Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


43341. barracuda59 (válaszként erre: 43324. - Caravell)
2013. aug. 15. 18:13
Én is főzök mindig, mert a nagyobbik gyerekemnek nincs menza a suliban, vagyis suli után gyorsan hazajön és itthon ebédel. Így aztán én is hordom az ebédet, ha már amúgy is főzni kell.
2013. aug. 15. 17:54
Valahol olvastam, hogy a banánból is lehet dzsemet készíteni. A megbarnult, olcsó banánból, és állítólag fincsi, bár én még sosem próbáltam.
43339. barracuda59 (válaszként erre: 43338. - Forrest2010)
2013. aug. 15. 17:53
Hűha, jó nagy fagyasztód lehet:)) rengeteg ötleted van, most sajnálom igazán, hogy nekem csak a hűtő aljában lévő három fagyasztófakkom van:(
2013. aug. 15. 17:23
Van cukordinnye is / valamelyiknek zöld a színe / abból is szoktam néhány kis dobozzal fagyasztani / vaniliás krémtúró dobozát szoktam kimosni erre a célra , nagyon kicsi , de egy alma alapra , ha beleteszek pluszba 6-7-8 ilyen kis doboznyi többféle gyümölcsöt , mindjárt nem tűnik kevésnek , nagyon jó ízeket lehet összeválogatni , télen még bele 1-1 narancs, banán , kiwi , mandarin és már karácsonyi gyümisalátává is előléphet .
2013. aug. 15. 17:16

Volt egy Erdélyből áttelepült kolleganőm , ő ilyenkor nyár végén , ősz elején ,zakuszkát készített hatalmas adagot , hozott nekünk kóstolót , azóta nagyon szeretem ezt a fajta finomságot , de én hozzáigazítottam az én izlésemhez , ma már ilyet is , olyat is főzök . Az övét baboslecsónak is lehetne nevezni , mert van benne hagyma-olaj-paprika-pritaminpaprika -paradicsomlé-fehérbab , ízesítőnek egészbors-só-babérlevél . Mindent felaprít , paprikát kicsumáz , olajon megdinsztel , ledarál , végül összefőzi a hozzávalókat . amikor feljön a tetejére az olaj , akkor kész .

Én pluszba teszek bele s.répát, uborkát v cukkinit, a vastaghusú görögdinnye belső héját hámozva , aprítva -ez inkább csak kicsit szaporít , de nem érezni ki a kész zakuszkából . / Az összes paprikacsumát a fagyosba rakom , ízesítőnek az is felhasználható majd ./ Télen-nyáron melegszendvicsnek v pizzára isteni .

43336. forrest2010 (válaszként erre: 43322. - Caravell)
2013. aug. 15. 17:01
Télen a fiam is figyeli az akciós banánt az üzletükben , rengeteg banánturmix fogy nálunk is / van , mikor 6-7 kilót is hazacipel olyankor / + rengeteg tej . 3 db banánt rakok 1 dobozba , villával összetöröm , lefagyasztom , aztán v lesz belőle turmix , ha kicsit megolvadt / nem engedem fel teljesen , mert akkor ronda fekete lesz , v megesszük fagyiként , nincsen benne semmi plusz , de így is fini fagyi helyett is / Valahol olvastam a kicsi gyümijoghurtot lefagyasztva , olyan mint egy gyümölcsfagyi / a dan.ne / tényleg fini.
2013. aug. 15. 16:55
Guruljka, Bözse, Nektek is köszönöm a sárgadinnye lekvár/dzsem tanácsot.
43334. alidamolnar (válaszként erre: 43329. - 91d4989ab9)
2013. aug. 15. 16:53
Ez a kompót ötlet is tetszik, köszi.
43333. 3b1a5ec920
2013. aug. 15. 16:51

Sajtos recés krumpli szalonnával


előkészület: 30 perc

főzés: 20 perc

sütés: 60 perc


hozzávalók 6 főre


1,5 kg közepes krumpli

6-8 gerezd fokhagyma

10 dkg szeletelt szalonna

5 dkg sajt

500 g csirkemell

olaj

bors


story


Ezt az ételt a szüleim látogatása alkalmából készítettem el. Nagyon nagy sikert aratott.


Savanyúsággal is finom.


elkészítés


A csirkemellet megmossuk, majd felcsíkozzuk (ujjnyi hosszúra), ezután beletesszük a sós vízbe főni. Addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul (forrástól számított kb. 20 perc).

Amíg fő a hús, a krumplikat meghámozzuk, megmossuk, majd evőkanálba téve addig vágjuk be őket keresztben, amíg nem koccan a kés a kanál peremén.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

A fokhagymát meghámozzuk, és nagyon vékony lapocskákra vágjuk fel, majd ezeket a lapocskákat beletesszük a krumplinyílásokba. A krumplikat ezután beletesszük egy kiolajozott tepsibe (vagy mint ahogy azt a képen is látjátok, egy kb. 3 literes üvegtálba), és sózzuk, borsozzuk.

Amikor a csirkemell hús már megfőtt teljesen, leszűrjük, és betesszük őket a krumplik közé, majd a szalonnákat is a krumplik köré/krumplikra/a húsok köré tesszük, majd letakarjuk fóliával a tepsit.

40 percig fóliával, majd 20 percig fólia nélkül sütjük krumplit.

Már csak az maradt hátra, hogy reszelt sajttal megszórjuk az egészet, majd annyi időre visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt megpirul a tetején.

43332. forrest2010 (válaszként erre: 43323. - Caravell)
2013. aug. 15. 16:49

Valamikor , hajdanán az első tésztavágó gépem a gyáli piacról származott , volt egy kedves kolleganénim , aki ellátott minket ilyen kütyüvel , Gyálról járt be dolgozni a pékségbe .

Én sose jártam ott , mi akkoriban a Garayra jártunk , ott laktunk a közelében , ma már rá se ismerni , mióta átépítették , beépítették az egész területét .

Jó , ha a gyerek benne van a mindennapi dolgokban legalább lesz valami tapasztalata mire majd a saját életét kezdi felnőttként .

43331. Guruljka
2013. aug. 15. 16:49
Könyvben olvasom: el lehet tenni dzsemnek a sárgadinnyét! Citrommal, cukorral.
43330. forrest2010 (válaszként erre: 43326. - Mmacus)
2013. aug. 15. 16:41

Nem lesz illatos tőle a hűtő , és nem lesz túl löttyedt se , be van csomagolva 2 v 3 zacsiba v dobozba rakom , általában 1/2 dinnyéhez 1 e k cukrot teszek , kb 1.5 centis kockákra vagdosom és kicsi dobozokba osztom el , mert ha 6-7-8 félét rakok egy gyümisalátába , akkor egyikből se kell sok . Én is fagyasztok le szedret is , fekete ribizlit is , attól is gyönyörű színe lesz a gy.salátának , gy.levesnek , teába is használom , ha sok van . / Kicsi uzsonnászacsikat használok , a külsőket többször is felhasználom , csak a belsőhöz használok újakat . Van , h a 100 db-osat nagyon jó áron lehet kapni . / Szoktam bodzabogyót is fagyasztani , az ehető fajtát , amiből lekvárt is főznek . Attól is gyönyörű színe lesz a gy.levesnek , vegyes gyümölcsteákba is használják szárítva . Fagyasztok gránátalmabelsejét is , bár azt a férjem nem szereti , csak a miénkbe teszek külön . A lányomnak van egy iszonyat savanyú sárga gömbölyű szilvája , abból is szoktam fagyasztani , teát ízesíteni v gyümilevest , 5 szem elég egy teához belőle citrom helyett is , borzalmány , de erre jó, ízesít .

Szedres gombócot is szoktam néha főzni , a legnagyobb szem szederrel , éppúgy mint a barackos v szilvásgombócot , arra is jó j.

43329. 91d4989ab9 (válaszként erre: 43327. - Alidamolnar)
2013. aug. 15. 16:21
én szeletekre vágnám, meghéjaznám, majd kockára vágnám befőttes üvegbe tenném és főznék szirupot rá cukorból kevés vízzel és ha lehűlt ráönteném, majd a hűtőben tárolnám lezárva 1-2 napot, aztán kompótként tálalnám
43328. 645b490433 (válaszként erre: 43327. - Alidamolnar)
2013. aug. 15. 16:18
Mi Éva almával főztük össze de kevés dinnye sok alma úgy finom lett mert elég intezív íze érzik ki a dinnnyének. De a uncsitesómék főztek belőle pálinkát a fiúk szerint finom lett.
2013. aug. 15. 14:53

Tényleg, ha már sárgadinnye:

Tegnap jól beválasztottam, pedig mindig eltalálom a finom, édeset. Vettem hármat, illatosak, ez nem is gond, de nem elég édesek, így pedig nem szeretjük.

Arra gondoltam, hogy érdekességből lekvárnak megpróbálnám befőzni, lenne pár icipici üveggel, mint különlegesség. Vagy h...-e ötlet?

43326. mmacus (válaszként erre: 43321. - Forrest2010)
2013. aug. 15. 14:34
Nem tudtam, hogy a sárgadinnye is fagyasztható. Milyen az állaga felengedve? Nem lesz tőle minden illatos a fagyóban? Én szedret szeretem fagyasztani, az nem plötyi kiengedve sem, gyümölcslevesbe pedig télen olyan jó, szép színt meg finom ízt ad, ha csak egy kis almához teszem, akkor is.
43325. caravell
2013. aug. 15. 14:31
az emberek érdekesek, sírnak,h nincs pénz aztán cappyt isznak meg pizzát rendelnek ebédre... de ez a válság mindenkinek "betett2 kicsit, a munkatársaimon látom, hogy már meggondolják, mit vegyenek, mindig én voltam a spórolós, amin csak elnézően mosolyogtak, mostanában meg egyre többen és többször jönnek tanácsért, ötletért.
43324. caravell (válaszként erre: 43313. - Forrest2010)
2013. aug. 15. 14:28
Az én gyerekeim is otthon esznek vagy otthonról visznek (én is) ezerszer gazdaságosabb, kiadósabb, változatosabb, olcsóbb, de azt jelenti, hogy mindn nap főzök munka után. Amennyire lehet rákészülök hétvégén, sütök le húst, vagy páclok be vagy csinálok pörköltt stb. hétfő keddre meg is főzök... valahogy ellavírozok, de nem könnyű :(
43323. caravell (válaszként erre: 43307. - Barracuda59)
2013. aug. 15. 14:25
Mi is szoktunk menni a helyi piacra is (Gyál), olyasmiért, amit nem cipelek bentről (pl. krumpli, hagyma) az én fiam (17) is figyeli az árakat, sőt, van, hogy le is beszél "inkább ne vedd meg, nem kérem, drága"
43322. caravell (válaszként erre: 43296. - Forrest2010)
2013. aug. 15. 14:23
Azért így is sokszor kevés a két kezem, meg elég fárasztó cipekedni, nem akkor veszem, amikor akarom, hanem amikor van ocsón. De az biztos, hogy nagyszerű, amikjior télen a 99 ft-os banánból már szinte unják a gyerekeim a turmixot, vagy tegnap pl. 1200-ért volt áfonya, 2000-élrt vagy többért soha nem venném meg, de így megleptem magunkat fél kilóval, egy pitét csinálok belőle. A fagyasztót is akkor töltöm fel ilyen-olyan hússal és a heti menüt is aszerint alakítom.
43321. forrest2010 (válaszként erre: 43320. - Barracuda59)
2013. aug. 15. 11:46
Idén nem voltam eper szedd magad-on , pedig jó lett volna , de a férjemnek se türelme várni , se kedve hajolgatni , így aztán idén lemaradt , pedig nagyon klassz szokott lenni , ha csak néhányszor jóllakik belőle az ember + néhány dobozzal tesz a fagyosba is , már megérte . Régen raktam el eperbefőttet , lekvárt , + a fagyosba is jó pár dobozzal . Szoktam néhány doboz sárgadinnyét is , télen fini egy vegyes gyümisalátába . Kolleganőm anyukája befőttet is rakott el sárgadinnyéből , nem volt elég édes , így viszont legalább hasznosította , nem dobta ki .
2013. aug. 15. 11:37
Hehe, úgy fogom érezni magam, mint egy egérke, aki sajtos tálba esett:D
43319. barracuda59 (válaszként erre: 43317. - C9f9b53798)
2013. aug. 15. 11:32

Az ilyet nem tudom sajnálni!:(( Megérdemli, hogy ne egyen gyümölcsöt, ha ennyire nem képes, hogy leszedje a fáról, ha már ingyen van.


Én is sokszor tapasztalom, hogy a készre vágynak az emberek, megcsinálni már nincs kedvük. Én se azért megyek szedd magad-ra szombat reggel, mert nincs mit csináljak, hanem mert szeretnék eltenni vagy 50 üveg lecsót, szilvalekvárt és ha ott leszek (egy nagy kertészetben), akkor biztos, hogy mást is meglátok, amiből el tudok tenni télire.


Tudnék én is mást is csinálni, de inkább kihasználom most ezt a négy napot, elteszem, amit tudok, jól fog jönni télen.

43318. forrest2010 (válaszként erre: 43317. - C9f9b53798)
2013. aug. 15. 11:12
Nekem régebben volt , aki felajánlotta , h hozza a hozzávalót rakjam el neki felesbe , sose tudtam annyit elrakni , amennyi ne fogyott volna el , az emberek között sokan kényelmesek és a készet szeretnék csak .
43317. c9f9b53798
2013. aug. 15. 10:57

Ez sajnos így van!


Anyukámnak a kolléganői panaszkodnak, hogy évek óta nem ettek gyümölcsöket, mert olyan drága minden a piacon.


Aztán kérdezik Anyától, hogy nektek termett idén? Mondja igen, nem látod milyen a kezem a kertészkedéstől, befőzéstől, magozástól? Erre kérdezik, hogy nem adsz el? Mondja Anyukám, hogy nem ad el, de ami felesleg van, jöhet leszedheti. Erre a válasz: hogy Ő nem gebeszkedik érte! meg nem piszkolja össze a kezét!!! Erről ennyit!!!

43316. alidamolnar (válaszként erre: 43307. - Barracuda59)
2013. aug. 15. 10:31

"Sokszor nem értem az embereket: sírnak, hogy nincs pénz (szomszédságban), de a sarki zöldségesnél vásárolnak drágán fonnyadtat:(("

Nálunk meg ismerős mesélte, hogy sok répája termett, és ajánlgatta a szomszédasszonynak ,hogy viheti, ha kell neki (persze szívességből, ingyen). De annak nem kellett, mert sáros, meg kell mosni:(((((

Tényleg vannak hülye dolgok, amit adnak jó szívvel, el kell fogadni szerintem. Mi adtunk paradicsompalántát a szomszédnak, ő pedig már nyáron legalább 3-szor adott cukkinit, hasznos az ilyen dolog.

43315. forrest2010 (válaszként erre: 43312. - 91d4989ab9)
2013. aug. 15. 10:26
A káposztasalátám alapja a káposzta + a hagyma , én apróra vágom a hagymát is, káposztát is , kicsit nagyobb lesz , mintha reszelném , nem szeletelem , aztán lehet bővíteni ubi-paprika-s.répa ...finom .
43314. forrest2010 (válaszként erre: 43297. - Anyagi)
2013. aug. 15. 10:00
Nagyon fini volt a grizes tészta is nálunk , volt , h a gyerekeknek az volt a vacsi a nevelőotthonba , aztán , mivel mindig maradt , a dolgozók kaptak reggelire , ha kértek . Régen metélttel főzték , de volt később mikor coffocskával v csavart tésztával , mindegyik isteni volt . A sárgabaracklekvárt a konyhások kikeverték jaffaszörppel , ha nem volt , akkor többnyire vízzel higították , de a jaffás , isteni volt , ezt adták a farsangi fánk mellé is .
43313. forrest2010 (válaszként erre: 43300. - Anyagi)
2013. aug. 15. 09:56

A tarhonyás husit is szeretik nálunk , annál is előpirítom a tarhonyát . Egy másik kolleganőm , mikor még kicsik voltak a gyerekeink darálthusival készítette a tarhonyás húst is + a rizsest is , akkor a gyerekei megették legalább a husit is , mert egyébként nem lehetett beléjük diktálni .

A nevelőotthonban nálunk a vadasnál is ledarálták a gyerekeknek a húsadagjukat , egyébként nem ették volna meg , főleg a kicsik , de így fel se tünt , h van abba kicsit szaftosabb rész is .

Nekem a gyerekeim nem jártak napközibe , mindig itthon ebédeltek , hajnalba megfőztem , aztán kiszolgálták magukat .

43312. 91d4989ab9 (válaszként erre: 43299. - Anyagi)
2013. aug. 15. 09:55

káposztasaláta titka az hogy egy kisebb hagymát is közé kell vékonyra szelni:D


a lé: forróvíz, cukor, só, ecet

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook