Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Apránként gyűlt össze ez a 100 ezer-10 év alatt.
Nagyon jól tudnak tarhálni,azaz kéregetni.
Igazi életművészek:D-
Mi mindenhová gyalog megyünk. A mi városunk mondjuk egy kisváros. De a gyerekeknek is jó, a levegő, a séta. A városból szinte soha nem megyünk ki. A rokonokkal csak neten tudjuk tartani a kapcsolatot. Nálunk is ez az egyetlen luxus.
A zálogról meg csak annyit, hogy a mikor a párom munkanélküli lett, beadtuk az ékszereket. Töredékét adták a tényleges értékének, de nem volt választásunk..A gatyánk ráment az állandó hosszabbításra, tehát szinte visszafizettük, amit adtak, és a végén már nem tudtuk hosszabbítani, mindenünk oda lett. Sok, számomra kedves ékszter:(( Még a jeggyűrűm is. Ha éhen halnék sem tenném, ha mégegyszer vissza csinálhatnám.
Igen,az már jobb-persze,ha megoldható.
Tőlem a barátnőm folyton kért,10 év alatt 100 ezerrel tartoznak-eladták a lakásukat,mert elárverezték volna,és annyi volt a külsős tartozása,hogy abból sem tudta nekem visszafizetni a pénzt.Már nem is számítok rá,de az biztos,hogy soha többé nem lát tőlem egy fillért sem.
A kislányát sajnáltam,azért adtam,de minden nap két doboz cigit szív,és nem telik kajára-ez a legfelháborítóbb az egészben-persze megtalálnak engem,hogy adjak!Már bekeményítettem.
Igen,ez jó ötlet.
Mi pl. telefontársaságot váltottunk,a 4 ezer forintos előfizetés helyett,most 500-at fizetünk,percdíj kb.ugyanannyi,mint volt.
A szemétszállítás díját megfeleztettem,heti egyszeri szállítást kértem,így 7 ezer helyett,csak 3500/hó.
Egy biztosítást is váltottam,így már 10 ezerrel csökkent a havi kiadásom.
Nálunk a kertben 10 féle gyümölcs van,de a fákra rengeteget kell költeni,hogy elfogadható gyümölcsöt teremjen.
Többször kell permetezni,ápolni a növényeket.
Barackfánk gombás lett,több ezerbe került,mire kikezeltük.Aztán a tetvek ellen is permetezni,a kukacok ellen,stb.
Egyedül a málna,és ribizlibokorra nem költöttünk.
Zálogba adni,akkor érdemes,ha viszonylag rövid időn belül-/pár hónap/nagyobb bevételre számít az ember.
Pl.munkát talál,vagy felszabadul egy számla.
Ellenkező esetben-állandóan hosszabbítja,és évek múlva többet kifizet az ember,mint az ékszer értéke.
Ezt csinálom:(( Van egy tervezett kiadásos füzetem, amibe összeírom a törlesztőket, csekkek összegeit, az akciós újságokból mit kellene venni, az mennyibe kerülne, és mire lenne jó költeni a hónapban. Pl: Kifesteni a nappalit, pár mázsa fa télire, védőrács a lépcsőhöz, kellene vennem biciklit Stb.Ha sikerül a havi dolog mellett megvalósítani valami plusszt, azt kihúzom. És azt is odaírom, hogy erre mennyi pénz kellene. Aztán amikor konkrétan elkezdem költeni a pénzt, akkor azt is felírom, melyik nap, mire, mennyit költöttem. Én eddig igyekeztem hó elején megcsinálni a nagy bevásárlást, és utánna csak azt venni a boltba, ami napi szinten kell.( kenyér, tej, felvágott) De azon gondolkodtam, hogy lehet, hogy ha nem csinálnék hó eleji bevásárlást, hanem nagyi 1000-1500 ft-ot kiszámolnék, akkor naponta csak konkrétan azt venni, ami elfogy. Csak akkor nincs tartalék a konyhában. Nem tudom....
Ruhát turiban, és használtan veszek. Szórakozni ezer éve nem voltunk.
Én így csináltam a bodzaszörpöt és jó is lett, már a kövi adag készül:
5Liter víz
12-15bodzavirág
fél kiló cukor(vagy édesítő)
2citrom kifacsarva
1 citrom belekarikázva..
Nagyon finom lett :)
Bizony nehéz ügy:OO
Velem is előfordult sajna,hogy el kellett adnom egy-két karperecet:O
Nos,engem inkább a váratlan kiadások küldenek padlóra.Pl. bedöglik a mosógép,elromlik a hűtő,elmozdulnak a cserepek,és még sorolhatnám..
Szegény anyám mondta anno nekem,hogy első a számlák,meg a hitel-aztán ,ami marad elosztani harminccal,és így kijön,mennyit költhetek egy nap-és van esély,hogy hónap végére is marad valamennyi.
Sajnos általában közbejönnek a hirtelen kiadások.
Pl.beteg lesz a gyerek,az már kapásból 5 ezer-.
Szia gyere közénk:-)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)