Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Azért készült nálunk (is) gulyás a pörkölt maradékából, mert a férjem kedvence! :)
Több napig is szívesen megeszi!
Régesrég úgy választott a lányok közül, hogy aki nem tud gulyáslevest főzni annak udvarolni sem érdemes! :))
Nyilván, ki hogy szereti. Mindenbe én sem teszek. Mert az ugyanaz lenne, mint a mindenbe vegeta. :D
Hússütéshez is finom, nem ég meg.
Nem is merem mondani. Amiben többféle zöldség van, abba "jár" a gyömbér. Én húslevest nem főzök, de gulyást igen.
Elsőre ne tegyél sokat! Friss gyömbérből egy szeletkét, szárított gyömbérből egy 5 Ft-os méretű darabot, őröltből egy késhegynyit egy fazék levesbe.
Mi gulyást főztünk 10 főre számítva. A fazékba tettünk 5 db szárított gyömbért, amit azért kell megszámolni, hogy mindet kivegyük tálalás előtt, mert ráharapni igen kínos. A vendégek nem ismerték a gyömbért, de nem reklamáltak, sőt!
A hagymába szúrtad?
Sajnálom, hogy így nem ízlik. Tény, hogy kiérezni belőle, persze. És az is tény, hogy kicsiben nemigen lehet kipróbálni.
Én a gulyást nem is pörkölt alappal kezdem.
Szerintem régebbi étel, mint a pörkölt, és egy idő után azt is meg lehet unni, hogy a legtöbb étel piros.
Én szoktam enni, a családorvosom ajánlásával. :) Egészen addig, amíg el nem felejtem. Meg az élesztőpelyhet is szeretem.
Ki kellett menjünk bevásárolni - a volt férjem még nem érkezett meg a kenyérrel. Azt hittem, hogy soha nem érünk haza 100 m-re van az üzlet tőlünk, ebből holnap nem lesz munka. :(
Mielőtt kidobáljátok a finom élesztőt, tudtátok, hogy nyersen is megehetnétek, de akár arcpakolásnak is használhatnátok?
"A csupasz élesztősejtekkel az emésztőnedvek könnyedén reakcióba lépnek, és így gyorsan felszívódnak. A főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét. Az élesztő nyersen a B-vitamin és az alkáli elemek, főleg a nátrium és a kálium gazdag forrása.
Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak.
Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen.
Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a savakat. Az egyik legnagyszerűbb ellenszerünk a savak és a mérgező epe ellen. B-vitamin forrásként pedig semmisem múlja felül.
Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést, és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését.Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav, igen romboló hatásúak a szövetekre. A savas vagy mérgező epe gyakran annyira irritálja a vékonybelet, hogy görcsöket vált ki, ami megakadályozza a normális bélmozgást. /Ez a székrekedés egyik oka/ Az élesztő lúgos kémhatásánál fogva közömbösíti a belek irritációját, és helyre állítja a normális bélműködést.
A bőrnek egy áldás, már régóta használják pattanás és mitesszer ellen. "Az élesztő különösen alkalmas az irritált, aknés, problémás, zsíros bőr kezelésére: a benne található vitaminok és ásványi anyagok nyugtató, gyulladáscsökkentő, ápoló és sebgyógyító hatásokkal rendelkeznek. A legegyszerűbben maszkként vagy arcradírként alkalmazható az élesztő: keverjük össze a friss élesztőt némi meleg vízzel vagy joghurttal és egy kis mézzel."
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)