Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ki mennyi fűtésszámlát fizet? Mivel fűt, mekkora területet és szigetelés van-e a lakáson/házon? fórum

Ki mennyi fűtésszámlát fizet? Mivel fűt, mekkora területet és szigetelés van-e a lakáson/házon? (beszélgetős fórum)


1 2 3
84. syria (válaszként erre: 83. - Katt2)
jan. 28. 14:54

Mifelénk már nem lehet beszélni kemény télről (sajnos). A klímaváltozás mindent felülír. Úgy tervezték a házakat (legalábbis a mi családiházas övezetünkben), hogy az északi oldalon ne is legyen ablak, hanem K-D-Ny irányból, különösen D-Ny-i irányba. 100 éve ez nagyon hasznos volt; mára ... . Ilyenkor jó, amikor a 16 négyzetméteres nappali 2x4 négyzetméteres ablakain délről, nyugatról besütő nap akár 2 fokot is emel a szoba hőmérsékletén, de a tavasz elmúltával a helyiségben nem lehet megmaradni klíma használata nélkül, hiába vannak leengedve a redőnyök. A jól megtervezett hőszigetelés nagyon fontos lenne, de úgy látom, hogy többnyire az is csak pillanatnyi érdekszempontok alapján történik.

Nem muszáj hőszivattyús házban gondolkodni, mert az a tömegek részére elérhetetlen, csupán ki kellene használni okosan 😊 az építési telken elérhető természeti adottságokat, erőforrásokat.

83. katt2 (válaszként erre: 80. - Syria)
jan. 25. 13:11

Én még a legkeményebb télben is kijövök 500 köbméter alatt. A fűtés igazából csak decemberben indult be. Addig egész jó idő volt, csak hajnalban ment a fűtés, kb. 2,5 óráig. Akkor felnyomta a padló hőmérsékletét annyira, hogy délelőttig volt legalább 22 fok. Utána elkezdett sütni a nap. Hatalmas ablakaink vannak, még ha nem is süt igazán a nap, akkor is tartja a lakás a 22...24 fokot. Ha meg süt, akkor 26 fok van. Ez most is így van, csak délután rá kell egy kicsit segítenie a kazánnak, talán 2 órát. Akkor megint feljebb megy a padló hőmérséklete, este 11.kor van 23 fok, hajnalban megint jön a 2,5 óra ( automatika tartja, nincs termosztát )

A lényeg a hatalmas ablakokban rejlik. A ház délnyugati fekvésű, 11-től jön be a meleg a Napból. Ezért nem kell annyit fűteni. Éjszakára be kell húzni a függönyöket, különben a világűr ugyanúgy kisugárzással elveszi a szoba melegét, mint ahogy nappal a napsütésből kapjuk a meleget.

A fő baj ott van, hogy a Nap melegét a régi házakban nem használták ki az építészek. Beterveztek ablakokat, amik csak lőrések ahhoz képest, hogy egy ablaknak milyennek kellene lennie.

A másik probléma a külső hőszigetelés. Nem a falra kell tenni 15 cm-t, hanem a fődémre. És nem 15-öt, hanem 40-et. A meleg legnagyobb része a födémen távozik, mivel a meleg levegő felfelé száll. Persze, tesznek a függőleges falra is mondjuk 15 cm-es grafitos szigetelést, de ezt már csak a 2 millió/nm-es házaknál. Nincs is bevezetve a gáz, hőszivattyús, okos ház, stb. Voltam ilyenben, a tavaly a legkeményebb hónapban is 11 ezer volt a villanyszámlájuk... És ebben benne van minden luxus. Egy baj van csak velük, nem a hétköznapi embereknek való. Kicsit drágák...

82. forrest2010 (válaszként erre: 77. - Syria)
jan. 25. 11:15

... szerintem kilátszik ott az egész ló is /szegény!/ ...


... de ! arra a kijelentésére szerintem sokan emlékszünk !!! sokáig " röhögött " rajta a fél ország !!!

81. forrest2010 (válaszként erre: 80. - Syria)
jan. 25. 11:11
... pontosan !!!! nem szoktad nézni h hány m3 gáz fogy nálatok 1 év alatt ? nekünk / 94 telén / az első évben 2.800 m3 fogyott aztán vettünk 1 kandallót , tavaly már csak 6-800 m3 fogyott :) én + pénzbe nem figyeltem h az mennyi ? volt :( :(
80. syria (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 25. 11:06

1. különálló családi ház (nincs egy fallal egybeépülve a szomszéd házzal)

2. a ház nincs szigetelve csak a nyílászárók utólagosan (a semminél több)

3. 74 m2

4. gáz vagy vegyestüzelésű kazán, amit megtartottunk a gáz előtti időből

5. minimum 20, maximum 26 fok; utóbbit gázzal lehetetlen elérni

6. 2021-ben a csak fűtésre használt gáz éves számlája 268.566 Ft volt; ez havi 22.380,5 ami nagyon sok.

Főleg úgy sok, hogy időnként a kazánt is használjuk, amikor meg nem, akkor a konyha 13-16, a fürdő 18-19 fokos. Felpiszkált a kérdés, ezért utánanéztem a számláknak. Kár volt. ELDOBOM A ZAGYAM!

2020-ban hasonló időjárás, hasonló életvitel mellett 171 ezer volt; ami havi 14.250

2019-ben hasonló időjárás, hasonló életvitel mellett 172 ezer volt; havi 14.360

2018-ban hasonló időjárás, hasonló életvitel mellett 127 ezer volt; havi 10.666

Azt hiszem, ez bizonyíték arra, hogy nem rezsi-, hanem fűtőértékcsökkentésben részesülünk.

79. katt2 (válaszként erre: 77. - Syria)
jan. 24. 15:20

Szerintem nálunk is a széndioxid kibocsájtás csökkentése miatt van ez a cirkusz. A mindenféle nemzetközi egyezmények nélkül, nálunk a 2015-ös szint lenne, vagyis nem lenne napelem. De mennyire lehet ezt komolyan venni, amikor az országok eladják a széndioxid kvótájuknak egy részét? Valószínű, Kina a legnagyobb felvásárló, hiszen egymillió embernek ennie kell és ez csak munkával érhető el és az bizony környezetszennyező... Nekik teljesen mindegy, hogy mit gyártanak, csak el lehessen adni... Ha napelem, akkor azt, ha lítiumos aksi, akkor azt, mindegy. Így nagyjából semmit nem teszünk a szénerőművek leállításáért. És akkor jönnek a mélyzöldek, akik nagyjából mindenféle erőműépítést letiltanának. Mit akarunk? Mitől lesz meleg a lakásokban, mitől lesz kaja a boltokban? Ha ez a dolog olyan komoly lenne, akkor a tőzsdén szárnyalnának azok a cégek, amik valamit tesznek is a környezetvédelemért. De nem szárnyalnak...

Nem érdemes ezzel foglalkozni, majd az utolsó 11 másodpercben elgondolkoznak azon, hogy mit csesztek el. A kis emberek meg elmondhatják, hogy jól rápacsáltak.

78. VendrinerPiroska (válaszként erre: 60. - Tádámmm)
jan. 24. 14:57
Akkor tényleg nem rossz. A mi lakásunkban kevesebb fő pancsol.
77. syria (válaszként erre: 63. - Katt2)
jan. 24. 11:47

Sose felejtem, amiről 2014 szeptemberében értesültem: "L. Simon (ogy. képviselő, államtitkár!!!) szerint Magyarországon azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni, mert áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél." Ez a hatalmas baromság úgy fájt, hogy rohantam kamillázni. Olyan komolyan gondolták ezt az ökörséget, hogy 2015-ben különadót vetettek ki a napelemekre azzal a jelszóval, hogy azok megsemmisítése drága és környezetszennyező. (Az atomerőművek levitézlett fűtőelemeinek felszámolása nyilván nem kerül semmibe és rendkívül környezetbarát.)

Kb. ezen idő tájt valaki Dég környékén a SAJÁT BIRTOKÁN, ÖNERŐBŐL felállított egy szélkereket, amivel meg tudta volna oldani a portája áramellátását. Amikor többéves huzavona után se kapta meg a működtetési engedélyt, mérgében ledöntötte és tönkretette. Az egyik nagyon „okos” érv az engedély ellen az volt, hogy ha ledől, kárt tehet a szomszédnak. Szomszéd legközelebb több kilométerre volt. Szóval kilátszik a lóláb.

76. Jucus43 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 24. 08:23

Szia.

1. sorház, déli oldalról szomszéd által fűtött.

2. 15 cm szigetelés, műanyag nyílászárók

3. 150 m2

4. gázzal

5. nappal, éjjel 21 fok, este 23.

6. most jött meg az éves elszámoló számlánk, 82 ezer

forint volt egész évre a fűtésünk !


A házról tudni kell, hogy 5 éve volt a full felújítás, új radiátorok, új kazán, ami csupán 40 fokos vizet keringet......

75. Falipapir (válaszként erre: 64. - Katt2)
jan. 24. 07:42

Minél több napelemes ház lesz, annál kevesebbért veszik át az áramot.

Magyarul nem lesz értelme eladásban gondolkodni.

74. globus
jan. 23. 15:33
Fogalmam sincs. Télen 17 ezer, nyáron alapdíj 6 ezer, de elszámoláskor visszakapunk mindig. 56 m2, távfűtés, szigetelés van, 21 fok. Benne van a meleg víz is. Éjjel ablak bukóra nyitva, utálok melegben aludni.
73. katt2 (válaszként erre: 72. - Bless the child)
jan. 23. 14:55
Lehetséges... Meghagylak ebben a hitben.
72. Bless the child (válaszként erre: 71. - Katt2)
jan. 23. 14:45
Tegnapelőtt a bankos dologhoz is reagáltál. Ennyire romlik a rövidtávúd?
71. katt2 (válaszként erre: 70. - Bless the child)
jan. 23. 14:20

Miből gondolod, hogy meg akarlak győzni valamiről? A saját véleményemet írtam le. Az értelmezése rád vár.


Valamit félreértettél. Én sehol nem írtam le, hogy bárki is vegyen fel hitelt, vagy ne vegyen fel. Egész másról írtam, semmit nem értettél meg belőle, tehát nem csodálkozom, hogy csak erre tudtál asszociálni.

70. Bless the child (válaszként erre: 68. - Katt2)
jan. 23. 14:11
Te meg nem tudsz meggyőzni arról, hogy ne legyen. Mondjuk kölcsönre én se rakatnám fel, ezt az egyet elfogadom az érveidből
69. syria (válaszként erre: 68. - Katt2)
jan. 23. 14:08
👍
68. katt2 (válaszként erre: 66. - Bless the child)
jan. 23. 14:06
Vagy azok, akiket nem tudnak megvezetni, mert értenek hozzá, esetleg szakmába vág.
67. Scherlock (válaszként erre: 66. - Bless the child)
jan. 23. 13:57
Igen, ezt én is így gondolom.
jan. 23. 13:32
Szerintem azok ágállanak ennyire a napelem ellen, akiknek nem adatik meg, hogy legyen.
65. syria (válaszként erre: 64. - Katt2)
jan. 23. 13:23
Köszönöm. Celebráltad a misét. 😀
64. katt2 (válaszként erre: 61. - Simple)
jan. 23. 13:14

Nyilván nem akarnak fizetni, mert a szolgáltatónak abból van nyeresége, hogyha minél több áramot ad el... Ha még neki kell fizetni, hát persze, hogy nem tetszik neki.


Ez csak a gazdasági része. A teherelosztóknak ( OVT, Mavir ) sokkal nagyobb gondjuk van azzal, hogy napközben beindulnak a háztáji kiserőművek és felnyomják a hálózati feszültséget, vagyis többletenergiát okoznak a hálózatba, amit vagy el tudnak adni külföldre, vagy nem. Na de csak a környező országokba lehet eladni, ahol ugyanúgy túltermelés van. Kénytelenek egy hazai erőművet leállítani. Ez azért nem olyan, hogy megnyomjuk a " KI " gombot, mert este eltűnik a Nap, nincs többlettermelés és újra kell indítani az erőművet. Na, ez aztán még hosszadalmasabb. Ebből,- ha jól emlékszem, - nem is olyan régen valahol dél Pesten volt egy szép nagy áramszünet... Szóval, egy darabig menni fog ez a napelemes őrület, amíg tudnak valamit csinálni a felesleges energiával. Utána meg erősen bekorlátozzák, hogy területileg honnan vesznek át áramot. Vagy, a jó magyar szokás szerint, egy tollvonás és annyi.

63. katt2 (válaszként erre: 58. - Syria)
jan. 23. 13:03

Az ilyen háztáji, magában működő rendszert is lehet csinálni, van is, de ahhoz, hogy éjszaka is legyen áram, a nappal megtermelt áramot el kell tárolni. Már a felesleget, amit nem használnak el. Erre jó az akkumulátor, de az egy napelemes rendszernél jóval drágább. Ez legfeljebb nyaralókban, meg sátorban rentábilis. Ezért akksik helyett a hálózatot használják a megtermelt energia felvételére. Éjszaka, meg a hálózatból vételezik a lendületet...

Az igazi megoldás az, ha kihasználnánk azt, hogy a Föld egyik felén süt a nap, a másikon meg éjszaka van. Ahol éppen éjszaka van, ott a hálózatból vennének áramot, persze arról a területről, ahol süt a nap. Vagyis, össze lenne kötve az egész Föld villamos hálózata. Ahol süt a Nap, ott betáplálnak, ahol sötét van, ott meg fogyasztanak. Egyetlen probléma van, hogy a váltakozóáramot veszteséges lenne hosszabb távra elvinni. ( Albertirsa- Vinyica, 750 kilóvoltos távvezeték, A sugárzási veszteség eléri egy novemberi ködös napon a 15 %-ot is. Ezt persze mi fizetjük ki...)

Erre találták ki a HVDC-t, vagyis egyenáramon vezetik a villamos energiát, mondjuk 1500 Megavolton. Aztán a fogadóállomásokon ( a különböző országokban ) visszaállítják váltakozófeszültséggé.

Ilyen rendszer már működik valahol Kanada és Alaszka között ( ? ) Az ehhez szükséges berendezéseket már nagyon régen meg tudják csinálni, tehát itt nem arról van szó, hogy nincs hozzá technológia. Ez is pénzről szól... ( mi lesz az olajmezőkkel? )

Ha ezt megvalósítanák, semmilyen erőmű nem kellene, elég lenne a napelem. A Nap a mi égövünkön kb. 1 kW energiát sugároz a Földre négyzetméterenként. Ebből azért látszik, hogy nem kell a Földet beborítani napelemekkel...

62. simple (válaszként erre: 61. - Simple)
jan. 23. 13:01
elátolni=eltárolni
61. simple (válaszként erre: 58. - Syria)
jan. 23. 13:00
Azért kell beadni a közösbe, mert jelenleg nem tudjuk elátolni az energiát. Remélem, hogy hamarosan lesz ennek valami megoldása. Addig meg be kell táplálni a rendszerbe. Nekünk az elején mondták, hogy igyekezzünk mindent elhasználni, mert nagyon nem akarják a különbözötet visszaadni, és valóban. Olyan 4-6 hónapba telik minden évben az elszámolás után vissza szerezni a pénzünket. Most elektromos autót tervezünk venni, annak kiépítünk egy töltőt itthonra, és akkor már valószínűleg el tudunk használni mindent amit megtermelünk.
60. tádámmm (válaszként erre: 54. - VendrinerPiroska)
jan. 23. 12:56
Négyen.
59. Falipapir (válaszként erre: 53. - Forrest2010)
jan. 23. 12:10
Mi általában 2 hetente megyünk nagyobb bevásárlásra. végigjárunk több boltot. Nincs jogsija, muszáj vinnem, de megoldjuk hogy mindenkinek jő legyen.
58. syria (válaszként erre: 29. - Katt2)
jan. 23. 09:38

Valahogy így gondolom én is.

Megérne egy misét, hogy miért kell a közösbe beadni a napelemek által megtermelt áramot? A Föld számos pontján, a tundrán, Ausztrália istenhátamögötti helyein, a civilizációtól távol háztartások sokasága működik az ingatlanhoz telepített napelemrendszerrel. Biztos van Mo.-on is olyan "nomád" család, aki magának termeli az áramot (is). Nekik biztosan megéri. Megkockáztatom: 10-30 év alatt Európában is megtérül a háztulajdonosok részére. Igaz, az államok nagyobbat kaszálnak.

57. fincsi5 (válaszként erre: 2. - Andi6020)
jan. 22. 19:39
Mi a 80 m2-re fizetünk 22 ezret. Bár nálam 23 fok az alap.
56. Scherlock (válaszként erre: 44. - Babi11)
jan. 22. 18:25
Te melyik bolygón élsz? :)
55. VendrinerPiroska (válaszként erre: 43. - Tádámmm)
jan. 22. 17:19
Hányan laktok benne?
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook