Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Hát ez az.
Még szerencse, hogy nem szoktam magamnak hús rántásával szöszölgetni. Annyira nem is hiányzik.
A zsemlemorzsás dolgokat szeretem pedig, de azokat lehet másképpen is, sőt hús nélkül is.
Töltött gomba besamell mártással.
Hozzávalók: 8 nagy Champignon gomba, 10 dkg maradék sült hús, vagy sonka, 1 db zsemle, vaj, bors, só, petrezselyem, citromlé, tej.
A jól megmosott gombákat fövésben lévő citromos vízbe dobjuk és öt percig főzzük, azután szűrőkanállal kiszedjük és szitára tesszük. A szárukat kitörjük és megdaráljuk a hússal vagy a sonkával és a tejben áztatott és kicsavart zsemlével együtt. A keveréket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá finomra vágott petrezselymet, vajat és tejfelt. A keverékkel púposan megöltjük a gombákat és tűzálló tálra rakjuk őket, szorosan egymás mellé.
Besamell mártást készítünk, ízlés szerint savanyítjuk megszűrt citromlével, ráöntjük a gombára, és 10-15 percre forró sütőbe tesszük.
Burgonyás töltött gomba.
Hozzávalók: 8 db szép nagy Champignon gomba, 1 db nagy burgonya, 5 dkg sonka, 1 db tojás, só, petrezselyem, tejfel, hagyma, vaj.
A jól megmosott gombáknak kitörjük a szárukat és a kalapokat vajjal kikent serpenyőbe rakjuk. Megsózzuk és mindegyikre teszünk egy-egy mogyorónyi vajdarabkát. Mérsékelt tűznél megsütjük. Közben a szárakat megtisztítjuk, apróra vagdaljuk, sóval, petrezselyemmel, kevés reszelt hagymával vajon, fedő alatt pároljuk, míg a gomba leve teljesen elfő. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk és szitán áttörve hozzáadjuk a párolt vagdalékhoz egy egész tojással, a vagdalt sonkával és annyi tejfellel, hogy összeálljon. Ha szüksées, még utána sózhatunk. Ezzel megtöltjük a gombákat és pár percre visszatessük a sütőbe.
Frissen pirított kenyérszeleteken tálaljuk.
Paradicsomos töltött gomba.
Hozzávalók: 8 db egyforma nagy Champignon gomba, 10 dkg sonka (v. maradék sülthús), 1 db tojás, 1 kis üveg (vagy 2 pohár) paradicsomlé, 1 kanál tejfel, 1 csokor petrezselyem, 1 kanál reszelt hagyma, vaj, olaj, só, bors.
A gombák szárát és a féregmentes részeket apróra vagdaljuk és olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a vagdalt sonkát, petrezselymet, hagymát, ízlés szerint sót, borsot és 2-3 pergig ezekkel is kavargatjuk. Levesszük a tűzről, hozzáöntünk annyi paradicsomlevet, hogy összeálljon és beleütjük a tojást is. A keverékkel megtöltjük a gombakalapokat és kissé kivajazott tűzálló tálba rakjuk, szorosan egymás mellé. Mogyorónyi vajdarabkákat morzsolunk a tetejée. A maradék tölteléket felhigítjuk a megmaradt paradicsomlével, belehabarjuk a tejfelt és ha kell, ízesítjük sóval, aki szereti kevés cukrot is tehet bele és ráöntjük a gombára. Forró sütőbe tesszük, sütés közben is öntözzük, hogy ki ne száradjon.
Ez gondolom nektek is új, írom is:
Gombás hasé Dragomir-módon
Hozzávalók: leveles vajas tészta, 25 dkg gomba, 4 db tojás, 10 dkg vaj, 3 kanál liszt, 1 csokor petrezselyem, só, bors, tej, olaj, reszelt sajt.
A leveles-vajas tésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagságúra és nagyobb fánkvágóval 16-20 kerek lapot vágunk belőle. A lapok feléből kisebb fánkvágóval kivágjuk a közepét, ezekből lesz a hasé karimája.
Az egész lapok szélét óvatosan bekenjük tojásfehérjével, de vigyázzunk, hogy le ne csurogjon az oldalára, mert akkor nem nő fel. A bekent szélekre rátesszük a karimákat és forró sütőben mérsékelt tűznél aranysárára sütjük. Közben az alaposan megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk és kevés olajon, petrezselyemmel, sóval, borssal addig pároljuk, míg a levét elfövi. A két tojást keményre főzzük, leöblítjük hideg vízzel és lehámozzuk. Azután a 10 dkg vajból liszttel világos rántást készítünk és feleresztjük annyi tejjel, hogy sűrű mártást kapjunk. A mártást kettőbe osztjuk. A felét összekavarjuk a párolt gombával, a másik felét pedig elhabarjuk két tojássárgájával és a keményre vert habbal.
A kisült kosárkákat megtöltjük a gombás mártással, rárakunk keménytojás karikákat és beborítjuk a fehér mártással. Megszórjuk reszelt sajttal és a sütőbe tesszük, hogy összemelegedjen és a sajt kissé megpiruljon a tetején.
...
A karimákból kivágott lapokat megsüthetjük pogácsának. Megkenjük a tetejét felvert tojással, szórunk rá köményt, vagy reszelt sajtot és kisütjük.
Paradicsomos töltött gomba
Töltött gomba besamel mártással
Ezekről bővebben valamit esetleg?
Hogy mit csinálna? Ragadna!
A külsejére sült réteg tartja össze, de ha az valamivel érintkezik...hát nem tudom...
Meg ha már úgyis sütök valamit, annak a maradék olajában és hőjén elkészül a serpenyőben.
Egyébként egy sütő begyújtása mindég meggondolandó, mert sokkal több energiát igényel, mint egy serpenyő átmelegítése - szerintem.
Rántott gomba,töltött gomba,gombás palacsinta,vagy
sonkás gombás palacsinta,ha van még egy kis sonkád!
Gombaleves
Rántott gomba
Gombamártás
Paradicsomos töltött gomba
Burgonyás töltött gomba
Töltött gomba besamell mártással
Francia töltött gomba
Gombás hasé Dragomir-módon
(melyiket írjam? :D)
Én próbáltam a rántott húst sütőben, mondták, hogy kicsit meg kell permetezni zsiradékkal.
Nekem sokára sült meg és közben ismételtem is a spriccelést, így a végére úgy találtam, ennyi zsiradékkal serpenyőben is elkészült volna. amúgy kevés zsiradékkal, ahogy írod is.
De akkor még új volt a sütő, nem tapasztaltam még ki annyira. Talán lehetett volna nagyobb hőfokon, és mai eszemmel előbb lazán sütőpapírba burkolva, utána anélkül pirosra sütve.
Az ilyen prézlis-tojásos, netán sajtos "lapótya" mit csinálna egy teflonos szendvics- vagy gofrisütőben vajon?
Azért van jónéhány "igénytelen, fantáziaszegény, buta ember" aki csak a neten él. Ez sem jó!
Nem árt némi kreativitás és, hogy igazából, igazi emberekkel is éljünk, ne csak online!
Nyami! :)
Én egy kis olajjal (akár szonnazsírral) összekevert prézlit szoktam a tetejére szórni, hogy szépen megpiruljon. A edényt is ki szoktam kenni zsiradékkal és megszórom morzsával mielőtt belepakolom a rakott dolgokat, mert szépen kijön sütés után az étel és szeretem az ízét is!
Nekem is megvannak még Húsvét előttről az akciós kacsadarabjaim. Lehet az lesz holnapra.
Vettem még fél kiló gombát is 240 forintért ma. Az nekünk egy evésre elég, ha pörkölt lesz belőle. De még gondolkodom a sorsán...
Tudom, emlékszem, van aki sütőben süti a rántott húst, de ezt én igazából sosem próbáltam, nem is igen tudom elképzelni az eredményt.
Meg hát amíg fent sütöm a husit (stb.) addig alul, a sütőben sül a krumpli.
Viszont abban biztos vagyok, hogy ez megsül a sütőben is! A serpenyőben egy-egy perc kell talán oldalanként.
Nálam a serpenyőben sem úszik az olajban a hús amit rántok, ez alá meg végképp elég pár milliméternyi!
Biztos én vagyok a lüke, de amit megspórolok a hasamon azt szívesebben költöm, ha tehetem, Élményekre! Egy-egy színház, kirándulás, zenei élmény sokáig szép emlékeket nyújt!
Sokszor nem is annyira pénz kell ehhez, mint figyelem és keresgélés a neten. Ma pl. a Föld napja alkalmából volt egy rendezvény a közelünkbe és ott láttunk önvédelmi bemutatót, tánccsoportot, ír steptáncosokat, egy nagyon jópofa dobos együttest és kezdődött egy koncert, meg az eső is, így hazajöttünk. Nem került semmibe!
Azaz 300 Ft-ot mégis elköltöttem : volt egy részen bolhapiac és ott vettem egy farmertáskát ennyiért, ami nagyon tetszik! :)
Persze, kérdés, hány főre készíted.
Nálunk bőven elég volt az 50-60 dkg darálthús. Az igazság, hogy mióta magamnak, azóta ennek a fele is több evésre való kaját kitesz.
Ági, ez remek!
Szerinted kisül sütőben is? Mint ahogy a rántott hús?
Igen, szeretem a rakott káposztát és társait, de szerintem - bár kiadósak - nem olcsó ételek mégsem.
Egy-egy ilyen ételhez 1-1,2 kg sertéshús kell legalább és az már eleve drágává teszi.
Marhát már nem is tudom mikor vettem, de sertést is ritkán vásárolok. Többnyire szárnyasból készül a menü.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)