Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)

34636. globus (válaszként erre: 34634. - Kovaevakiss)
2012. júl. 10. 14:22

Nálatok van már befőzésnyi mennyiségű paradicsom?

Itt még csak apró zöld, pedig nem késtünk el a palántázással...

34635. globus (válaszként erre: 34631. - Mobidick)
2012. júl. 10. 14:21
Villával? Hogy érted ezt? :)
2012. júl. 10. 13:43
Szurkoljatok, hogy csütörtöktől kicsit legyen "lájtosabb" az idő, mert kapok egy csomó paradicsomot és paprikát, és azokat befőzöm, ha addig élek is! Amit ajándékba kap az emberlánya, azt nem szabad veszni hagyni!
34633. Lisy50
2012. júl. 10. 13:24

Sziasztok!

Próbáltátok a rántott saslikot? Nálunk ilyenkor nagyon megy!:))

Bambuszpálcára húzok fel kockára vágott csirkemellet,hagymát,gombát, kolbászkarikát,esetleg cukkinit, általában a hús mellé teszem a kolbászt, hagymát, ha kész bepanírozom, és olajban kisütöm. Próbáljátok ki, nagyon finom!:)))

Ötlet:)))-kistepsiben sütöm:)))

34632. 9d7907a17a (válaszként erre: 34630. - Mobidick)
2012. júl. 10. 13:05

Szia!

Nem kell a bocs, mert nem vagyok sértődős ha főzésről van szó, máskor már nem olyan biztos. :)

A vagdalt húsnak, vagy fasírtnak én is csak megmutatom az olajat, vagy ha előre panírozott valamit sütök, mert szorít az idő.

De az általam panírozott rántott bigyók alá igenis aláöntöm vagy aláolvasztom (ha zsír) ami szerintem kell. A lapos tepsim kb. 1,5cm mély, a mélyebb pedig kb. 3cm, túl sok egyikbe sem fér, de megsütni úgy szeretem ha van alatta zsiradék. Utána lecsepegtetem papíron (a husit például élére állítva).

Mindenkinek kell mánia, az enyém az, hogy a bő zsiradékban sütött, azért bő zsiradékban sütött, hogy tudjon mozogni. :)

34631. mobidick (válaszként erre: 34629. - Globus)
2012. júl. 10. 12:39

Helló, Nálad is én vagyok. Biztos Te is tudod, csak nekem jár feleslegesen a mancsom a klaviaturán, a ribizlit villával szedem le a száráról.

Bocs... Már megint okvetetlenkedtem. Ne hari!

34630. mobidick (válaszként erre: 34628. - 9d7907a17a)
2012. júl. 10. 12:37

Bocs Kedves!

Te a tepsis rántott akármikhez "lötyögő" mennyiségű olajat öntesz?

Hú! Szilikonos sütőpapír alá, olajspricni (1/3 olaj összekeverve 2/3 vízzel) ezzel befújom a sütőpapírt, rárakom és amikor már meleg kicsit kihúzom és kapnak egy spriccert a bent sűlő bármik. Legyen az hús, zöldféle, gyümölcs, akármi.

Bár az is igaz, hogy a zsíroskenyér csak zsírral finom és a lecsó, gulyások, pörköltek is kívánják a zsírt. Sőt némely pogácsa, a töltött édes süti sem lehet meg nélküle.

De ha már ragaszkodunk a tepsishez, akkor kevés olaj, és kész.

Nagyon kiadós és mutatós vagdalthúst lehet így sütni. A húspépet (azt ízesíteni szükséges a család szokása szerint) folpack között el lehet nyújtani könnyedén és tehetsz rá bármit!, amit a család még elfogad: apróra vágott főtt tojás sok petrezselyem zölddel, bármiféle párolt zöldéség (a fantázia itt fontos, hiszen már készítettem birsalmával is, előszörre furi volt az édeskés íze, az uramnak másodszorra is, de a vejem kétpofára ette). Ez jó, mert egyszerre nagyobb adagot készíthetsz, különféle "töltelékkel" és egy füst alatt kisül a nagyobb tepsibn két adag különböző finomság, amit felhasználhatsz főzelék feltétnek, reggelihez, vacsihoz, bármihel.

Bocs, hogy közbedumáltam, de ha főzésről van szó, nem állom meg, hogy el ne mondjam, amit már kipróbáltam.

34629. globus
2012. júl. 10. 10:56

Látom, mindenkinél 8-án tette be a kaput a meleg :)

Akkor én lettem a nap hőse: leszedtem, megpucoltam, paszíroztam, szűrtem a ribizlit, elraktam 6 lityi szörpöt. Mivel nem bíztam a nyers változatban, fel is forraltam. Kb. 5-6 órát molyoltam vele.

34628. 9d7907a17a (válaszként erre: 34627. - Caravell)
2012. júl. 10. 10:52
Az előkészítésnél mindent ugyan úgy csinálok, mint amikor serpenyőben, vagy olajsütőben sütöttem. Én soha semmit nem párolok meg előtte mielőtt bundázom. Beleforgatom lisztbe, tojásba, morzsába, vagy bármi másba amibe a bundázott dolgokat szoktam. Attól függően, hogy lapos (hús, tök félék) vagy magasabb (karfiol, brokkoli)dolgot rántok mélyebb vagy laposabb tepsit használok. Öntök bele olajat, de arra figyelni kell, hogy az olajszint megemelkedik ha belekerülnek a rántanivalók, betolom a sütőbe és teljes lángon melegítem, ha jó a sütési hőfok belerakom a dolgokat (én úgy ellenőrzöm, hogy szórok egy kis morzsát bele, cseppentek egy csepp tojást). Nem szoktam ki-be huzogatni a tepsit, hogy ne lotyogjon az olaj. Az elejébe beleengedem a sütnivalót és csipesszel betolom, majd a következő sort és az azt követőt. Csipesszel forgatom és szedem ki.
34627. caravell (válaszként erre: 34625. - 9d7907a17a)
2012. júl. 10. 10:38
Ezt a tepsis rántott dolgot leírnád pontosan hogy is készíted? A zöldségféléket előfőzöd pl.? Betakarod, hogy ne száradjon ki vagy mit csinálsz, hogy rendesen átsül?
34626. judit6006 (válaszként erre: 34625. - 9d7907a17a)
2012. júl. 9. 12:56

Nagyon köszönöm a tippet a rántott ehhez-ahhoz.A szomszédból kapjuk a zsenge tököket és épp most is rántani szeretném. Szombaton cukkinit bundáztam, mert nagyon szeretjük az ilyesmit. Egy kis joghurtos öntetet készítek mellé, teszek bele a mini kertecskémből citromfüvet és így fogyasztjuk.Már hetek óta nem sütök én sem sütiket. Gyümölcssalátát készítek kehelybe a szezongyümikből, tetejére pici tejszínhab, aki kér rá és mentalevél.

Levest sem nagyon készítek, gyümölcsturmix van ebédkor helyette.

A hűtőben egy kancsóban hideg víz van, amibe jól megsikált és feldarabolt citrom szeletei úszkálnak. Nincs benne semmi, ami édesítené, így is itatja magát és egészségesebb is.

34625. 9d7907a17a
2012. júl. 9. 09:21

Sziasztok!

Rég voltam, nem volt gépünk, mert a videó kártya felmondta a szolgálatot és kicsit macerás bele újat szerezni, de most már működik.

Ebben a melegben nem nagy kedvem van főzni, de annyi rántanivaló van, hogy nincs szívem nem megcsinálni. Még szerencs, hogy egy kedves ismerősöm idős édesanyja meggyőzött, hogy tepsiben kell megsütni a sütőben a rántott dolgokat is, mert így azért sokkal kényelmesebb és gyorsabb, mert háromszor annyi fér a tepsimbe, mint az olajsütőbe. Így ezt a módszert ajánlom mindenkinek hasonló helyzetben.

A családom nagyon szereti a franciasalátát a rántott dolgokhoz, de azt is kicsit nyáriasítottam. A répát csak lereszelem, nem főzöm és a zöldborsót is csak kipirgálom, savanyú ubi helyett koviubit kockázok bele és jó kis savanyú nyári almát, így csak a krumplit kell főzni, a majonéz 1/3 részét pedig tejfölre cseréltem. Jó étvágyat hozzá ha megpróbáljátok!

34624. Tejespite
2012. júl. 8. 22:29
Én bírom a meleget, azt hiszem itt is írtam, meg szinte szégyenlem, h az összes családtag és szomszéd h szenved, én sütök, főzök vasalok, igaz, kiviszem a vasalódeszkát a ház elé a zsinőrt meg kivezetem az ajtón. Tegnap is főztem 3féle tésztát, kukoricát aminek a vize igencsak melegített. De ami ma volt, ezt már én sem tudom tolerálni. Délutánig a hőség, az még nem zavart. De utána eső (na végre, gondoltuk) és azóta olyan a páratartalom, h csurog rólam mindenhol a víz (pedig izzadós sem vagyok)kint 80 % a páratartalom, idebent 72. A hőmérséklet kint és bent 28,5, a levegő nem mozdul!!!! Borzalom!
34623. kovaevakiss (válaszként erre: 34621. - Anyagi)
2012. júl. 8. 21:58
Én annak idején EDDA koncertekre jártam a gyerekeimmel, no meg mindíg még az aktuálisra, ami elérhető távolságban volt itt a Balaton déli partján. Amíg kombi Wartburgunk volt, még a csomagtartó is gyerekkel volt tele, mert aki befért, mind elhoztuk, ha csak egy-két faluval odébb is, hogy hazakerüljön minél előbb!
34622. Anyagi (válaszként erre: 34612. - Alidamolnar)
2012. júl. 8. 20:49

Nincs melegebb, mit az előző napokban, csak mi merültünk ki a szokatlan hőségtől és már elmúlt a maradék toleranciánk - szerintem...

Add már Uram az esőt! - És a hidegfrontot!!!!

34621. Anyagi
2012. júl. 8. 20:45

Sziasztok!

Gondoljátok el, én hogy szenvedek napi 14 órában a munkahelyemen, ahol nincs légkondi, de van 2 ezer fokos kazán! és holnap iszonyú mennyiségű dolgom lesz!!! :L((((

Ezen a hétvégén sem pihentem igazán, mert a bevásárlás és főzőcske mellett, alvás helyett, tegnap gospel koncerten voltam a csemetével. (Többször rákérdeztem, hogy igazán akarja e, de mindannyiszor rábólintott. Igazság szerint muszáj vele is lennem, mert egész héten alig látom :(((

Ma délelőtt az Auchanban mászkáltunk. Akciós volt a sajt, a füstöltsajt és a nyúzott afrikai harcsafilé.

Úgyhogy a mai menü : petrezselymes-hagymás újkrumpli és rántott hal volt kovászos uborkával. Utána alkoholmentes, grépfrutos sört ittunk! :)

2012. júl. 8. 17:42

Akkor jó, ha többen is úgy érzitek, hogy ma melegebb van, akkor nem gárgyultam meg teljesen.

Reggel arra ébredtem, hogy csikiz valami, hát egy izzadságcsepp folydogált az arcomon (és szigetelt a ház, nyugati fekvésű a hálószoba, igaz, klíma nincs, de ez már akkor is sok.)

34619. alidamolnar (válaszként erre: 34616. - Lisy50)
2012. júl. 8. 17:40
Lisy, én is teszek a házimunkára, nem lehet cél, hogy megpusztuljak. Férjem reggel mondta, hogy ő kiporszívózza a hálószobákat meg az irodát, mondtam, hogy ne tegye, mert én le nem törölgetem a port (így szoktuk, ő porszívóz, én törlök, de most nem izgat). Max felmosok, és kész, na meg a főzés, mosogatás, konyha rendbetétele, de ennyi.
34618. szabot.88 (válaszként erre: 34612. - Alidamolnar)
2012. júl. 8. 17:24
Én is így érzem, de akkor remélem már csak lefelé megy!
2012. júl. 8. 17:01
Én egy kis levest főztem, hagymás krumpli, pár szelet rántotthús. kovászos uborka. Ennyi. Szerintem ma melegebb van, mint tegnap, az agyam már nem működik, hiába iszom, kiszárad belőle a víz!
34616. Lisy50
2012. júl. 8. 16:42

Sziasztok Lányok!

Az én tűrőképességem sem jó már!!:(((Takarítást, vasalást jó ideje mellőzöm:)) Nem tudom hogy fogom utolérni magam?:)))

Ma laskagombát rántottam, holnap savanyú tojáslevest csinálok, de másodikat még nem tudom:))

Nálunk 95ft volt a karfiol,lehet holnap teszek el hordóba savanyúnak.

34615. Tejespite
2012. júl. 8. 13:45

Sziasztok,

Ma tökfőzeléket csináltam, én aludttej-liszt keverékével habarom be, nagyon nagyon finom. De most csináltam egy keveset egy új recept alapján, régen olvastam, tökkel ütött a neve, a reszelt tököt kaporral sóval ecettel ízesítve megfőzöm saját levében, majd tálaláskor túrót szórók rá. Mint könnyú diétás étel szerepel, és igazán nagyon kellemes, finom étel!

34614. alidamolnar (válaszként erre: 34613. - 645b490433)
2012. júl. 8. 12:37
Hát, enyhülhetne már. Igazából ki sem teszem a lábam itthonról, még a teraszon délelőtt elviselhető. De már sok.
34613. 645b490433 (válaszként erre: 34612. - Alidamolnar)
2012. júl. 8. 12:18
Nagyon meleg van nálunk árnyékban van 39°C. Tegnap este Sezegden voltunk szabadtérin de azt hitem egy vékony vászon blúzba és nadrágban még éjfélkor is, hogy meggyulladok.
2012. júl. 8. 11:30

Sziasztok!

Nem tudom, hogy ma melegebb van-e, mint az elmúlt jópár napban, vagy az én tűrőképességem érte el a határát:((

2012. júl. 7. 21:19

Most jöttem fel a Balatonról, 28 fokos a víz!

Csodálatos!A déli part most tényleg a gyermekek paradicsoma, alacsony a víz, jócskán be kell menni, hogy úszni lehessen.

34610. Tejespite
2012. júl. 7. 13:40

Hideg gyümölcsleves - a héten harmadjára csináltam, mert most a gyerekeim jöttek, azért. Utána krumplis, mákos és grízes tészta, meg csemegének főtt kukorica. Mit gondoltok,milyen idő volt a délre néző, 5,3 m2-es konyhámban?:-(

Itt tegnap délután órákig dörgött, sőt még egy kis szél is volt, de eső egy csepp sem - már régóta

34609. kovaevakiss (válaszként erre: 34606. - Anyagi)
2012. júl. 7. 13:30
Itt hála az egeknek, volt egy jó kiadós zuhé, de ma már nyoma sincs!
34608. kovaevakiss (válaszként erre: 34607. - Era57)
2012. júl. 7. 13:29

Neked van igazad!

Én zöldbabfőzeléket főztem egy kis pörkölt a tetejére, holnap, holnapután is ezt fogjuk enni! Ketten vagyunk, ilyen melegben csak ennyire voltam hajlandó!

34607. Era57
2012. júl. 7. 12:43
Nálunk a család szanaszét,egyedül vagyok itthon és dinyét eszem ebédre.Úgy döntöttem nem főzök.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook