Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Jó, hogy mondod a lestyánt!
Jó néhány éve, mint vegetanövényt kaptam belőle. Tényleg zöldséges az íze! Érdemes lenne ültetni belőle megint!
"Ha nagyon drága a gyökér akkor csak répát,és zellert rakok a levesbe,nem veszed észre az ízén,hogy nincs benne gyökér!"
Hát erre nem vennék mérget!
Van aki édeskésen, sok répával szereti, de én két fehér, egy sárga + zeller arányban használom, így bizonyára feltűnne.
A fehérrépát igyekszem minnél vékonyabb hasábokra vágni ha drága, mert így kevesebből is jobban kifő az íze!
Akinek nem jó a földje a fehérrépához, annak érdemes a paszternákkal megpróbálkozni. Sokkal igénytelenebb.
Nekem a ciklon fel sem tűnt. Hajnalban, amikor mentem dolgozni még alig esett, este 10-kor, amikor jöttem éppen elállt az eső és a szél.
Milyen jó dolog egy munkahely! :))
Ez a magnó dolog minden évben, minden vizsgánál, visszatérő gond!
Az is számít, hogy milyen messze és milyen irányban ül a vizsgázó a hangforrástól!
A kacsaháj is ennyibe kerül!
Én teljes fél kilót szoktam venni! :)
Van egy mély műanyag levesestálkám, az tele lesz a zsírral. Én használok olajat, sőt bizonyos ételekhez olivát is, így elég a kacsazsír 2-3 hétre is.
Egyébként a kacsazsír még egészségesebb, mint a liba!
Már nem eméklszem minden részletére a megállapításnak, de abban van az összes zsiradék közül a legkevesebb rossz koleszterin - állítólag.
Üdv mindenkinek!
Ma fogok először új krumplit venni! :)
Tegnap, hazafelé vettem egy adag egészen apró szemű barna csiperkét a boltban, meg 3 uborkát az aluljáróban. Ebből készül majd a mai ebéd:
A krumplit megsütöm egy kanál kacsazsíron, sok petrezselyemmel, a gombát egészben, szintén, de külön és a végén hozzádobok néhány karikára vágott virslit. Aztán összekeverem és uborkasalátával tálalom.
(gomba/100 Ft; krumpli 400 körül; uborka 200 Ft; virsli 200/ csomag. Mindenestől 900 Ft, finom, tavaszi és hatalmas adag!)
Ami a töpijét illeti, nem bírom abbahagyni az evést...
csak az árát nem tudom, drágán vettem vagy tűrhető?
Nemrég voltam egy előadáson, ahol a transzzsír volt a téma.
Nem részletezem, de ebből a megvilágításból a dietetikus ebben a sorrendben ajánlotta a zsiradékok használatát:
1.libazsír
2.kacsazsír
3.mangalicazsír
Mind a három módjával, ésszerű mértékben.
A kókuszzsír transzzsír szempontjából állítólag ártalmatlan, nyugodt lelkiismerettel lehet használni, csak az ára...
Tehát most a legegészségesebb magyar zsiradékot állítottad elő.:)
Ma a hentesnél jártomban sikerült elcsípnem egy szűk kilónyi libahájat, amit már ki is sütöttem.
A zsír olyan bő fél liternyi lett,a töpi 20 deka sincs, jó szárazra sütöttem, minél több zsírt akartam.
A bőrös libaháj kilója 780 Ft volt, nem egészen egy kilóért fizettem 767 Ft-ot.
Az energiát nem számoltam, végül is elég hamar kisült, és kis hőfokon. Most van gyakorlatilag közepes árfekvésben egészséges libazsírom.
Csak az olaj-undor dominál bennem, mert az étolaj ugye sokkal olcsóbb, a kókuszszír a "saját" libazsírhoz képest kétszer annyiba kerül.
Ti hogyér' veszitek a libahájat? A kacsaháj olcsóbb lenne ugye? Vagy nem biztos?
Nem egy nagy hengerbe szoktam, hanem több kicsibe. Tehát több kis "csokor", amennyi egyszerre kell.
Meg a kaprot is, csak azzal annyi macera van, mert minden átveszi a szagát. Alufólia, zacskó, utána jégkrémes doboz. :)
Nem tudom, fagyasztani nem jobb-e.
A citromfű jobban megőrzi az aromáját fagyasztva.
Nagggyon finom lett a mentaszörp. :)
Most készítek még egy adag bodzaszörpöt, amíg még van szép friss virág. :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)