegbe töltünk.
Ezt a fűszerkeveréket használhatjuk húsok, mártások és levesek ízesítésére is. Diétás étrend mellé is használhatjuk, hiszen nincs benne só és bors, ami izgatja a vesét.
Pástétom fűszerkeverék
Hozzávalók:
80 g babérlevél, 80 g bazsalikom, 80 g citromhéj, 80 g fehérbors, 80 g gyömbér, 80 g majoránna, 80 g szerecsendió, 40 g fehér mustármag, 80 g kakukkfű, 40 g paprika, 80 g tárkony.
Ez a fűszerkeverék ideális lehet kolbászok, vagdalt húsok és pástétomok ízesítésére, de akár a fasírozottnak is kitűnő ízt kölcsönöz.
Borspótló fűszerkeverék
Hozzávalók:
85 g koriander, 85 g kömény, 85 g majoránna, 85 g boróka, 170 g csombor, 170 g fehér mustármag, 320 g paprika.
Ezt a fűszert diéta vagy egyéb olyan ételekhez érdemes használni ahol a bors ízét szeretnénk pótolni.
Forrás:www.kertvarazsmagazin.hu
Lányok, most, hogy itt van a nyakunkon a tél, amilyet már régen nem éltünk át.
Beszéljünk a lélek melegítőkről, forralt bor, grog, puncs. Ki mit tud?
Nem szoktam, de egyszer megpróbáltam:)
Jó volt, hogy nem kellett ott állni mellette, mert reggelre "kisült" a víz belőle:)))
Ősszel volt maradék szilvám és összeaprítottam főztem vagy 10 percig aztán merülőmixerrel péppé zúztam és zselésítő cukrot tettem bele:))
Három picike üveg lett, de úgy ettük mintha sose ettünk volna:) Ez Nekem azért ízlett nagyon, mert (azon túl, hogy Én készítettem:)) kellemesen savanyú volt, míg az "igazi" olyan édes mint a "márc", ahogy drága Apósom mondta valaha:)))
Megkuksiztam! Jól néz ki, finom lehet, bár, ami szilvából van, az csak jó lehet! :-)))
Te szoktál szilvalekvárt készíteni a sütőben?