Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


21983. 875f1a5663 (válaszként erre: 21982. - 25a27430dd)
2011. ápr. 19. 10:31

Szombaton esszük a húsvéti sonkát.

N A G Y S Z O M B A T O N, a Föltámadás-mise után.Mikor újra megszólalnak a harangok.

Olyan ez, mint Karácsonykor az Ádám-Éva esti gyertyagyújtás és utána a Szenteste-vacsora.

Bűnbánóan bevallom, hogy ebben a mi szép, szent városunkban én életemben csak egyszer mentem el a feltámadásra (nagyon hosszú és hideg volt a Bazilikában is). Mióta pedig már csak egyedül eszegetem a sonkát (az ifjúság a maga vígságaival van elfoglalva)ezen az estén, elég 10 dkg is.

21982. 25a27430dd
2011. ápr. 19. 09:59

Sziasztok!

Barátnőm minden (de minden) évben megkérdezi tőlem, hogy mi mikor esszük a húsvéti sonkát. Mondom neki, hogy szombaton.

De ez egyértelmű, nem? Úgy értem, a hagyomány szerint szombaton eszik, ugye?

21981. 875f1a5663 (válaszként erre: 21980. - Lisy50)
2011. ápr. 19. 09:40

Igen!

Holnap ezt főzök.

Vettem a L*dlben több doboz (akciós) finom, borban eltett, konzerv sav.káp.-t és mi is imádjuk a pirítot sav.káp.-val összeforgatott sztrapacskát.

De simán savanyúságnak is imádjuk a jó "büdös" savanyított káposztát.

21980. Lisy50 (válaszként erre: 21979. - D5ef6da91d)
2011. ápr. 19. 09:15
Sztrapacska!!!Mondjuk én abból sokat tudok enni!:)
21979. d5ef6da91d
2011. ápr. 19. 08:27

Jó reggelt mindenkinek!

Remélem, szép napotok lesz a napsütésben!

Annyi a munka mára, mint a fene, úgyhogy majd csak este főzünk, valami egyszerűt, szerintem halat, valószínűleg lazacot. Nem kell megvetni érte, nagyon-nagyon akciósan vettem a metróban, de tényleg ;-)

Holnap és holnapután mit eszünk, azt nem tudom, de nem illik nehezet és sokat enni a húsvéti trakta előtt, úgyhogy majd kitalálok valami könnyűt, böjtöset, hús nélkülit.

Ötletek?

21978. d5ef6da91d (válaszként erre: 21972. - 875f1a5663)
2011. ápr. 19. 08:23
Köszönöm az úri huncutságot :-))
21977. t.Ili (válaszként erre: 21974. - 875f1a5663)
2011. ápr. 19. 07:36
Milyen rendes vagy,hogy nem csak a hasunkról,de a formánkról is gondoskodsz!:DDDDDDD
21976. t.Ili
2011. ápr. 19. 07:35
Jó reggelt!
21975. Lisy50 (válaszként erre: 21972. - 875f1a5663)
2011. ápr. 19. 07:08
Köszi!Ezt én is vittem!!Remélem még kapok gesztenyét!!!:))
21974. 875f1a5663
2011. ápr. 19. 07:00

Új alakformáló gyakorlat


[link]

21973. 875f1a5663
2011. ápr. 18. 21:00

Héger Rudi receptjét is elhoztam, mert igazi ünnepi finomság(teszek képet is)


*****

TEJSZÍNES CSOKIS.....


15 dkg csokit göz fölött felolvasztunk. Egy tálban összekeverünk 20 dkg simalisztet, 16 dkg darált diót, ,10 dkg kristálycukrot, majd ebbe belemixelünk 20 dkg teavajat, vagy margarint és 2 tojássárgáját s hozzákeverjük a felolvasztott csokoládét. Ezt sürü masszává gyúrjuk és hütöbe tesszük két órára. Majd sütöpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk kézzel vagy nyújtjuk.180 C fokon 10 -12 percig sütjük. Hülni hagyjuk

Elkészítjük a krémet:

20 dkg tejcsokit egy tálba reszelünk. Majd egy másik tálban 5 tojássárgáját 3 kanál porcukorral habosra mixelünk, majd belemixeljük az 5 dkg simalisztet is. Egy lábasban felteszünk forralni fél liter tejet 10 dkg porcukorral és egy vaníliás cukorral, majd ha felforrt akkor hozzáadjuk a tojásos lisztes masszát és állandóan kevergetve sürüre fözzük. 3-4 percig fözzük. Le ne égjen, vigyázzunk. Majd a forró masszát a lereszelt csokira öntjük és addig keverjük , míg a csoki egybe nem olvad a csokival. Kissé hülni hagyjuk , majd a tésztára kenjük. Ezután felverünk fél liter friss 30-33%-os tejszínt kemény habbá 3 kanál porcukorral és amikor már majdnem összeállt ,akkor 1 habfixálót is szórunk bele és azzal mixeljük

keménnyé.Ezt rákenjük a kihült csokis krémre és a tetejére vágott pisztáciát szórok vagy pirított mandulaforgácsot. Behütöm , majd szeletelem és tálalom. Rudi

-----------------------------

21972. 875f1a5663 (válaszként erre: 21949. - D5ef6da91d)
2011. ápr. 18. 20:56

Szia, ny.ani!

Nézd, milyen "nemakármilyen" gesztenyés, úri huncutságot találtam Neked!(Képet is teszek föl.)

*****

Gesztenyés lúdláb torta recept


Hozzávalók a legkisebb kacsos tortaformához:

Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 2 ek nádcukor, 1 púpos ek graham liszt, 1 ek kakaópor, 4 dkg vaj, 1 mk sütőpor

Hozzávalók a krémhez: 10 dkg étcsokoládé, 2,5 dl habtejszín, 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor, 20 dkg gesztenyemassza, 1 ek nádcukor, 2-3 ek rumos meggy lé, 10-15 szem rumos meggy

Továbbá rumos meggy szemek, 5 dkg étcsokoládé, és 1 ek olaj, vagy kókuszzsír

A piskótához válasszuk szét a tojásokat.

A tojás fehérjéket a cukorral együtt verjük fényes habbá.

A sárgákat keverjük ki a puha vajjal, majd adjuk hozzá a száraz elemeket.

Végül a tojáshabot két részletben keverjük a lisztes masszába.

Sütőpapírral bélelt formában, 180 fokos sütőben 12-13 perc alatt süssük meg a tortalapot.

A krémhez olvasszuk fel vízgőz felett a csokoládét 50 ml tejszínnel együtt.

A többi alapanyagot tegyük egy magas falú keverőtálba.

A gesztenyemasszát nyomkodjuk szét benne.

Amikor felolvadt a csokoládé, adjuk a többi anyaghoz, majd egy gépi habverővel addig verjük, amíg sűrű krémmé nem áll össze a massza.

A piskótát hűtsük le, majd tegyük vissza a kapcsos formába.

Kenjük rá a krém 4/5-öd részét, és nyomkodjunk bele 10-15 szem meggyet.

Kicsit rázzuk bele a krémet, simítsuk el, amennyire tudjuk, és hűtsük le.

A csokimázazás előtt egy kés segítségével válasszuk le a kapcsos részt a tortáról.

TIPP: Fagyasztóban 15-20 perc is elég.

21971. 875f1a5663 (válaszként erre: 21970. - Caravell)
2011. ápr. 18. 18:19
Itthon is lesz tiramisu :-)
21970. caravell (válaszként erre: 21956. - 875f1a5663)
2011. ápr. 18. 18:04

Nálunk ez lesz az egyik húsvéti süti :))


Majd megint elmondjuk "köszönjük Néked, Hoxa" :))

21969. d5ef6da91d (válaszként erre: 21968. - T.Ili)
2011. ápr. 18. 17:57
Az más :-)
21968. t.Ili (válaszként erre: 21967. - D5ef6da91d)
2011. ápr. 18. 17:25
Persze,titkos:)
21967. d5ef6da91d (válaszként erre: 21966. - T.Ili)
2011. ápr. 18. 16:27

Melyik színháznál van? Vagy titkos? :-)


Örül ő, csak én puffogok :-) Az én férjem pedig operaénekes.

21966. t.Ili (válaszként erre: 21965. - D5ef6da91d)
2011. ápr. 18. 16:25

Értem!:)

Végül is Ő is örülhet,hogy van még a színház!

Az öcsém színész,és sokat panaszkodik!:(

21965. d5ef6da91d (válaszként erre: 21964. - T.Ili)
2011. ápr. 18. 16:19

Ja, értelek már :-)

Nem, a férjemnél ez a normális, hogy ilyenkor elfoglalt, amikor más pihen, mert színpadon dolgozik. Csak azt hittem, a mostani húsvétot megússzuk :(

21964. t.Ili (válaszként erre: 21963. - D5ef6da91d)
2011. ápr. 18. 16:16

Hogy örülhetünk manapság ha egyáltalán munka van!:(

A család,már nem sokat számít a munkáltatónak.

21963. d5ef6da91d (válaszként erre: 21961. - T.Ili)
2011. ápr. 18. 15:34
Kapitalizmus? Ezt hogy érted?
21962. 875f1a5663 (válaszként erre: 21960. - T.Ili)
2011. ápr. 18. 15:31
Igen,igen! Én is így variálom. :-)
21961. t.Ili (válaszként erre: 21959. - D5ef6da91d)
2011. ápr. 18. 15:31
Ez már kapitalizmus!:(
21960. t.Ili (válaszként erre: 21954. - 875f1a5663)
2011. ápr. 18. 15:30

Akkor megcsináljuk a tiramisut,onnan kimarad 3 tojásfehérje!

Mindjárt nagyobb lesz a tortánk!:)))

21959. d5ef6da91d
2011. ápr. 18. 15:26

Na jó, lányok, elegem van végképp!

A férjem nemrégiben telefonált, hogy nem csak húsvéthétfőn, hanem húsvétvasárnap is távol lesz.

Remek.

21958. Aliz73 (válaszként erre: 21956. - 875f1a5663)
2011. ápr. 18. 14:44
Köszönöm szépen!!!:))))))
21957. 875f1a5663
2011. ápr. 18. 14:42

45 perces rétes


Hozzávalók:

•30 dkg liszt

•4 dkg zsír

•13 dkg cukor

•1 db tojás

•1/2 cs szalakáli

•késhegynyi só és annyi tej


Krém:

•1 l tej

•4 db tojás sárgája + fehérje

•1 cs vanília cukor

•4 púpozott ek. Liszt

•4-5 ek. Cukor


Elkészítése:


A tészta hozzávalóit összegyúrom, és 2 lapot csinálok belőlük. Az egyik felét a tepsi tetején sütjük, hogy könnyen lecsúsztatható legyen róla. A másikat már lehet a tepsiben.


A tojás sárgákat a van. cukorral, kristálycukorral, liszttel és valamennyi tejjel csomómentesre kikeverem. A többi tejet felteszem forrni.

A tojás fehérjét kemény habbá verem és a sűrű masszát belekavarom. Ha felforrt a tejem belekavarom ezt a masszát és összefőzöm. Ráöntöm a tepsiben megsült tésztára, elegyengetem és befedem az először kisütött lappal. Vaníliás porcukorral hintem a tetejét. Mire kihűl szeletelhető. Nagyon finom.

21956. 875f1a5663
2011. ápr. 18. 14:34

T I R A M I S U ( H O X A M Ó D R A )


Én így szoktam a tiramisut.



1 doboz natúr vajrémet -én Millit szoktam- keverőtálba teszek 3 tojássárgával, és 15 dkg porcukorral. Alaposan felverem, halvány sárgára. Ezután 3 dl Hulala tejszínt keményre felverek, és lazán hozzákeverem a sárga krémhez. (Én a három tojás fehérjét elteszem a fagyóba, nekem tudatilag sok már a három tojássárgája is, a fehérjék felvert habját már nem tudnám jó szívvel beletenni). Szóval, inkább tejszín.

Utána fogok egy rápattintós tetejű kajás dobozt, és 20 dkg babapiskótát.

2 dl-es bögrébe kávét főzök, beleteszek 2 teáskanál cukrot, elkeverem benne, és teszek hozzá fél dl rumot.

Aztán a babapiskótákat egyenként belemártom, és lerakom a kajásdoboz aljára. Utána jön a krém fele, majd megint kávés-rumos babapiskóta, és a krém másik fele. A végén jó sötét kakaóporral megszórom, és három óra hosszára megy a hűtőbe.


Tudom, hogy nagyon sok recept van, nekünk ez vált be eddig legjobban:) És tényleg azért nem veszek mascarponét, mert mondom, nemigen éreztem különbséget, amikor kipróbáltam

----------------------


-1.Felverem a HuLala-t /minden nélkül/.

2.Belevágom a natúr vajkrémet + kb. 10-15 dkg darált cukrot+ 3 toj. sárgáját egy nagyobb müa. "fazékba" és együtt 10 percig géppel verem.Akkor 1/3 rész felvert HuLaLat beleforgatok lazításnak a többit gyengédebben beleforgatom.

Veszem a mélyebb tálat lealapozom a bemártogatott piskótával(csináltam már rumos befőttlével, narancslével, rumos kávéval, rumos tejjel,kakaóval, stb) Erre 1 réteg hab erre egy réteg mártott piskóta, tetejére HuLaLás hab, legtetejére teaszűrön szitált keserű kakaó.

Gyoers, egyszerű, N A G Y S Z E R Ű!!!

21955. Aliz73
2011. ápr. 18. 14:14

Szeretném tudni annak a tiramisunak a receptjét amit itt találtam.

Azt hittem sikerült elmentenem.

Mascarpone helyett vajkrémmel készíti a tulajdonosa.


Köszönöm szépen!

21954. 875f1a5663 (válaszként erre: 21952. - T.Ili)
2011. ápr. 18. 13:20

Szerintem is megérné 1-2 kóbor, maradék tojásfehérjével megtoldani a piskótát.

Kicsi ez a torta (ha fölnagyítom, a meggyek nagysága tojásnyit mutat),de isteni finom lehet.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook