Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Tésztafélék receptjei » Hortobágyi csirkés palacsinta recept

Hortobágyi csirkés palacsinta recept

A Hortobágyi csirkés palacsinta hozzávalói:
20 dkg liszt
3 tojás
2 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
1 csapott kávéskanál só
4 dl tej
1 dl szódavíz

A sütéshez:

olaj vagy vaj

A töltelékhez:

1 kg csirkecomb vagy csirke aprólék
1 evőkanál zsír
20 dkg enyhén füstös zsírszalonna
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 evőkanál őrölt pirospaprika


A mártáshoz:

a pörkölt leve
2-3 dl tejszín vagy tejföl, de lehet felesben is
2 evőkanál keményítő vagy liszt
2 gerezd zúzott fokhagyma
dsíszítéshez tejföl petrezselyemzöld vagy valamilyen más zöldfűszernövény


A Hortobágyi csirkés palacsinta elkészítési módja:
Elkészítjük a csirkét.

Az apróra vágott hagymát a kisült szalonna zsírján és a zsíron aranysárgára pirítjuk, rádobjuk és megfonnyasztjuk a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát. Rászórjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, majd rátesszük a húst.

Sózzuk, borsozzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk.

Amíg a csirke elkészül, kisütjük a palacsintákat. A hozzávalókat csomómentesre keverjük és olajjal vagy vajjal vékonyan kikent palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.

A csirkehúst kiszedjük a szaftból, eltávolítjuk róla a bőrt, kicsontozzuk és finomra vágjuk (én késes robotgépbe teszem a csirkehúst, 3-4 evőkanálnyi paprikás mártást adok hozzá, majd sózom, borsozom és a géppel krémesre keverem).

Ezután a palacsintákat megtöltjük.

Elkészítjük a pörköltszaftból a mártást: a lisztet kiverjük a tejszínnel, a zúzott fokhagymát beleöntjük a szaftba és összeforraljuk. Lehet kevés vízzel felengedni, ha túl sűrű.

A megtöltött palacsintákat tálra sorakoztatjuk, meglocsoljuk a paprikás-tejfölös mártással és a tetejére tejfölt locsolunk és megszórjuk petrezselyemzölddel.


Tipp:

A pörkölt alapban a kisült szalonna zsír plusz ízt ad a füstízével majd a mártáshoz, de nem lesz erőteljes íze ha figyelünk az arányokra.
A tejszíntől krémeseb lesz a mártás.
A törött paprikából érdemes egy fél evőkanállal többet tenni a pörkölt alapba, mert így a tejszínes-tejfölös sűrítés után is meg marad a szép piros színe.
A vajtól a palacsinta lágy marad sütés után és szépen tekerhető, nem szárad ki másnap sem.
Én csirkecombból készítem, mert a comb sokkal szaftosabb mint bármelyik más része csirkének.


Kategória: Tésztafélék receptjei

A receptet beküldte: , 2017. febr. 3. 06:31
A hortobágyi csirkés palacsinta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook