Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Nálunk csak egy van, a nappaliban.
A többit már mind likvidáltam, csak por és koszfogó. A padlót felmosom, kész.
Tényleg, igazad van:) Elképzellek egy sütőtálnyi sólettel:)))
Nem gondoltam ám bele, tudom ,hogy egyedül vagy, Fiad is messze él.
Köszönöm a válaszodat.
Szerintem elsőre akkor aprószemű fehérrel próbálom.
De miért csak szeretnéd? Nem bírod a nehéz kajákat?
Én meg azt hittem, az egészen apró szemű fehér bab kell hozzá. (még sosem csináltam sóletet).
Akkor melyik fajta kell? Nagy szemű? És fehér?
Szintén jellegzetes zsidó étel, én nagyon szeret/em/ném...
TÖLTÖTT LIBANYAK
Hozzávalók:
1 liba nyakbőre
50-60g libahús
50-60g pulykahús
2 nagyobb főtt krumpli
1 nagyobb fej vöröshagyma
ízlés szerint só, törött bors
3 evőkanál libazsír
Elkészítése:
A libanyak bőrét egyik végén, bekötjük. A ledarált liba-és pulykahúst összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, a tört krumplival, megsózzuk, megborsozzuk, majd beletöltjük a libabőrbe, a libanyakbőrt elkötjük. Egy lábosba kevés vizet és libazsír teszünk, ebben megabáljuk, majd zsírjára lesütjük a töltött nyakat.
Nem kimondottan olcsó, de téli időszakban rendkívül kiadós, ízletes, laktató.
Hozzávalók: 60-70 dkg nyers füstölt tarja, 40 dkg nagy szemű bab, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír (legjobb a libazsír), 4 tojás, 1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors, (10 dkg árpagyöngy, de el is hagyható).
A sóletet a legjobb előzőleg beáztatott cserépedényben készíteni. A szintén előre beáztatott babot és árpagyöngyöt levétől leszűrjük, hozzáadjuk a megtisztított és nagyon apróra vagdalt vöröshagymát, szétzúzott fokhagymát, és beleöntjük a cseréptálba. A babban kis fészket mélyítünk, és belefektetjük az előző nap hideg vízbe áztatott füstölt húst. Köré rakjuk az alaposan megmosott héjas, nyers tojásokat. Meghintjük pirospaprikával és borssal, ráöntjük a felolvasztott zsírt, és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat lefedjük, és hideg sütőbe téve, 15 percig takaréklángon, további 20 percig valamivel erősebb lángon, majd 3 órán keresztül közepes lángon sütjük. Ezután a sütőből kivesszük, villával óvatosan felkeverjük, a füstölt húst pedig kivéve belőle, felszeleteljük. A tojásokat meghámozzuk és félbevágjuk.
Tálaláskor a sonkaszeleteket és a tojást a bab tetejére helyezzük.
Ha nem cserépedényben készítjük, akkor lehetőleg vastag falú fazékba tegyük a hozzávalókat. Ilyenkor a sütőt elő lehet melegíteni, és a babon lévő víz kétujjnyival több legyen, mint amennyi ellepi. A fazék fedőjét alufóliával takarjuk le, hogy semmi illat, íz el ne illanhasson a fazékból.
Nálam a tormamártás a nyerő...
De legtöbbször csak megsózom, amikor kiveszem a levesből és puha kenyérrel...
:-)
Én is egyfélét főzök egy napra, csak mást, mint egy hétköznapon. Csak mégis furcsa, hiszen a magyarok ilyenkor azt hiszik, hogy hatszorosára tágul majd a gyomruk.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)