Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Lányok! Akartam ma tojást venni, de nem adok egy darab tojásért 53-56 forintot! :(
Felétek mennyibe kerül a tojás?
Ugye, hogy ha odafigyelsz, rájössz, hogy milyen sok ételt kidobtál - hiába?
Egészségetekre a finomságokat. :)
Na, most lebuktam! Nem tudom, de gyanítom, hogy ugyanaz.
Ez volt beleírva, amikor vettem, a mostani alakja ugyanolyan csak hosszabb és kalácsformának írták.
Mindig tanul az ember!
Igazad van, nekem volt készletben egy őzgerinc és egy olyan trapéz forma, de utóbbiban én csak mostanában sütök rendes kenyeret. Nem tudtam, hogy az milyen forma! Jó régen kínáltak már gyümölcskenyérrel, ami lehet, hogy püspökkenyér volt, de az nemigen látszott, miben sütötték, mert talán félgömbölyű lehetett, de szétesett.
Melsik milyen? Mármint a püspök meg a gyümölcs? Én még birsalmasajtot is az őzgerincben csináltam.
Lehetne vele matekozni, ha a tészta vastagsága ugyanolyan. Mert az egyikben kisebb tömegű a tészta, de a hosszabbikban viszont nagyobb felület párolog szabadon.
Kénytelen leszel próbálgatni, de majd áruld el az eredményt, mert érdekel ez a "konyhafizika"... :D
Nem, a gyümölcskenyér forma téglalap. A püspökkenyér-, (vagy őzgerinc) forma az, amit te írsz. De átmérője csak a körnek van, ezért gondoltam gyümölcstorta formára is. A te általad említett formának lehet mélysége, szélessége, hossza stb, átmérője nincs.
De Anyagit már lehet, nem foglalkoztatja annyira, a tudásfórumon is írtak neki sokan...
Mmacus, én értem!
A gyümölcskenyér forma mértanilag félkör alapú henger. Így (ha fektetve nézed) van hossza is, átmérője is.
Az átmérő egyformasága azért fontos, mert létezik laposabb és gömbölyűbb (mélyebb) fazon is.
Nyilván a tészta sűrűsége is meghatározza a sülési idő...
Lenne egy kérdésem?
Ha van két azonost átmérőjű gyümölcskenyér formám, csak az egyik kétszer olyan hosszú, akkor a benne levő tészta azonos idő alatt sül meg? Hisz a tészták vastagsága ugyan olyan!
Sziasztok Csajok!
Most készült el a holnapi krumplistészta krumplija. Nagyon finom!
Csajok!
Nagyon finom a citromos-gyömbéres méz. Egy bögre forró vízbe raktam a mézet, egy citrom karikával meg egy gyömbérdarabbal.
Hmmm... Isteni! :)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)