Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


2010. júl. 8. 08:03
Sziasztok lányok. Szép napot kívánok itt is mindenkinek.
10193. zsuzsip65
2010. júl. 8. 07:58

Sziasztok!!

Rég irtam már de rendszeresen olvaslak benneteket!!

Nem azért nem irtam mert nem kell sporolnom-nem én nyertem a lotto ötöst!!-hanem a kertböl fagyoba dolgozok mindent.Most a cukkini van soron,bepanirozva fagyasztom igy csak sütnöm kell meg tököt gyalulunk,hétvégén jön a zöldbab.

Szép napot mindenkinek!!

10192. FormáSan
2010. júl. 8. 07:34

andika, smudlaagi szép reggelt nektek!


Andika drága, el olvastam amit írtál! Tényleg ez rettenet, hogy sokunknak igy kell élni! De bizzál magadba és talál sikerülni fog! Remélem rendelkezel valami kis háztájival, mert ha nem akkor ez bizony nagyon kevés!

10191. andika751 (válaszként erre: 10190. - Smudlaagi54)
2010. júl. 8. 07:28
neked is jó reggelt!
2010. júl. 8. 07:07
Sziasztok jó reggelt mindenkinek!
10189. andika751
2010. júl. 8. 07:05

Sziasztok!


Na megvolt a férjemnek a fizetés, meg a gyes+csp., összeraktam az összes sárga csekket, meg a múlt hónapról elmaradt 2 db 2.500 Ft-os önkormányzati csekkem, és mindent összeadva 16.000 Ft-unk marad!!!!! tegnap még voltunk boltba, a lidlbe vettem vegyi árut: olyan formil mosószert, az tényleg olcsó, éjszakára pelenkát a kicsinek, szóval vegyi árut nem kell erre a hónapra venni.


most egyenlőre magamhoz kell térnem: 16.000 Ft , ez napi 700 Ft!!!


biztos segítségeteket fogom kérni, összeírom mit lehet főzni a fagyóból+kertből ( ez eléggé fel van töltve), azután ebből kell venni tejet (140 Ft/l a házinak), ezt mindennap , akkor már csak 560 Ft marad....jaj legyen már vége a gyesnek ( na jó, ez nem komoly, de ez a hónap nagyon nehéz lesz), ráadásul hó végén a nagyobbik fiamnak orrmandulaműtétje is lesz!!!

10188. andika751
2010. júl. 8. 06:42
Jó reggelt!
10187. smudlaagi54 (válaszként erre: 10178. - Caravell)
2010. júl. 7. 16:53
Szoktál bele krumplit rakni?
10186. smudlaagi54 (válaszként erre: 10184. - Martini64)
2010. júl. 7. 16:51
Én tegnap csináltam,és ma ettük meg a maradékot!Olyan isteni volt!
10185. martini64 (válaszként erre: 10163. - 875f1a5663)
2010. júl. 7. 16:34
Nekem nincs tippem, sajnos az én régi dolgaim mind elmaradtak a sok költözésben. A múltkor láttam gyönyörű hímzéseket, de nem vettem, nem érdemlem meg, nem tudok vigyázni rá. Gondolom, csak kézzel, óvatosan, aztán keményíteni, vasalni.
10184. martini64
2010. júl. 7. 16:32

Sziasztok. Ma túróstészta van szalonnapörcökkel. Még mindig van a szombati pincepörköltből, nem lehetetlen, hogy azt fogok enni, csakhogy végre elfogyjon, és ne kelljen kidobni. Ma csak kenyeret és cigit kellett vennem (ez a fránya bagó, ha nem lenne, kész krőzus lennék, már csökkentettük az adagot, de még így is rengetegbe kerül).

Fogalmam sincs még, hogy holnapra mi legyen a kaja. Mosnom és vasalnom is kellene, este meg meccs. Egy kis palóclevesen gondolkodom, meg valamit sütni kellene, de félő, ha megsütöm, még ma megeszik, holnapra meg nem marad.

10183. andika751 (válaszként erre: 10181. - Caravell)
2010. júl. 7. 13:43

hát ez ismerős,mi is hasonló, de már írtam korábban.


otthon dolgozol? jó munkát!

10182. 875f1a5663 (válaszként erre: 10180. - Caravell)
2010. júl. 7. 13:27

Szia Mindenkinek!

nem szoktam nézni, mennyire fényeskedik-kényeskedik a padlizsán, de azt annál jobban, hogy kemény legyen.ha jó az állaga,akkor rendesen bevásárolok belőle. Otthon megmosom, hosszában kettéhasítom. A belső bélét haránt irányban, 2 ujjnyi távolságra bevagdalom, a lila héját NEM SÉRTEM MEG!

A sliccekbe sót szórok, ferdén állítgatom az összeset és hagyom 1 órát lecsöpögni.Akkor papírral letörlöm, a rrésekbe és a vágott felületre jól betapickolok egy keveréket (prézli, vagdalt petrezselyem,só, tört fokhagyma)Nagy tepsibe berakomfölfelé a prézlis felükkel és olajjal jól magkarikázom az egészet.Imádja az olajat, de gondolj az epédre :-)

Forró sütőben pirosra sütöm,nagy lángon. Ez jó köret hús és hal mellé, ha kikaparod, krém lesz belőle,pirított kenyérrel fejedelmi.Hidegen, mezítláb a konyhában állva, minden nélkül csak úgy megenni is finom.

10181. caravell
2010. júl. 7. 13:09
Nnna, most jóóóól teleírtam a topikot :)) kiéltem magam, vár a munka, tele az íróasztalom :(
10180. caravell
2010. júl. 7. 13:07
Tyúkok, azt olvastam valahol, hogy a padlizsán akkor friss, ha fényes. A matt padlizsán, ami már nem friss, az keserű vagy azért még az is jó, csak nem lehet már tárolni? Mert itt a piacon sokszor van fillérekért, gondoltam tehetnék el üvegben padlizsánkrémet...
10179. caravell (válaszként erre: 10177. - Andika751)
2010. júl. 7. 13:00

Régebben jobban éltünk, a válság és a hitelek miatt csúsztunk meg, a páromnak is és nekem is kevesebb lett a fizetésünk a jóval nagyobb kiadások mellett. :((

Ebből már nemigen lehet raktározni, mert mindig jön valami, ha van jutalom, adóvisszatérítés, akkor tudok inkább. Ha olyan hónap van, hogy vízszámla is (ez kéthavonta) és kukadíj (ez negyedévent) is ugyanabban a hónapban, akkor rosszabb, de ha ezek nincsenek és éppen kevesebb a villanyszámla telefon, akkor nagyobb bevásárlást csinálok, fogkrém, mosópor, konzervek stb.

10178. caravell
2010. júl. 7. 12:52
Ma nem kell főznöm, tegnapról maradt zöldbab főzelék, kicsit több lével csináltam, hogy kiadósabb legyen és rántottam meg habartam is. Olcsó párizsit felkarikáztam (tecsó 300Ft/kg) fél kilót, kevés olajon teflonban átsütöttem. Ma 350Ft-os fagyasztott húspogácsa lesz hozzá.
10177. andika751 (válaszként erre: 10175. - Caravell)
2010. júl. 7. 12:50

én is főzök levest mindig, mert én csak így tudok jó lakni.


igen, kipróbálom az egyszerű,olcsóbb ételeket is, így tényleg jobb.


És ebből az összegből még raktározni is tudsz? Ügyes vagy!

10176. andika751 (válaszként erre: 10170. - Caravell)
2010. júl. 7. 12:48

nagyon jókat írsz, nem győzöm kapkodni a fejem, én is arra gondoltam pont, hogyha megtanul az ember így gazdálkodni, akkor, ha több van lehet félre tenni, van mire mindig.


Én is túriba járok évek óta, és mondanom sem kell olyan ruhatáram van, nagyon jó darabokat fogok ki 500-600 Ft-ért, nadrág 800 Ft, de ha félárú akció van még kevesebb, a múltkor olyan kekizöld vászon nadrágot fogtam ki, amiben még benne volt a címke, 19.000 Ft lett volna, átszámolva euróból, így meg egy ezres volt, nagyon örültem neki.


A fiúknak (7 éves és 3 éves), a nagyobbnak még nem volt tesó 4 évig jobb darabokat vettem, az mind jó a kicsire most még.

10175. caravell (válaszként erre: 10168. - Smudlaagi54)
2010. júl. 7. 12:46
Igen, ezért vagyok én is levespárti, mert, ahogy Márti is írta, nekünk is megvan az a rossz szokásunk, hogy a tele hasat szeretjük.
10174. caravell (válaszként erre: 10172. - Andika751)
2010. júl. 7. 12:43
Amíg van hús a fagyóban, addig is tegyél be lightosabb napokat pl. lapcsánka, így nem lesz olyan éles a határ, ha elfogy a tartalék - és persze később fogy el.
10173. caravell (válaszként erre: 10150. - Martini64)
2010. júl. 7. 12:40
A reggeliből-vacsorából én sem csinálok nagy ügyet, nálunk szeretik a gabonapelyhet is. Ha húst sütök, akkor több zsírral, hogy legyen zsíroskenyérnek való, néha csinálok konzervhalból "pástétomot" mustárral, vajjal, majonézzel - mikor mi eszembe jut, tejberizs, tejbegríz...
10172. andika751
2010. júl. 7. 12:40

így ma a menüm: reggel megsütöttem a barackos lepényt (innen van a recept, még az elején találtam), ebédre lebbencsleves (répa+zöldség a kertből szedve), petrezselymes krumpli+ sült tarja fokhagymásan, ezek voltak itthon. Eddig nem kellett vennem semmit.


megpróbálom a holnapot is így, esetleg tejet veszek csak, meg egy kis gyümit.

10171. andika751 (válaszként erre: 10170. - Caravell)
2010. júl. 7. 12:37

ezt az alapot biztos kipróbálom.


Még jó, hogy vettem a múltkor csirkét, nagyon akciós volt, meg előtte még májusban sertésből egy pár kilót, az is akciós volt (comb, darált, oldalas, tarja), így most ezeket szedem elő+ kertben terem: répa, zöldség, tök, cukkíni, patisszon, borsó, zöldbab, karalébé.

+ gyümölcsfa: meggy (már elrakva) és cseresznye, bár az kevés lett, lesz még szilva, meg maradt tavalyról barack és szilvalekvár. Ennyi a tartalékom, ebből próbálok gazdálkodni most.

10170. caravell (válaszként erre: 10167. - Andika751)
2010. júl. 7. 12:32

Két gyerekkel, az egyik kamasz fiú, nem keveset eszik, a párom "vidéki" fiú, ő is szereti a hasát. De szerencsére nem válogatnak, ha az árokpartról szednék füvet és abból csinálnék főzeléket, azt is megennék szerintem :)) A gond csak a tésztafélékkel van (krumplistészta, grízestészta) attól hamar éhesek lesznek (mondjuk érthető, ezek gyorsan lebomló szénhidrátok)


Nézem rendszeresen az akciókat és ha olyan van, akkor spájzolok, fagyasztok. Áruházakban az éppen lejárós "turkálós" cuccokat is mindig megnézem. Így aztán nem tervezek egész hétre, úgyis mindig felborul a rend. A máj is olcsó, sok hagymával jó szaftosan... csak sajnos az olcsó kaják nem éppen a legegészségesebbek. A pásztortarhonya is olcsó, lecsókolbiból.

Ha levest csinálok, akkor több zöldségfélét teszek bele, a felesleget másnap leturmixolom (minél kevesebb lével) főtt krumplival, liszttel, tojással krumplis-zöldséges pogácsát sütök olajban, rizzsel, hamis tartárral (fűszerezett tejföl) nagyon finom és viszonylag gyorsan kész. (ha hg a turmix, zsemlemorzsával "megfoghatod") Krumpli főzővizét ne öntsd ki, füstölthús kockával felfőzve, egy kis virslivel felkarikázva már kész is a leves...


Sok ilyen apró trükk van. Ha van pénzem, jobban élünk én akkor is így főzök, amit így megspórolunk, annak mindig van jobb helye.

10169. caravell (válaszként erre: 10165. - Andika751)
2010. júl. 7. 12:05

Nincs konkrét fűszertippem, mindig borogatom, ami az eszembe jut vagy a kezembe kerül. De só bors, pirospaprika, fokhagyma, kis kechup vagy sűrített paradicsom az alap. Ha van maradék pl. levesből zöldségek, akkor azt is hozzátörheted villával a töltött rántott palacsintához.

Löncshúshoz még daráló sem kell. Löncshúsból tudsz pl. jó spagettifeltétet csinálni: hagyma megpirít, rá apró kockákra vágott padlizsán, cukkíni, zsenge tök amit olcsón last minuteban kapsz. Jól összerotyogtatod, oregánó, kakukkfű, fokhagyma, bors de sót óvatosan, mert a löncshús is sós kicsit! Sürített paradicsom vagy szezonban paradicsom és jól szétrotyogtatni. A végén beletörni a löncshúst és azzal is kb. 6-8 percet. Ezt is teheted palacsintába, lángostésztába töltött lángosnak, csinálhatsz belőle rakott tésztát, rakhatod főtt krumplikarika közé cseréptálban vagy tepsiben sütve. Ha ügyes vagy, 1000Ft-ból még vendégeknek is jut!

10168. smudlaagi54 (válaszként erre: 10167. - Andika751)
2010. júl. 7. 11:03
Igaz,hogy kicsit macerásabb,de ha levest is csinálsz,akkor a főételből kevesebb fogy!
10167. andika751
2010. júl. 7. 10:53

az is jó ötlet a reszelő!


Caravell, 30-40.000 Ft egy hónapra, gyerekekkel együtt, vagy már gyerekek nincsenek veletek, az tényleg művészet beosztani, akkor sok jó trükköt tudhatsz, megoszthatod velem, ha eszedbe jut egy-egy ötlet.

10166. smudlaagi54 (válaszként erre: 10165. - Andika751)
2010. júl. 7. 10:29
Nekem van ugyan húsdarálóm,de pl a párizsit,ha kell,akkor leszoktam nagy lukú reszelőn reszelni.Mint a gombát is,ha rakott kelt csinálok,nem apróra vágom,hanem lereszelem!
10165. andika751 (válaszként erre: 10164. - Caravell)
2010. júl. 7. 09:44

szia Caravell!


Köszi neked is, ez a ledarált párizsi, löncshús palacsintába (hortobágyi) vagy kirántva a palacsinta, írd már le a fűszerezését, köszi, nekem nincs darálóm, apróra vágva is jó az.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook