Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Olajosat igen, annak kell a 60 fok.
Lehet házilag is csinálni mosószappant, de nekem inkább megéri boltban venni azt az egy-egy darabot, mint a hozzávalókat megrendelni a neten.
Bár ki tudja, lehet, hogy el lehetne adni....:D
Szia,
Igen, a mosószerek sokat változtak.
Én olcsó mosószert használok, mert közel mindegy, mivel mosunk, a mosógép többet számít.
Mindent elég általában 40 fokban, a pamutokat főképpen. Ágyneműt, törülközőt is ritkán mosok melegebben. A nagyon koszos, régebbi konyharuhákat (úgy kerültek elő, és megpróbáltam kimosni) is elég volt előmosással 40 fokon. Talán ha előtte még beáztatom lavórba, akkor lett volna még tisztább.
Tapasztalatom, foltok esetén: nem kell ám a V betűs szuperszappan. Ha minél hamarabb, hideg vízbe mártva beszappanozod a foltot és úgy teszed a mosásba, ugyanúgy kijön a folt, akár gyümölcs, akár zsír. Kézmosó szappan, olcsóbb pipereszappan, folyékony szappan, mindegy: amit kézmosáshoz használtok.
A véséskor inkább cask poros és izzadt lehet a póló. Én jól kiráznám a port belőle, és esetleg lavórban kézzel, szappanos hideg vízben átlötykölném. Hideg vízben, szappannal sokkal jobban kitisztul a ruhából a testnedvek okozta folt, szó szerint akár a vér is...de a gyerekzokni is így lesz tiszta, és persze az átizzadt póló is! Utána persze mosógép.
Sziasztok!
Ez nem főzés, de azért kérdeznélek Benneteket, mosási hőmérsékletekről.
Férjem fizikai munkát végez (villanyszerelő), a munka jellegétől függően hol tiszt a pólója (pl. érintésvédelmi mérések), hol meg nyakig koszos (pl vésés).
A munkaruházatiban vettem neki pamut pólókat, és a nő mondta, hogy ezt 40 fokon kell ám mosni (mert panaszkodtam neki, hogy a meglévők, bár jó minőségűek voltak, de összementek és tömörödött az anyaguk is). Igaz, én 60 fokon mostam mindig, melós cucc, és kész.
Aztán egyik ismerős is mondta, hogy ő konyharuhán és törülközőn kívül semmit nem mos 60 fokon.
Na jó, én pedig azokat 95 fokon, munkaruhát és fehérneműt 60 fokon, felsőruházatot, ha tiszta, 40 fokon. Így láttam anyámtól, de azóta eltelt 18 év, ki tudja, lehet, hogy a mai típusú automaták hatékonyabbak, lehet, hogy a mosóporok is.
Ti mit hány fokon mostok, megírjátok esetleg?
Nagyon szívesen!!! Nagyon nagy dolog, ha sikerül rátalálni arra a bizonyos ízre, ami gyerekkorunkból visszaköszön.
Barátnőm mesélte, hogyan örült a férje, amikor egyszer véletlenül másképpen készítette a krumplilevest, és a férje meg éppen azt az ízt hiányolta már évtizedek óta!!!
Nekem? Talán a saját bablevesem. Nem vagyok nagyon húsos.
Találtam a neten képet, ezen hasonlít Nagymamáéra talán a legjobban, és ott a recept is:
Sajnos azt nem tudom, áztatott és kinyomkodott zsömle az biztosan volt benne. És zöldes színe volt a majorannától. Taláb petrezselyemzöld is lehetett benne...
40 éve lassan, hogy meghalt Nagymama, ne haragudj, de nem emlékszem!!! És akkor se tudtam, mert irtózom az áztatott kenyérféléktől...akkor is, most is.
Szoktam.De mivel a hús nálunk se nagyon kell a töltelékhez,far-hátba szoktam tenni! Sok töltelék,kevés hús!
Nálunk a csirkemájas töltelék a legmenőbb.
Azért én szeretem, ha hús egy kicsit pirult :)
mert így, szerintem,inkább fő alatta :)
na, most mond meg, hogy egyedül én szeretem a csirkét a családba :(
De elbírok egy egésszel is,egy évben egyszer! :DDD
Ha meg már egy keveset úgyis csinálsz,és piszkolod az edényeket... :)))
akkor csinálj sokat,mert isteni! :)
Ilike! Ezt én is kipróbálom!
Az enyémek szeretik húslevesbe is ezt a tölteléket.
Tiszta nylonba teszem,begumizom 2 oldalt és beleeresztem a levesbe míg megfő.Amikor kiveszem a zacskóban hül ki,akkor szeletelhető.Jobban szeretik, mint a főtt húst.
Tudod,ha csirkét töltök,vagy csak combot,és ha marad ki töltelék,azt simán mellérakom a tepsibe.
Akkor mért ne csinálhatnánk egy egész tepsivel,amikor mindenki jobban szereti a tölteléket,mint a csirkét :)))
már vissza is szívtam, mert láttam a képet a naplódban..:) jól néz ki, tényleg..:) ki fogom próbálni..:)
A töltelék alá gondolom valami kis zsiradékot teszel?
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)