Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Szombaton esszük a húsvéti sonkát.
N A G Y S Z O M B A T O N, a Föltámadás-mise után.Mikor újra megszólalnak a harangok.
Olyan ez, mint Karácsonykor az Ádám-Éva esti gyertyagyújtás és utána a Szenteste-vacsora.
Bűnbánóan bevallom, hogy ebben a mi szép, szent városunkban én életemben csak egyszer mentem el a feltámadásra (nagyon hosszú és hideg volt a Bazilikában is). Mióta pedig már csak egyedül eszegetem a sonkát (az ifjúság a maga vígságaival van elfoglalva)ezen az estén, elég 10 dkg is.
Sziasztok!
Barátnőm minden (de minden) évben megkérdezi tőlem, hogy mi mikor esszük a húsvéti sonkát. Mondom neki, hogy szombaton.
De ez egyértelmű, nem? Úgy értem, a hagyomány szerint szombaton eszik, ugye?
Igen!
Holnap ezt főzök.
Vettem a L*dlben több doboz (akciós) finom, borban eltett, konzerv sav.káp.-t és mi is imádjuk a pirítot sav.káp.-val összeforgatott sztrapacskát.
De simán savanyúságnak is imádjuk a jó "büdös" savanyított káposztát.
Jó reggelt mindenkinek!
Remélem, szép napotok lesz a napsütésben!
Annyi a munka mára, mint a fene, úgyhogy majd csak este főzünk, valami egyszerűt, szerintem halat, valószínűleg lazacot. Nem kell megvetni érte, nagyon-nagyon akciósan vettem a metróban, de tényleg ;-)
Holnap és holnapután mit eszünk, azt nem tudom, de nem illik nehezet és sokat enni a húsvéti trakta előtt, úgyhogy majd kitalálok valami könnyűt, böjtöset, hús nélkülit.
Ötletek?
Héger Rudi receptjét is elhoztam, mert igazi ünnepi finomság(teszek képet is)
*****
TEJSZÍNES CSOKIS.....
15 dkg csokit göz fölött felolvasztunk. Egy tálban összekeverünk 20 dkg simalisztet, 16 dkg darált diót, ,10 dkg kristálycukrot, majd ebbe belemixelünk 20 dkg teavajat, vagy margarint és 2 tojássárgáját s hozzákeverjük a felolvasztott csokoládét. Ezt sürü masszává gyúrjuk és hütöbe tesszük két órára. Majd sütöpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk kézzel vagy nyújtjuk.180 C fokon 10 -12 percig sütjük. Hülni hagyjuk
Elkészítjük a krémet:
20 dkg tejcsokit egy tálba reszelünk. Majd egy másik tálban 5 tojássárgáját 3 kanál porcukorral habosra mixelünk, majd belemixeljük az 5 dkg simalisztet is. Egy lábasban felteszünk forralni fél liter tejet 10 dkg porcukorral és egy vaníliás cukorral, majd ha felforrt akkor hozzáadjuk a tojásos lisztes masszát és állandóan kevergetve sürüre fözzük. 3-4 percig fözzük. Le ne égjen, vigyázzunk. Majd a forró masszát a lereszelt csokira öntjük és addig keverjük , míg a csoki egybe nem olvad a csokival. Kissé hülni hagyjuk , majd a tésztára kenjük. Ezután felverünk fél liter friss 30-33%-os tejszínt kemény habbá 3 kanál porcukorral és amikor már majdnem összeállt ,akkor 1 habfixálót is szórunk bele és azzal mixeljük
keménnyé.Ezt rákenjük a kihült csokis krémre és a tetejére vágott pisztáciát szórok vagy pirított mandulaforgácsot. Behütöm , majd szeletelem és tálalom. Rudi
-----------------------------
Szia, ny.ani!
Nézd, milyen "nemakármilyen" gesztenyés, úri huncutságot találtam Neked!(Képet is teszek föl.)
*****
Gesztenyés lúdláb torta recept
Hozzávalók a legkisebb kacsos tortaformához:
Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 2 ek nádcukor, 1 púpos ek graham liszt, 1 ek kakaópor, 4 dkg vaj, 1 mk sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 10 dkg étcsokoládé, 2,5 dl habtejszín, 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor, 20 dkg gesztenyemassza, 1 ek nádcukor, 2-3 ek rumos meggy lé, 10-15 szem rumos meggy
Továbbá rumos meggy szemek, 5 dkg étcsokoládé, és 1 ek olaj, vagy kókuszzsír
A piskótához válasszuk szét a tojásokat.
A tojás fehérjéket a cukorral együtt verjük fényes habbá.
A sárgákat keverjük ki a puha vajjal, majd adjuk hozzá a száraz elemeket.
Végül a tojáshabot két részletben keverjük a lisztes masszába.
Sütőpapírral bélelt formában, 180 fokos sütőben 12-13 perc alatt süssük meg a tortalapot.
A krémhez olvasszuk fel vízgőz felett a csokoládét 50 ml tejszínnel együtt.
A többi alapanyagot tegyük egy magas falú keverőtálba.
A gesztenyemasszát nyomkodjuk szét benne.
Amikor felolvadt a csokoládé, adjuk a többi anyaghoz, majd egy gépi habverővel addig verjük, amíg sűrű krémmé nem áll össze a massza.
A piskótát hűtsük le, majd tegyük vissza a kapcsos formába.
Kenjük rá a krém 4/5-öd részét, és nyomkodjunk bele 10-15 szem meggyet.
Kicsit rázzuk bele a krémet, simítsuk el, amennyire tudjuk, és hűtsük le.
A csokimázazás előtt egy kés segítségével válasszuk le a kapcsos részt a tortáról.
TIPP: Fagyasztóban 15-20 perc is elég.
Nálunk ez lesz az egyik húsvéti süti :))
Majd megint elmondjuk "köszönjük Néked, Hoxa" :))
Melyik színháznál van? Vagy titkos? :-)
Örül ő, csak én puffogok :-) Az én férjem pedig operaénekes.
Értem!:)
Végül is Ő is örülhet,hogy van még a színház!
Az öcsém színész,és sokat panaszkodik!:(
Ja, értelek már :-)
Nem, a férjemnél ez a normális, hogy ilyenkor elfoglalt, amikor más pihen, mert színpadon dolgozik. Csak azt hittem, a mostani húsvétot megússzuk :(
Hogy örülhetünk manapság ha egyáltalán munka van!:(
A család,már nem sokat számít a munkáltatónak.
Akkor megcsináljuk a tiramisut,onnan kimarad 3 tojásfehérje!
Mindjárt nagyobb lesz a tortánk!:)))
Na jó, lányok, elegem van végképp!
A férjem nemrégiben telefonált, hogy nem csak húsvéthétfőn, hanem húsvétvasárnap is távol lesz.
Remek.
45 perces rétes
Hozzávalók:
•30 dkg liszt
•4 dkg zsír
•13 dkg cukor
•1 db tojás
•1/2 cs szalakáli
•késhegynyi só és annyi tej
Krém:
•1 l tej
•4 db tojás sárgája + fehérje
•1 cs vanília cukor
•4 púpozott ek. Liszt
•4-5 ek. Cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, és 2 lapot csinálok belőlük. Az egyik felét a tepsi tetején sütjük, hogy könnyen lecsúsztatható legyen róla. A másikat már lehet a tepsiben.
A tojás sárgákat a van. cukorral, kristálycukorral, liszttel és valamennyi tejjel csomómentesre kikeverem. A többi tejet felteszem forrni.
A tojás fehérjét kemény habbá verem és a sűrű masszát belekavarom. Ha felforrt a tejem belekavarom ezt a masszát és összefőzöm. Ráöntöm a tepsiben megsült tésztára, elegyengetem és befedem az először kisütött lappal. Vaníliás porcukorral hintem a tetejét. Mire kihűl szeletelhető. Nagyon finom.
T I R A M I S U ( H O X A M Ó D R A )
Én így szoktam a tiramisut.
1 doboz natúr vajrémet -én Millit szoktam- keverőtálba teszek 3 tojássárgával, és 15 dkg porcukorral. Alaposan felverem, halvány sárgára. Ezután 3 dl Hulala tejszínt keményre felverek, és lazán hozzákeverem a sárga krémhez. (Én a három tojás fehérjét elteszem a fagyóba, nekem tudatilag sok már a három tojássárgája is, a fehérjék felvert habját már nem tudnám jó szívvel beletenni). Szóval, inkább tejszín.
Utána fogok egy rápattintós tetejű kajás dobozt, és 20 dkg babapiskótát.
2 dl-es bögrébe kávét főzök, beleteszek 2 teáskanál cukrot, elkeverem benne, és teszek hozzá fél dl rumot.
Aztán a babapiskótákat egyenként belemártom, és lerakom a kajásdoboz aljára. Utána jön a krém fele, majd megint kávés-rumos babapiskóta, és a krém másik fele. A végén jó sötét kakaóporral megszórom, és három óra hosszára megy a hűtőbe.
Tudom, hogy nagyon sok recept van, nekünk ez vált be eddig legjobban:) És tényleg azért nem veszek mascarponét, mert mondom, nemigen éreztem különbséget, amikor kipróbáltam
----------------------
-1.Felverem a HuLala-t /minden nélkül/.
2.Belevágom a natúr vajkrémet + kb. 10-15 dkg darált cukrot+ 3 toj. sárgáját egy nagyobb müa. "fazékba" és együtt 10 percig géppel verem.Akkor 1/3 rész felvert HuLaLat beleforgatok lazításnak a többit gyengédebben beleforgatom.
Veszem a mélyebb tálat lealapozom a bemártogatott piskótával(csináltam már rumos befőttlével, narancslével, rumos kávéval, rumos tejjel,kakaóval, stb) Erre 1 réteg hab erre egy réteg mártott piskóta, tetejére HuLaLás hab, legtetejére teaszűrön szitált keserű kakaó.
Gyoers, egyszerű, N A G Y S Z E R Ű!!!
Szeretném tudni annak a tiramisunak a receptjét amit itt találtam.
Azt hittem sikerült elmentenem.
Mascarpone helyett vajkrémmel készíti a tulajdonosa.
Köszönöm szépen!
Szerintem is megérné 1-2 kóbor, maradék tojásfehérjével megtoldani a piskótát.
Kicsi ez a torta (ha fölnagyítom, a meggyek nagysága tojásnyit mutat),de isteni finom lehet.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)