Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :) (beszélgetős fórum)
Savanyúság ahogy te szeretnéd!
szintén hordós ,te kreállhatod a saját savanyúságodat.
Én több félét is szoktam készíteni
pl:csak almapaprika
vagy vegyesen:karfiol,uborka,sárgarépa,dinnye,paprika
vagy bármi ami eszedbe jut,persze ami illik a savanyúhoz,én még szilvát is tettem el külön azt mondjuk nem dobtam a többi közzé,de finom volt magában ,olyan érdekes íze volt ,akár zöld paradicsomot is tehetsz bele . gyöngyhagyma is ,minden kombinációnak más az íze.Ha teszel bele csípős dolgot akkor egyértelmű csípős lesz.de tehetsz el csak simán karfiolt is.vagy tényleg bárhogyan csinálhatod ez a fantáziádra van bízva!
a recept!
6 dl ecet /csak 10 %os FONTOS!!!!!,hogy 10 % os legyen!/
50dgcukor
7dkg só
1kávés kanál szalicil
1kávés kanál bor-kénpor
ez kb 4,5 kg zöldséghez elegendő
FONTOS!!!!!!!!!!
Baromira szúrós illata van!Vigyázz vele!én alergiás vagyok rá ,köhögök ettől az elején!de ne ijedj meg!!!!!!!!!!!rettenetesen finom!
csak ezek a bor-kén és az ecet kombináció tudja bántani az embert az elején,de ez el illan nyugi!!!!
és ami még nagyon fontos ha ezt a dolgokat össze kevered ,alig lesz lé rajta!tedd bele nyugodtan a zöldségeidet ,azok fogják magukból kiengedni a levet ,még az almapaprika is!olyan sok lé lesz rajta ,hogy elfogsz csodálkozni ,hogy került bele.Én mondjuk kapásból 30 literes hordóba teszek el mindent vagy 60 literesbe ,szóval nekem engedi ám a levet,de szerintem nálad sem lesz gond ha kevesebbet teszel el.
ha látod ,hogy kívánna még egy adagot a zöldség csak simán pótolod.Elvileg kell egy napot várni mielőtt bele dobálod a zöldséget ebbe a cukros lötyibe ,de én már azonnal szoktam mindent bele tenni.
ha valamit nem értsz kérdezz csak!remélem jól írtam le mindent!
ugyan úgy hűvösebb helyen tárolom.
Az egyszerűségéért szeretem a legjobban!rá adásúl nem kell annyi befőttes üveg ,és kisebb helyen elfér!
dobálós uborka./én így hívom!/
egy 30 literes hordóba készítem.annyi kell neki!
10 liter víz
1 liter 20% os es ecet/fontos ,hogy 20% os legyen!/
66 dg cukor
30 dg só
2 cs Na benzoát
3 teás kanál Borkén por
100 szem bors
100 szem mustár mag
20 db babér levél
1 cs koriander mag
2 evőkanál borkősav,torma,kapor,
20 db szőlő levél
20 db meggy levél
a vizet beleöntöd a hordóba ,a megmosott leveleket az aljára ,aztán csak beleteszed a hozzávalókat,amiket leírtam.aztán elkevered kicsit .és már mehet is bele az ubi!én miután szépen lesikálom a külső részét az ubinak ,le szoktam vágni a két végét ,és már dobom is bele!fontos ,hogy le zárható legyen a hordó!
aztán mehet is bele az ubi ameddig csak terem neked!persze meg ameddig fér!hálás leszel érte!mert sokáig el áll!és finom,hasonló a vizes ubi hoz!
tárolása hűvösebb helyen spejz ,nekem ott van.
rögtön írom a következőt!
Most szépen fogom a kis jegyzetfüzetemet és leírogatom amiket írtatok nekem :)
Vagy lehet gépen elmenteni egyszerűbb :)
Oké.Most megyek megetetem Kicsilányt,aztán írom.:)))
De hívj csak egyszerűen Orsinak:DDDDD
Hordós savanyúság érdekel?
dobálós uborka?tök egyszerű.
almapaprika hordóba?hozzá vegyesen minden?
mert akkor írom.
kb. 2 hete csináltam eperlekvárt.
1 kg megtisztított eperhez 40 dkg cukrot tettem, miután az epret apróra vágtam. /nem passzíroztam, mert az volt a cél, hogy darabos legyen!/
Felfőztem nagy lángon miközben folyamatosan kavartam, mikor felfőtt tettem bele Zseléfixet /rajta van mennyi gyümölcshöz mennyit tégy / azzal kb. 2 percig főztem. A tűzről levéve belekavartam a tartósítószert és tiszta üvegbe töltöttem és lezártam.
Pár percig fejjel lefelé fordítottam a lezárt üvegeket, hogy légmentesen zárjon../.vagy valami ilyesmi :)))/
a málnát ugyanígy tenném el, a sárgabarack lekvárba nem szoktam fixet tenni, azt tovább főzöm.
A cseresznye befőttet pedig:
10 db 750-es üveghez 3 l vizet és 1 kg cukrot teszek úgy, hogy a vízből és a cukorból szirupot csinálok és forrón a megtisztított, üvegbe szedett, gyümölcsre teszem, tartósítót mind1ik tetejére 1 késhegynyit és légmentesen lezárom, majd vastag plédbe bugyolálom, /dunszt/ és hagyom ott kihűlni. Utána irány a polc! Szerintem a meggyet is így kell, azt esetleg "megbolondíthatod" rummal :P
Ennyi meg 1 Bambi.
Tényleg rá van írva és előírás szerint nyugodtan csinálhatod.
Két napja főztem baracklekvárt a 3:1 arányú dzsemfixel. Nagyon finom lett. Sok sikert!
a lekvárfőzéshez javaslom h használd a dzsemfixet, én is azzal csinálom, percek alatt kész, cukortakarékos és finom.
a nagymamám is aki egyébként profi lekvárfőző is ezzel teszi e la lekvárt már jó pár éve.
További ajánlott fórumok:
- Beszélgessünk a Hoxa portál receptjeiről
- Segítségre, ötletre, tapasztalatra van szükségem, valamire, ami segít megérteni őt és eligazodni ebben a számomra idegen világban
- Megtettem a párom kedvéért 1 számomra gusztustalan dolgot....
- Sós, alacsony szénhidráttartalmú ételek receptjei
- A legkellemesebb illat számomra....
- A balatoni sütödékben készült palacsintáknak mi a titkos receptje?