Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Volt egy Erdélyből áttelepült kolleganőm , ő ilyenkor nyár végén , ősz elején ,zakuszkát készített hatalmas adagot , hozott nekünk kóstolót , azóta nagyon szeretem ezt a fajta finomságot , de én hozzáigazítottam az én izlésemhez , ma már ilyet is , olyat is főzök . Az övét baboslecsónak is lehetne nevezni , mert van benne hagyma-olaj-paprika-pritaminpaprika -paradicsomlé-fehérbab , ízesítőnek egészbors-só-babérlevél . Mindent felaprít , paprikát kicsumáz , olajon megdinsztel , ledarál , végül összefőzi a hozzávalókat . amikor feljön a tetejére az olaj , akkor kész .
Én pluszba teszek bele s.répát, uborkát v cukkinit, a vastaghusú görögdinnye belső héját hámozva , aprítva -ez inkább csak kicsit szaporít , de nem érezni ki a kész zakuszkából . / Az összes paprikacsumát a fagyosba rakom , ízesítőnek az is felhasználható majd ./ Télen-nyáron melegszendvicsnek v pizzára isteni .
Sajtos recés krumpli szalonnával
előkészület: 30 perc
főzés: 20 perc
sütés: 60 perc
hozzávalók 6 főre
1,5 kg közepes krumpli
6-8 gerezd fokhagyma
10 dkg szeletelt szalonna
5 dkg sajt
500 g csirkemell
olaj
só
bors
story
Ezt az ételt a szüleim látogatása alkalmából készítettem el. Nagyon nagy sikert aratott.
Savanyúsággal is finom.
elkészítés
A csirkemellet megmossuk, majd felcsíkozzuk (ujjnyi hosszúra), ezután beletesszük a sós vízbe főni. Addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul (forrástól számított kb. 20 perc).
Amíg fő a hús, a krumplikat meghámozzuk, megmossuk, majd evőkanálba téve addig vágjuk be őket keresztben, amíg nem koccan a kés a kanál peremén.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A fokhagymát meghámozzuk, és nagyon vékony lapocskákra vágjuk fel, majd ezeket a lapocskákat beletesszük a krumplinyílásokba. A krumplikat ezután beletesszük egy kiolajozott tepsibe (vagy mint ahogy azt a képen is látjátok, egy kb. 3 literes üvegtálba), és sózzuk, borsozzuk.
Amikor a csirkemell hús már megfőtt teljesen, leszűrjük, és betesszük őket a krumplik közé, majd a szalonnákat is a krumplik köré/krumplikra/a húsok köré tesszük, majd letakarjuk fóliával a tepsit.
40 percig fóliával, majd 20 percig fólia nélkül sütjük krumplit.
Már csak az maradt hátra, hogy reszelt sajttal megszórjuk az egészet, majd annyi időre visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt megpirul a tetején.
Valamikor , hajdanán az első tésztavágó gépem a gyáli piacról származott , volt egy kedves kolleganénim , aki ellátott minket ilyen kütyüvel , Gyálról járt be dolgozni a pékségbe .
Én sose jártam ott , mi akkoriban a Garayra jártunk , ott laktunk a közelében , ma már rá se ismerni , mióta átépítették , beépítették az egész területét .
Jó , ha a gyerek benne van a mindennapi dolgokban legalább lesz valami tapasztalata mire majd a saját életét kezdi felnőttként .
Nem lesz illatos tőle a hűtő , és nem lesz túl löttyedt se , be van csomagolva 2 v 3 zacsiba v dobozba rakom , általában 1/2 dinnyéhez 1 e k cukrot teszek , kb 1.5 centis kockákra vagdosom és kicsi dobozokba osztom el , mert ha 6-7-8 félét rakok egy gyümisalátába , akkor egyikből se kell sok . Én is fagyasztok le szedret is , fekete ribizlit is , attól is gyönyörű színe lesz a gy.salátának , gy.levesnek , teába is használom , ha sok van . / Kicsi uzsonnászacsikat használok , a külsőket többször is felhasználom , csak a belsőhöz használok újakat . Van , h a 100 db-osat nagyon jó áron lehet kapni . / Szoktam bodzabogyót is fagyasztani , az ehető fajtát , amiből lekvárt is főznek . Attól is gyönyörű színe lesz a gy.levesnek , vegyes gyümölcsteákba is használják szárítva . Fagyasztok gránátalmabelsejét is , bár azt a férjem nem szereti , csak a miénkbe teszek külön . A lányomnak van egy iszonyat savanyú sárga gömbölyű szilvája , abból is szoktam fagyasztani , teát ízesíteni v gyümilevest , 5 szem elég egy teához belőle citrom helyett is , borzalmány , de erre jó, ízesít .
Szedres gombócot is szoktam néha főzni , a legnagyobb szem szederrel , éppúgy mint a barackos v szilvásgombócot , arra is jó j.
Tényleg, ha már sárgadinnye:
Tegnap jól beválasztottam, pedig mindig eltalálom a finom, édeset. Vettem hármat, illatosak, ez nem is gond, de nem elég édesek, így pedig nem szeretjük.
Arra gondoltam, hogy érdekességből lekvárnak megpróbálnám befőzni, lenne pár icipici üveggel, mint különlegesség. Vagy h...-e ötlet?
Az ilyet nem tudom sajnálni!:(( Megérdemli, hogy ne egyen gyümölcsöt, ha ennyire nem képes, hogy leszedje a fáról, ha már ingyen van.
Én is sokszor tapasztalom, hogy a készre vágynak az emberek, megcsinálni már nincs kedvük. Én se azért megyek szedd magad-ra szombat reggel, mert nincs mit csináljak, hanem mert szeretnék eltenni vagy 50 üveg lecsót, szilvalekvárt és ha ott leszek (egy nagy kertészetben), akkor biztos, hogy mást is meglátok, amiből el tudok tenni télire.
Tudnék én is mást is csinálni, de inkább kihasználom most ezt a négy napot, elteszem, amit tudok, jól fog jönni télen.
Ez sajnos így van!
Anyukámnak a kolléganői panaszkodnak, hogy évek óta nem ettek gyümölcsöket, mert olyan drága minden a piacon.
Aztán kérdezik Anyától, hogy nektek termett idén? Mondja igen, nem látod milyen a kezem a kertészkedéstől, befőzéstől, magozástól? Erre kérdezik, hogy nem adsz el? Mondja Anyukám, hogy nem ad el, de ami felesleg van, jöhet leszedheti. Erre a válasz: hogy Ő nem gebeszkedik érte! meg nem piszkolja össze a kezét!!! Erről ennyit!!!
"Sokszor nem értem az embereket: sírnak, hogy nincs pénz (szomszédságban), de a sarki zöldségesnél vásárolnak drágán fonnyadtat:(("
Nálunk meg ismerős mesélte, hogy sok répája termett, és ajánlgatta a szomszédasszonynak ,hogy viheti, ha kell neki (persze szívességből, ingyen). De annak nem kellett, mert sáros, meg kell mosni:(((((
Tényleg vannak hülye dolgok, amit adnak jó szívvel, el kell fogadni szerintem. Mi adtunk paradicsompalántát a szomszédnak, ő pedig már nyáron legalább 3-szor adott cukkinit, hasznos az ilyen dolog.
A tarhonyás husit is szeretik nálunk , annál is előpirítom a tarhonyát . Egy másik kolleganőm , mikor még kicsik voltak a gyerekeink darálthusival készítette a tarhonyás húst is + a rizsest is , akkor a gyerekei megették legalább a husit is , mert egyébként nem lehetett beléjük diktálni .
A nevelőotthonban nálunk a vadasnál is ledarálták a gyerekeknek a húsadagjukat , egyébként nem ették volna meg , főleg a kicsik , de így fel se tünt , h van abba kicsit szaftosabb rész is .
Nekem a gyerekeim nem jártak napközibe , mindig itthon ebédeltek , hajnalba megfőztem , aztán kiszolgálták magukat .
káposztasaláta titka az hogy egy kisebb hagymát is közé kell vékonyra szelni:D
a lé: forróvíz, cukor, só, ecet
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)