Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Sziasztok!
Én már csak ilyen problémázós vagyok, de: lehet, hogy a liszt szárazabb, vagy nem szárazabb? Nem tudom másképp kifejezni, leírom:
Bekeverek egy gyúrt tésztát, sütihez. Ugyanazok az összetevők, és ugyanakkora a tojás is. Mégis a mostani lisztemből szárazabb lesz ugyanaz a tészta. Most tegnap kicseleztem, odakészítettem 0,5 dl langyos vizet, és hozzáadtam, és így lett tökéletes. De máskor nem kell ez a víz hozzá, ha másik liszt van itthon.
Tehát lehet ilyen különbség liszt és liszt között? (mindig fehér búzaliszt van itthon).
Mert akkor már tuti hogy ezen múlt a száraz mézeskalácsom.
Tapasztaltatok már ilyet?
Megint ajánlanám kedvenc blogomat:
Engem teljesen megfertőzött. Az itt talált receptekben még nem csalódtam, pedig már elég sok péksütit kipróbáltam. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
A pizza helyett nálunk jobban megy a kenyérlángos. Nagyon egyszerű elkészíteni, olcsóbb is, mint a pizza és nagyon-nagyon finom!
Kenyérlángos (langalló, töki pompos):
1 közepes főtt, lehűtött burgonya összetörve
2 dl a burgonya főzővizéből
3 ek olaj
50 dkg kenyérliszt (vagy 20 dkg rétesliszt, 30 dkg finomliszt)
12 g só
1 tk cukor
2 dkg élesztő (nem feltétlenül kell felfuttatni. Ha mégis felfuttatjuk kevés tejben, akkor a burgonya főzőlevét csökkentsük a tej mennyiségével!)
A hozzávalókat gépbe helyezzük, a gép utasításai szerinti sorrendben, dagasztás programot indítunk. Ha kész, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, elkészítjük a feltétet (ekkor érdemes még kb. 20 percig pihentetni a tésztát), majd megsütjük.
Feltét: 1 nagy pohár tejfölt megborsozunk, nyomunk bele 2-3 gerezd fokhagymát. Ezt a tésztára kenjük. Erre jön kb 20 dkg apróra vágott bacon, karikára vágott vörös- vagy lilahagyma (jó sok). Kerülhet rá karikára vágott (csípős)paprika is.
Sütés közben nem kell letakarni fóliával. Addig sütjük, míg a hagyma megpuhul a tetején.
(a naplóm 65. bejegyzésében képet is találsz)
no! mondanám a pizzát:
a kenyérsütő mérőpoharát használva (200-250 ml, ez attól függ, mennyi tésztát szeretnél. én 250-et szoktam mérni, az arányok így változnak)
- a gép aljára 3 ek. olaj
- 1 pohár langyos víz
- 3 pohár liszt (keverve is lehet amivel akarod)
- az edény egyik sarkába fél csomag szárított élesztő
- a másik sarokba pedig só
- én ilyenkor szoktam megszórni pizzafűszerrel is, akkor belesül a tésztába.
innentől kezdve, kelesztés-dagasztás program és kész :)
Sziasztok! Szia!
Pizza:
20 dkg rétesliszt
40 dkg finomliszt
(vagy a kettő helyett 60 dkg kenyérliszt)
3 ek. olaj
2 tk. só
1 ek. oregánó
3,3 dl víz
2 dkg élesztő
1 tk. cukor
(ha nem kenyérlisztet használok, szoktam tenni bele 1 tk sikért és egy késhegynyi szódabikarbónát, vagy ennek hiányában 1 ek ecetet is)
A gépbe helyezed a hozzávalókat (az enyémben először a nedves jön, aztán a többi). Az élesztőt csak a tetejére kell morzsolni, nem kell megfuttatni. (Fel is futtathatod az élesztőt, hogy lásd, tényleg működik-e!? Egyébként elvileg az élesztő futtatásának nincs is más célja, csak, hogy leellenőrizzük a működőképességét.) Ha a géped az első kb. 20 percben nem melegíti fel a hozzávalókat, hanem egyből elkezdi összedolgozni a tésztát, akkor célszerű langyos folyadékot és szobahőmérsékletű lisztet használni.
Dagasztás programot indítasz. Ekkor a gép összedolgozza a tésztát és megkeleszti. Amikor kész, kiveszed, formázod (formázás után célszerű egy kicsit pihentetni is, hogy újra működésbe lépjen az élesztő), rápakolod a feltétet és megsütöd.
Ez jó.:))))
Anyukám csinált egyszer anno,mikor még otthon laktam.Kb azokkal is fejsérülést lehetett volna okozni.:)
Nyugi!
Én is csak egyszer csináltam! Kb 20éve!:))))
Nagyon szépek lettek! De olyan kemények,hogy a gyerekek később elvitték kacsázni a tóra,kavics helyett!:))))
Azt hiszem rájöttem utána.Elolvastam a neten,hogy mi a baj.Nem gyúrtam elég ideig.
Az igazság az,hogy mézeskalács szűz vagyok.:)Ez az első.:)Úgyhogy ezért is vagyok ilyen bénácska.:)))
SZÉP NAPOT KÍVÁNOK MINDENKINEK :-)
Az erdely.ma-ról hoztam egy kis böjtös levest
2010. december 21. kedd - Tamás
holnap: Zénó 1 USD: 3,2589 RON | 1 EURO: 4,2897 RON | 100 HUF: 1,5662 RON
Nagyobb betűk
Árvalaska leves
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, só, 15 dl olaj, 1 csokor zellerlevél, 1 csokor petrezselyem zöld.
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd 1 liter vízzel felöntjük. Sóval ízesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet, a petrezselyem zöldet. Öt percig lassú tűzön forraljuk, majd kivesszük a léből a zellerlevelet, a petrezselyem zöldet, Vékony vagy reszelt tésztát főzünk bele.
Két dolog együttesen játszott közre, az egyik, hogy a sima liszt mellé tettem bele rozslisztet is, de az sem segített, hogy felfuttattam az instant élesztőt (tök feleslegesen és lehet, hogy túlzottan).
Azért gondoltam, hogy géppel csinálom, mert abba csak bele kell szórni a dolgokat és a végén kivenni és megsütni.
Én ezt szoktam buktának csinálni, csak kicsit módosítva tej nekem kevesebb kellett, gondolom a liszt minőségétől függ.
137. lekváros bukta 2010-11-30 09:44
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
3 db tojás
10 dkg vaj
kevés kristálycukor
20 dkg sűrű szilvalekvár
5 dkg porcukor
1 db citrom héja
Elkészítés:
Az élesztőt kevés kristálycukorral tejben felfuttatunk. A lisztet összekeverjük a kovásszal, valamint a tojások sárgájával, az olvasztott vajjal, 5 dkg porcukorral, 3 dl langyos tejjel és a reszelt citrom héjával. Miután alaposan összegyúrtuk, tetejét megszórjuk liszttel, egy konyharuhával letakarjuk, és 30-35 percig kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkára helyezzük, és újra alaposan átgyúrjuk. Kinyújtjuk, téglalap alakúra vagdossuk, majd minden darabot megtöltünk sűrű, kemény lekvárral. A buktákat kivajazott tepsire helyezzük, tetejüket olvasztott vajjal megkenjük, végül 190 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk
Igen :)
Csak akkor két adag kell , mert nagy a család és a fiúk másnap szeretik elvinni - a munkahelyen van Micró és felmelegítk :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)