Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


56085. forrest2010 (válaszként erre: 56058. - Anyagi)
2015. jan. 8. 00:26
Valamikor hajdanán vettem széles őzgerincformát 2 db-ot , egyik néhány centivel hosszabb volt , de egyszerre megsült benne a kakaóskalács , csakhogy 3 db férne be a sütőbe , pont 1 kilónyi lisztből gyúrva . Az első 2 csak lemez , szörnyen néz már ki , rozsdásodik + minden / mégis ez volt a jobb !!! / a másik 2 alu . nem is vastagabb méretre épp akkora , mint a rövidebb lemez , de muszály tovább a sütőbe hagynom , mert amikor a lemezesnek már csodás a színe , az alumíniumban még hótt sápadt . Ezzel a sok dumával csak azt akartam mondani , h nem azzal volt gondom , amelyiknek hosszabb volt a mérete , abba a 2 formába megsülr egyszerre a kalács . Mindig őzgerincbe sütöm a kakaóst , nem foszlósformába / a trapéz a foszlóskalács formája / nekem abba tetszik jobban.
56084. 99279bb06f
2015. jan. 7. 21:23

Lányok! Akartam ma tojást venni, de nem adok egy darab tojásért 53-56 forintot! :(

Felétek mennyibe kerül a tojás?

56083. 99279bb06f (válaszként erre: 56052. - Alidamolnar)
2015. jan. 7. 21:10

Ugye, hogy ha odafigyelsz, rájössz, hogy milyen sok ételt kidobtál - hiába?

Egészségetekre a finomságokat. :)

56082. Briell14 (válaszként erre: 56077. - Anyagi)
2015. jan. 7. 19:58
Ha jól értelmezem, akkor egyforma magasak a sütőformák, csak az egyik valamivel hosszabb. Ha pedig egyforma magasak, akkor a tészta is egyforma magasságú lesz benne, vagyis tökéletesen egyszerre meg fognak sülni. Teljesen mindegy a hosszúságuk. Én nem vagyok jó fizikából, inkább a józan paraszti észre kell itt alapozni, meg egy kis konyhai jártasságra. :)
56081. Briell14 (válaszként erre: 56063. - Anyagi)
2015. jan. 7. 19:51
Egyszerre meg fognak sülni. :)
56080. lúdanyó
2015. jan. 7. 19:33
ma hájast sütöttem nagyon finom lett..:)
56079. mmacus (válaszként erre: 56077. - Anyagi)
2015. jan. 7. 18:32
Várom:)
56078. Anyagi (válaszként erre: 56075. - Mmacus)
2015. jan. 7. 18:29
Dehogynem olvastam a válaszokat, ott fedeztem fel, hogy nem tudok kérdezni!
56077. Anyagi (válaszként erre: 56076. - Mmacus)
2015. jan. 7. 18:28
Majd a hét végén próbálkozom, és tájékoztatlak a "kísérlet" eredményéről! :D
56076. mmacus (válaszként erre: 56072. - Anyagi)
2015. jan. 7. 18:26
NNa, ha az egyiket kivetted, a másik pedig még sül, akkor már tudod is a választ, nem egyszerre sül meg a két különböző formában a tészta.
56075. mmacus (válaszként erre: 56070. - Anyagi)
2015. jan. 7. 18:25
Szerintem a kiírt tudásbázis kérdésedre is érkeztek válaszok, csak te nem reagáltál rá, legalábbis addig, amíg én néztem.
56074. Anyagi (válaszként erre: 56071. - Guruljka)
2015. jan. 7. 18:23

Na, most lebuktam! Nem tudom, de gyanítom, hogy ugyanaz.

Ez volt beleírva, amikor vettem, a mostani alakja ugyanolyan csak hosszabb és kalácsformának írták.

56073. mmacus (válaszként erre: 56071. - Guruljka)
2015. jan. 7. 18:23
Szerintem kísértetiesen hasonló a két sütemény, de most néztem képeket, mindkét formát illetik mindkét névvel:)
56072. Anyagi (válaszként erre: 56069. - Mmacus)
2015. jan. 7. 18:20
Nem az a fontos, csak most vettem az egyiket és kíváncsi lennék, hogy vajon mire számítsak!
56071. Guruljka (válaszként erre: 56065. - Mmacus)
2015. jan. 7. 18:19

Mindig tanul az ember!


Igazad van, nekem volt készletben egy őzgerinc és egy olyan trapéz forma, de utóbbiban én csak mostanában sütök rendes kenyeret. Nem tudtam, hogy az milyen forma! Jó régen kínáltak már gyümölcskenyérrel, ami lehet, hogy püspökkenyér volt, de az nemigen látszott, miben sütötték, mert talán félgömbölyű lehetett, de szétesett.


Melsik milyen? Mármint a püspök meg a gyümölcs? Én még birsalmasajtot is az őzgerincben csináltam.

56070. Anyagi (válaszként erre: 56068. - Mmacus)
2015. jan. 7. 18:18
Bizonyára nem tudok jól kérdezni, mert senki nem érti és még most sem kaptam választ senkitől. :(((
56069. mmacus
2015. jan. 7. 18:18
Egyébként miért olyan fontos, hogy egyszerre vedd ki? Tűpróbával ellenőrzöd úgyis, amelyik nem lesz megsülve, visszadugod még. Csak a sütés elején nem szabad nyitogatni a sütőt, majdnem kész készültségi fokban nyugodtan megnézheted, akkor már nem eshet össze a tészta.
56068. mmacus (válaszként erre: 56063. - Anyagi)
2015. jan. 7. 18:15
Akkor végül is szélesség lesz az az átmérő, mert AZ csak a körnek van.
56067. Guruljka (válaszként erre: 56058. - Anyagi)
2015. jan. 7. 18:14

Lehetne vele matekozni, ha a tészta vastagsága ugyanolyan. Mert az egyikben kisebb tömegű a tészta, de a hosszabbikban viszont nagyobb felület párolog szabadon.


Kénytelen leszel próbálgatni, de majd áruld el az eredményt, mert érdekel ez a "konyhafizika"... :D

56066. mmacus (válaszként erre: 56064. - Anyagi)
2015. jan. 7. 18:14
Nem! Nyilván a hosszabb formádban nagyobb mennyiségű tészta lesz, ami hosszabb idő alatt sül meg!
56065. mmacus (válaszként erre: 56062. - Guruljka)
2015. jan. 7. 18:13

Nem, a gyümölcskenyér forma téglalap. A püspökkenyér-, (vagy őzgerinc) forma az, amit te írsz. De átmérője csak a körnek van, ezért gondoltam gyümölcstorta formára is. A te általad említett formának lehet mélysége, szélessége, hossza stb, átmérője nincs.

De Anyagit már lehet, nem foglalkoztatja annyira, a tudásfórumon is írtak neki sokan...

56064. Anyagi (válaszként erre: 56062. - Guruljka)
2015. jan. 7. 18:13
Azt szeretném megtudni, hogy ha egyforma tésztát teszek bele, egyforma magasságban és egyszerre teszem be a sütőbe, akkor egyszerre vehetem e ki???
56063. Anyagi (válaszként erre: 56060. - Mmacus)
2015. jan. 7. 18:11
Hosszúkás és vékony a tepsi. Gyümölcskenyér vagy kalácsforma a neve. Szóval a tészta ugyan olyan átmérőjű, csak az egyik hosszabb.
56062. Guruljka (válaszként erre: 56060. - Mmacus)
2015. jan. 7. 18:10

Mmacus, én értem!

A gyümölcskenyér forma mértanilag félkör alapú henger. Így (ha fektetve nézed) van hossza is, átmérője is.

Az átmérő egyformasága azért fontos, mert létezik laposabb és gömbölyűbb (mélyebb) fazon is.


Nyilván a tészta sűrűsége is meghatározza a sülési idő...

56061. Anyagi
2015. jan. 7. 18:08
Most csinálom a túrót maradék aludttejből és kefirből. Nem lesz sok, de vacsira elég lesz körözöttnek.
56060. mmacus (válaszként erre: 56058. - Anyagi)
2015. jan. 7. 17:54
Ezt az átmérő és hossz dolgot nem értem egyébként... Kör alakú a forma? Vagy hogy van átmérője? De a körnek mi a hossza?
56059. mmacus (válaszként erre: 56058. - Anyagi)
2015. jan. 7. 17:53
A tészta tömege számít, nem a vastagsága. A nagyobb mennyiségnek több idő kell.
56058. Anyagi
2015. jan. 7. 17:35

Lenne egy kérdésem?

Ha van két azonost átmérőjű gyümölcskenyér formám, csak az egyik kétszer olyan hosszú, akkor a benne levő tészta azonos idő alatt sül meg? Hisz a tészták vastagsága ugyan olyan!

56057. Anyagi
2015. jan. 7. 17:33

Sziasztok Csajok!

Most készült el a holnapi krumplistészta krumplija. Nagyon finom!

56056. Briell14
2015. jan. 7. 17:01

Csajok!

Nagyon finom a citromos-gyömbéres méz. Egy bögre forró vízbe raktam a mézet, egy citrom karikával meg egy gyömbérdarabbal.

Hmmm... Isteni! :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook