Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Kisujjnyi vastagságúra fölszelni, sűrű palacsinta tésztában megforgatni és kisütni. Fahéjas porcukorral megszórni;
- palacsinta tésztába belereszelni és úgy kisütni - töltelék nélkül is jó!;
- lereszelni, pici vajon megpárolni, fahéjas cukorral összekeverni és ezzel tölteni meg a palacsintákat;
- almakompót; almaleves; gyümölcssalátába apró kockára vágva;
Szia!
Bemásolom erről emargit véleményét:
Aszkorbinsav:
Egy késhegynyi kell egy normál méretű kenyérbe. Szerepe a kelésben is van, de fontos, hogy a kész kenyér kevésbé morzsálódós lesz tőle. Teljesen ártalmatlan, hiszen a C-vitamin por formájáról van szó. Patikában lehet kapni, de sajnos nem mindenhol adnak, pedig nem vényköteles. Helyettesíteni 1 evőkanál 10 %-os ecettel lehet. Ettől sem kell megijedni, nem lesz tőle savanyú a kalács vagy a kenyér. Az aszkorbinsavat nem szabad azonban összekeverni a citromsavval, ami teljesen más.
Biztos nagyon buta vagyok, de miért kell, mit csinál a kenyértésztában az ecet?
A sütőpor elképzelhető, hogy jobban működik (gáz szabadul fel), de az élesztőnek -én úgy tudom- nem tesz jót a sav.
Más is használja az ecetet tésztába?
Ez a hűtőtáskás dolog tök jó ötlet:)
A lecsónál én is alkalmazom,azt hiszem..
Sziasztok!
Szerintem próbálj ki egy másfajta lisztet (csak egy alkalommal), lehet, hogy a géppel van valami. Persze az sem kizárt, hogy a liszt a hibás. Én a múltkor véletlenül kifogytam a kenyérlisztből, ezért kénytelen voltam sima lisztből sütni a kenyeret, azóta is úgy csinálom, sokkal jobban tetszik: 150 g rétesliszt, 350 g finomliszt, 12 g só, 1 cs. élesztő, 1 késhegynyi aszkorbinsav (vagy 1 ek 10 %-os ecet). A kenyérliszt is ezeket tartalmazza.
Sziasztok!
Én is hűtőtáskában dunsztolok:)
Így nem kell kerülgetni, s maradhat benne kihűlésig. Hisz éppen az a dunsztolás célja, hogy minél lassabban hűljön ki, ezért kellett bebugyolálni régebben.
Csak másnap reggelig hagyom a befőtteket, lekvárokat a "paplan alatt" lustulni.Magas hőfokon megvolt a csírátlanítás, sutty a spájzpolcra! Soha nem romlik meg semmim.A befőttre, lekvárra nem szórunk szalicilt (Anyu a nagymestere a tippnek.) ,hanem az első réteg /vizezett/ celofánra hintjük azt a csipetnyit.Erre jön a második réteg celofán, vagy, és ez a jobb megoldás, a csavaros tető.
A szilvalekvárban szeretjük a főtt, pöndörödött szilvahéjat, rágcsálnivaló, rusztikus.Viszont a cseresznyelekvárt úgy készítem, hogy eleve nyersen leturmixolom, bele a főzőlábasba, forralom 5-10 per4cig, bele a zselésítőt, utána belekanalászom a lekváros üvegekbe , befedés csavaros tetővel. Fejreállítom az üveget 1-2 percre és mehet mindegyik a pokrócok közé , mint rendesen.
FEDO-nak üzenem, hogy ha egyszer kipróbálja, minden héten fogja készíteni a hamistúróst. Velem már az is előfordult, hogy nem volt otthon tej, vízzel készítettem. Sokkal jobban ízlett.A maradék tojásfehérjéket is ebben a sütiben szoktam "eltakarítani".
Köszönöm a tanácsod.
Akkor hagyom őket nyugalomban.
A lényege, hogy lassan hűljön ki a befőzött dolog. Vagyis teljes kihűlésig kell ott lennie.
Ha kihűlt, utána már lehet melegebb helyre is tenni, nem fog megbuggyanni.
Sziasztok.
Mostanában nem igazán voltam aktív, az okokat inkább hagyjuk.
Olvasgattalak benneteket,rengeteg hasznos jó tanáccsal lettem gazdagabb,hála nektek de a kommunikáció, nem az én világom volt.Így ezúton köszönöm mindenkinek aki segített jó pár ezrest a pénztárcámban tartani:))
Más:szerintetek fontos, hogy teljes kihűlésig plédek, takarók alatt legyen a befőtt a dunsztban?Vagy elég kb 1 nap, és utána mehet a polcokra.
Én eddig mindig teljes kihűlésig hagytam őket a paplanok alatt, de volt, hogy 1 hétig kerülgettem,pont emiatt.
Van ennek jelentősége?Szerintetek?
Sziasztok, szép vasárnapot mindenkinek!:))
Én a meggydzsemet is úgy csináltam, hogy beleállitottam a botmixert. Közben beszélgettem anyukámmal, és mire "észbe kaptam", addigra egy morzsa héja nem maradt:))
Igy viszont a gyerkőcök is szivesebben megeszik.
Sziasztok!
Ma adunk a programoknak! Megyünk a gyerekkel a Gödöllői Kastélyba, ahol egész napos rendezvény van!
Egész nyáron lelkiismeret furdalásom volt reggelente, amikor dolgozni indultam és a fiam kérlelt, hogy anya maradj velem!
Jó,hogy mondod...én is fogok eltenni. Kincset ér. Van az anyósomtól egy régesrégi receptem.
Resztelt szilva
5 kg magvalt szilvát nagylábosban főzni kezdek. Hozzáadok 1 kg cukrot és együtt addig főzöm kavargatva, míg a héja fölpöndörödik. Akkor mehet üvegekbe , 1 réteg celofán a tetejére, erre /!/ szórom a késhegynyi szalicilt /Működik!/ erre másik celofánt /vagy a csavaros tetőt/ és mehet a pokrócok közé másnapig, onnan a spájz polcaira.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)