Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Igazad van, a kaporszósz mindent visz! :-D
De a megtöltött karalábét előre is el lehet készíteni, a hűtőben tartani másnapig, ha vendégeket várunk. A sütőben át lehet forrósítani, de talán a mikróban is, nem tudom, mikróm nincsen.
Variációk egy témára: :)))
- a karalábot vízszintbe ketté vágom, hámozom, a belsejét kivájom. A kivájt reszelékkel együtt sós vízben egy kicsit átforralom
- darálthúst pici zsíron/olajon fűszerekkel födő alatt puhára párolom, majd az előre megfőzött rizst belekavarom
- karikára szelt krumplit megsütöm
Zománcos tepsit zsírozok/olajozok, + vastagon kikenem tejföllel. Arra megy:
a sült krumpli, annak a tetejére a kivájt karaláb-reszelék. Annak a tetejére a félbe-vágott karalábok és bele az elkészített töltelék.
Tetejét vastagon tejföllel + reszelt sajttal mehet a sütőben. Nem kell sokáig sütni, csak míg a sajt ráolvad, hiszen minden része már sütve-főzve!
Nálam ugyanígy készül a töltött tök/féle is, csak azokat nem kell sós vízben átforralni!
Nem csinálok akkora faxnit belőle, mint Guruljka - méghogy sütő, a fene fogyaszt áramot is! :)
A töltelék: darált hús, rizs, só, bors.
Ezzel töltöm meg a karalábékat. Annyi vízben teszem fel főni, hogy ellepje a karalábékat. Amit kiszedtem a karalábé közepéből, azt meg melléfőzöm.
Ha puha, akkor egy másik edényben világos rántással megcsinálom a kaporszószt (a főzőléből öntöm fel). És kész.
Semmi sütögetés, bár úgy biztos, hogy finomabb, meg van rajta sajt is...de nekem így is nagyon ízlik, mert a kaporszósz a lényeg :D
Hámozva, egészben kis sós vízben félig megfőzöd. Kivájod a belsejét, és amit kiszedtél belőle, apróra vagdosva, fűszerezve, esetleg darált hússal, maradék pörkölttel vagy maradék sülttel, de akár gombával is elkevered, mondjuk szalonnazsíron, hagymával összepárolod, a végén tojással is sűrítheted, amit már nyersen hagysz, mert majd a sütőben fog megszilárdulni.
A karalábékat közben lecsepegteted a főzőlétől.
Beletöltöd az üregekbe a tölteléket, megszórod reszelt sajttal, és a sütőben átpirítod.
Ha szép a zöldje, akkor (a nagy erét kitépve) azt is meg lehet párolni összevagdalva, és a töltelékhez tenni.
Valóban, bár a steakburgonya azért nem mondható diétásnak.
Viszont finom! :D
Köszönöm, rendben hazaért! Az autóbusz-állomáson várakozott végig, idegen helyen pláne nem mászkál ilyenkor.
Ráadásul ismerős sofőr hozta. Le is tette a házunkhoz legközelebbi helyen. :)))
Hát az enyém már vagy 10 éves, de gondolom olyan nagyobb áruházakban ahol konyhai aprószerszámot ( szedőkanál, hámozó és egyéb kések, késélező, ollók habzsák, tortaformák stb.) árulnak, vagy vas és edény boltok....
Nézd meg a neten, hátha pontosabb információhoz jutsz! :)
Nekem a 2,5 kilós tarja reggel fél nyolctól fél egyik sült (előtte körbepirítottam!) és utána fél órát pihent.
(előző nap bepácoltam)
Hálából nagggyon finom lett! Nem vagyok egy nagy húsos, de két szeletet is ettem.
Csont nélkül sül, már reggel 7 óta.
Egy húshőmérő tájékoztat a maghőmérsékletéről.
Adunk az egészségnek egy pofont, mert steakburgonnya lesz hozzá. Már megfőtt hajában a krompli, mindjárt felnegyedelem, bekenem olajjal és megszórom Lucullus sültkrumpli fűszersóval, aztán pirosra sütöm.
Mondjuk ehhez elengedhetetlen egy hatalmas adag saláta!!!! :)
Szia! Lefeded fóliával sütés alatt a tarját?
Köszi a választ..:)
Erre én nem tudnék válaszolni, sosem láttam, sosem használtam ilyesmire egyik olajat sem.
Bár, alaphangon az olajok az észterekben oldódnak és nem a savakban, de hát azt is elérik valahogy, hogy az olajból készülő margarin nem folyik és felvesz egy csomó vizet...
(Az persze más kérdés, hogy ez jó e nekünk, ha megesszük.)
Remélem épségben megérkezett a fiad!
Őszintén szólva, a mai világban, nem jó éjszaka sokáig, egyedül várni, kóborolni. :(
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)