Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


28685. Anyagi (válaszként erre: 28682. - Anyagi)
2012. jan. 16. 20:31
Látom, más is ugyanazt kíváncsiskodta, mint én :)
28684. Anyagi (válaszként erre: 28669. - Ditta67)
2012. jan. 16. 20:28

Ha nem megfelelő hőmérsékletű a víz az üvegben, az biztos rossz! Ha hideg, biztos nem kel meg a tészta és belül sületlen is marad. Ha pedig forró, akkor szinte ugyan az, csak belül megszívósodik.

Pedig az üvegen én is elgondolkoztam! :))

28683. moenia (válaszként erre: 28666. - Martini64)
2012. jan. 16. 20:25
Azt hiszem, Limaránál olvastam, hogy ő fektetve teszi a feltekert kürtöskalácsot a tepsire és csak grill fokozaton süti, időnként megforgatva. Úgy egy kicsi szögletes lesz a kalács.
28682. Anyagi (válaszként erre: 28658. - Smudlaagi54)
2012. jan. 16. 20:22

Sziasztok!

Ágikám! Ugye a "fasirtpörköltbe" nem teszel zsemlét/kenyeret?

Igazság szerint én a fasírtot akkor is sok kenyérrel szeretem, ha éppen nem kell nagyon spórolnom :( !

28681. lúdanyó (válaszként erre: 28680. - Smudlaagi54)
2012. jan. 16. 19:52
aha.. és át fő nem esik szét? az jó..:)
28680. smudlaagi54 (válaszként erre: 28679. - Lúdanyó)
2012. jan. 16. 19:39
Persze.Darált hús,tojás,foki,só,bors,párolt vöröshagyma,pirospaprika,meg az áztatott zsemle,vagy csak zsemlemorzsa,de akkor egy kis vizet adok hozzá!Ebből csinálom a gombócokat,és rakom a pörkölt alapba!
28679. lúdanyó (válaszként erre: 28658. - Smudlaagi54)
2012. jan. 16. 19:30
na ez jó ..és rendes fasirt alapot csinálsz ...ugyértem áztatott zsemle + ijenek? vagy husgombocokat?
28678. Ditta67 (válaszként erre: 28675. - Smudlaagi54)
2012. jan. 16. 17:53
A pékek azt mondták,kelt tésztát mindíg gőzölős forgó kemencében sütik.A gőz jobban felhozza a tésztát!:))
2012. jan. 16. 17:52

Most találtam,de azt hiszem ki fogom próbálni:


Házi kenyér készítés dagasztás nékül


<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/iLsd4IYSk20" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

28676. Ditta67 (válaszként erre: 28673. - Martini64)
2012. jan. 16. 17:51
Köszönöm!:))
28675. smudlaagi54 (válaszként erre: 28669. - Ditta67)
2012. jan. 16. 17:50
Hát nem tudom,bár az igaz hogy vannak olyan tészta félék amihez szoktak rakni vizet egy kis tálba.
28674. martini64 (válaszként erre: 28671. - Kovaevakiss)
2012. jan. 16. 17:31
Hol találtál biocitromot?
28673. martini64
2012. jan. 16. 17:31

Hozzávalók:

- 1 dl tej

- 1 cs. vaníliás cukor

- 3 dkg élesztő

- 50 dkg liszt

- egy csipet só

- 2 tojás

- 10 dkg olvasztott margarin

- 2 ek. cukor

- reszelt citrom héja


kenéshez (ízlés szerint):

- kristálycukor

- dió vagy fahéj

- olvasztott vaj


A tésztához meglangyosítom a tejet, beleteszem a vaníliás cukrot, belemorzsolom az élesztőt.


Felfuttatom kb. 8-10 perc alatt, ezután összeállítom a tésztát: egy nagy tálban elkeverem a lisztet egy csipetnyi sóval, a tojással, az olvasztott margarinnal, a cukorral, a citrom reszelt héjával és a felfuttatott élesztővel.


Öszzedolgozom , hogy jól formázható, kemény tésztává álljon össze.


Langyos helyen, letakarva egy óráig kelesztem, majd lisztezett gyúródeszkán kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá kinyújtom.


A papír kéztörlők keménypapír belsejét (jelen esetben sörös vagy energiaitalos dobozokat) teljesen befedem alufóliával és bekenem olvasztott vajjal.


A tésztából hosszában 3 cm-es csíkokat vágok, és spirál alakban feltekerem a hengerre úgy, hogy egy kis réteg az előzőn legyen, vagyis fedje.


Bekenem a tésztát vizes ecsettel és megforgatom kristálycukorban (a cukrot ízesíthetjük dióval vagy fahéjjal is).


Kivajazott tepsibe teszem, állítva és 20 percig sütöm. Ha kész lecsúsztatom a hengerről.

28672. Ditta67 (válaszként erre: 28671. - Kovaevakiss)
2012. jan. 16. 17:28
Sőt immunerősítő!A háziorvosunk szokta mondani az idősebbeknek,hogy mézbe keverjenek fokhagymát és minden nap egy teás kanállal egyék meg!:))
2012. jan. 16. 17:23
Én ma elkészítettem a 30 gerezd fokhagyma, és 5 db citromból álló értisztító keveréket. Amikor leszűrtem, maradt egy vajas dobozra való sűrűje, amit sajnálok kidobni, mert jól néz ki, nincs rossz ize. Mit gondoltok: egy kis mézzel keverve, naponta egy-egy kanállal megenni, biztosan nem árt.
28670. kovaevakiss (válaszként erre: 28669. - Ditta67)
2012. jan. 16. 17:19
Ez nem is rossz ötlet, víz a sörösdobozba. Én először azt gondoltam, kavicsokat kellene, de a víz az jobb, már a gőz miatt is.
28669. Ditta67 (válaszként erre: 28668. - Smudlaagi54)
2012. jan. 16. 17:12

Szerintetek bébiételes ,lekváros üveg nem jó hozzá? Én szoktam csirkét húzni a vízzel telt bébiételes üvegre és azt is megtartja! Vagy ha vizet is rakunk a dobozba?Az csak gőzt csinál és az előnyös a kelt tésztának!

A pékek azt mondják a gőz adja a térfogatot.

28668. smudlaagi54 (válaszként erre: 28666. - Martini64)
2012. jan. 16. 17:07
PRÓBÁLJ LUKAT FÚRNI A DOBOZ ALJÁBA,ÉS DUGJÁL RAJTA KERESZTÜL VALAMIT,ÉS TEPSIBE RAKD.
28667. Ditta67
2012. jan. 16. 17:06

Én a bekevert fasírt masszát egy olajozott alufólián elterítem,rá teszek sonka szeleteket/általában a sparban kapható 999Ft-osat/,sajtot reszelek rá vagy lapka sajtot teszek középre és az alufóliával óvatosan feltekerem.Kizsírozott tepsibe teszem és az alufóliával lefedem.Amikor már majdnem kész,leszedem a fóliát róla és megpirítom a külsejét.

Visszaolvastalak benneteket,de a kürtöskalácsnak nem találtam meg a receptjét.Elküldenétek?

28666. martini64 (válaszként erre: 28662. - Moenia)
2012. jan. 16. 17:00
Sziasztok. Sajnos igen, a két leghátsó dobozról lecsúszott a tészta. Lehet, hogy azért, mert pont azokat nem tekertem fel annyira jól, de az is lehet, hogy a légkeverés miatt, mert azokat telibe fújta a forró levegő. Vagy pedig azért, mert hideg sütőbe tettem, mint ahogy a kelt tésztát szoktuk. Úgy tervezem, hogy legközelebb már előmelegített sütőbe teszem, hátha nem lesz ideje lecsúszni.
28665. 888efd6baf (válaszként erre: 28661. - ArnoldSchwarzenegger)
2012. jan. 16. 11:35
Nem is értem, hogyan nem híztam meg, amióta tag vagyok itt :-)
28664. a14deb9047
2012. jan. 16. 11:34
Érdekelne a kürtőskalács házi élkészítése!
28663. Tejespite
2012. jan. 16. 11:34

Én régen szerettem a kürtős kalácsot, de mostanában olyan mű illata és íze van, h nem szoktam venni. De most hogy elolvastam, háááááát, azt hiszem legközelebb ezt sütök, ha addig sikerül hozzávalókat gyűjteni. Nálunk senki se sörös (általában alkohol is csak sátoros ünnepen, vendégjáráskor kerül az asztalra) de keresek forrást, és szerzek sörösdobozokat. Papírtörlőt ugyan használunk, de mire összegyűlik annyi, amennyi kürtősre a családomnak igénye lesz, azt nem győzöm kivárni. Viszont egyúttal megnéztem Martini kézimunkáit is, hát gratulálok, csodálatosak!!!

Nálunk tegnapról maradt csirkeraguleves lesz és túrógombóc.

28662. moenia (válaszként erre: 28654. - Martini64)
2012. jan. 16. 10:09

Sziasztok!


Nagyon ügyes vagy! Szerintem itt már mindenki elkezdte gyűjteni a dobozokat a kalácshoz! :)

Láttam, hogy állítva sütöd a kalácsot. Nem volt vele gond? Nem akart elcsúszkálni?

28661. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 28659. - 888efd6baf)
2012. jan. 16. 09:37

Itt fogyózni?


Annyi süti van, hogy már az olvasása is komoly veszélyeket rejt :))


Jó sütés-főzést mindenkinek! :))

28660. ArnoldSchwarzenegger (válaszként erre: 28646. - Smudlaagi54)
2012. jan. 16. 09:36
Tojással is nagyon szeretem. A kolbász mellé a pizzamozzarella is nagyon jól passzol, főleg, ha melegen van tálalva, mert akkor még kicsit folyik:)
28659. 888efd6baf
2012. jan. 16. 09:32

Sziasztok, kellemes szép hetet mindenkinek!


Tönkreteszitek az ember fogyókúráját! Milyen dolog már ez, hogy most muszáj kürtöskalácsot készítenem!? :-))

Ma elkészül a paprikáskrumpli, amit szintén miattatok lesz :-) Most vettem hozzá uborkát, uborkasalátának, azzal szeretem a legjobban. Leves maradt tegnapról.

28658. smudlaagi54 (válaszként erre: 28657. - Lúdanyó)
2012. jan. 16. 08:12
Sziasztok!A fasírtmasszát a szokásos módon csinálod meg,és fűszerezed.A hagymát apróra vágod,megpárolod zsíron,megszórod piros paprikával,és felengeded egy kis vízzel.Ebbe rakod bele a gombócokat,és ebben főződ készre.Én a pörkölt alapot nem őrölt borssal,hanem 1-2 gerezd zúzott fokival,őrölt köménymaggal,és fél kb húsonként 1 kis doboz sűrített parival szoktam ízesíteni,de szoktam csak gulyáskrémmel is!
28657. lúdanyó (válaszként erre: 28644. - Smudlaagi54)
2012. jan. 16. 07:44
Ha lehet bövebben irnád le Ágikám..:)
28656. alidamolnar (válaszként erre: 28655. - Martini64)
2012. jan. 15. 22:45
Szerintem nagyon klassz. És baromira megkívántam most:)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook