Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


16295. a14deb9047 (válaszként erre: 16289. - D5ef6da91d)
2010. dec. 18. 20:35
Nagyon finom és a füstölt pulykakolbász is..... a kóserboltban több ezer forint kilója...
16294. d5ef6da91d (válaszként erre: 16293. - Martini64)
2010. dec. 18. 20:33
Hát ez az :-))
16293. martini64 (válaszként erre: 16292. - D5ef6da91d)
2010. dec. 18. 20:33
naja. És gondolom, nem a királyi család takarítja őket :)
16292. d5ef6da91d (válaszként erre: 16291. - Martini64)
2010. dec. 18. 20:31
Vannak szőnyegek, amiket nagyon tudnék szeretni, de azokat eddig csak magazinokban láttam királyi házaknál :-)
16291. martini64 (válaszként erre: 16290. - D5ef6da91d)
2010. dec. 18. 20:30

Nálunk csak egy van, a nappaliban.

A többit már mind likvidáltam, csak por és koszfogó. A padlót felmosom, kész.

16290. d5ef6da91d (válaszként erre: 16280. - Vic11)
2010. dec. 18. 20:28
Nálunk sincs szőnyeg egy sem.
16289. d5ef6da91d (válaszként erre: 16279. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 20:28
Milyen finom az! Ráadásul füstölt libamell is kerül bele és hú de éhes lettem :-)
16288. 25a27430dd (válaszként erre: 16286. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 20:07

Tényleg, igazad van:) Elképzellek egy sütőtálnyi sólettel:)))

Nem gondoltam ám bele, tudom ,hogy egyedül vagy, Fiad is messze él.

16287. a14deb9047 (válaszként erre: 16285. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 20:04
ha nem száraz, hanem szaftos... Kimaradt a nem szócska.
16286. a14deb9047 (válaszként erre: 16284. - 25a27430dd)
2010. dec. 18. 20:03
Egymagamnak???
16285. a14deb9047 (válaszként erre: 16283. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 20:03
Egyébként úgy a jobb, ha száraz, hanem kicsit szaftos... De jó lenne most egy tányérral...
16284. 25a27430dd (válaszként erre: 16283. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 20:02

Köszönöm a válaszodat.

Szerintem elsőre akkor aprószemű fehérrel próbálom.


De miért csak szeretnéd? Nem bírod a nehéz kajákat?

16283. a14deb9047 (válaszként erre: 16281. - 25a27430dd)
2010. dec. 18. 20:01
Ettem már ilyennel is - olyannal is. Itt minden évben van "Zsidófesztivál - ételkülönlegességekkel, de más ünnepekkor is voltam náluk. Legjobb az a kakastök bab, de ettem már aprószeművel is. Csináltam már fejtett babbal is... Nagyon szeret/em/ném a zsidókonyhát...
16282. vic11 (válaszként erre: 16254. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 18. 19:57
sajnos én is azt tudom, hogy ilyenkor a tej és tejtermék nem jó a nyákképző hatása miatt :(
16281. 25a27430dd (válaszként erre: 16279. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 19:54

Én meg azt hittem, az egészen apró szemű fehér bab kell hozzá. (még sosem csináltam sóletet).

Akkor melyik fajta kell? Nagy szemű? És fehér?

16280. vic11 (válaszként erre: 16247. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 18. 19:53
hű de ügyes vagy! ezt hogy csinálod? padlószőnyeg?
16279. a14deb9047 (válaszként erre: 16278. - D5ef6da91d)
2010. dec. 18. 19:49
Azt én tudom, füstölt libacombbal szokták csinálni...
16278. d5ef6da91d (válaszként erre: 16273. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 19:40
Ez egy nagyon finom étel, de az igazi sóletben soha nincs disznóhús.
16277. lov.ildi (válaszként erre: 16268. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 19:40
A zúzamártást is szeretem,de azt én nem szoktam készíteni. Nagyon finom,de elég macerás az elkészítése.
16276. a14deb9047
2010. dec. 18. 19:02

Szintén jellegzetes zsidó étel, én nagyon szeret/em/ném...


TÖLTÖTT LIBANYAK



Hozzávalók:

1 liba nyakbőre

50-60g libahús

50-60g pulykahús

2 nagyobb főtt krumpli

1 nagyobb fej vöröshagyma

ízlés szerint só, törött bors

3 evőkanál libazsír



Elkészítése:

A libanyak bőrét egyik végén, bekötjük. A ledarált liba-és pulykahúst összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, a tört krumplival, megsózzuk, megborsozzuk, majd beletöltjük a libabőrbe, a libanyakbőrt elkötjük. Egy lábosba kevés vizet és libazsír teszünk, ebben megabáljuk, majd zsírjára lesütjük a töltött nyakat.

16275. smudlaagi54 (válaszként erre: 16274. - Smudlaagi54)
2010. dec. 18. 18:59
Ja, és a párom addig eszi,amíg csak van a kacsasütőben!
16274. smudlaagi54 (válaszként erre: 16273. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 18:57
Én a kacsa sütőben szoktam csinálni,abba jó sok belefér!Kicsit másképp csinálom,mert én megszoktam zsíron párolni a hagymát előbb,arra rárakom a pirospaprikát,felengedem vízzel,és így szoktam ráönteni a babra,amihez hozzárakom előzőleg a gerslit a füstölt húst fűszereket,tojást,és felengedem még vízzel.
16273. a14deb9047
2010. dec. 18. 18:45

Nem kimondottan olcsó, de téli időszakban rendkívül kiadós, ízletes, laktató.



Hozzávalók: 60-70 dkg nyers füstölt tarja, 40 dkg nagy szemű bab, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír (legjobb a libazsír), 4 tojás, 1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors, (10 dkg árpagyöngy, de el is hagyható).


A sóletet a legjobb előzőleg beáztatott cserépedényben készíteni. A szintén előre beáztatott babot és árpagyöngyöt levétől leszűrjük, hozzáadjuk a megtisztított és nagyon apróra vagdalt vöröshagymát, szétzúzott fokhagymát, és beleöntjük a cseréptálba. A babban kis fészket mélyítünk, és belefektetjük az előző nap hideg vízbe áztatott füstölt húst. Köré rakjuk az alaposan megmosott héjas, nyers tojásokat. Meghintjük pirospaprikával és borssal, ráöntjük a felolvasztott zsírt, és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat lefedjük, és hideg sütőbe téve, 15 percig takaréklángon, további 20 percig valamivel erősebb lángon, majd 3 órán keresztül közepes lángon sütjük. Ezután a sütőből kivesszük, villával óvatosan felkeverjük, a füstölt húst pedig kivéve belőle, felszeleteljük. A tojásokat meghámozzuk és félbevágjuk.

Tálaláskor a sonkaszeleteket és a tojást a bab tetejére helyezzük.

Ha nem cserépedényben készítjük, akkor lehetőleg vastag falú fazékba tegyük a hozzávalókat. Ilyenkor a sütőt elő lehet melegíteni, és a babon lévő víz kétujjnyival több legyen, mint amennyi ellepi. A fazék fedőjét alufóliával takarjuk le, hogy semmi illat, íz el ne illanhasson a fazékból.

2010. dec. 18. 18:27
A retekvásárlást elhalasztottam. Most túrtuk ki magunkat a hó alól. Ilyenkor meg már nem megyek zöldséget venni :D
16271. lúdanyó
2010. dec. 18. 18:25
:)
16270. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 16267. - Martini64)
2010. dec. 18. 18:16
Köszi:)
16269. martini64 (válaszként erre: 16268. - A14deb9047)
2010. dec. 18. 18:02
Nálunk a meggyszósz a nyerő :)
16268. a14deb9047 (válaszként erre: 16264. - Lov.ildi)
2010. dec. 18. 17:57

Nálam a tormamártás a nyerő...

De legtöbbször csak megsózom, amikor kiveszem a levesből és puha kenyérrel...

16267. martini64 (válaszként erre: 16222. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 18. 17:55
Jobbulást kívánok! Nálunk megtörtént a Nagy Bevásárlás. Persze a legnagyobb viharban. A 10 centis félig letaposott hóban a két tonnás bevásárló kocsival a parkolóhelyig eljutni egyedül lehetetlen. Ez a mai napom legnagyobb tapasztalata:)
16266. d5ef6da91d (válaszként erre: 16250. - ArnoldSchwarzenegger)
2010. dec. 18. 15:56

:-)

Én is egyfélét főzök egy napra, csak mást, mint egy hétköznapon. Csak mégis furcsa, hiszen a magyarok ilyenkor azt hiszik, hogy hatszorosára tágul majd a gyomruk.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook