Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Lányok,ti amikor nyugdíjasok lettetek,akkor mit csináltok másképp,mint amikor még dolgoztatok.Spórolós ötletekre gondolok,mert az időnk azért csak több lett,nyilván,ha az egészségünk is megengedi.Én például magam készítem a zsömlemorzsát,gyúrok tésztákat,kertészkedem,igaz,azt addig is csináltam,több házi sütit sütök a családnak.Sajnos még a varrással eléggé küzdök,pedig az nagyon hasznos dolog.Elhatároztam,hogy szülinapokra megsütöm a tortákat,hogy az is házi legyen.Tudtok még hasznos ötleteket? A férjem is miután nyugdíjas lett egyre többet segít a konyhában.
A férjem kedvence a sárgaborsó főzelék,és erre nem is kíván különösebben húst,a kicsi kolbászt is csak a füstölt íz miatt teszem bele.
Penn. nincs a közelünkbe , végül is nemtom merre találhatnék , ő csak azt vesz , ami náluk kapható . :) én örülök annak is .
Nálunk a kutyákhoz 1x jött be 1 szomszéd maccs ! felszaladt a júdásfára és kapaszkodott , míg odagémberedett , a végén a gazdája mászott fel érte létrán , mert nem mert lejönni / szegény ! fél napig úgy maradt ! / a kert + tele van aknával , a férjem a " kutyaszar felelős " lehet ? kevesebbet kéne enniük ?!
Nagyon ellenálló az a jukkafajta ! nálunk a hegyen , ahol szinte csak kő van , föld is alig gyönyörűen megél , virágzik , szaporodik ? gyönyörű !!
Babfőzelékre is nagyon finom a sült hagyma ! mi leginkább rántva szeretjük , az is finom főzelékre is , 2 szép nagy fejből sok lesz , én csak sűrű palacsintamasszába mártom utána morzsába , így elég 1 tojás is bele , gyorsan sül .
Sült Hagymakarikák? De egyszerű és nagyszerű ötlet a főzelékre!:)
Tényleg nagyon jó,hogy felhívjuk egymás figyelmét,mert ezt tudtam,hogy fent vannak,de elfelejtettem,pedig régebben már láttam. Ma a Tesco-ban gyönyörű karfiolok voltak 379 Ft/db áron.Vettünk belőle,de holnapra van még brokkolim,amiből krémlevest gondoltam alapléből.A második sárgaborsó főzelék lesz akciós füstölt kolbásszal,tetejére hagymakarikákat sütök.Ma a hétvégi maradékokat ettük.
Hűűű, paradicsomleves! Szeretem. Kellene főzni. :D
Köszönöm, hogy megint "elhoztad" az akciós újságot!
Látom a kördobozos sajt nagyon jó áron van.
És erről jutott eszembe, hogy holnap mi lesz a vacsora: rántott "kocka" sajt. Szeretjük,és nagyon laktatós is, sült krumplival. Egy kis paradicsomlevest gondoltam ki elé.
Itt találtam rá egyszer:
[link]
De ezek a saját macskáim!!! :D Pont ezért bosszant, egész nap hever valamelyik jó kis helyen, aztán meg idebent a virágcserépben. Vagy felkel, és a legpuhább földbe intézi a dolgát, persze ott egy kis növény van...
A levélpetrezselymem egész télen olyan szép volt az erkélyen, most kezd tönkremenni. Nem szoktam vetni, majd veszek egy újat, átültetem jó földbe, nagyobb cserépbe és megint lesz egy darabig. Metélőhagymát szoktam még venni egy tövét tavasszal, azt nagyon szeretem.
:) Már nem falun lakom, de nem nálunk van a macskaillemhely a környéken-ezé szerint szerencsére. A leandereimet félteném, de még sose láttam macskát a cserepükben. Igaz, bőségesen öntözzük nyáron, az ázott földbe meg csak nem fekszenek.
De most eső után újra jövök én!:) Macska ellen a legjobb a darált bors. Szétszórom a puha földre, és 1-2 nap után a macsekok más helyet keresnek!:)
Falun van hely a macskának is. Kicsi helyen a macskák is a legközelebbi wc-nek alkalmas helyet keresik:))
A z utcán a ház előtt van egy sor jucca-féle, olyan nagy fehér harang alakú virága van tavasszal. A kutya ha kiszabadul egy körre, első dolga végig "jelölni". Na azoknak még az sem árt! Egy se pusztul ki belőle.
Nálunk szerencsére nem szokott nagy kár keletkezni miattuk. (Azt már kevésbé kedvelem, hogy a kintfelejtett hintaágypárnán a szomszéd macskák is napoznak nyáron...) Gyerekkoromban falun minden portán volt egy csomó macska, nem rakott azért senki hálót a növények köré. Rengeteg hagymás tavaszi virágom bújik mostanában, nem bántják azt sem. Amikor a pici tujákat ültettük, akkor valami cica távoltartó szert tettünk köré. De később így s kipusztultak, mondjuk szerintem annak más oka volt.
Nem tudom, Mmacus! Nálam kint és bent minden tönkremegy: kikaparják, lecsurrantják, a virágcserépben növekvő bármire a macska belegömbölyödik. A kaktuszaimat is kiszedték a cserepekből!
De ahol nem nagy kert van, hanem csak kis zsebkendőnyi, akkor ahhoz a szomszéd macskák is jogukat tartják. Most a jácintjaim is ennek estek áldozatul, mert finom puha homokból nőttek volna ki. De a macsekok kinevezték a helyet WC-nek, és ki is kaparták az összes növényt onnan:((
Gondolod, akinek kertje és macskája os van, bunkerrel védi a növényeit? Nálunk kutya van, meg a szomszéd macskák, de semmi baja a kertben semminek.
Az én kiló kivimnek a fele volt a hűtőben, a másik fele a pulton:(( De puha sehol nem lett:((
Ha zellert szeretnél, akkor a P*nnybe küld a fiadat, mert szerdáig 249 Ft. a zeller kilója:))
Ami a kivit illeti, én ahogy olvastam (és ahogy tettem is), kimondottan hűtőben kell utóérlelni.
A zellert én is nagyon szeretem, de ritkán használom, mert ugye ritka nálam a leves, mint műfaj. Tudom, hogy lehet tölteni is, ha szépet látok, fogok venni.
A petrezselyem errefelé sem nő meg senkinél. Talán most nem felejtek el levélpetrezselyem-magot venni, akár balkonládába is, de még nem tudom, hová tehetném a macskák elől. A hálóval védett ablakrészt már teljesen befutotta és benőtte egy aranyos pletykanövény, nem kell senkinek a szaporulata... Pedig nagy levelei vannak, szép. Több helyem amögött a háló mögött meg nincs. A szabadban meg építeni kellene valami hálóval letakart növénybunkert. :D
Jézusom ! 800 ft ! én + a 600-at is sokalltam ! nem vettem észre most a Spa.ban a zeller 300 /kg holnap vesz a fiam , mert már csak 2 napig olcsó , nagyon klassz aromás , ha nincsen fehérrépám , akkor a zellerből teszek többet , fehérrépát csak akkor veszek , ha nagyon nagyon szép , friss , egészséges , a kertünkbe sose nőtt meg , inkább csak a zöldje miatt ültettem .
Másfél hétig nézegettem:))
Mostanában én is vettem olyan kivit és körtét is, ami nem puhult meg, hanem kívül fonnyadt lett, belül viszont kemény maradt. Pedig mindig mindegyiket ugyanott "érlelném", az étkezőasztalon egy kiskosárban.
Szegény tudatlan kivi. :D Meddig hagytad állni? Én addig, míg meg nem puhul. Volt már, hogy ottfelejtettem, és mire megtaláltam, már jó puha és nagyon finom édes lett!
Pár napba mindenképpen beletelik.
Csak egy maradhat... :D
Én meglepődve látom, hogy ugyanazt 3-szor is elküldtem az előbb, de vacakol a gépem, mindig másolni, frissíteni, majd beilleszteni kell. Hát többször sikerült... Bocsánat.
Ezt az én kivim nem tudta, raktam akárhova, kemény és savanyú maradt:((
Rendes főnököd van! Lehet, hogy én is szabit veszek ki, de meghagytam a döntési lehetőséget kolléganőmnek. Ugyanis csak egyikünk maradhat otthon.
További ajánlott fórumok: