Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Szombaton esszük a húsvéti sonkát.
N A G Y S Z O M B A T O N, a Föltámadás-mise után.Mikor újra megszólalnak a harangok.
Olyan ez, mint Karácsonykor az Ádám-Éva esti gyertyagyújtás és utána a Szenteste-vacsora.
Bűnbánóan bevallom, hogy ebben a mi szép, szent városunkban én életemben csak egyszer mentem el a feltámadásra (nagyon hosszú és hideg volt a Bazilikában is). Mióta pedig már csak egyedül eszegetem a sonkát (az ifjúság a maga vígságaival van elfoglalva)ezen az estén, elég 10 dkg is.
Sziasztok!
Barátnőm minden (de minden) évben megkérdezi tőlem, hogy mi mikor esszük a húsvéti sonkát. Mondom neki, hogy szombaton.
De ez egyértelmű, nem? Úgy értem, a hagyomány szerint szombaton eszik, ugye?
Igen!
Holnap ezt főzök.
Vettem a L*dlben több doboz (akciós) finom, borban eltett, konzerv sav.káp.-t és mi is imádjuk a pirítot sav.káp.-val összeforgatott sztrapacskát.
De simán savanyúságnak is imádjuk a jó "büdös" savanyított káposztát.
Jó reggelt mindenkinek!
Remélem, szép napotok lesz a napsütésben!
Annyi a munka mára, mint a fene, úgyhogy majd csak este főzünk, valami egyszerűt, szerintem halat, valószínűleg lazacot. Nem kell megvetni érte, nagyon-nagyon akciósan vettem a metróban, de tényleg ;-)
Holnap és holnapután mit eszünk, azt nem tudom, de nem illik nehezet és sokat enni a húsvéti trakta előtt, úgyhogy majd kitalálok valami könnyűt, böjtöset, hús nélkülit.
Ötletek?
Héger Rudi receptjét is elhoztam, mert igazi ünnepi finomság(teszek képet is)
TEJSZÍNES CSOKIS.....
15 dkg csokit göz fölött felolvasztunk. Egy tálban összekeverünk 20 dkg simalisztet, 16 dkg darált diót, ,10 dkg kristálycukrot, majd ebbe belemixelünk 20 dkg teavajat, vagy margarint és 2 tojássárgáját s hozzákeverjük a felolvasztott csokoládét. Ezt sürü masszává gyúrjuk és hütöbe tesszük két órára. Majd sütöpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk kézzel vagy nyújtjuk.180 C fokon 10 -12 percig sütjük. Hülni hagyjuk
Elkészítjük a krémet:
20 dkg tejcsokit egy tálba reszelünk. Majd egy másik tálban 5 tojássárgáját 3 kanál porcukorral habosra mixelünk, majd belemixeljük az 5 dkg simalisztet is. Egy lábasban felteszünk forralni fél liter tejet 10 dkg porcukorral és egy vaníliás cukorral, majd ha felforrt akkor hozzáadjuk a tojásos lisztes masszát és állandóan kevergetve sürüre fözzük. 3-4 percig fözzük. Le ne égjen, vigyázzunk. Majd a forró masszát a lereszelt csokira öntjük és addig keverjük , míg a csoki egybe nem olvad a csokival. Kissé hülni hagyjuk , majd a tésztára kenjük. Ezután felverünk fél liter friss 30-33%-os tejszínt kemény habbá 3 kanál porcukorral és amikor már majdnem összeállt ,akkor 1 habfixálót is szórunk bele és azzal mixeljük
keménnyé.Ezt rákenjük a kihült csokis krémre és a tetejére vágott pisztáciát szórok vagy pirított mandulaforgácsot. Behütöm , majd szeletelem és tálalom. Rudi
-----------------------------
Szia, ny.ani!
Nézd, milyen "nemakármilyen" gesztenyés, úri huncutságot találtam Neked!(Képet is teszek föl.)
Gesztenyés lúdláb torta recept
Hozzávalók a legkisebb kacsos tortaformához:
Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 2 ek nádcukor, 1 púpos ek graham liszt, 1 ek kakaópor, 4 dkg vaj, 1 mk sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 10 dkg étcsokoládé, 2,5 dl habtejszín, 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor, 20 dkg gesztenyemassza, 1 ek nádcukor, 2-3 ek rumos meggy lé, 10-15 szem rumos meggy
Továbbá rumos meggy szemek, 5 dkg étcsokoládé, és 1 ek olaj, vagy kókuszzsír
A piskótához válasszuk szét a tojásokat.
A tojás fehérjéket a cukorral együtt verjük fényes habbá.
A sárgákat keverjük ki a puha vajjal, majd adjuk hozzá a száraz elemeket.
Végül a tojáshabot két részletben keverjük a lisztes masszába.
Sütőpapírral bélelt formában, 180 fokos sütőben 12-13 perc alatt süssük meg a tortalapot.
A krémhez olvasszuk fel vízgőz felett a csokoládét 50 ml tejszínnel együtt.
A többi alapanyagot tegyük egy magas falú keverőtálba.
A gesztenyemasszát nyomkodjuk szét benne.
Amikor felolvadt a csokoládé, adjuk a többi anyaghoz, majd egy gépi habverővel addig verjük, amíg sűrű krémmé nem áll össze a massza.
A piskótát hűtsük le, majd tegyük vissza a kapcsos formába.
Kenjük rá a krém 4/5-öd részét, és nyomkodjunk bele 10-15 szem meggyet.
Kicsit rázzuk bele a krémet, simítsuk el, amennyire tudjuk, és hűtsük le.
A csokimázazás előtt egy kés segítségével válasszuk le a kapcsos részt a tortáról.
TIPP: Fagyasztóban 15-20 perc is elég.
Nálunk ez lesz az egyik húsvéti süti :))
Majd megint elmondjuk "köszönjük Néked, Hoxa" :))
Melyik színháznál van? Vagy titkos? :-)
Örül ő, csak én puffogok :-) Az én férjem pedig operaénekes.
Értem!:)
Végül is Ő is örülhet,hogy van még a színház!
Az öcsém színész,és sokat panaszkodik!:(
Ja, értelek már :-)
Nem, a férjemnél ez a normális, hogy ilyenkor elfoglalt, amikor más pihen, mert színpadon dolgozik. Csak azt hittem, a mostani húsvétot megússzuk :(
Hogy örülhetünk manapság ha egyáltalán munka van!:(
A család,már nem sokat számít a munkáltatónak.
Akkor megcsináljuk a tiramisut,onnan kimarad 3 tojásfehérje!
Mindjárt nagyobb lesz a tortánk!:)))
Na jó, lányok, elegem van végképp!
A férjem nemrégiben telefonált, hogy nem csak húsvéthétfőn, hanem húsvétvasárnap is távol lesz.
Remek.
45 perces rétes
Hozzávalók:
•30 dkg liszt
•4 dkg zsír
•13 dkg cukor
•1 db tojás
•1/2 cs szalakáli
•késhegynyi só és annyi tej
Krém:
•1 l tej
•4 db tojás sárgája + fehérje
•1 cs vanília cukor
•4 púpozott ek. Liszt
•4-5 ek. Cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, és 2 lapot csinálok belőlük. Az egyik felét a tepsi tetején sütjük, hogy könnyen lecsúsztatható legyen róla. A másikat már lehet a tepsiben.
A tojás sárgákat a van. cukorral, kristálycukorral, liszttel és valamennyi tejjel csomómentesre kikeverem. A többi tejet felteszem forrni.
A tojás fehérjét kemény habbá verem és a sűrű masszát belekavarom. Ha felforrt a tejem belekavarom ezt a masszát és összefőzöm. Ráöntöm a tepsiben megsült tésztára, elegyengetem és befedem az először kisütött lappal. Vaníliás porcukorral hintem a tetejét. Mire kihűl szeletelhető. Nagyon finom.
T I R A M I S U ( H O X A M Ó D R A )
Én így szoktam a tiramisut.
1 doboz natúr vajrémet -én Millit szoktam- keverőtálba teszek 3 tojássárgával, és 15 dkg porcukorral. Alaposan felverem, halvány sárgára. Ezután 3 dl Hulala tejszínt keményre felverek, és lazán hozzákeverem a sárga krémhez. (Én a három tojás fehérjét elteszem a fagyóba, nekem tudatilag sok már a három tojássárgája is, a fehérjék felvert habját már nem tudnám jó szívvel beletenni). Szóval, inkább tejszín.
Utána fogok egy rápattintós tetejű kajás dobozt, és 20 dkg babapiskótát.
2 dl-es bögrébe kávét főzök, beleteszek 2 teáskanál cukrot, elkeverem benne, és teszek hozzá fél dl rumot.
Aztán a babapiskótákat egyenként belemártom, és lerakom a kajásdoboz aljára. Utána jön a krém fele, majd megint kávés-rumos babapiskóta, és a krém másik fele. A végén jó sötét kakaóporral megszórom, és három óra hosszára megy a hűtőbe.
Tudom, hogy nagyon sok recept van, nekünk ez vált be eddig legjobban:) És tényleg azért nem veszek mascarponét, mert mondom, nemigen éreztem különbséget, amikor kipróbáltam
----------------------
-1.Felverem a HuLala-t /minden nélkül/.
2.Belevágom a natúr vajkrémet + kb. 10-15 dkg darált cukrot+ 3 toj. sárgáját egy nagyobb müa. "fazékba" és együtt 10 percig géppel verem.Akkor 1/3 rész felvert HuLaLat beleforgatok lazításnak a többit gyengédebben beleforgatom.
Veszem a mélyebb tálat lealapozom a bemártogatott piskótával(csináltam már rumos befőttlével, narancslével, rumos kávéval, rumos tejjel,kakaóval, stb) Erre 1 réteg hab erre egy réteg mártott piskóta, tetejére HuLaLás hab, legtetejére teaszűrön szitált keserű kakaó.
Gyoers, egyszerű, N A G Y S Z E R Ű!!!
Szeretném tudni annak a tiramisunak a receptjét amit itt találtam.
Azt hittem sikerült elmentenem.
Mascarpone helyett vajkrémmel készíti a tulajdonosa.
Köszönöm szépen!
Szerintem is megérné 1-2 kóbor, maradék tojásfehérjével megtoldani a piskótát.
Kicsi ez a torta (ha fölnagyítom, a meggyek nagysága tojásnyit mutat),de isteni finom lehet.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)