Kajapénz egy hónapra (beszélgetés)
főleg Spar-bna szoktam ilyesmit venni, meg nálunk a Tesco-ban is van iylen rész. (bocs az előzőekben halmozott elütésekért :) )
Amúgy járunk még Auchan-ba, meg most nyilt itt egy Aldi is, és ott is nézelődök, ismerkedek a termékekkel. Csak mivel Mo-n nme ismert márkák vannak túlnyomó részt, nekem a lisztérzékenység miatt fokozottan figyelnem kell, meg olvasgatni az összetevőket.... multkor már rám állt a biztonsági figura... nem is csodálom, mert csak anynit látott, h leveszek vmit, olvasgatom, visszateszem..... Tényleg úgy nézhettem ki, mint egy tolvaj :))) Mellé járkáltam, nézelődtem :)))) Mindegy, nem szólt be :)))
Amúgy, ott ki lehet fogni jó dolgokat! Pld, én sokszor megnézem a no name kaják gyártóját, és abból már valamennyire tudható a minősége is. Aldiban jártam úgy, h sertéspárizsin semmi márkanév nme volt, csak annyi, h sertés párizsi (az a 1/2 kg-os rúd), meg h glutén mentes. Rácsaptam, megnéztem, h ki gyártja. Pick Szeged termék.... Haza jött velem. És 300 Ft volt... nme úgy, mintha Pick sertés párizsiként venném, akkor 2-3szorsa az ára.... Engem meg nme zavar, h a csomagolására nem az van írva....
Pont télen voltunk olyan helyzetben, hogy mindketten csak segélyt kaptunk + a családit, és 3-an kellett megélni belőle. ...és bizony a segély nem csak kajára ment, mert ugyanúgy fizetni kellett belőle a csekkeket is, plusz a tandíjamat.
Most mindketten dolgozunk, de így kis össze kell húzni a nadrágszíjat!
...és igen, a kisboltok piszok drágák, mert megtehetik! Ha épp nagybevásárolunk Tescoban, vagy Lidl-ben, csak kapkodjuk a fejünket, hogy mennyivel olcsóbb.
Mi viszonylag szerencsések vagyunk, mindketten dolgozunk, nem mindimálbérért, de nem is miniszteri a fizetésünk:)
Tényleg mindent megpróbálok, a munkába mindketten és a nagygyerek is itthonról visz tízórait, ebédet. Szinte minden nap főzök. A maradékot lefagyasztom.
Még így is, ebben a hónapban 90 ezer fölött volt a kajára (bár a tisztítószerek is benne vannak) költött pénz.
Nagyon köszönöm az ötleteket, azt hiszem sokat fogok hasznosítani belőle :)...rizottot még soha nem csináltam, de most ki fogom próbálni.
Hol szoktál vásárolni? Tesco? Lidl? Aldi? Auchan?
Mi a tapasztalatod, hol lehet ilyen közeli lejáratú termékeket a legjobb áron beszerezni?
igen, anyáméknál is ez van, habár náluk, mindkettőnek van bevétele. Na nem egetverően sok... anyu minimálbér, apám meg a rokkant nyugdíj mellé részmunkaidős falugondnok, v mi a fene.
Én is mindig mondom nekik, h mindketten járnak Szegedre orvoshoz rendszeresen, vásároljanak be ott olyan dolgokat, amit haza tudnak vinni buszon, mert a faluban 1 szem bolt van, így az monopol helyzetéből adódóan, horrorisztikus árakon dolgozik! Sajna nem elég, h nme túl jól keresnek vidéken (ha egyáltalán van vkinek munkája), de még a kereskedők is kizsigerelik a népet....
Amit tudnak, ők is megtermelnek, de 2ejükre már disznót és hasonlókat nem nevelnek.... Azt a kevés húst megveszik, ami kell nekik...
Milyen olcsó kaját szoktál csinálni?
nektek sem egyszerűbb a helyzet...
napokig uazt.... felélem a hűtő tartalékait, stb. Próbálok kiokoskodni mindig vmit. Ami mindig van otthon, az a fűszerek, hagyma félék + sűrített paradicsom és hasonlók. Ilyenkor van, h sűrített paradicsomból kreálok vega fűszeres szószt (amoylan olaszos félét) tésztára, és ahhoz akkor csak sajt kell, és finom is.
1/2 kg csirkemáj sem drága (szív nélkül), és múlt 7végén is csirkemájas rizottót csináltam ennyi májjal, zöldborsóval, 1 doboz gombával, répával. Olcsó, kiadós kaja.
Karajt old úgy szoktam venni, h csontosat veszek, és amikor úgy van, akkor a csontjából levest főzök. A húst meg bmikor bmihez fel tudom használni.
Én nagyon sokat bújom a közeli lejáratú termékek pultját a boltokban, és ha húst találok, azt lefagyasztom, ha zöldség, akkor szintén, ha oylan, és bmikor elő tudom venni. Jó alap hó végére.
Gyakran van csirke a terítéken, mert olcsóbb.
Sajna párommal mindketten diétára vagyunk ítélve (én lisztérzékeny vagyok, neki meg a vérzsírjai gázosak-sajna örökölte a hajlamot, vele együtt a szív- és érrendszeri betegségekre is, uhogy nem játék), így nme egyzserű olcsón megúszni a kaja kérdést, és folyamatosan figyelni kell mindenre.
Volt már oylan, h tk kenyér, következő napi lejáratú volt tcobna, mi meg vettünk 3 csomaggal is, és irány a hűtő. Kevesebb, mint fele áron volt így.... Hűtőben meg semmi baja 2 hétig se, hiába lejárt a szav. ideje.... Hát, így oldjuk meg...
Lehet, hogy dolgoznak, csak épp a közmunkás minimálbért kapják! Gondoljatok bele, hogy él meg az aki csak segélyt kap: 22800 Ft egy hónapra! Kajapénz??? Maximum zsíroskenyérre futja!:(
...és vidéken ez nem ritkaság! Itt nincs Tesco, meg Lidl, és nincs nagy választási lehetőség, hogy mi hol olcsóbb... :((
Én is így vagyok. Marha nagy szerencsém, hogy anyám műveli a kertet, így terem minden zöldség, gyümölcs, tesz el minden évben paradicsomot, lekvárokat, kompótot, sok savanyút, stb...
Halat és vadhúst is ad, a többit én veszem, de így is sok elmegy, mert nem szeretek maszlagot enni, akkor inkább nem eszek.
hát én egyedül lakom fősulis vagyok diákmunkából élek, és 20.000-25.000 Ft-ből kell kihozni a kaját, iszonyú nehéz, de eddig mindig sikerült....
mit szoktatok főzni, enni a hónap végén ha már szűkös a pénztárca?
hát igen inkább erre mint a piára..
mi havi 90 max 110-ből kell hogy kijöjjünk de úgy hogy akkor számlák tisztálkodási holmik bérletek és a kaja...
eddig még nem haltunk éhen de az utolsó hét föle ha késik a fizetés akkor néha esz az ideg mi lesz..bár csak ketten vagyunk párommal és nincs gyerek de így is nehéz...
Sziasztok!
Kinek mennyi pénz megy el havonta élelmiszerre? Én sokallom, amit mi erre költünk, pedig nem élünk pazarlóan.