Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


50934. mmacus (válaszként erre: 50933. - Briell14)
2014. máj. 12. 17:34
Ugyehogyugye:)
50933. Briell14 (válaszként erre: 50932. - Mmacus)
2014. máj. 12. 17:20
Akkor tényleg egyforma, mert én is petrezselymet rakok bele. :)
50932. mmacus (válaszként erre: 50931. - Briell14)
2014. máj. 12. 17:19
Annyi hogy én megbotmixerezem a levét. + petrezselymes rántás. Nem szoktam bele kaprot tenni.
50931. Briell14 (válaszként erre: 50929. - Mmacus)
2014. máj. 12. 17:14
Semmi faxni? :DDDDDD
50930. Guruljka
2014. máj. 12. 10:35
ööö...én igazából karalábé nélkül, mert nem vacakolok a töltéssel. Sőt, karalábét se veszek...(tavaly már volt.)
50929. mmacus (válaszként erre: 50928. - Briell14)
2014. máj. 12. 10:14
Én meg ugyanúgy, mint te :D
50928. Briell14 (válaszként erre: 50923. - 99279bb06f)
2014. máj. 12. 09:53
Én is így készítem, semmi faxni. :) Csak kaporszósz nélkül. :)
50927. Guruljka
2014. máj. 12. 09:06
Én simán, gyenge rántásban (ha van vaj, akkor azzal készítve) megfuttatom a kaprot, és az ételtől függően tejföllel, majd vízzel engedem fel. Avagy tejjel, esetleg tejszínnel. (Magyarán, besamelmártás az alapja.)
50926. 40f26c89e8
2014. máj. 12. 08:49
sziasztok!Kaporszószt hogyan készítitek?
50925. Guruljka (válaszként erre: 50923. - 99279bb06f)
2014. máj. 12. 08:47

Igazad van, a kaporszósz mindent visz! :-D


De a megtöltött karalábét előre is el lehet készíteni, a hűtőben tartani másnapig, ha vendégeket várunk. A sütőben át lehet forrósítani, de talán a mikróban is, nem tudom, mikróm nincsen.

50924. 7e137d638c
2014. máj. 12. 07:56

Variációk egy témára: :)))

- a karalábot vízszintbe ketté vágom, hámozom, a belsejét kivájom. A kivájt reszelékkel együtt sós vízben egy kicsit átforralom

- darálthúst pici zsíron/olajon fűszerekkel födő alatt puhára párolom, majd az előre megfőzött rizst belekavarom

- karikára szelt krumplit megsütöm


Zománcos tepsit zsírozok/olajozok, + vastagon kikenem tejföllel. Arra megy:

a sült krumpli, annak a tetejére a kivájt karaláb-reszelék. Annak a tetejére a félbe-vágott karalábok és bele az elkészített töltelék.

Tetejét vastagon tejföllel + reszelt sajttal mehet a sütőben. Nem kell sokáig sütni, csak míg a sajt ráolvad, hiszen minden része már sütve-főzve!


Nálam ugyanígy készül a töltött tök/féle is, csak azokat nem kell sós vízben átforralni!

50923. 99279bb06f (válaszként erre: 50920. - Icuska538)
2014. máj. 12. 06:43

Nem csinálok akkora faxnit belőle, mint Guruljka - méghogy sütő, a fene fogyaszt áramot is! :)


A töltelék: darált hús, rizs, só, bors.

Ezzel töltöm meg a karalábékat. Annyi vízben teszem fel főni, hogy ellepje a karalábékat. Amit kiszedtem a karalábé közepéből, azt meg melléfőzöm.

Ha puha, akkor egy másik edényben világos rántással megcsinálom a kaporszószt (a főzőléből öntöm fel). És kész.


Semmi sütögetés, bár úgy biztos, hogy finomabb, meg van rajta sajt is...de nekem így is nagyon ízlik, mert a kaporszósz a lényeg :D

50922. Lisy50 (válaszként erre: 50920. - Icuska538)
2014. máj. 12. 05:16
Én is hasonlóan,csak petrezselymes rántással!:))
50921. Guruljka
2014. máj. 12. 01:10

Hámozva, egészben kis sós vízben félig megfőzöd. Kivájod a belsejét, és amit kiszedtél belőle, apróra vagdosva, fűszerezve, esetleg darált hússal, maradék pörkölttel vagy maradék sülttel, de akár gombával is elkevered, mondjuk szalonnazsíron, hagymával összepárolod, a végén tojással is sűrítheted, amit már nyersen hagysz, mert majd a sütőben fog megszilárdulni.

A karalábékat közben lecsepegteted a főzőlétől.

Beletöltöd az üregekbe a tölteléket, megszórod reszelt sajttal, és a sütőben átpirítod.

Ha szép a zöldje, akkor (a nagy erét kitépve) azt is meg lehet párolni összevagdalva, és a töltelékhez tenni.

50920. Icuska538 (válaszként erre: 50866. - 99279bb06f)
2014. máj. 11. 21:22
Töltött karalábét hogyan csináljátok.? Én most tanultam szomszédnénitől töltöttkáposztaszerűen és tejfölös habarás. Van másmilyen is?
50919. Anyagi (válaszként erre: 50917. - Caravell)
2014. máj. 11. 20:55

Valóban, bár a steakburgonya azért nem mondható diétásnak.

Viszont finom! :D

50918. Anyagi (válaszként erre: 50916. - Guruljka)
2014. máj. 11. 20:54
Örülök, hogy rendben hazaért a srác! :)
50917. caravell (válaszként erre: 50910. - Anyagi)
2014. máj. 11. 18:30
szerinted ez olyan egészségtelen? szerintem nem vészes, jó nem diétás, de ha zsírban sütnéd mondjuk, az már inkább :) a saláta meg kimondottan egészséges, nálunk is az volt az oldalashoz.
50916. Guruljka (válaszként erre: 50905. - Anyagi)
2014. máj. 11. 16:35

Köszönöm, rendben hazaért! Az autóbusz-állomáson várakozott végig, idegen helyen pláne nem mászkál ilyenkor.

Ráadásul ismerős sofőr hozta. Le is tette a házunkhoz legközelebbi helyen. :)))

50915. lúdanyó
2014. máj. 11. 16:14
:)
50914. bubinana (válaszként erre: 50913. - Anyagi)
2014. máj. 11. 15:36
Köszönöm szépen. Keresgélek.Nagyon tetszik ez a recept.
50913. Anyagi (válaszként erre: 50912. - Bubinana)
2014. máj. 11. 14:43

Hát az enyém már vagy 10 éves, de gondolom olyan nagyobb áruházakban ahol konyhai aprószerszámot ( szedőkanál, hámozó és egyéb kések, késélező, ollók habzsák, tortaformák stb.) árulnak, vagy vas és edény boltok....

Nézd meg a neten, hátha pontosabb információhoz jutsz! :)


Nekem a 2,5 kilós tarja reggel fél nyolctól fél egyik sült (előtte körbepirítottam!) és utána fél órát pihent.

(előző nap bepácoltam)

Hálából nagggyon finom lett! Nem vagyok egy nagy húsos, de két szeletet is ettem.

50912. bubinana (válaszként erre: 50909. - Anyagi)
2014. máj. 11. 11:47
Köszönöm. Meg fogom próbálni...mert a hétvégén olyan menű kell amit szeletelhetek. Időm van bőven. Már csak a mérőt kell beszereznem. Hol keressem?
50911. Anyagi (válaszként erre: 50907. - Bubinana)
2014. máj. 11. 11:23
Mint írtam, ez nem hagyományos sütés, mert 80-90 fokon történik!
50910. Anyagi (válaszként erre: 50908. - Mmacus)
2014. máj. 11. 11:21

Csont nélkül sül, már reggel 7 óta.

Egy húshőmérő tájékoztat a maghőmérsékletéről.


Adunk az egészségnek egy pofont, mert steakburgonnya lesz hozzá. Már megfőtt hajában a krompli, mindjárt felnegyedelem, bekenem olajjal és megszórom Lucullus sültkrumpli fűszersóval, aztán pirosra sütöm.


Mondjuk ehhez elengedhetetlen egy hatalmas adag saláta!!!! :)

50909. Anyagi (válaszként erre: 50907. - Bubinana)
2014. máj. 11. 11:17
Nem, de a sütés megkezdése előtt piros réteget sütök rá körben egy serpenyőben, minden négyzetcentiméterén.
50908. mmacus (válaszként erre: 50886. - Anyagi)
2014. máj. 11. 08:59
Gondolom, már sül a tarjád, biztos finom lesz. Csonttal, vagy csont nélkül sütöd?
50907. bubinana (válaszként erre: 50886. - Anyagi)
2014. máj. 11. 08:45

Szia! Lefeded fóliával sütés alatt a tarját?

Köszi a választ..:)

50906. Anyagi (válaszként erre: 50904. - Guruljka)
2014. máj. 11. 05:57

Erre én nem tudnék válaszolni, sosem láttam, sosem használtam ilyesmire egyik olajat sem.


Bár, alaphangon az olajok az észterekben oldódnak és nem a savakban, de hát azt is elérik valahogy, hogy az olajból készülő margarin nem folyik és felvesz egy csomó vizet...

(Az persze más kérdés, hogy ez jó e nekünk, ha megesszük.)

50905. Anyagi (válaszként erre: 50901. - Guruljka)
2014. máj. 11. 05:52

Remélem épségben megérkezett a fiad!

Őszintén szólva, a mai világban, nem jó éjszaka sokáig, egyedül várni, kóborolni. :(

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook