Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Szóba került itt a napokban, hogy az olvasok, vagy az olvasom kifejezés a helyes.
Mindkettő helyes.
Én úgy tanultam, ha határozott dologról van szó, akkor olvasom - pl. olvasom a könyvet -, olvasok pedig akkor, ha határozatlan dologról van szó - pl. olvasok valamit.
:-)))
Elosztjuk, nem veszünk össze :-)))
A férjem tegnap a lebbencslevest kenyérrel ette.
Sőt a katonaság alatt a túrós tésztát is.Most a túrós és káposztás tésztát cukorral eszi
Nálunk Borsodban makuka.
Volt itt egy edző a városunkban Nógrád megyei születésű,majd Budapesten lakott sokáig,és le volt döbbenve,és visszakérdezett,hogy mi az a makuka.
Mondom,hogy mi és felháborodottan mondta,hogy az nem makuka,hanem szotyi,vagy szotyola....
Nálunk pár érdekes szójárás van...
Pl:-levonó,lóca,mackó alsó,makuka...
Most ennyi van eszembe hirtelen.
A makulával kapcsolatban igazad van!
A makuka eredete latin: folt, szeplő.
A makuka (innen Eger felé levő területeken) a szotyola/mag, azaz a (pirított) napraforgómag neve. Nem gondolom, hanem pontosan emlékszem, mennyire meglepődtem, amikor egy kompolti ismerőstől hallottam! :D
Tini-szótár, egy szakdolgozatból:
napraforgómag: cotyi (< szotyi < szotyola), luszka (táj. < luszkálni ’magozni, magot enni’ < szlk. lúskať ’kihámoz, kifejt’), majomkaja, makuka, szotyi, szotyoka, szotyola, tányérica (táj.)
Ez az a bizonyos szótár: [link]
Én is autóztam egyet, most jöttem meg : fene nagy köd van!!!!!
Jó lenne már egy kis szél, mert lassan levegőt sem lehet kapni a városban.
Óóóóó, egy szelet pirítós nekem magában is finom! Esetleg megsózom egy kicsit!
És a tejfölös kenyérre már rászoktattam a gyermek összes barátját!
lehet persze túrbózni, némi szeletelt-sózott lilahagymával is! :))
Én????
Én ajánlottam a retekcsírát!!!
Miért nem mersz csíráztatni? Mi történhet???
?
Max nem sikerül az első adag, de egy zacsi 150 Ft és sok adagot tartalmaz!
De örülök, hogy ízlett a lucernacsíra!!! :))
Mindent érdemes kipróbálni, amit zöldségként is kedvelsz.
A mungóbabról írnak még sok jót, de nekem az nem igazán ízlett.
Viszont újból javaslom (majd tavaszra ) a tyúkhurt! Állítólag csökkenti a koleszterinszintet és ezen kívül még finom is! Olyan édeskés-zöld íze van, kifejezetten kellemes. Magában szendvicsre, vegyes salátába vagy majonézes salátákba is!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)