Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


51862. Guruljka (válaszként erre: 51860. - Forrest2010)
2014. jún. 13. 11:24

Én a kis mélyhűtőt tudom jól kihasználni. A múltkori szép, tömör fej káposztát érdemes volt egyszerre ledinsztelni, még most is van egy dobozkányi fagyottan.

Írtam már, pl. ha csontos húst veszek, itthon kicsit nagyvonalúan csontozom ki, és a húsos csont megy fagyni. Hó végén remek kis pöriféleség lesz belőle, rizses hús-jellegű kajához.A fiam se nagyon keresi a húst benne, de kevéske mégis akad, és a csont (amiről szinte lefő a hús, ki is veszem) jó ízt ad neki. De szoktam lefagyasztani kis dobozban egy-egy jól sikerült pörkölt egy részét, mert feltétnek is jó.

51861. mmacus (válaszként erre: 51859. - Guruljka)
2014. jún. 13. 06:00
Zöldség és gyümölcs nekem minimális szokott a fagyasztóban lenni, igazán kertem sincs, ahonnan lenne, ha meg venni kell, jobban járok, ha a fagyasztottat veszem meg,ha éppen kell. Ami adódik, kis meggy, szeder, azt beteszem, levest, szószt felturbózni vele télen. Akciós hússal szoktam inkább megpakolni, meg hasábburgonya, zöldségkeverék, ilyesmi azért mindig akad benne. Meg túró:), ha nem fogy el, bedugom, mielött lejár, így van kéznél, ha kell.
51860. forrest2010 (válaszként erre: 51859. - Guruljka)
2014. jún. 13. 03:48
Tökéletesen igazad van ! hűtse a bolt ! a jó pap is hóttig ..... Pont 30 évvel ezelőtt vettem a kicsi fagyasztót , mert , akitől átvettem , ő 1 év használat után hozott Bécsből 1 hűtőládát maguknak , én + nagyon örültem , mert akkoriba itthon még alig lehetett kapni . Aztán kinőttük , mindig dugig volt , akkor tudtam beletenni valamit , ha előtte kiszedtem mást , de sokszor főztem nagyobb adagot , dobozoltam , hétközbe gyorsabban elkészült az ebéd , akkor 4-en voltunk . Mára viszont drága a villany / + minden ! / az ember ott spórol , ahol csak tud ! ez jó annak , akinek van disznó , nagy kert , sok gyümölcs , nagyobb család , akkor , talán megéri . Mi az auch.nból vásárolunk be , amikor 300 ft -ért kapok borsót , vegyeszöldséget , kukoricát ....akkor veszek 1-2 csomagot , aztán , ha elfogyott , pótolom , mindig van valami akciós és tényleg hűtse a bolt ! míg nem olvastam nálad , eszembe se jutott / ezért is vagyok úgy , h a jó pap is .... / nagyon jók az ilyen fórumok !
51859. Guruljka (válaszként erre: 51857. - Mmacus)
2014. jún. 12. 22:52

Én olvastam egyszer egy mondatot: "Hűtse a bolt!"


Összevetve néhány gyorsfagyasztott termék árát a fagyó fogyasztásával és az áram árával, arra jutottam, hogy jobban megéri egyszer-egyszer akár drágább gyümölcsöt is megvenni abba a sütibe fagyasztva, mint (habár olcsón) megvenni, megtisztítani és akár hónapokon át csak fizetni utána a drága áramot.

Ha akár a zenélős kocsin, akár valamelyik üzletben akció van, akkor két-három csomaggal veszek gyümölcsöt vagy főzelékfélét, zöldségeket, és pár hétig kibírják az amúgy is üzemelő normál hűtő mélyhűtőjében. De mivel már a hentesüzletben is vannak fagyók, jobban megéri nekem még a zöldségfélét is ott venni, mert a konkurrenciaharc miatt a kilós vegyes zöldség is csak 499 Ft/kiló, tisztítva, darabolva. Ugyanakkor ez karfiolos-brokkolis keverék, ezekből a nagyobbakat külön kiszedve még változatos is.

Ha sütihez kell gyümölcs, akkor a gyümölcsleves-keverék ugyan nem olcsó, de a tél közepén is kijön belőle egy helyes torta is akár. És nem én tároltam.

Szerintem akkor éri meg fagyót üzemeltetni, ha a család nagyobb, és esetleg olcsó húsbeszerzési lehetőség van.


Régen, még Bpesten, volt egy szomszédasszonyom, aki kijárt a kiskertjét művelni Bpest határába. A fagyója szintén 4 fiókos volt, de dugig tele konyhakész, azaz előkészített ételekkel, zöldségekkel, gyümölccsel. Ebből ellátta a két családos lányát, azaz ha jött az újabb termés, akkor odaparancsolta őket, és jól felpakoltak, kiürült a fagyó.

De ez az asszony egyedül élt, nyugdíjas volt. Volt ideje erre a rengeteg munkára, és hálistennek erővel is győzte. Ajánlottunk neki feleslegessé vált nagyobb fagyót, de azt mondta, nekik ez a négy fiókos tökéletesen elég.

51858. nyuggermami (válaszként erre: 51844. - Anyagi)
2014. jún. 12. 22:35

Igen, tb. A megyei kórház lézerambulanciáján.

Vannak, akik fájdalomcsillapítás miatt vesznek fel sok-sok kezelést, nyakra vállra. Baleset miatt, vagy akár öregség miatti kikopás, stb.Én sem tudtam róla sokáig, de áldom az eszét, aki felhomályosított róla

51857. mmacus (válaszként erre: 51856. - Anyagi)
2014. jún. 12. 21:55
Én sem szoktam berakni, csak néhány üveggel. Fagyasztani is szoktam egy keveset. A fagyasztóm sem nagy, mindössze négy fiók, a spájzam is kicsi:) Így mindenből egy kicsit teszek el, csak hogy legyen mit elővenni.
51856. Anyagi (válaszként erre: 51852. - Mmacus)
2014. jún. 12. 21:41
Egy ideig fogyott rendesen, de aztán nem ette a család. Azóta fagyasztom, magozva. Így kevés helyet foglal és bármire felhasználható.
51855. Guruljka (válaszként erre: 51853. - Anyagi)
2014. jún. 12. 21:38

Köszönöm, közben már meg mertem nézni.

Az én hűtőmön nem láttam csavarokat, csak be van dugva a gumi széle a lemez alá. Ki lehet fordítani. Lehet, hogy ez is elég lesz, mert csak annyi a baja, hogy a felső saroknál kevésbé rugalmas a gumi. Lehet, egy jó meleg vizes áztatástól-tisztítástól magához tér. :D

51854. alidamolnar (válaszként erre: 51850. - Anyagi)
2014. jún. 12. 21:37
Köszi a pontos leírást! Akkor így fogom én is elrakni. (A befőttek valahogy kimaradtak az életemből, nem szeretem őket enni sem, de most a meggyből teszek el így.)
51853. Anyagi (válaszként erre: 51831. - Guruljka)
2014. jún. 12. 21:35
Sajnos nem tudom :((
51852. mmacus (válaszként erre: 51850. - Anyagi)
2014. jún. 12. 21:35
Én a mai napig így rakom el.
51851. mmacus (válaszként erre: 51818. - 99279bb06f)
2014. jún. 12. 21:33
A cukorrépáról évtizedek óta??? A mi környékünkön pár éve még rengeteg cukorrépát termeltek. Még többet ide hordtak, feldolgozásra. Aztán megszűnt itt is a gyár. De ez nem évtizedekkel ezelőtt történt...
51850. Anyagi (válaszként erre: 51823. - Alidamolnar)
2014. jún. 12. 21:32

Én meleg dunsztban tettem el sokáig. (Mosott megy az üvegbe, felöntve vízzel + 1-3 kanál cukor és némi tartósító bele. Az üveget lezárva egy edénybe teszem (alulra egy konyharuhát, hogy nehogy elcsattanjon az üveg), felöntöm legalább az üvegek 3/4-ig vízzel és alágyújtok.

Addig kell főzni amíg azt nem látod, hogy az üvegekben pár meggy héja kezd megrepedni. A főzővízben hűl le és utána mehet a kamrába.


Gyorsan megvan, mert pillanatok alatt telerakhatók az üvegek!

51849. Anyagi (válaszként erre: 51818. - 99279bb06f)
2014. jún. 12. 21:24

"Hasonló volt a cukorrépa is.

Évtizedek óta nem is hallottam ezekről."


A cukorrépáról? - Én sajnos a cukorgyárakról sem! :(((

51848. Anyagi (válaszként erre: 51813. - Forrest2010)
2014. jún. 12. 21:22

Málna.... nem is láttam még!

Pedig milyen finom!

51847. Anyagi (válaszként erre: 51811. - 99279bb06f)
2014. jún. 12. 21:21
Állítólag az íze is emlékeztet a retekre.
51846. Anyagi (válaszként erre: 51806. - 99975069ac)
2014. jún. 12. 21:19

Ez most panasz vagy dicsekvés!! :)))

Minden esetre gratulálok a terményeidhez! :)

51845. Anyagi (válaszként erre: 51801. - Orsi..)
2014. jún. 12. 21:16
Állítólag 2 óra múlva a számládon lehet!
51844. Anyagi (válaszként erre: 51800. - Nyuggermami)
2014. jún. 12. 21:15

Köszi!

És ez tényleg SZTK?????

Milyen osztályon van ilyen?

51843. Anyagi
2014. jún. 12. 21:12

Még mindég van két gombám.

Egy csöpp olajon át fogom forgatni a répaszeleteket, majd rádobom a gombát, vagy két apró kockára vágott krumplit és a petrezselymet. Felöntöm vízzel és fűszerezem. Ha félig kész, mehet bele egy marék zöldborsó és a végén apró csipetke/nokedli. A sűrítésre egy kiskanálnyi, vízben elkevert lisztet fogok használni - majd reggel, mert akkor szándékszom megfőzni. Ma már nagyon fáradt vagyok... :(

51842. mmacus (válaszként erre: 51806. - 99975069ac)
2014. jún. 12. 20:28
A céklát és a krumplit nem kell most kiszedni és felhasználni, azok télállóak, ha hagyod kora őszig beérni a földben. Sőt, a lóbab is maradhat a szárán, akkor szárazbab lesz - majd.
51841. mmacus (válaszként erre: 51829. - 99975069ac)
2014. jún. 12. 20:26
Régen én is vetettem olyan fajta sárgarépát, az tényleg nagyon finom édes!
51840. Guruljka
2014. jún. 12. 19:52

Köszönöm! Éppen ezt találtam meg én is végül.

Igazából nm is biztos, hogy cserére szorul, de egy alapos tisztításra biztosan.

Majd a fiammal nekifogok.

51839. smudlaagi54 (válaszként erre: 51831. - Guruljka)
2014. jún. 12. 19:48
51838. Lisy50 (válaszként erre: 51832. - 99975069ac)
2014. jún. 12. 19:10
Én is néztem, de Spanyol, megvárom amíg érik nálunk!!
51837. Lisy50 (válaszként erre: 51823. - Alidamolnar)
2014. jún. 12. 19:08
Fagyasztóba egyszerűbb, fagyottan beleteszem a fazékba, ízesítem,habarom és kész!!:DD
51836. forrest2010 (válaszként erre: 51827. - *gumibogyó*)
2014. jún. 12. 18:52
ezt érdemes kipróbálni , én nem mertem cukor nélkül sose
51835. forrest2010 (válaszként erre: 51823. - Alidamolnar)
2014. jún. 12. 18:51
Én régen a megmosott meggyet üvegekbe raktam , üvegenként 3-4 evőkanáninyi cukrot számolva felfőztem a szirupot , nyakonöntöttem vele a meggyet pici szalicilt tettem rá + a csavartetőt , aztán kidunsztoltam fazékba , alulra a kukta rácsát használtam a fazékba , h ne közvetlenül az aljához érjen az üveg . Aztán v abba hagytam kihülni , v rögtön kiszedtem és raktam bele a következő adagot , a 6 l-es fazékba csak 3 ü fért .
51834. Guruljka (válaszként erre: 51833. - 99975069ac)
2014. jún. 12. 18:22
Tök egyszerű, sokan megcsinálják, de én még nem próbáltam. Hogyan van rögzítve?
51833. 99975069ac (válaszként erre: 51830. - Guruljka)
2014. jún. 12. 18:11

Akkor legyen gömb, nekem mindegy :-) Tényleg nagyon helyesek ezek a kis golyók!


Ellenben soha nem cseréltem még harmonikás izét, így abban sajnos segíteni nem tudok. Gondolom, ragasztani kell, de hová? Hogyan? Mivel? Gőzöm sincs róla.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook