Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ma csináltam egy meglepően finom salátát:
Főtt céklát és almát felszeleteltem és leöntöttem krémfehér/fetasajttal kikevert joghurttal. Nagggyon finom!!!!!!!!
Drukkolok az üveges lecsódhoz!
Lehet, én is megpróbálkozom néhány üveggel - kedvet hoztatok hozzá!
Ízlések és pofonok......
A zöldbab kaporral elképzelhetetlen számomra, pedig még a kaporszószt is szeretem.
Legközelebb megkóstolom úgy készítve!
Úgyis csak én eszem, és semmi bajom nincs a kefires dolgokkal. Elképzelve pedig finom lehet tényleg!
A lecsókolbász lett volna kicsit jobb, ha gyömbérrel párolom át kicsit, és úgy sütöm a zsírjára.
Én gyakran rántom be a zöldbabot is. Tejföl kérdése (ami most ugye nincs itthon), hogy mennyire finom. :D És nyilván lecsókolbász nélkül, valami mással lenne jó, de most azt lehet csak választani.
Megcsináltam tavaly és nagyon finom lett!De tényleg nem szabad kavargatni!
Végy 4 kiló megtisztított, magozott-félbevágott szilvát.
Végy egy 8 literes lábost, az aljára tegyél fél deci ecetet, és azt folyasd körbe a lábos alján és oldalán.
Öntsd rá a szilvát.
Öntsél a tetejére fél kiló cukrot, tedd félre az edényt néhány órára (elég 3-4 óra is).
Tedd az edényt a tűzhelyre, kicsi lángra, hagyd, hogy dolgozzon a hő, ne nyúlj hozzá, ne kavargasd egészen addig, amíg már láthatóan kevés és sűrű lé van alatta (kb 1/3 része marad addigra). Nálam ez 5 óra volt.
Most vegyél elő fakanalat, és kezd el keverni, de innentől nem lehet abbahagyni a kavarást; kb. 30-45 perc alatt sűrű lekvár lesz belőle, mehet az üvegekbe.Olyan lett,mint amit régen főztek egy napig!
Te egy nagy gyömbérimádó vagy!!!
Nálunk a zöldbabba zeller, petrezselyem és fokhagyma kerül.
Én szoktam ledarálni sima lecsópaprikát és sóval összekeverve elrakni üvegekbe. Mint a piros pritaminpaprikát.
Egész évben lehet ízesíteni-sózni vele!
Csak a zöld csumája kerül kidobásra, a többi megy a robotgép aprítójába! (Na ehhez különösen ajánlott valami nejlonfélét tenni a tető alá, mert szétmarja a só s fémet!)
Az zsír/olajréteg felbontás után leszedhető!!!
A megdermedt zsír különösen jól és felhasználható már ételek főzésekor, ízesítésekor.
Igen-igen!
Nagyanyáink is így csinálták!
Az eltett üveges lecsóra egy-egy kanálnyi zsír került, ami megdermedve légzáró réteget hozott létre.
Lecsó télire nálam:
A paradicsomot és a paprikát FÉLIG!!! összepárolom, aztán, ha kihült, zacskózom és irány a fagyasztó.
Felhasználáskor frissen olvasztott szalonnazsírin dinsztelem meg a hagymát, fűszerezem és készre sütöm a felengedett lecsóval.
A lecsó felesleges mannyiségű levét fel lehet használni ételízesítőnek télire!!!!!
"Szilvát én a sütőben, ecettel kiöblített edényben szoktam, sok-sok órán át főzni."
Sokszor hallottam már ezt a módszert.
Nem lesz ragacsos az egész sütő a szilva édes gőzétől?
A sok-sok óra az mit jelent és milyen fokon?
Egyébként idén láttam dzsemfixet kifejezettem szilvához.
Illetve sütésálló lekvárhoz is külön!
A Lidlben van akciós, üveges, édes-savanyú mártás nem egészen 300-ért.
Mai kaja. lecsós csirke bulgurral és a mellcsontból, bőréből, farhátból leves készült.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)