Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Kisfiam 3 és fél éves és nagyon nehezen beszél és dadog kihez kellene vinnem a gyereket? Vagy tudok neki valahogy segíteni? fórum

Kisfiam 3 és fél éves és nagyon nehezen beszél és dadog kihez kellene vinnem a gyereket? Vagy tudok neki valahogy segíteni? (tudásbázis kérdés)


2009. júl. 24. 00:27

Sziasztok,

Elvileg 3 éves korra már összefüggően kell, mondatokban beszélni a gyerekeknek. A fórumnyitónak üzenem, ha csak beszédhibás, de mondatokban beszél, az még életkori sajátosság, nem olyan nagy gond. A dadogással akkor kell foglalkozni , ha több hónapig fennáll, mert pár hétig, esetleg 2-3 hónapig sok kisgyerek dadog ebben a korban. Nem szabad vele türelmetlenkedni és rászólni. Ha viszont nem is képes még mondatokat mondani, akkor tényleg nevtanba kell menni-ami nem biztos, hogy sokat ér, mert annyira túlterheltek, hogy érdemben nem foglalkoznak ezzel a korosztállyal még-tisztelet a kivételnek. Ha megteheted keress fel egy jó logopédust, aki maszekban elvállalja.

16. accb6cf2da (válaszként erre: 15. - Smumika)
2009. júl. 21. 16:39

Valami ilyesmire gondoltam, mint szervi baj.


És már jól van kisfiad? Mennyi idős?

2009. júl. 21. 16:25

Hát az én nagyobbik fiam 3 éves volt mikor ugy mond elkezdett beszélni szoltam dokinak védőnőnek azt mondták előfordul az ilyen majd behozza a lemaradást .4 évesen kezdett oviba járni és akkor az ovónők mondták csak nagycsoportól van logopédus nekik erre én kicsit meglepődtem mert ugye bár nem nagyon beszél vagyis már akkor szépen beszélt csak vannak betűk amiket vagy nem mondott vagy másképp mond.4 évesen sokat is hiányoztunk így nem csináltam semmit azon kivül hogy sokat foglalkoztam vele.

Majd 5 évesen elkezdte a középsőt akkor bevették a logopédiai csoportba mert beszéltünk azzal a logopédussal aki szokott az oviba lenni bár most nem ő volt de szolt a helyetesnek hogy foglalkozzon vele meg vegye be csoportba .

Így elkezdte 5 évesen sokat fejlödött de még mindig van olyan betű amit nem ugy mond ahogy kéne .Sajnos 4 évesen vette észre egy fül orr gégész hogy le van nőve a nyelve akkor vágták fel neki ő neki ez volt a baj és lehet emiatt nem beszélt hamarabb pedig rengeteg dokihoz jártunk mivel veseproblémánk volt van meg allergiás asztmás de egy doki se vette észre a nyelvét.Vidd el feltétlen valahova mert emiatt visszahuzodo lesz sajnos az én fiam nehezen oldodik sőt volt egy szakasz az oviba mikor nem beszélt pedig.:(Sajnos hogy itt falun nem segitett nekem senki ez ügyben mert mindenki azt mondta nem baj de igenis baj .Rengetegett kell foglalkozni velük rajzolni festeni kirakozni ezek is segitenk logopédus mondta meg verselni mesélni és kirándulni sokat hogy legyen élménye és kezdjen mesélni róla .

14. accb6cf2da (válaszként erre: 11. - Ritkó)
2009. júl. 21. 16:18

Már kész voltam majd nem és kitöröltem:(

Tehát az fiam kis korában dadogott, azzal kapcsolatban tudok mesélni, de más beszéd hibával kapcsolatban sajnos nem.


Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a gyerek lusta, a szülök nem foglalkoznak vele esetleg eleget. Szerintem logopédus rendbe teszi.

Remélem, hogy nem más baja van!

2009. júl. 21. 16:09

Ritaanyu!

haladéktalanul vidd el a Nevelési tanácsadóba, vagy mutasd meg az óvoda logopédusának.

12. zebracsikó (válaszként erre: 11. - Ritkó)
2009. júl. 21. 16:08

ez már elég súlyos beszédfejlődési elmaradás!

A Nevelési Tanácsadókban van logopédus, gyógypedagógus, pszichológus (sok helyen neurológus és pszichiáter is). Szakszerűen kivizsgálják, ha kell, továbbküldik.

11. Ritkó (válaszként erre: 9. - Accb6cf2da)
2009. júl. 21. 15:44

4 éves lesz októberben, és nem tud beszélni, ez már baj nem? Nemhogy mondatokban nem tud beszélni, nem lehet érteni a szavakat amit mond.

Nevelési Tanácsadóba vitték, nem tudom hogy ott mit csinálnak vele.

2009. júl. 21. 15:32
Természetesen a háziorvos és a védőnő sem tud kezdeni vele semmit, de azt meg tudja mondani, hová forduljanak, hol van a legközelebbi Nevelési Tanácsadó, logopédus, vagy az adott szakrendelés amit keressnek fel.
2009. júl. 21. 15:31

Nem kell hamarabb vinni.

Több oka lehet a dadogásnak. Az is lehet, hogy utánoz valakit, az is, hogy gyorsabban jár az agya, mint, ahogy eltudja mondani, az is, hogy nem tudott valami traumát feldolgozni, stb.

Oviba a logopédus csak nagycsoportba foglalkozik a gyerekekkel.

2009. júl. 21. 15:28
Ja és az Ő kisfia is 3,5 éves,sőt már több is egy kicsit, de azt mondták, hogy hamarabb kellett volna neki vinnie.
2009. júl. 21. 15:28
Háziorvos nem tud vele kezdeni semmit. Én gyermek pszihiáterhez vittem, ahol volt logopédus is. Írtak neki gyógyszert is, de azt nem adtam a gyereknek. Az, hogy a pszihológussal kibeszélte magát sokat segített.
2009. júl. 21. 15:27
Az egyik ismerősöm kisfia is nehezen beszél, nem lehet érteni amit mond, és mások tanácsára Ő meg Nevelési Tanácsadóba vitte a kisfiát.
2009. júl. 21. 15:27

Szia!

Amennyire én tudom az oviban is csak 5 éves kortól szűrik a beszédhibákat. De a gyermekorvos és a védőnő erről többet kell, hogy tudjon, fordulj hozzájuk nyugodtan.

2009. júl. 21. 15:26
A háziorvos jó ötlet. Szerintem logopédust és gyermek-pszichológust is fog ajáljani.
2009. júl. 21. 15:21

Mióta dadog?

Nem történt vele valami?

2009. júl. 21. 15:20
Szia! Szerintem mindenképpen vidd el először a házi orvoshoz, és kérj tőle tanácsot, hogy nem e kellen logopédushoz járnia a gyermeknek?
2009. júl. 21. 15:18
Kisfiam 3 és fél éves és nagyon nehezen beszél és dadog kihez kellene vinnem a gyereket? Vagy tudok neki valahogy segíteni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook