Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


10853. Gy.Ibi (válaszként erre: 10849. - 8c73a5832e)
2010. aug. 9. 20:46
Kekszes almás sütit.Fent van a receptek közt.
10852. Gy.Ibi (válaszként erre: 10824. - 875f1a5663)
2010. aug. 9. 20:40
Én a szilvalekvárt sütőben készítem.Egy magas peremű tepsit tele teszek szilvával,meglocsolom fél dl ecettel,aki édesen szereti cukrot is szórhat rá,én nem szoktam.Nem kell keverni.Csak a végén szoktam párszor,amikor kezd hasonlítani az üstben főzötthöz.Ha a keverésnél látszik a tepsi alja jó.Üvegbe rakom,nem fedem le,hanem beteszem az elzárt sütőbe,hogy a teteje ne legyen ragacsos.Csavaros tetővel lefedem,nem kell rá tartósító,évekig eláll.Ha nem használom el mindet az üvegből,akkor sütés után beteszem megint kicsit szárítani.
10851. 875f1a5663
2010. aug. 9. 19:47
Klassz!Köszi szépen. Én is elmentem. :-)
10850. a14deb9047 (válaszként erre: 10849. - 8c73a5832e)
2010. aug. 9. 19:03

Kisujjnyi vastagságúra fölszelni, sűrű palacsinta tésztában megforgatni és kisütni. Fahéjas porcukorral megszórni;


- palacsinta tésztába belereszelni és úgy kisütni - töltelék nélkül is jó!;


- lereszelni, pici vajon megpárolni, fahéjas cukorral összekeverni és ezzel tölteni meg a palacsintákat;


- almakompót; almaleves; gyümölcssalátába apró kockára vágva;

10849. 8c73a5832e
2010. aug. 9. 18:55
halihó! Lányok, a rétesalmával mit lehet kezdeni almás sütin kívül? lett egy csomó,de nem igazán eszik...
2010. aug. 9. 07:51
Sziasztok,jó reggelt!
10847. moenia (válaszként erre: 10846. - Moenia)
2010. aug. 9. 07:25
Amúgy én aszkorbinsavat használok, ami egyébként van a kész lisztkeverékben is. Még soha nem mertem elhagyni! :-)
10846. moenia (válaszként erre: 10845. - Anyagi)
2010. aug. 9. 07:21

Szia!


Bemásolom erről emargit véleményét:


Aszkorbinsav:


Egy késhegynyi kell egy normál méretű kenyérbe. Szerepe a kelésben is van, de fontos, hogy a kész kenyér kevésbé morzsálódós lesz tőle. Teljesen ártalmatlan, hiszen a C-vitamin por formájáról van szó. Patikában lehet kapni, de sajnos nem mindenhol adnak, pedig nem vényköteles. Helyettesíteni 1 evőkanál 10 %-os ecettel lehet. Ettől sem kell megijedni, nem lesz tőle savanyú a kalács vagy a kenyér. Az aszkorbinsavat nem szabad azonban összekeverni a citromsavval, ami teljesen más.

10845. Anyagi (válaszként erre: 10842. - Moenia)
2010. aug. 8. 20:15

Biztos nagyon buta vagyok, de miért kell, mit csinál a kenyértésztában az ecet?

A sütőpor elképzelhető, hogy jobban működik (gáz szabadul fel), de az élesztőnek -én úgy tudom- nem tesz jót a sav.

Más is használja az ecetet tésztába?

10844. martini64
2010. aug. 8. 19:56
Én sütőben szoktam dunsztolni. Igaz, hogy fogy rá az áram, de csak addig, míg felfűtöm.
10843. melone13
2010. aug. 8. 17:48

Ez a hűtőtáskás dolog tök jó ötlet:)

A lecsónál én is alkalmazom,azt hiszem..

10842. moenia (válaszként erre: 10808. - Barracuda59)
2010. aug. 8. 16:07

Sziasztok!


Szerintem próbálj ki egy másfajta lisztet (csak egy alkalommal), lehet, hogy a géppel van valami. Persze az sem kizárt, hogy a liszt a hibás. Én a múltkor véletlenül kifogytam a kenyérlisztből, ezért kénytelen voltam sima lisztből sütni a kenyeret, azóta is úgy csinálom, sokkal jobban tetszik: 150 g rétesliszt, 350 g finomliszt, 12 g só, 1 cs. élesztő, 1 késhegynyi aszkorbinsav (vagy 1 ek 10 %-os ecet). A kenyérliszt is ezeket tartalmazza.

10841. a14deb9047 (válaszként erre: 10840. - Mmacus)
2010. aug. 8. 14:39
De jó ötlet! Vagy 15 éve van hűtőtáskám, de még egyszer sem jutott az eszembe! A lecsót már így fogom eltenni!
10840. mmacus
2010. aug. 8. 14:32

Sziasztok!

Én is hűtőtáskában dunsztolok:)

Így nem kell kerülgetni, s maradhat benne kihűlésig. Hisz éppen az a dunsztolás célja, hogy minél lassabban hűljön ki, ezért kellett bebugyolálni régebben.

2010. aug. 8. 14:18
Sziasztok!Nekem van 2 hűtő táskám,és abban szoktam dunsztolni!1 ládába 12 üveg fér bele,és nagyon bevált nekem erre a célra is!
10838. 875f1a5663
2010. aug. 8. 13:12

Csak másnap reggelig hagyom a befőtteket, lekvárokat a "paplan alatt" lustulni.Magas hőfokon megvolt a csírátlanítás, sutty a spájzpolcra! Soha nem romlik meg semmim.A befőttre, lekvárra nem szórunk szalicilt (Anyu a nagymestere a tippnek.) ,hanem az első réteg /vizezett/ celofánra hintjük azt a csipetnyit.Erre jön a második réteg celofán, vagy, és ez a jobb megoldás, a csavaros tető.

A szilvalekvárban szeretjük a főtt, pöndörödött szilvahéjat, rágcsálnivaló, rusztikus.Viszont a cseresznyelekvárt úgy készítem, hogy eleve nyersen leturmixolom, bele a főzőlábasba, forralom 5-10 per4cig, bele a zselésítőt, utána belekanalászom a lekváros üvegekbe , befedés csavaros tetővel. Fejreállítom az üveget 1-2 percre és mehet mindegyik a pokrócok közé , mint rendesen.

FEDO-nak üzenem, hogy ha egyszer kipróbálja, minden héten fogja készíteni a hamistúróst. Velem már az is előfordult, hogy nem volt otthon tej, vízzel készítettem. Sokkal jobban ízlett.A maradék tojásfehérjéket is ebben a sütiben szoktam "eltakarítani".

10837. melone13 (válaszként erre: 10835. - 99279bb06f)
2010. aug. 8. 12:04

Köszönöm a tanácsod.

Akkor hagyom őket nyugalomban.

10836. supin
2010. aug. 8. 11:55
Sziasztok, szép vasárnapot mindenkinek!:))
10835. 99279bb06f (válaszként erre: 10833. - Melone13)
2010. aug. 8. 11:51

A lényege, hogy lassan hűljön ki a befőzött dolog. Vagyis teljes kihűlésig kell ott lennie.

Ha kihűlt, utána már lehet melegebb helyre is tenni, nem fog megbuggyanni.

10834. canadaice
2010. aug. 8. 09:55
Nálunk ma tejfölös csirkepaprikás lesz könyöktésztával,tyúkhúsleves, desszertnek gesztenyekrémmel töltött torta.
10833. melone13
2010. aug. 8. 09:18

Sziasztok.

Mostanában nem igazán voltam aktív, az okokat inkább hagyjuk.

Olvasgattalak benneteket,rengeteg hasznos jó tanáccsal lettem gazdagabb,hála nektek de a kommunikáció, nem az én világom volt.Így ezúton köszönöm mindenkinek aki segített jó pár ezrest a pénztárcámban tartani:))


Más:szerintetek fontos, hogy teljes kihűlésig plédek, takarók alatt legyen a befőtt a dunsztban?Vagy elég kb 1 nap, és utána mehet a polcokra.

Én eddig mindig teljes kihűlésig hagytam őket a paplanok alatt, de volt, hogy 1 hétig kerülgettem,pont emiatt.

Van ennek jelentősége?Szerintetek?

10832. barracuda59 (válaszként erre: 10829. - Anyagi)
2010. aug. 8. 08:28

Sziasztok, szép vasárnapot mindenkinek!:))


Én a meggydzsemet is úgy csináltam, hogy beleállitottam a botmixert. Közben beszélgettem anyukámmal, és mire "észbe kaptam", addigra egy morzsa héja nem maradt:))

Igy viszont a gyerkőcök is szivesebben megeszik.

2010. aug. 8. 07:54
Sziasztok,szép napot mindenkinek!
10830. Anyagi
2010. aug. 8. 06:39
Most futok befejezni a gulyáslevest, hogy mire hazaérünk legyen kaja!
10829. Anyagi
2010. aug. 8. 06:38
Én a szilvalekvárba a teljes besürüsödés előtt belemerítettem a merülőmixert, hogy ne legyenek benne héjdarabok!
10828. Anyagi
2010. aug. 8. 06:36

Sziasztok!

Ma adunk a programoknak! Megyünk a gyerekkel a Gödöllői Kastélyba, ahol egész napos rendezvény van!

Egész nyáron lelkiismeret furdalásom volt reggelente, amikor dolgozni indultam és a fiam kérlelt, hogy anya maradj velem!

10827. martini64
2010. aug. 8. 06:25
Sziasztok. Szép vasárnapot kívánok mindenkinek!
10826. Fedo (válaszként erre: 10824. - 875f1a5663)
2010. aug. 8. 05:21
hmmm nyami...:D
10825. Fedo (válaszként erre: 10815. - 875f1a5663)
2010. aug. 8. 05:20
na ezt kipróbálom. komolyan nem kell elötte kifőzni a tésztát? kicsit fura, de ha igy van.elhiszem
10824. 875f1a5663
2010. aug. 8. 04:54

Jó,hogy mondod...én is fogok eltenni. Kincset ér. Van az anyósomtól egy régesrégi receptem.

Resztelt szilva

5 kg magvalt szilvát nagylábosban főzni kezdek. Hozzáadok 1 kg cukrot és együtt addig főzöm kavargatva, míg a héja fölpöndörödik. Akkor mehet üvegekbe , 1 réteg celofán a tetejére, erre /!/ szórom a késhegynyi szalicilt /Működik!/ erre másik celofánt /vagy a csavaros tetőt/ és mehet a pokrócok közé másnapig, onnan a spájz polcaira.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook