Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Már fő a csibeleves és a csirkepaprikás is! :)
Felszeleteltem és besóztam a mellet is a kirántáshoz. Majd még rántok cukkinit is.
Holnap lesz 18 éves kis-nagyfiam!!!
Sima sertésszívből finom a pörkölt. Anyukám sokszor csinált anno.
Én szárnyas szívből készítek paprikást és szereti a család (vagy inkább megszokta?)
Minden eserte egészséges, zsírmentes, csupa izom húsétel lesz belőle, de sokáig készül és mindenképpen kuktát ajánlanék hozzá!
A vadhoz megfelelő fűszerezés és vörösbor dukál - és először kis adagot próbálnék bevezetőül, hogy lássam, mit szól a család?
Sziasztok.Nekem az lenne a kérdésem,hogy sok vaddisznómájat,szívet vesét, hogyan hasznosítanátok?
Vadászoktól kaptuk, le van fagyasztva.Szoktam májat resztelni,rántani, a szívet húslevesbe belefőzöm.De ezenkívül mit lehetne még?
Én házi kenőmájasra,és hurkára gondoltam.Szokott valaki ilyet csinálni?
Én is úgy gondolom, hogy mindent fel kell használni amit csak lehet!
És az uborkasaláta leve isteni!
Viszont a túlzott sófogyasztással azért óvatosan! Azt mondják, hogy egy felnőtt napi sóbevitele 6 g. alatt kellene, hogy legyen, de 4-5ször többet eszünk. Meglepetésszerűen sok só van a kenyérben, sajtban, szalonnában, kolbászban, sonkában, feldolgozott élelmiszerekben stb., észre sem vesszük bennük a só ízét és már túl is ettük a megengedett értéket!
Gondoljunk csak az egyszerű kovászos uborkára! Mindannyian csináltunk már és kanál számra szórjuk rá a sót!
A szendvicshez fogyasztott paprikát, paradicsomot, uborkát megsózni vétek - szerintem.
Én úgy szoktam, hogy ha valamit sótlannak érzek a tányéromon, akkor nem törődöm vele, elkezdem enni és a harmadik falat után már nem is hiányzik a sószóró!
Én is csak annyira sózom , h a lé utána még iható is legyen , mert pl az uborka után maradó fokhagymás lé a kedvencem , + a kovászosnak a levét is megiszom , + a cékláét is , nagyon finom !
Ma rakott káposzta lesz , a maradék lét ott is megiszom , először a szeletelt káposztát megfőzöm , aztán ebbe a lébe a rizst , + a daráltpörihez is ezt használom , de ami lé marad az az én tea helyettesítőm .
Én is csak nagyon kevés (a bögre alján 1-2 ujjnyi), de nagyon tömény salátalevet teszek rá. A többi lé jön a halványan besózott zöldségekből.
Tudom, van aki kicsavarja, mert túl sós, de én éppen csak megsózom, mert sajnálnám kiönteni a zöldségek levét.
Egy tejfölös krumplisaláta a rántott csibemell mellé? Feldobná!
Esetleg mindenféle zöldség (szép tarka lenne).
Vagy majonézes rizs, sáfrányos rizs...
A Lidl-ben akciós az egész csirke. (680 Ft)
Vettem egy szép nagy darabot és a melléből holnap ünnepi ebéd lesz. A rántott csibemell mellé rántott cukkinit tervezek. Csak azt nem tudom még milyen körítést adjak hozzá?
Ötletek????
Mostanában volt már krumpli sütve, pürének és rizs is többször. Valami más????
A csontból, szárnyvégből, bőrből leves fog készülni.
A maradék madár tejfölös csirkepaprikássá fog átalakulni nokedlival és esetleg paradicsomsalátával.
Ma mindenki "szájszélnyalogatva" állt fel az asztaltól, fel sem tűnt a húsporció minimalizálása!
Viszont nagyon finom lett a saláta:
Egy fél hagyma leheletvékony csíkokban, egy kígyóuborka (50 Ft) és egy szintén nagyon vékony szeletekre vágott paprika jó ízes salátalével leöntve és egy vékonyka sárgarépa krumplipucolóval, hosszúkás, vékony szeletekre vágva és belekeverve.
Én is tervezem! :)
Igazság szerint most néhány hónapig erősen spórolós időszak következik, de lehet ezt kapni hosszabban is!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)