Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


41819. lúdanyó (válaszként erre: 41816. - Guruljka)
2013. máj. 6. 15:27
nagyon aranyos vagy..:)
41818. Tejespite (válaszként erre: 41816. - Guruljka)
2013. máj. 6. 15:20
Imádom a paradicsomhoz tartozó összes zöld rész illatát!!
41817. Tejespite
2013. máj. 6. 15:18

Tegnap anyák napja és névnap volt egyszerre, sütöttem gyömbéres zabpelyhes tallérokat, nagyon finom lett, a lányom csinált juhtúrüs pogácsát, citromos varázslatot. Gyöngyöslevest akartam, volt a fagyóban, de gyümölcsleves lett belőle, mert hogy a húslevest nem igazán kívánják ilyen melegben, utána volt rakott galuska (a gyerekek egyik kedvence, főtt tojás, galuska, darátl húsból készült szaftos pörkölt, reszelt sajt, tejszínes tejföl) és még egy második fogás, ritkán szoktam, nagyon finom, ha kéritek leírom részletesen. Kb annyi h marhacsontot megfőzök sok zöldséggel, fehér borral, sajnos ha kész mindent ki kell dobni, mert nem jó csak a leve. Előző este elkészíthetó. Natúr szeleteket sütök, rá gomba, és ez a szaft, sütőbe be és kész.

Szakad az eső és most kellene indulnom a fodrászhoz gyalog, kb 20 perc. :-(((

41816. Guruljka (válaszként erre: 41812. - Lúdanyó)
2013. máj. 6. 15:17

De hát kisbaba...Majd megmutatom a tavalyi képet, a kis bükkfám levélkéi ahogy kifeslettek...☺


A Szeretés? Azt tanultam. Annyit kaptam a kutyáktól-macskáktól, hogy már nem fér belém, és sugárzom kifele. :)


Sose felejtem el, egyszer sikerült pár óriás-paradicsmot nevelnem. Amikor azokból a normál paradicsommagokból egyáltalán pár leveles palánta lett, már az egy csoda volt. (Honnan tudja???) Olyan kicsi volt, hogy mindegyiket lazán körülkötöttem rikító narancssárga madzaggal, hogy mindig lássam. Későn ültettem ki, az alacsony kis gyomocskák közé. Ez megóvta attól, hogy kiszáradjon a földje, és vagy két méteresek lettek! Sínbe kellett rakni őket, mert a saját súlyát nem bírta a száruk. Almányi paradicsomokat ettünk akkor... Sajnos az egészet későn kezdtük, és maradt rajtuk még zöld bogyó is, amit már nem tudtak megérlelni.

De közöttük állva, és a leveleik finom illatát belélegezve, úgy éreztem, én a Jóistennek egy nagyon alázatos kisinasa vagyok...

41815. Tejespite (válaszként erre: 41798. - Guruljka)
2013. máj. 6. 15:04

Igen, ezt nekem is mondták mikor egyszer étteremben ezt szerettem volna enni. Én forró zsírra teszem a húskockákat, majd kevés vizet öntök rá és teszek az általam eltett darált zöldségből (hallottam vkitől régebben h a pároláshoz rádob egy húsleves kockát, de abban túl sok az E betű)Mikor elég puha, zsírjára sütöm, és összekeverem a külön pirosra sült krumplikockákkal, és ekkor teszem rá a fokhagymát, jó sokat és MAGYART. Olvastam egy neten keringő levélben, h hogy lehet megkülönböztetni a kínaitól. Utána a férjem és én pirospaprikával meghinti, a lányom pedig tejfölt tesz rá.

A gyömbért nagyon szeretjük a férjemmel, ki fogom próbálni, ehhez még nem használtam

41814. lúdanyó (válaszként erre: 41782. - Bárányka)
2013. máj. 6. 14:54
na erről bővebbet..:) fehérítő porról nem is hallottam..:(
41813. Tejespite (válaszként erre: 41731. - Alidamolnar)
2013. máj. 6. 14:52
Régen nekem gyakran volt a fagyóban gpüré, elég sokáig is, nem volt semmi baja. Lehet, h a diabosban kevesebb v nincs is tartósítő?!
41812. lúdanyó (válaszként erre: 41779. - Guruljka)
2013. máj. 6. 14:52
kedves te olyan szépen irsz a nővényekről mit valami kisbabáról öröm olvasni honnét van benned ennyi szeretet?..:)
41811. Tejespite (válaszként erre: 41712. - Martini64)
2013. máj. 6. 14:50

Elmaradtam az olvasásokkal, és most látom ezt a hsz-t, hát szuper!!!

Az illatról jut eszembe: a férjem nyomatékosan megmondta, h semmit nem kér névnapjára, (hogy kap egy csomó csokit, úgyis tudta, mert az a gyengéje) legfeljebb 1-2 illatmintát. Mivel nagyon könnyen begyullad a szeme, nemigen használ semmi illatosítót, de időnként jól jön 1-2 csepp parfüm. Nos, vett is a lányom, és mint tegnap kiderült, nekem is vett egy Chanel 5-öt. Ehhez tudni kell, h tavaly az egyik kolleganőmnél voltam, ő azt használ, és rám is fújt belőle, még napokig érezni lehetett a diszkrét, finom illatot. Az ára nem tűr nyomdafestéket. Van itt egy illatszerbolt, ahol azokat a pici, kis kemény lapba hajtott üvegcsében lévő illatmintákat lehet kapni, amilyet a nagy illatszerboltok adnak ha jól kiköltekezik az ember náluk. Nem tudom mennyibe kerül egy ilyen minta, legutóbb 300 Ft volt, de már biztos felment az ára. Hát az egyik ittlévő vendég azt mondta, ha ő Húsvétkor ilyennel locsolt volna, biztos fejbekólintják. Kifejezetten pacsuli szag, még csak nem is hasonlít a Chanel 5-re. Úgy látszik, ezt is megéri hamisítani. Úgy gondoltam, bemegyek a boltba és majd megkérdem a boltost, h tudja-e, nem igazik termékeket árul. Ha nem tudja, felnyilik a szeme, ha meg tudja, legalább látja, h a vásárló is észreveszi ezt. Azért bosszantott, mert a lányom úgy örült, h örömet fog szerezni. Örültem is, nem vagyok márkamániás, de ez azért bosszantó.

41810. Guruljka (válaszként erre: 41806. - Anyagi)
2013. máj. 6. 14:21

Köszi, de nemcsak ezt értettem alatta.

Túl erős nekem a sertéshús már magában is, de a férjem szerette.

41809. hcs2 (válaszként erre: 41808. - Anyagi)
2013. máj. 6. 10:20

Nekem az egyik kedvencem!!

Én reggelire szoktam általában főzni. A 3szoros folyadék 2 tej és 1 víz nállam. Elkezdem főzni, kavargatom. Mikor már a nagyja levet megitta kezdem ízesíteni. És bármivel lehet :)) egy kis édesítő, kakaópor, fahéj, kókuszreszelék, mazsola, aszalt gyümik. Mikor kihűlt lekvárral is meg lehet spékelni. :)) És lehet belőle fasírtot is, az is nagyon finom!

41808. Anyagi
2013. máj. 6. 06:05

Vettem kölest!

Írjátok meg mit szoktatol lészíteni belőle!

Előre is köszi!!! :)

41807. Anyagi (válaszként erre: 41800. - Martini64)
2013. máj. 6. 06:04

A krumpli a homokos, laza földet szereti! Ha sok benne az agyag, nagy a vízmegkötő képessége, akkor a szemek megrohadnak, és azért is kell a laza szerkezetű föld, hogy meg tudjanak nőni!


Nem tudom, milyen a földetek, de valószínűleg jól tennéd, ha homokkal kevernéd. És egy kis talajfertőtlenítő sem ártana bele!

41806. Anyagi (válaszként erre: 41797. - Guruljka)
2013. máj. 6. 05:58

Brassói:

A húst, ha szaftosra csinálod, egy kanál olajon is el lehet készíteni. A sültkrumplit pedig már évek óta a sütőben készítem : a mirelit hasábburgonyák között van sütőben is süthető, de ha nem, akkor szintén egy kanálnyi olajjal meglocsolom még fagyosan és jól összeforgatom, hogy mindenütt legyen egy vékony olajos filmréteg.Aztán már mehet is a forró sütőbe kb. 20 percre. Ha már pirosodik, akkor egyszer megforgatom 2 lapát használatável, hogy ne törjön össze.

Így azért nem olyan "tartalmas"!! :)

41805. Anyagi (válaszként erre: 41793. - Kszb)
2013. máj. 6. 05:51
szoktam én is szaftosra csinálni a brassóit, de hagymát sosem rakok bele.
41804. Anyagi (válaszként erre: 41794. - Caravell)
2013. máj. 6. 05:49
Tele van a piac kínai fokhagymával - aminek se íze se bűze - csak azt nem tudom, hogyan kerül de olyan mesziről és miért olcsóbb, mint a hazai?????
41803. kszb (válaszként erre: 41801. - Guruljka)
2013. máj. 5. 21:46

úúú, kölesről jut eszembe! Nem akar megindulni lefele a télen "alattomosan" visszakúszott 5-6 kg, hiába a sport :)

Holnap elkezdem a 90 napost, h adjak a pofájának :) Keményítő napon tutira megcsinálom zöldségesen a kölest! :)

41802. Guruljka (válaszként erre: 41800. - Martini64)
2013. máj. 5. 21:46

Nézd, a vetőkrumpli is a kerti földbe kerülne...

Jól nézd meg, lehetőleg ne legyen benne más növény vagy gyom gyökere.

Igazából termőoszlop lenne a tuti megoldás, és oldalról lehetne benne más, kisebb növény is.

41801. Guruljka (válaszként erre: 41799. - Kszb)
2013. máj. 5. 21:45

Én sok mindenbe használok gyömbért. Főzelékekbe is.

A rizst régebben üresen is ettem, mindig többet főztem belőle a szükségesnél. :D

Most már a köles a nyerő köret, még a krumplinál is gyakoribb! Pedig a krumplit is szeretem.

41800. martini64
2013. máj. 5. 21:44

Szép estét mindenkinek! Ez a vödrös krumpli engem is megfogott. Vödör van bőven a háznál, lehet, hogy ki is próbálom. Vajon kerti föld is jó lehet?


Nálunk ma jó drága ebéd volt, natúr csirkemell fokhagymás tejföllel és sajttal meg petrezselymes krumpli. Egy vagyont költöttem rá :/

Nálunk 170 az ókrumpli kilója. Újat még nem is láttam.

41799. kszb (válaszként erre: 41798. - Guruljka)
2013. máj. 5. 21:36

ahány ház, annyi szokás :)

Én gyömbéres, brokkolis csirkét szoktam csinálni, de annak a körete rizs :)

41798. Guruljka
2013. máj. 5. 21:34

Ja, gyömbért viszont szórok rá a pároláskor, és a vége felé rengeteg majorannával megszórom.


Az igazság az, hogy sosem ettem, mert azt mondzák, hogy éttremben enni nem szabad. Otthon nem ettem soha, egy barátom készített egyszer, de nem volt falrengetően jó.

A férjem viszont kérte, és a kedvéért ezt a receptet készítettem el az egyik szakácskönyvemből. Őneki ízlett, gyakran kérte azután.

41797. Guruljka (válaszként erre: 41789. - Caravell)
2013. máj. 5. 21:22

Érdekes, én nem rakok alá hagymát.

Fehérre pirítom a húst simán zsiradékon, utána sózom, borsozom, úgy kezdem párolni.

Fokhagymát se teszek bele. (Akkor a fiam nem enné.)


Nagyon régen készült már, a férjem örült neki, de én túl tartalmasnak találom.

41796. kszb (válaszként erre: 41794. - Caravell)
2013. máj. 5. 21:03
igen, akkor a fokhagyma a bajos...
41795. mmacus (válaszként erre: 41786. - Anyagi)
2013. máj. 5. 20:31
A narancsos vödrök éppen jók is lennének e célra.
41794. caravell (válaszként erre: 41793. - Kszb)
2013. máj. 5. 20:25
Pont ugyanígy csinálom, a baj a fokhagymával lehet akkor.ma egy egész fej fokhagymát tettem bele pároláshoz és a vége felé még egy fél zacskó granulátumot, és alig volt valami fokhagyma beütése :(
41793. kszb (válaszként erre: 41789. - Caravell)
2013. máj. 5. 20:17

én csak igazi fokhagymát használok mindenbe, és csak a végén teszem rá. Amúgy én szaftosra csinálom, nem szárazra.

Ismerős, h nem elég fokhagymás. Sajnos a fokhagyma fajtájától is függ, h mennyire intenzív az íze. Azok a nagy, felfújt fejek, amiknek hatalmas gerezdjei vannak, kevésbé intenzív ízűek. Az igazi magyar, apró gerezdű fokhagyma a tuti! :) Sztem legalábbis! :)

Fokhagymán kívül a brassói husiját csak sóval, és borssal ízesítem. Illetve legelőször mindig vöröshagymát dinsztelek alá, és erre megy a kockázott husi, amikor pedig levet ereszt, mehet rá a só, később az őrölt fekete bors, és legvégül a fokhagyma. Jó sok, mert mi is úgy szeretjük :)

41792. Anyagi
2013. máj. 5. 20:15

Nem felejtettem el az ígéretemet : jövő héten lesz paprikáskrumpli (alföldiesen , nokedlival)!

Egy marék savanyúkáposztát képzelek hozzá...

41791. Anyagi (válaszként erre: 41789. - Caravell)
2013. máj. 5. 20:11
Mostanában pulyka felsőcombból készítem a brassóit (kuktában, mert mindég sietek). Fokhagymát, lucullusz fokhagymás sültkrumpli fűszersót vagy vegetát és borsot teszek bele és a végén, a lepirításnál ismét teszek bele fokhagymát, ha kell.
41790. Anyagi (válaszként erre: 41777. - Guruljka)
2013. máj. 5. 20:03
Mennyi jó ötlet! Köszönjük! :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook