Ki, mit főz Karácsonykor? (beszélgetés)
Köszi :) megnéztem és sikerült beazonosítanom őket.
A haddock a foltos tőkehal, a cod a sima tőkehal és a seabass a tengeri sügér. Ez utóbbi itt épp nem nagyon van, cikkeznek is róla hogy alig fognak a norvég partoknál az utóbbi időben. A különböző tőkehalak viszont vannak, lehet hogy az lesz :)
De közben olvastam több helyen hogy a lazacot is készítik rántva, és finom. Amúgy szeretjük és mivel olcsó is, sokat eszünk, de eddig csak vajon sütöttem, ill. lazacos tésztának csináltam meg, rántva még nem készítettem :)
Én csak az angliai tapasztalatokról tudok beszámolni. A seabass, haddock és a cod is tökéletes rántott hal alapanyag. A cod kicsit büdös szerintem. Azért írom angolul a neveket, mert azoknak a helyi megfelelőjét valszeg egyszerűbb megtalálni angolból, mint magyarból.
+ a lillafüredi pisztrángosnál készítenek rántott pisztrángot is, ami eszméletlen finom.
Töltött káposzta lesz, de nem szenteste, hanem 25-26-ra. Beigli mindenképp.
Jó lenne rántott hal, de ponty itt nincs, tengeriből meg nem igazám tudom melyik legyen... olyan kellene ami nem száraz rántva.
Hozzá majonézes krumpli meg valami más sali...
Kéne valami jó ünnepi leves is, de még nincs ötletem...
Mézeskalács
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
10 dkg méz
10 dkg porcukor
5 dkg margarin
1 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
fél tasak mézeskalács fűszerkeverék
A mézet és a margarint langyosítsuk meg és a többi
hozzávalóval keverjük össze. Ha kell lisztet lehet még hozzá tenni, hogy ne
ragadjon. Ha a tészta felülete nem ragad és nem fényes, akkor jó. Késfok
vastagságúra nyújtsuk ki, tetszés szerinti formákkal szaggassuk ki. Tetszés
szerint díszítsük és vajjal kikent sütőlapon süssük ki.
Én olyan 180 fokon szoktam sütni, előmelegített sütőben.Nagyon hamar megsül. kb 10 perc. Először puha lesz,de bekeményedik. Tedd egy szalvétával kibélelt dobozba és vágjál közé egy pár cikk almát,jól zárd le! pár nap alatt megpuhul!
Nálunk elvileg húsleves lesz és kacsasült almával,hozzá krumplipüré,vagy rizs,általában van rántott cukkini is,ami szintén lesz,ezt magában is megesszük
Desszert zserbó,keksztekercs,tiramisu,hókifli, habcsók és rendelünk sajtos és szezámos rudacskákat,ebből jut anyóséknak és sógornőméknek is,cserébe tuti kapunk beigli és egyéb kóstolót :-)
További ajánlott fórumok:
- Ki tart velem szeptember 5-től, karácsonyig a diétámba? Együtt könnyebb!
- Új év előtti elhatározás avagy Karácsonyig -5kg!
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- 2010 karácsonyig - 15 kiló. Társakat keresek, együtt könnyebb:)
- NAGY FOGYÁS! 2011 karácsonyig lefogyunk!
- Van itt valaki aki itt lesz karácsonykor és szilveszterkor és a két ünnep között, akivel a magányosok beszélgethetnek?