Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


60815. forrest2010 (válaszként erre: 60798. - Guruljka)
2015. aug. 23. 20:06
....kár , h nálunk még nem jöttek rá , h nem kéne parlagon hagyni akkora területeket , mint amekkorák itt nálunk vannak !
60814. forrest2010 (válaszként erre: 60800. - Guruljka)
2015. aug. 23. 20:04
Étolaj ---- 1 másik kolleganőmtől hajdanán dobtam 1 hátast , akkor még nem volt a falu csatornázva , emésztő volt az udvarokba , ő pedig a használt olajat oda öntögette bele , aztán , mikor szippantani kellett nem dícsérték meg érte , v 5 centi olaj úszott a szmötyi tetején .
60813. forrest2010 (válaszként erre: 60801. - Globus)
2015. aug. 23. 19:59
Másik kolleganénim menye disznóvágáskor a darálthúsból 150 gombócot is bögyörgetett , előre elkészítve a majdani töltöttkáp . gombócát .
60812. forrest2010 (válaszként erre: 60802. - Forrest2010)
2015. aug. 23. 19:56
Mielőtt nyd-ba mentem egyik kolleganőm mesélte , h ő az abaléből tesz néhány dobozzal a fagyosba , mert ő azzal készíti a töltött káposztát , azzal önti fel , mivel nekem nincsen abáló-levem , én a kisütött hurkazsírból készítek hagymazsírt az olyan kaja alá , ami elbírja , töltött káp. paprikás kr. korhelyleves .....
60811. forrest2010 (válaszként erre: 60805. - Guruljka)
2015. aug. 23. 19:50
Persze , h nincs értelme vitatkozni , ahány fészekben nőttünk fel , annyiképpen láttuk az otthoni dolgokat , ki így , ki úgy ! de arra , h megosszuk egymással , ez 1 kiváló lehetőség ! mert még 60 felett is tanulok én is a fiataloktól és reménykedem benne , h lesz még amit hasznosíthatok is , mielőtt eldobnám a kanalat !
60810. forrest2010 (válaszként erre: 60787. - Sajtostallér)
2015. aug. 23. 19:45
Én 1x pénzzel kapcsolatba hallottam ezt az egyébként jó kis rejtekhelyet , valaki odadugta a sok sok pénzét , aztán 1 alkalommal valaki begyújtott , amikor még nem kellett volna ! Nemrég éppen arra gondoltam , h a kulcsár név nem véletlenül lett hajdanán , biztos 7 lakat alatt őrizték azokat a dolgokat , ami egyébként seperc alatt elfogyott volna !!!
60809. sajtostallér (válaszként erre: 60801. - Globus)
2015. aug. 23. 19:41

Igen, a lesütött hús nagyon finom volt! Bejöttünk a földekről, csak kivette Anyukám az edényből, megmelegítette. Hozzá egy kis krumpli, és még arra is emlékszem, hogy mindig meggybefőttel ettük.

Pedig sokféle befőtt volt a kamrában, de ehhez ez dukált.


Én ha utánozni akarom ezt az ízt, akkor egyik nap megsütöm a húst, és a zsírjában hagyom kihűlni, majd hűtőbe teszem.

Másnap megmelegítem, és akkor lesz pont olyan ízű, mint a nagy mennyiségben eltárolt lesütött hús.


Kolleganőm modernizálta az egészet: disznóvágáskor az oldalast lesüti, adagonként kiporciózza, leönti egy kis zsírral, és beteszi a fagyasztóba. Az ízhatás megvan, időt is spórolt, és így el sem tud romlani, mint amikor nincs jól visszatakargatva a zsír. Ha nincs ideje főzni, akkor elővesze egyet, és melegíti.

2015. aug. 23. 19:41
Még a bányászokról , mikor én gyerek voltam / 54-es vagyok / akkor volt nem 1 olyan asszonyka , aki hitelbe vásárolt egész hónapba , aztán , mikor jött a fizu , akkor kifizették a tartozásukat , 1-2 napig volt habzsi-dőzsi , utána újra csak a hitel ..... !
60807. forrest2010 (válaszként erre: 60803. - Globus)
2015. aug. 23. 19:37

...ja ! a sajátjából ! :)))))

a másik farkinca kellett a kocsonyába , Anyóskám hajdanán nem 4-5 tálkával főzött , mint én .

60806. Guruljka (válaszként erre: 60804. - Forrest2010)
2015. aug. 23. 19:36
Sajnos igen, ez a baj.
60805. Guruljka (válaszként erre: 60796. - Ddb86d3c8c)
2015. aug. 23. 19:35

Te azt tartod rólam, hogy csak a saját értelmezésem szerint fogadok el dolgokat.


Most Te bizonygatod, hogy de bizony úgy kell érteni Vancsa sorait, ahogyan Te érted.


No de tényleg ugorgyunk, mert vitázni semmi értelme nincs.

Csak ok nélkül gyűlölködni is értelmetlen, ahhoz (is) rövid ez az életünk.

60804. forrest2010 (válaszként erre: 60792. - Guruljka)
2015. aug. 23. 19:34
Végülis tényleg ahány kézen keresztülmegy , mindenki ráteszi a maga nem kis hasznát .
60803. globus (válaszként erre: 60802. - Forrest2010)
2015. aug. 23. 19:34
Azt hittem, a disznó farkából....:DDDD
60802. forrest2010 (válaszként erre: 60796. - Ddb86d3c8c)
2015. aug. 23. 19:32
Kolleganőm apuja bányász volt , nemhogy kolbász , szalonna nem volt sokszor , volt olyan bányász , aki lekváros kenyeret vitt dolgozni , mert az volt ! Disznót se vágtak soha , volt 7-8 gyerekük / a farkából urat , magából koldust csinált ! / akkor volt kolbász + hurkazsír , ha kapott azoktól , akik vágtak ! + az abalét se dobták ki , mert a szegények azt is felhasználták , megették , az abaléról leszedett zsírt kisütötték , azzal főztek is + kenyérre is isteni volt !
60801. globus (válaszként erre: 60797. - Forrest2010)
2015. aug. 23. 19:31
Zsírral leöntött lesütött húst most is tesznek el disznóöléskor. Milyen jó nyáron elővenni! Én nem szeretek bajlódni vele, mert piszkálás után mindig ügyesen vissza kell takarni, és ez a zsír leginkább húsos ételekhez használható csak, mert átveszi a sült hús aromáját.
60800. Guruljka (válaszként erre: 60768. - Globus)
2015. aug. 23. 19:30
Van, aki az étolajról hiszi azt, hogy egészséges. Nem akarta elhinni nekem, hogy kalóriában ugyanannyi, mint a sertészsír. Mert azt hallani, hogy az étolaj jó, hát ő úgy értette ezt, hogy lehet használni korlátlanul.
60799. globus (válaszként erre: 60796. - Ddb86d3c8c)
2015. aug. 23. 19:29

De hát ezt írta, amit másoltál.

Mégis azt mondod, hogy nem ezt írta....

Mindegy, ugorgyunk.

60798. Guruljka (válaszként erre: 60794. - Globus)
2015. aug. 23. 19:27

Nem hinném, hogy a prérit fűteni vették volna meg.


Egy-egy lakóközösséget, de akár kisebb erőműveket is fűtenek növényi anyagokkal, aztán termelik újra.

Ott biztosan megéri termelni, mert megfelelő az átvételi rendszer.


Én nagyon szeretem a repce zöldessárga színét, és 15 éve Németországban feltűnt, hogy a legkisebb földdarabon is repce virít. Üzemanyagnak dolgozzák fel, biodízelnek, és úgy szervezték meg, hogy megérje mindenkinek, aki esetleg csak nem akarja parlagon hagyni a földet. Még járdasziget méretű földdarabon is láttam repcét!

2015. aug. 23. 19:26

Anyóskám a padláson tárolta , a férjem mesélte , h 1x találtak 1 véletlenül ottfelejtett , iszonyatosan összeaszalódott , összeszáradt kolbit , el tudom képzelni milyen csemege volt az , addigra már az ízére se emlékeztek ! Mi a padláson tároltuk az 1x-i disznóvágásunk kolbászát , hát beköpte a légy , csupa kukac lett , lehet ? h szúnyoghálószekrényt kellett volna ? csinálni neki ? Anyóskám , ahogy sütötte ki a zsírt a bödön aljára tett sült hurkát és felöntötte zsírral ! ez is 1 olyan csemege és trükk volt , amit a régi asszonyok még ismertek .


Volt egy idősebb kollegám , egy pasi , ő mesélte , h mikor házas volt , a felesége télikabátja zsebébe tartotta nyáron a kis dugipénzét télen + a nyári holmijába , mert ott biztos , h nem kereste az asszony !


A cserépkályhában tárolt kolbász rettenetesen tetszik , kár , h nincse, cserépkályhánk !

60796. ddb86d3c8c (válaszként erre: 60793. - Globus)
2015. aug. 23. 19:23

Egészen pontosan ezt írta Vancsa:


60756. Vancsa1977 2015-08-23 18:29


Hát ez az!!!

Sok öreg kolbászon,szalonnán,zsíros kenyéren nőtt fel,azokkal lakott jól,és ezekkel az ételekkel tudott aratni szántani,dolgozni!


De látom, reménytelen. Mindenki mást akar belőle kiolvasni.

60795. Guruljka (válaszként erre: 60791. - Ddb86d3c8c)
2015. aug. 23. 19:22

Tényleg!


A kéménybe is lehetett dugdosni, régen a betyárok lopott dolgait is elrejtették egyik-másik ház kéménykürtőjében, persze mások voltak a kémény-méretek is eleve.

60794. globus (válaszként erre: 60792. - Guruljka)
2015. aug. 23. 19:21

Például keksznek, szárazsüteménynek, amiből még valamilyen módon pénzt lehet visszakapni?

Remélem, legalább fűtési szezonban tüzelték, nem csak úgy szeptemberben a préri közepén.

60793. globus (válaszként erre: 60786. - Ddb86d3c8c)
2015. aug. 23. 19:19

"Falukon CSAK azt ették az emberek!"

Ezt írta Vancsa a húsokra... később reagáltam én is a heti 1x baromfival. Csak beszélgetünk régmúlt idők beporosodott dolgairól, ööö..... kolbászairól :)

60792. Guruljka (válaszként erre: 60783. - Forrest2010)
2015. aug. 23. 19:19

Most hirtelen utánakerestem.

A németeknél évek óta próbálják megtermelhető dolgokkal helyettesíteni a nem pótolható, fosszilis energiát.

A kukorica ára állandó téma, de szerintem attól drágul hogy sok kézen megy át. A termesztés költségeivel nem vagyok tisztában, de egyre kevesebb ember tudna saját magának, illetve a baromfinak kukoricát termelni, hiszen nem bírják megmunkálni sem a kereső munka mellett.

Pár éve nálunk Magyarországon búzát fűtöttek el, mert az aktuális évi termés váratlanul nagy lett, és nem volt raktárkapacitás. Hogy miért nem dolgozták fel valamiképpen tartaléknak, azt nemtudtam akkor sem, most sem.

60791. ddb86d3c8c (válaszként erre: 60787. - Sajtostallér)
2015. aug. 23. 19:18
Hmmm, nálunk kályha nem volt csak sparhelt, meg kemence. Szája a konyhába, teste a szhobában. Na, az könnyen lehet, hogy ott lapultak a szalámik, mert nyáron a kiskonyha kemencéjébe sültek a kenyerek, meg a kalácsok :-)
60790. forrest2010 (válaszként erre: 60787. - Sajtostallér)
2015. aug. 23. 19:16
De jó ! eszembe nem jutott volna !
60789. globus (válaszként erre: 60787. - Sajtostallér)
2015. aug. 23. 19:16
Sőt még a füst aromát is megőrzi általa :DDD
60788. forrest2010 (válaszként erre: 60766. - Sajtostallér)
2015. aug. 23. 19:14

Az arab országokban , mielőtt meggazdagodtak volna az olajból , szárított tevecarral fűtöttek , annál főztek .

Biztosan volt a háborúk után hatalmas szegénység az országban , 46 -ban , mikor a svábokat kitelepítették és az ő házaikba tettek be idetelepített embereket , többnyire kapott 1-1 család akkora kertet v kiegészítő földet , h a legszükségesebb élelmet megtudták termelni maguk számára .

Volt hajdanán 1 olyan kolleganőm , aki MINDENT amit csak megtermelt a kertjükbe / a nem könnyű fizikai munka mellett , pék volt / elrakott , befőzött , én még olyan finom zöldparadicsomot azóta se ettem , amit ő hozott be a munkahelyünkre , mert a következő évben már kellett volna az üres üveg az új termények elrakásához , náluk + még nem fogyott el .

60787. sajtostallér (válaszként erre: 60780. - Ddb86d3c8c)
2015. aug. 23. 19:14

Mondok én neked egy jó helyet a szalámi tárolására, és ez olyan hely, ahol sosem keresné senki!

Anyukámtól tanultam, és tényleg beválik:

a kályha.


Betekerte újságpapírpa, és késő tavaszon, mikor már kezdett csepegni a zsírja,betette a beépített cserépkályhába. Ott sötét van rá, hűvös van rá, és a kémény által jól szellőzik.

Őszi munkálatoknál olyan szalámival rukkolt elő, hogy még most is számban érzem az ízét.


Nyilván Ő is sz őseitől tanulta.

60786. ddb86d3c8c (válaszként erre: 60782. - Guruljka)
2015. aug. 23. 19:13

NEM AZT íRTA VANCSA, HOGY KOLBÁSZON MEG HŰSOKON NŐTTEK FEL!!!!!

Nem igazoltam semmit, főleg nem Téged.

De Neked hiába bármi. Kötöd az ebet a karóhoz. Nagyon kérlek, a továbbiakban kímélj meg a kötözködéstől. Én sem regaálok a nyílvánvaló mellébeszélésedre sem itt sem máshol, egészen addig, amíg nem kifejezetten nekem válaszolsz.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook