Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)

58463. forrest2010 (válaszként erre: 58456. - Vancsa1977)
2015. jún. 25. 14:37
A nevelőotthonban isteni finom marhahúslevest főztek , viszont a gyerkőcöknek ledarálták a benne főtt husit a szószhoz - krumplihoz , így megették a gyerekek , máskülönben mind a moslékba kötött volna ki , nagyon finom szószokat főztek a konyhásaink , akár gyümi , akár valami másból készült . Én a legjobban a vadasukat szerettem , volt , h sajátmaguk készítették a levesbe főtt zöldségből , volt , h kész alapot hozattak nekik , mindkétféle istenire sikeredett . Valamikor a Mamikám zsemlegombócot készített a vadashoz , nálunk nyusziból volt , mi akkoriba minden hétvégén nyulat vágtunk , persze mindig máshogy elkészítve ! De a 60-as évek elején még nem nagyon volt hús a faluba , így aztán , csirkét v nyulat v disznót tartott a falu népe . De jó is volt !
58462. forrest2010 (válaszként erre: 58456. - Vancsa1977)
2015. jún. 25. 14:26

Nálunk sokan nem is kérték a gyümilevest , mikor már kintre is főztek a nevelőotthonba , a legtöbb pasi nem szereti , a férjeméknél , mikor hordta az ebédet a munkahelyére a másik faluból , volt , h 25 l-es kannával megmaradt , annyira nem volt népszerű ! a melósok körében .

Mikor régen soksok eprünk volt , akkor sokszor főztem , akkor a gyerekek még kicsik voltak , és egyetlen gyümölcsből se volt olyan finom , elkészítettem az alaplét a nyamvadt eperből , aztán a kész levesbe belezuttyantottam a nyers válogatottan szép , felaprított gyümölcsöt , azt többnyire tejszínnel főztem , azzal volt a legfinomabb . Mára is gyümileves volt , 1 szem almából , 1 szem narancsból , most joghurttal volt sűrítve , aztán a végén még kapott 1 doboznyi fagyosból kiszedett pirosdinnyedarabokkal + őszibarackdarabokkal , ja és hibiszkusztea volt a kezdő , csak abba megfőztem előbb az alma héját + egy falat narancshéjat + 1 db fahéjat 2 szem szegfűszeget . A pirosdinnyecafatok ropogósak maradtak ! a sárgadinnyedarabok mindig löttyedtek lesznek , viszont megőrzik a csodálatos aromájukat . Meg szoktam főzni a csirkéknek 1-1 fél felaprított görögdinnye héjat , a másik felét csipegethetik nyersen , de megfőzve az utolsó szemig megeszik ! most egyik nap a meghámozott görögdinnyéből a fehér belsőhéjból reszeltem egy kis tálkával , reszeltem hozzá almát , megdinszteltem , a mai kevertsütibe tettem 1 dobozzal , nagyon klassz laza lett , napokig el is állna , de addig nem tart , mert csak 30 deka lisztből sütök . Nincsen semmilyen gyümölcsünk / csak feketeribizli , de azt csak gyümilevest szinezni + gyümiteához használom / így aztán , ha veszek valami gyümölcsöt , szoktam a fagyosba tenni sok-sok kis dobozzal , mert a gyümilevesbe elég 5-6 féléből 1-1 kisdoboznyi .

2015. jún. 25. 14:07
1x a nagypapám csípős , hegyes zöldpaprikából csináltatott magának lecsót , én ugyan szeretem a csípőset , de azért ne marja már az ember gyomrát / + az se utolsó szempont , h nehommá 2x csípjen ! mert az ilyen kifele is csíp cefetül ! :)
58460. forrest2010 (válaszként erre: 58455. - Vancsa1977)
2015. jún. 25. 14:04

Egyik régi kolleganőm szerint kötelező bele a cukor ! én soha nem teszek bele , inkább több hagymát / dehát , ahány ház ..... ! /

Valahol olvastam , h a kicsit már fonnyadóba lévő paprika a legjobb bele , én a vékonyabb héjjút szeretem lecsónak , és flúg ide v oda ! én ketchapot lottyantok rá a paradicsom helyett ! / mondom én , h ahány ház ..... ! /

58459. Lisy50 (válaszként erre: 58457. - Vancsa1977)
2015. jún. 25. 13:38
Szerintem a vaj miatt van,mióta olajat teszek bele, nem ragad oda a sütőhöz!!
58458. csgybzs
2015. jún. 25. 12:22

Lányok, a Lidlben 199 Ft/db áron hatalmas gyönyörű padlizsánok vannak. A fürtös paradicsom 345 Ft/kg, jégsaláta 149 Ft/db, kígyóubi akciósan 109/db, kaliforniai paprika akciósan 699 Ft/kg.

Hátha valamelyikőtök arra jár ma...

58457. Vancsa1977 (válaszként erre: 58435. - Marlenka70)
2015. jún. 25. 11:20
Lehet,hogy a cukor miatt tapadt!!
58456. Vancsa1977 (válaszként erre: 58440. - Anyagi)
2015. jún. 25. 11:19

Én gyümölcslevest szívem szerint minden nap megenném,úgy mint a lecsót is.De a gyümölcs szószért már nem vagyok oda annyira..

Amikor hordtuk az ebédet az iskolából akkor ott egyszerűen isteni volt a gyümölcsleves!!!A szakácsnők tudták,hogy szeretem,és többet adtak belőle,mint az előírás :-)

58455. Vancsa1977 (válaszként erre: 58452. - Sajtostallér)
2015. jún. 25. 11:16

Én nagyon IMÁDOOOM a lecsót!!!!

Minden nap megenném mint az apai nagyapám!!!

Nagyanyám már idegbeteg volt,hogy minden nap csinálni kell nagyapámnak!!!Májustól szeptember végéig...

Én megdísztelem a paprikát és a hagymát,majd piros paprika és rá a paradicsom.Só,bors és a cukor.Nagyapám cukor nélkül ette.

A férjem kolbászosan szereti.

Tulajdonképpen én is megeszem úgy is,meg tojásosan is,de én simán szeretem a legjobban!!!

58454. sajtostallér (válaszként erre: 58453. - Forrest2010)
2015. jún. 25. 10:58
Ugyanígy kezdem én is!:)
2015. jún. 25. 10:32
Én mindig szalonnával kezdem a lecsót , sütök alá egy kis fíííííínom húsos szalonnát , csak az íz miatt , aztán azt meg is eszem / mert a férjem csak a rakott kajákon sült szalonnát szereti / ebbe a zsiradékba fonnyasztom + az apróra vágott hagymát .
2015. jún. 25. 10:26

Mai ebéd: lecsó, mivel kezdett már fonnyadni a paradicsomom.

Ti szeretitek a lecsót? Ha igen, hogyan készítitek?

Én sokáig úgy gondoltam, hogy nem szeretem, aztán ettem egyszer egy rokonpm lecsójából, az nagyon finom volt, el is kértem a receptjét, azóta szeretem!

2015. jún. 24. 23:41
Mivel nálunk 1x 2x ráharapott a férjem a szegfűszegre , nem díjazta , h van benne ilyesmi , a megmosott , meghámozott alma héját + a csutkáját megfőzöm / minden íz ki is fő belőle , mert azért kicsi a héjába is van / a szegfűszeggel , fahéjjal , ez lesz az alap , ha egyébként nem valami tök ízetlen alma / ha van birsalmám , 1 dbnak a héját + szintén kifőzöm így / citromhéjat krumplihámozóval szoktam nagyon vékonyan lehámozni , h fehér keserű belsőhéj ne legyen rajta , pici vízbe + citromlé benne szoktam blansírozni és irány a fagyos , v lereszelem és az is mehet a fagyosba . Valamikor a nevelőotthonba , ahol dolgoztam , vegyesen használták a citromot és a citromsavat , mikor a gyönyörű sárga citromhéjat kivágták a szemétbe , vérzett a szívem érte , h remekül fel lehetett volna használni sütikhez , gyümölcsleveshez , szószhoz , dehát akkor éppen nem volt " divat " a spórolás !
2015. jún. 24. 23:29
Bocsi először meggy , aztán + szilva , abból a muskotályos szilvából se sikerült még 1x vennem , pedig épp úgy létezik még valahol , mint pl a muskotályos szőlő .
58449. Guruljka
2015. jún. 24. 23:28

Én azt a szokványos pirosas gyümölcslevest (illetve szószt, ha sűrűbb és hús mellé van) csak udvariasságból eszem meg. Nem utálom éppen, de nem kedvelem. Amire viszont picit "rákattantam", az a következő almaleves, biztosan jó más gyümölccsel is.

A mennyiségeket lehet arányosan csökkenteni. Én megszámolom a szegfűszeget és kihalászom, a fahéj is jól meglátszik, ha egész darab.

Citrom nincs itthon általában, ilyenkor pici citromsavat hígítok vízzel. Úgy ízre. :D

• 1,5 kg alma

• 2 dl tej

• 2 evőkanál tejföl

• 2 evőkanál liszt

• 5 evőkanál cukor

• 1 csomag vaníliás cukor

• 2 evőkanál citromlé

• 4-5 szem szegfűszeg

• 2-3 db egész fahéj

Elkészítés

1. Az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, kimagozzuk és vékony cikkekre szeleteljük. A szegfűszeget és a fahéjat teatojásba tesszük (így nem kell halászni evés közben).

2. Az almákat, a teatojásba rejtett fűszereket és a cukrokat egy fazékba tesszük, felengedjük kb. 2-2,5 liter vízzel és feltesszük főni.

3. Amíg az alma megfő (mire felforr, már jó is), addig a tejet és a tejfölt elhabarjuk a liszttel. A forrásban lévő levesből 3-4 merőkanállal teszünk a habaráshoz (ezzel a hőkiegyenlítéssel elkerülhető a csomósodás), simára keverjük és forrásban lévő leveshez adjuk.

4. Hagyjuk újra felforrni, zárjuk le és keverjük hozzá a citromlevet. Kóstolás után még mehet bele plussz cukor vagy citromlé, ízlés szerint.

2015. jún. 24. 23:27

A gyümilevesbe 1x sikerült olyan illatos meggyet vennem , olyan volt , mint egy muskotályos gyümölcs / pl szilvásgombócba is az lenne az igazi , sajnos azt is csak 1x sikerült vennem , apró volt és csak 2 adag lett belőle / mióta egyengyümölcsök vannak az üzletekben ilyesmit csak árusoknál lehet kapni , bár ma már nekem olyan mindegy , mert így se úgy se érzem az ízét se , illatát se !

Régen lehetett kapni bolgár szőlőbefőttet , akkoriba ősszel mentünk böngészni szüret után , a nagyszemű szőlőből én is raktam el akkoriba jó pár üveggel , fini volt .

58447. forrest2010 (válaszként erre: 58442. - Fincsi5)
2015. jún. 24. 23:21
Az igazi gyümiteának nincsen mű íze , nem a filteres frincifrancra gondolok , azt a sima teánál se szeretem / 1x olvastam valamibe , h a hulladékból készül a filteres ! /
58446. forrest2010 (válaszként erre: 58440. - Anyagi)
2015. jún. 24. 23:17

Megboldogult fiatalkoromban főztem gyümilevest , sűrű lett higítottam tejjel a forró levest , összekapta , irány a budi , utána főztem másikat , aztán rájöttem , ha leszűrtem volna és átturmixolom a lét , talán + is menthettem volna !

Az eperből készült leves hajdanán sose tartott addig , h besűrűsödhetett volna , sokszor addig se tartott , míg rendesen kihült .

58445. forrest2010 (válaszként erre: 58441. - Anyagi)
2015. jún. 24. 23:11
Én voltam , de az igazi gyümitea , ami hibiszkusztea , natúr , dekára , kilóra vehető , nem olcsó , de isteni , nem ízesítettet veszek , mert olyan is kapható ilyen olyan fantázianévvel . A hubiszkuszteát / szerintem / alapnak használják a gyümiteákhoz . / talán Egyiptomból ? származik , legalábbis olyan ismerős , akinek kedvenc utazási célja , onnan szerzi be az igazit és nem dekára , inkább kilóra !!!!
58444. Guruljka
2015. jún. 24. 23:09

Végül itt a Hoxán találtam menzás gyümölcslevest.

gyanús nekem, hogy ez lesz az igazi, mert nemigen bajlódtak pudinggal a menzán. De különben sem értem, minek használtok bele pudingot. Ha már nem akarsz liszttel sűríteni, egy zacsi kukoricakeményítő (mivel csak egy-egy kanálnyi kell belőle)tovább is tart, mint a puding, és olcsóbb is, ráadásul nincs benne mű-izé. (A puding, századszorra ismétlem, jóformán keményítő és mű-izé, tessenek végre tényleg elolvasni az összetételét!!! )

No másolom, ahogy megtaláltam:

"d@nu 2008-06-27 16:47

A menzás gyümölcsleves ízét a legjobban tejföllel és befőttből tudod összehozni. 1 dl tejfölt 1 ek liszttel kikevered, felöntöd a befőtt levével + kevés vízzel (a két lének együtt kb. 1 liternek kell lennie). Ízesíted ízlés (és gyümölcs) szerint (fahéj, szegfűszeg, citromhéj...), pici sót teszel hozzá és felforralod. Ezután beleteszed a befőttet (amit ha kell magozol, apró kockákra vágsz - szintén gyümölcsfüggő), cukrozod ha kell és kész is (nem kell tovább főzni, hiszen a befőtt már nem nyers). Próbáld ki, én meggybefőttből szoktam és hát olyan, mint a mi régi menzánkon. :)"

58443. fincsi5 (válaszként erre: 58442. - Fincsi5)
2015. jún. 24. 21:27
Mondjuk rám nem érdemes adni, mert én meg nem iszom a gyümölcsteát. Nem tudom, miért, ...de az ízesített joghurtot sem , csak a simát.
58442. fincsi5 (válaszként erre: 58441. - Anyagi)
2015. jún. 24. 21:25
Á, ez merész, de minek? Annak eleve mű íze lehet, nem?:))
58441. Anyagi (válaszként erre: 58401. - Fincsi5)
2015. jún. 24. 21:19
Már nem tudom ki volt az ötletgazda, de valaki írta, hogy gyümölcstea alapból indítja a gyümölcslevest/kompótot! :)
58440. Anyagi (válaszként erre: 58400. - Vancsa1977)
2015. jún. 24. 21:18

"Én nem tudok csinálni jó gyümölcslevest!!

Mindig olyan,hogy megáll benne a kanál!!"

Ne foglalkozz vele! Szósznak is finom - és még laktatóbb is! :))

58439. Anyagi
2015. jún. 24. 21:12

Ma emberi időben végeztem és vettem meggyet és csináltam lekvárt. Csak öt kilóból, de nagyon finom ízű a meggy, így remélem a lekvár is az lesz! :))

280 Ft volt egy helyen (itt vettem) máshol 350-ért adták.

Majd még szeretnék néhány üveggel, de ma eddig terjedtem.

Holnap leves lesz tarjacsontból és kefires gombóc.

58438. marlenka70
2015. jún. 24. 18:24
Drágának találtam a meggyet hétvégén a piacon 350-ért. Ma megnéztem a zöldségesbe 500.-volt kilója :-( Kaptam ma 2.5kilót négy kissebb üveg lekvár lett belőle.
2015. jún. 24. 09:47
Egyik nap sütöttem egy kis tepsi kevert sütit , raktam bele dinnyehéjbó-almából reszeltet + egy maréknyi aprított őszit , fini volt .
58436. marlenka70 (válaszként erre: 58426. - Mmacus)
2015. jún. 23. 20:32
Most csak írigykedek! A málna nekem nem opció az ára miatt. Meggy nagyon tervben van :-) szilvát annyit raktam el tavaly, hogy maradt bőven, viszont a sárgabarackból az utolsó üveget bontottam ki vasárnap :-(
58435. marlenka70 (válaszként erre: 58428. - Vancsa1977)
2015. jún. 23. 20:29
Az enyém nem kimondottan édes talán ezért nem is szokott beleragadni a sütőbe. Egy fa spatulával segítem ki ami megsűlt. Lehet a 20dkg cukor egy kicsit sok volt, mert úgyis valami édes kerül rá.
2015. jún. 23. 18:25

Ismerőstől kaptam cukkinit, megtöltöttem:

kockára vágott sonka, tejföl, kemping sajt, reszelt füstölt sajt keverékével. Erre egy sor szeltelt főtt tojás, majd reszelt trappista került.

Fél szeletnyi paradicsomdarabokkal díszítettem, vajazott jénaiban, lefóliázva sütöm, majd fólia nélkül pirítom.

Mindjárt kééész!:)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook