Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


35579. Tejespite (válaszként erre: 35578. - Alidamolnar)
2012. szept. 4. 19:53
Nekem 25 éves Energomatom van, egyik legjobb tulajdonsága, h "beleszólhatok" a programjába. Ha 4-esre állítom, kb 40 fokon mos, egy darabig mos aztán szív magába vizet, amivel lehűti és még mos egy darabig. Mivel a piszkosabb ruhának szerintem ez nem elég, mikor kezdené szívni a hideget, visszatekerem, azaz újból indítom a 4-est. DE úgy is szoktam, ha piszkos, h a 3-asra állítom, de amikor kb a felénél tart a 3-as és 4-es közt, akkor továbbhajtom a 4-esre, h ne melegítse fel a teljes hőfokra, mert az túl forró lenne az adott ruhának. A konyharuhát és törölközőt, néha az ágyneműt, ha épp 90-es következik, 90 fokra teszem, ez mind 100 % pamut nekem, vagy len. Ezeket és a fehér 40 fokosat szinte mindig szappanpehellyel mosom, nagyon szeretem. Éa a második öblítőbe teszek 1 dl Cloroxot, ez nem hypo szagú, attól sajnos rosszul tudok lenni. Gyönyörű fehér a férjem évtizedes alsóneműje is. A családom nem mindig érti a logikát a mosási technikámban, miért rohanok ki mint a dúvad 1-1 mosási fázisnál, de nekem ez az (egyik) heppem :-)
2012. szept. 4. 19:04
Köszönöm, nagyon rendesek vagytok, sok hasznos tippet írtatok! Ki fogom próbálni, és akkor 40 fokon mosok én is majd.
35577. Guruljka
2012. szept. 4. 17:14

Olajosat igen, annak kell a 60 fok.

Lehet házilag is csinálni mosószappant, de nekem inkább megéri boltban venni azt az egy-egy darabot, mint a hozzávalókat megrendelni a neten.

Bár ki tudja, lehet, hogy el lehetne adni....:D

35576. szabot.88 (válaszként erre: 35575. - Szabot.88)
2012. szept. 4. 17:06
Ja igen, én is mindig a legolcsóbb mosószappant veszem
35575. szabot.88 (válaszként erre: 35572. - Alidamolnar)
2012. szept. 4. 17:04
Én is hasonlóképp, a 95 fokot nem szoktam használni...viszont a fiamnak a munkás ruhája tiszta olaj, amit nagyon szépen ki lehet mosni 60 fokon egy kb negyed mosószappan belereszelésével.
35574. Guruljka (válaszként erre: 35572. - Alidamolnar)
2012. szept. 4. 17:02

Szia,

Igen, a mosószerek sokat változtak.

Én olcsó mosószert használok, mert közel mindegy, mivel mosunk, a mosógép többet számít.

Mindent elég általában 40 fokban, a pamutokat főképpen. Ágyneműt, törülközőt is ritkán mosok melegebben. A nagyon koszos, régebbi konyharuhákat (úgy kerültek elő, és megpróbáltam kimosni) is elég volt előmosással 40 fokon. Talán ha előtte még beáztatom lavórba, akkor lett volna még tisztább.

Tapasztalatom, foltok esetén: nem kell ám a V betűs szuperszappan. Ha minél hamarabb, hideg vízbe mártva beszappanozod a foltot és úgy teszed a mosásba, ugyanúgy kijön a folt, akár gyümölcs, akár zsír. Kézmosó szappan, olcsóbb pipereszappan, folyékony szappan, mindegy: amit kézmosáshoz használtok.

A véséskor inkább cask poros és izzadt lehet a póló. Én jól kiráznám a port belőle, és esetleg lavórban kézzel, szappanos hideg vízben átlötykölném. Hideg vízben, szappannal sokkal jobban kitisztul a ruhából a testnedvek okozta folt, szó szerint akár a vér is...de a gyerekzokni is így lesz tiszta, és persze az átizzadt póló is! Utána persze mosógép.

35573. lúdanyó
2012. szept. 4. 16:46
:)
2012. szept. 4. 16:41

Sziasztok!

Ez nem főzés, de azért kérdeznélek Benneteket, mosási hőmérsékletekről.

Férjem fizikai munkát végez (villanyszerelő), a munka jellegétől függően hol tiszt a pólója (pl. érintésvédelmi mérések), hol meg nyakig koszos (pl vésés).

A munkaruházatiban vettem neki pamut pólókat, és a nő mondta, hogy ezt 40 fokon kell ám mosni (mert panaszkodtam neki, hogy a meglévők, bár jó minőségűek voltak, de összementek és tömörödött az anyaguk is). Igaz, én 60 fokon mostam mindig, melós cucc, és kész.

Aztán egyik ismerős is mondta, hogy ő konyharuhán és törülközőn kívül semmit nem mos 60 fokon.

Na jó, én pedig azokat 95 fokon, munkaruhát és fehérneműt 60 fokon, felsőruházatot, ha tiszta, 40 fokon. Így láttam anyámtól, de azóta eltelt 18 év, ki tudja, lehet, hogy a mai típusú automaták hatékonyabbak, lehet, hogy a mosóporok is.

Ti mit hány fokon mostok, megírjátok esetleg?

35571. Guruljka
2012. szept. 4. 15:03

Nagyon szívesen!!! Nagyon nagy dolog, ha sikerül rátalálni arra a bizonyos ízre, ami gyerekkorunkból visszaköszön.

Barátnőm mesélte, hogyan örült a férje, amikor egyszer véletlenül másképpen készítette a krumplilevest, és a férje meg éppen azt az ízt hiányolta már évtizedek óta!!!

35570. alidamolnar (válaszként erre: 35564. - Guruljka)
2012. szept. 4. 14:30
Igen, a majoránna nálam sem maradhat ki. Aztán még őrölt bors, só, petrezselyemzöld, hagyma megdinsztelve (már ha a fűszereket nézzük).
35569. Zelma68 (válaszként erre: 35568. - Guruljka)
2012. szept. 4. 14:05
Nagyon köszönöm :)
35568. Guruljka
2012. szept. 4. 14:03

Nekem? Talán a saját bablevesem. Nem vagyok nagyon húsos.

Találtam a neten képet, ezen hasonlít Nagymamáéra talán a legjobban, és ott a recept is:


[link]

35567. Zelma68 (válaszként erre: 35566. - Guruljka)
2012. szept. 4. 14:01
:D Semmi gond :) Hátha valakinek van valami ötlete :) Neked mi a kedvenc kajád?
35566. Guruljka
2012. szept. 4. 13:59

Sajnos azt nem tudom, áztatott és kinyomkodott zsömle az biztosan volt benne. És zöldes színe volt a majorannától. Taláb petrezselyemzöld is lehetett benne...

40 éve lassan, hogy meghalt Nagymama, ne haragudj, de nem emlékszem!!! És akkor se tudtam, mert irtózom az áztatott kenyérféléktől...akkor is, most is.

35565. Zelma68 (válaszként erre: 35564. - Guruljka)
2012. szept. 4. 13:56
Mit rakott bele pontossan? leírnád nekem?
35564. Guruljka
2012. szept. 4. 13:53
Én nem szeretem, még sosem készítettem, de Nagymamám majorannával fűszerezte.
35563. Zelma68
2012. szept. 4. 13:21
Ti hogyan készítitek a tölteléket? Milyen fűszereket használtok? Én úgy készítem, ahogy anyu is csinálja. Szerintem finom, de a férjem nem szereti. Azt mondja, az volt finm, amit az anyukája csinált, de senki nem tudja megmondani a családjából, hogyan készült...
35562. Guruljka (válaszként erre: 35546. - 645b490433)
2012. szept. 4. 13:16
N ez nagyon remek ötlet! Ki fogom próbálni már a hétvégén, amikor a fiam is itthon lesz. Szertejük a zöldborsót is, majs rakok bele jócskán!!! Nagyon szépen köszönöm az ötletet!!!
35561. Ditta67 (válaszként erre: 35558. - T.Ili)
2012. szept. 4. 11:28

Szoktam.De mivel a hús nálunk se nagyon kell a töltelékhez,far-hátba szoktam tenni! Sok töltelék,kevés hús!

Nálunk a csirkemájas töltelék a legmenőbb.

35560. globus (válaszként erre: 35559. - T.Ili)
2012. szept. 4. 11:26
Megnéztem a tárcsás lecsós hús videóját, vicces kommenteket írtak a műsorvezetőhöz :)
35559. t.Ili (válaszként erre: 35556. - Globus)
2012. szept. 4. 11:19

Azért én szeretem, ha hús egy kicsit pirult :)

mert így, szerintem,inkább fő alatta :)


na, most mond meg, hogy egyedül én szeretem a csirkét a családba :(

De elbírok egy egésszel is,egy évben egyszer! :DDD

35558. t.Ili (válaszként erre: 35557. - Ditta67)
2012. szept. 4. 11:16

Ha meg már egy keveset úgyis csinálsz,és piszkolod az edényeket... :)))

akkor csinálj sokat,mert isteni! :)

35557. Ditta67 (válaszként erre: 35547. - T.Ili)
2012. szept. 4. 11:08

Ilike! Ezt én is kipróbálom!

Az enyémek szeretik húslevesbe is ezt a tölteléket.

Tiszta nylonba teszem,begumizom 2 oldalt és beleeresztem a levesbe míg megfő.Amikor kiveszem a zacskóban hül ki,akkor szeletelhető.Jobban szeretik, mint a főtt húst.

35556. globus (válaszként erre: 35553. - T.Ili)
2012. szept. 4. 11:05
Van egy ismerősöm, aki mindig így csinálja a töltött csirkét :) Egyedül él, és ő így szereti. Alulra a hús, fölé rengeteg töltelék, köret nélkül eszi.
35555. t.Ili (válaszként erre: 35554. - Kamonda)
2012. szept. 4. 10:59
az első negyedórába tegyél egy alufóliát a tepsire
35554. kamonda (válaszként erre: 35553. - T.Ili)
2012. szept. 4. 10:45
Pontosan, nálunk is így van. A csirkecomb töltelékes fele mindig nagyobb kedvenc, mint a másik..:) Jó ötlet, ki fogom próbálni..:)
35553. t.Ili (válaszként erre: 35549. - Kamonda)
2012. szept. 4. 10:30

Tudod,ha csirkét töltök,vagy csak combot,és ha marad ki töltelék,azt simán mellérakom a tepsibe.

Akkor mért ne csinálhatnánk egy egész tepsivel,amikor mindenki jobban szereti a tölteléket,mint a csirkét :)))

35552. t.Ili (válaszként erre: 35547. - T.Ili)
2012. szept. 4. 10:25
Most,nem sajtot,hanem baconcsíkokat raktam a tetejére :)
35551. t.Ili (válaszként erre: 35550. - Kamonda)
2012. szept. 4. 10:22
Csak vékonyan kentem a tepsit :)
35550. kamonda (válaszként erre: 35547. - T.Ili)
2012. szept. 4. 10:20

már vissza is szívtam, mert láttam a képet a naplódban..:) jól néz ki, tényleg..:) ki fogom próbálni..:)

A töltelék alá gondolom valami kis zsiradékot teszel?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook