Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


23437. alidamolnar (válaszként erre: 23435. - 875f1a5663)
2011. jún. 15. 13:31

Köszi, hogy ezt megírtad. Lányom vegás étrendjébe simán passzolni fog, már ki is másoltam:)


Ma olyat főztem neki, hogy pörköltalapon mirelit vegyes zöldséget megfőztem, tettem bele fokhagymát is, majorannát is (kedvenc fűszere). Isteni sűrű zöldségpöri lett, tésztát főztem ki hozzá, imádta. (Még a végén én is kedvet kapok:)

23436. 875f1a5663 (válaszként erre: 23434. - Alidamolnar)
2011. jún. 15. 13:23

Jaj, én úgy imádom...szinte minden nap ettem a Nyugatiban, mikor még tanítottam Pesten és naponta jártam oda.

Sütöttem is. A T-scos cérnatészta vált be legjobban ehhez.

Vargabéles

----------------

Hozzávalók: 4 réteslap, 2 tojásos gyúrt tészta, 1/2 kg tehéntúrós krém.


Elkészítés: A fél kg tehéntúrót habosra kavarjuk 10 dkg cukorral, tejföllel, 15 dkg mazsolával, kevés reszelt citromhéjjal, 3 tojással és 10 dkg vajjal. Vaníliás cukrot is tehetünk bele. Hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.

A réteslapokat készen megvásárolhatjuk az üzletekben.


Gyúrt tésztát készítünk 1/4 kg lisztből 2 tojással, egy csipetnyi sóval. Kinyújtjuk, majd vékony szálasra felszabjuk. Kifőzzük. A tepsibe sütőpapírt helyezünk, rárakunk két sor réteslapot jól megkenegetve olvasztott vajjal, erre ráöntjük az összekevert finommetéltes túrómasszát, majd letakarjuk újabb két réteg réteslappal.


Előmelegített sütőbe tesszük és ha a felső réteslap megpirult, levelesedett, kivesszük és meghintjük bőven vaníliás cukorral. Az ízek varázsát fokozandó vaníliaöntettel tálaljuk.

23435. 875f1a5663
2011. jún. 15. 13:20
Kaptam 3 óriási fej brokkolit.Kettő ment a ládába, egyet megcsináltam pörköltösen ahogy itt tanultam a "zöldségpörkölt" témakőrben.Kicsit későn kapcsoltam, hogy nem kellett volna annyira fölönteni vízzel, mikor épp kezdett forrni a "pörköltlé".Akkor gyorsan pirítottam olajon egy csésze tarhonyát, felöntöttem a (túl sok) főzőlével, majd ha megforrt, visszatettem a brokkolikhoz.Tehát összeforrt, és mikor már majdnem puha volt a zöldség, lezártam a gázt.Szépen minden megpuhult a gőzben és összeízesült. Nagyon finom.
2011. jún. 15. 13:17

Sziasztok!

Férjem vargabélesért nyúz. Szerintem én kapásból utálék kajának tartom, (soha nem ettem még).

Nekem nem tetszik a töltelékben a cérnametélt. Tetejébe a férjem azt mondta, abba szélesmetélt kell.

Ti hogy vagytok ezzel a kajával, érdemes nekiállni?

23433. alidamolnar (válaszként erre: 23432. - D5ef6da91d)
2011. jún. 15. 13:15

Hát, felénk nagyon közel vannak a telkek sajnos.

Hőszigetelve nálunk is van, az ablakok hangszigeteltek, semmi nem hallatszik be. Viszont nagyon szeretem a jó levegőt érezni nyáron.

Ezért is tolerálom nehezen, ha bulizik valaki, vagy ha pl. éjszaka tüzel.

Amúgy is észrevettem, hogy ahogy múlnak az évek, van olyan dolog, ami pl. 10 éve még nem zavart, most pedig idegesít.

23432. d5ef6da91d (válaszként erre: 23430. - Alidamolnar)
2011. jún. 15. 08:51

Nagyon érdekes dolgokat írsz/írtok a bioritmusról...


Nálunk ugye extrán nehezített a helyzet, mert élő ember nem dolgozik olyan hektikusan, mint ugye a férjem. Az álláspontja az, hogy amíg ő nem gyakorol itthon (és nem tette ezt akkor sem, amikor társasházban éltünk), addig más is legyen szíves normális ember módjára viselkedni és nem őrjöngeni :-)


Az ismerőseink hülyének néztek, amikor speciális dolgokat figyelembe véve építkeztünk. Eleve egy nagyon csöndes, nagyon pici helyen vettünk telket, ott is egy dombtetőn.

Két és fél méter magas, tömör téglakerítést építettünk körbe a telek körül.

Az ablakok és az ajtók extrán hangszigeteltek, semmi nem jön be, bulizhatna a nem létező szomszéd.

Emiatt olyan a hőszigetelés, hogy nem szükséges nyáron nyitott ablakokkal létezni, persze, így a jobb, de alkalomadtán nem okozna komfortromlást, ha így lenne időnként.


Stb.stb.stb. Tisztában vagyok vele, hogy nem volt mindenki olyan helyzetben, hogy ezek bármelyikét is megtegye, nem is ezért írom ezt le. Inkább azért, hogy szemléltessem, milyen furák vagyunk mi :DD

De nem nagyon érhet meglepetés ;-)

23431. alidamolnar (válaszként erre: 23425. - Anyagi)
2011. jún. 15. 08:14
Nálunk a férjem nagy meggy "szakértő". Amikor ide kerültem, nekem a meggy az meggy volt, aztán azóta tudom a fajtákat. Az újfehértói karakteresebb, szörpnek azt szoktuk (a meggylekvárt pedig nem szeretjük, azt nem teszek el.)
23430. alidamolnar (válaszként erre: 23418. - Anyagi)
2011. jún. 15. 08:11

Hát igen, arra gondoltam én is, hogy mondjuk este 10-től reggel 6-ig lehetne tökéletes nyugi.

Viszont hét végén valamivel tovább, mondjuk 8-ig.


Tényleg sokfélék vagyunk, sokféle bioritmussal.

Barátnőm rendszeresen hajnali 3-ig dolgozik. De ha reggel hívom, már megtanultam, hogy 9-ig ne is hívjam, mert alszik.

Nekem volt most egy kemény májusom, hajnali fél 3-ig dolgoztam minden nap. Azóta sem tértem magamhoz, nagyon rosszul érzem magam, holnap megyek is laborba. Valahol nem tudom elhinni, hogy négy heti éjszakázás így kilökött az egyensúlyból, de még ez is lehet, én általában 10-kor már alszom, viszont 5-kor kelek.


Még visszatérve a szomszédokra: nálunk volt olyan, hogy a lányom kiment az udvarra kosarazni (a garázsra van erősítve neki a kosár, előtte beton nekifutó van). Mindez délután 3-kor, és szólt neki a szomszédasszony, hogy hagyja abba, mert nem tud aludni a férje. Mert náluk éjjel buli lesz, és ezért kell aludnia.

Mi meg aztán hajnalig hallgattuk a bulit, szemhunyásnyit sem aludtunk. Mellesleg a lányom, mivel egyedül van, és megunja, 3-4-et dob a kosárra, aztán bemegy, szóval nem tudom, mit rinyált a nő.

Ja, az ő gyerekei minden hétvégén egész délután pingpongoznak, közel vannak a telkek, effektíve a hálószobánktól 3 méterre van a pingpongasztal. Rinyálhatnék én is, hogy nyugodtan szeretnék tévézni vagy olvasni szombat-vasárnap délután.

Áhhhh, hülye emberek vannak ám.

Csak arra is rájöttem, ha sose szólok, akkor ők meg vannak győződve arról, hogy minden úgy a jó, ahogy ők teszik, és engem semmi nem zavar.

Na, jót mérgelődtem:)))

23429. d5ef6da91d (válaszként erre: 23420. - Anyagi)
2011. jún. 15. 08:07

Hogyhogy miben befolyásolja a szomszédot?

A birtokvédelem egyik lényegi eleme, hogy akit birtoklásában zavarnak, magyarul olyan magatartást tanusít a szomszéd, amit a tulajdonos/bérlő nem köteles tűrni, az kérheti a jegyzőtől a birtokvédelmet. Az aránytalan zaj is ilyen.

A jegyző pedig eltiltja a magatartás tanusításától és az eredeti állapotot helyreállítja, 30 napon belül.

Egy éven belül lehet kérni, ilyen esetben, mint akkora zaj, ami állandóan zavarja a tulajdonost nagy zajjal, a kezdő időpont a tevékenység megkezdése.

Érdemes az embernek kiállni magáért, azt gondolom.

23428. mmacus (válaszként erre: 23418. - Anyagi)
2011. jún. 15. 06:17
Én is reggel tudok jobban haladni. Mosógépet is igyekszem korán bepakolni, minél hamarabb száradjon meg minden. Sokszor már munkába indulás előtt teregetek. Hogy áthallatszik esetleg a szomszédba? Hát, sajnálom, én is hallom az ő napi életvitellel járó alapzajukat, de nem érdekel, nem zavar. Nem vehetek ki szabadságot azért, hogy mindenkinek alkalmas időben tegyem a dolgom. Marad a reggel, este, vagy hétvége. Majd ha nyugdíjas leszek, ha egyszer megérem, akkor nem így fogom. De az még sajnos nagyon soká lesz.
23427. Anyagi
2011. jún. 15. 06:15
Hááát, akkor én megyek dolgozni! Mindenkinek szép napot!!!!!!
23426. mmacus (válaszként erre: 23423. - Anyagi)
2011. jún. 15. 06:12

:)

Ha nem lett volna jó, akkor is biztosan elfogyott volna, hiszen csak ketten!!! vittünk sütit a 32-ből...

23425. Anyagi (válaszként erre: 23400. - Alidamolnar)
2011. jún. 15. 06:10
De jó, hogy tudsz ilyeneket is! Én is éreztem, hogy ez még a korai fajta, nem amit igazán szeretek, pedig én nagy meggyes vagyok!
23424. mmacus
2011. jún. 15. 06:10
Sziasztok, szép napot!
23423. Anyagi (válaszként erre: 23398. - Mmacus)
2011. jún. 15. 06:09
Biztos voltam benne!!!!!!!
23422. 875f1a5663 (válaszként erre: 23421. - Anyagi)
2011. jún. 15. 06:08
Nagyon finom a cseresznyelekvár. Én szoktam eltenni, ha sok a nem "szabványos" cseresznye. Átdarálom, pici cukorral egyet forralom, zselésítőt keverek bele, lecsavarom, fejtetőre állítom 2-3 percre és mehet a pokrócok közé. Nagyon kellemes, szelíd ízű kenőke. Sütikben finom.
23421. Anyagi (válaszként erre: 23380. - Pné Veronika)
2011. jún. 15. 06:04

Cseresznyéből lekvár??? Még sosem kóstoltam, de még csak nem is hallottam róla!!!

Én csak befőttként ismerem, de az is kétesélyes, hogy jó lesz e...

23420. Anyagi (válaszként erre: 23377. - D5ef6da91d)
2011. jún. 15. 06:01
Birtokvédelmet arra a helyte lehet kérni ahol tartózkodsz (pl. akár bérlemény is), de miben befolyásolja ez a szomszédot? Volt már ilyen a környezetedben? Tudsz valamit róla?
23419. mmacus (válaszként erre: 23413. - Kovaevakiss)
2011. jún. 15. 05:51
Köszönöm, de nem fiatalember, hanem leány:)
23418. Anyagi (válaszként erre: 23373. - Kovaevakiss)
2011. jún. 15. 05:48

Megértelek!!!!


Viszont itt a másik oldal szempontja : Reggel még jó hűvös van, lehet normálisan dolgozni, nem szakad a víz rólad, ha megmozdulsz. Pl. egy óra alatt túlvagy a fűnyíráson, gyorsan reggelit adsz, és kilenckor már minden kész, indulhatsz a gyerekekkel a strandra.


Tudod, különbözőek vagyunk, én például kifejezetten " reggeli munkás" vagyok. Felkelés után egyszerre tudok mindent csinálni és hatékonyan. Még hálóingben vagyok, de már fő az ebéd, megy a mosógép, pucolom a fűrdőszobát, vágom a füvet, locsolom a virágot és minden remekül halad. Viszont ami későbbre, délutánra marad, az nyögvenyelősen cammog. Nehezebben kezdek bele, úra meg újra le kell ülnöm pár percre, hogy fájó derekamat megnyugtassam, és bár százszor is nekikezdek megint a dolognak, de nem úgy halad, mint reggel.

Persze tudom, hogy ott a másik oldal, aki éjszakai bagoly, de föl nem foghatom az ő bioritmusukat az enyémmel.

No, hát e kettő között kellene kompromisszumot találni, de nem megy könnyen. :(

23417. 875f1a5663 (válaszként erre: 23416. - Gy.Ibi)
2011. jún. 15. 04:59

Kellemes ébredést,szép napot Mindenkinek!

Nekem egy nyersen eltett meggy receptem van.


Nyers meggy

-----------

5 kg gyümölcs,1 kg cukor 3 evőkanál ecet,1 teáskanál szalicil.Tálba tenni, megkeverni többször.24 óra alatt elolvad a cukor, bő levet enged a gyümölcs.Ekkor tiszta üvegekbe berakod, tetőt rá és kész.Mehet a speizba a polcra.

23416. Gy.Ibi
2011. jún. 15. 00:45

Tavaly itt a Hoxán olvastam ,hogy meggyet lehet eltenni cukor nélkül is.Csak bele kell rakni üvegbe,rácsavarni a tetőt,és kidunsztolni.Nem kell víz hozzá,pont elég levet ereszt.

Az aszalógépet teleraktam,délelőtt már kész lesz.

23415. 645b490433 (válaszként erre: 23411. - Pné Veronika)
2011. jún. 14. 22:31
Ez legfinomabb meggyes pite a világon én nagyon szerettem. Mi is így csináljuk már 4. nemzedék.
23414. kovaevakiss (válaszként erre: 23407. - Pné Veronika)
2011. jún. 14. 22:07
Úgy látom, mindenhol megvannak a renitens ház- és kerttulajdonosok, akik fittyet hánynak arra a közösségre, amelyben élnek, fütyülnek mindenkire, élnek a saját önző érdekeik szerint! Csak az a baj, hogy ezt nagyon sok helyen büntetlenül megtehetik!
23413. kovaevakiss (válaszként erre: 23398. - Mmacus)
2011. jún. 14. 22:02
Gratulálok az "érett" fiatalembernek!
23412. alidamolnar (válaszként erre: 23411. - Pné Veronika)
2011. jún. 14. 21:04
Neked is nagyon szépen köszönöm:)
2011. jún. 14. 20:43

Nagymama pitéje


Hozzávalók:

50 dkg liszt,

1 cs. sütőpor,

15 dkg zsír,

20 dkg cukor,

1-2 db tojás (attól függ mekkorák),

2 dl tejföl,

csipet só


Töltelék:


1 ü. meggy (magozott),

ízlés szerint cukor,kevés fahéj


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyorsan eldolgozni, majd kb. 30 percre hűtőbe rakni. Kivajazni, belisztezni egy "gáztepsit", majd a tésztát 2-be venni. Az egyiket kinyújtani, beleigazítani a tepsibe, megszórni zsemlemorzsával és rászórni a fahéjas-cukros meggyet. A másik lapot is kinyújtani, betakarni vele a meggyet, villával megszurkálni és közepesen meleg sütőben megsütni. Kicsit hűlni hagyni, aztán szeletelni. Ezzel a tészta alappal lehet készíteni nyers meggyeset is, almásat is (reszelt alma+cukor+fahéj).


A túrós tölteléke a következő:


1/2 kg túró áttörve, ízlés szerint cukor, 2 tojás sárgája elkeverni, pici van.cukor és citromhéj, 1 marék mazsola, bele a felvert fehérje és ezt simítani a lapok közé.

Olyan ízű és állagú, mint a "menzapite" volt az iskolában.

23410. mmacus (válaszként erre: 23409. - Pné Veronika)
2011. jún. 14. 20:42
Köszi:)
23409. Pné Veronika (válaszként erre: 23398. - Mmacus)
2011. jún. 14. 20:41
:-)Gratulálok neki, és örülök, hoyg jó volt a süti.:-)
23408. Pné Veronika (válaszként erre: 23387. - Alidamolnar)
2011. jún. 14. 20:40

Minden nagyképűség nélkül állíthatom, hogy az én "Nagyipitém" szuperfinom, eddig mindenkinek bejött.

Egyébként én a pite alsó tésztára vagy édes morzsát (piskóta-keksz) vagy zsemlemorzsát szórok. A meggyet is kicsit meghintem és eddig még mindig jó volt.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook