Igaz-e a Biblia? (beszélgetés)
Szia!
Bár nem nekem szól a kérdés, de ha megengeded én válaszolnék rá.
Azt mondják a bigott katolikusok, hogy Isten maga a szeretet. Egy tömény érzelem halmaz hogyan képes végig nézni a saját gyermeke halálát tétlenül?
Én csak egy egyszerű anya vagyok, még csak nem is kimagaslóan csodálatos, mégis bőgtem mint egy pici baba mikor beteg volt a lányom és csak annyit tehettem, hogy várok míg hat a fájdalom csillapító.
Ha valóban mindenható, miért kellett feláldozni Jézust? Nem lett volna egyszerűbb kényelmesebb és gyorsabb azt mondani, hogy legyen....
Hiszen a fény, a csillagok, meg az egész világ így teremtődött.....
A Biblia a legelső fejezetben leírja, hogy kezdetben csak maga Jahve létezett, akkor tehát csakis és kizárólag egyedül ő teremthette meg a gonoszt is. Ugye? És ha ő minden teremtményét egyformán szereti, akkor miért üldözteti?
És ha mindenható hogyan lehetséges, hogy az ember képes volt új és új és még újabb isteneket alkotni magának?
Ha ő minden teremtményét egyformán szereti, akkor miért kell üldözni a nem keresztényeket? Mire kellett az inkvizíció?
Miért kellett máglyán elégetni a tudósokat? Miért bűn a tudás?
Az utolsó kérdésem:
Amikor Ádám és Éva ettek a tudás fájáról, felfedezték, hogy meztelenek. Gyorsan el is takarták a csunyácskának vélt testüket.
Mikor Isten kereste őket (Miért kereste, hát nem tud mindent?), Ádám azt mondta: azért bújok el előled, mert mezítelen vagyok.
Erre: Isten válasza az volt, hogy előlem nem kell rejtegetned a tested, a magam képére formáltalak, olyannak tetszel amilyen vagy.
Akkor mi a búbánatért ájuldoznak a bigott katolikusok a hús láttán? Miért is kellene pl csadorban járnunk???
Nekem talán épp a vallási igazságok zűrzavaros kimondásában rejlik a Tudor kor szépsége. Mostanság nagyon sok filmet nézek velük kapcsolatban többek között a középkor mániám miatt is.
De nem annyira belefúrnia magát "Isten gyermekének" a témába, elég ha megnézi a Tudorok sorozatot. (De a Borgiák sem rossz ebben a témában.)Mindkét oldalt nagyon szépen példázza a film.
Tudtok pl. azt, hogy a Mi atyánk "mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség" sorát VIII. Henrik írta? Egy király, aki nem tudta eldönteni, hogy melyik valláshoz tartozik igazán, így Ő lett a "vallás"? Még a 10 parancsolatot is "átírták". Ki tudja, mi melyik verziót ismerjük.
De akármit is vettek el, vagy raktak idő közben a bibliához, az biztos, hogy okos emberek voltak legtöbbször önző célokkal.
Olvastad a Beszélgetések Istennel trilógiát?
Én nem vagyok skizofrén, a hang is azt mondja. :)))
Minden kötekedés nélkül - van egy mondás: ha beszélsz Istenhez, imádkozol. Ha ő beszél hozzád, skizofrén vagy :))
Viccet félre téve, Téged eléggé érdekelnek ezek a témák, Dewi :) Egyébként engem is, de mint nem vallásos ember, elég kritikus szemmel állok hozzá ezeknek a "vizsgálatához". Annyi bizonyos, hogy a "nem tudom éppen, melyik zsinat" alkalmával elég sok mindenről döntöttek, mi kerülhet bele a Bibliába. Innét kezdve, nekem ez nem hiteles. De ez én vagyok, tiszteletben tartom más véleményét.
Köszönöm.
Legyen nagyon szép Napod.
:-)
Csak hiszik a vallásosok.
"Nektek minden szál hajatok számon tartják."
(Mt 10,30)
Nem!
A remény a jövőbe mutat, az élet viszont csak MOST van.
Mondandójának lényege pontosan a sorok között van.
A Biblia kódolt üzenet.
Ezzel élnek vissza sok száz éve.
Az összes vallás, de kivétel nélkül
megoszt
elkülönít
megkülönböztet és nyájasít.
Nekem csak HIT-em van, vallásom nincs, így nem is nagyon lesz, míg a háborúkat, az öldökléseket szentnek merészelik nevezni, és Isten nevében követik el őket.
A vallásokat az összes dogmáikkal együtt az emberek találták ki
- és még találják ki a napjainkban is folyamatosan
- sokszor, de inkább mindig, önös célokból, érdekből.
Sokan vannak, akik vallásosak,
de hitük nincs, mert még nem ébredtek rá.
Az emberiség történelme folyamán a vallások szerepe az volt (ahogy jelenleg is), hogy az emberek lelkét
- a látszólagos viták ellenére
- mindig az uralkodó hatalom érdekében használják fel!
Ez sajnos ma sincs másként.
Ezeknek a vallásoknak semmi köze sem Istenhez, sem pedig Jézushoz.
Istennek is, Jézusnak is egyetlen vallás fontos, ez nem más, mint a szeretet vallása.
Ezt a „vallást” sem pénzzel, sem hatalommal, erőszakkal főként, - nem lehet megvásárolni,
fegyverekkel nem lehet kikényszeríteni.
A fontos vallási megkülönböztetés nem azok között van, akik imádkoznak, és akik nem,
hanem azok közt, akik szeretnek, és akik nem.
Attól függ, hogy mit értesz biblia alatt, mivel a szó jelentése: könyv.
A Biblia a könyvek könyve, ha valaki tudja is olvasni.
Alább mintha olvastam volna, hogy Isten könyve, valóban az, de emberek 3X fordították, ferdítették el, és a mindenkori uralkodók szája íze szerint variálták.
Nevezhetjük, és joggal 2000 év hazugsággyűjteményeinek is.
Csak egy példa belőle, "szemet szemért".
Az emberiség 99,9%-a úgy érti, hogy aki megvakított valakit, azt meg kell büntetni, és szintén megvakítani. Hazugság.
Ezt Isten úgy érti, ha megvakítasz valakit, köteles vagy utána te lenni a szeme. Neked kell vezetned, irányítanod, védelmezned.
Olvasd a Biblia elemzőket, és semmit se higgy el szó szerint.
Ne vallásod legyen, hanem hited, ami nem más, mint tapasztalaton alapuló tudás.
Azt is utasítsd vissza élből, hogy a gúnyolódok olyanról alkossanak ítéletet, amiről fogalmuk sincs.
Biztos...van benne valami!!
Szerintem nagyon sok a mondanivalója..azt kiolvasni??hát nem egyszerü...föleg megérteni!!
Kedves Kérdező! Nem tudom,hogy pontosan mire gondoltál az alatt,hogy " igaz -e", így válaszolok,ahogy én értettem. :)
Vannak szkeptikusok, akik az egészet az egyház által jól átfaragott műnek tekintik stb, de én hiszem, hogy valóban Isten Igéje -nem mitológia, vagy történetek és dogmatikus tanítások halmaza-, az Ő akaratából állt össze, és olvashatjuk,
de még ha bármi emberi ügyködés is lenne a dologban,pl.,hogy változtattak az eredeti szövegeken vmit, ez határt szabhatna a Mindenhatónak?! - ráadásul mindig ledöbbenek pl, hogy a zsidókkal kapcs. mennyi történelmi esemény benne van az ószövetségi próféciákban.. -Sajnos racionális,logikus kifejtésekben nem vagyok jó, így belinkelek pár oldalt, ahol szerintem jobban leírják. Remélem ez is megfelel! :)