Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


76241. Anyagi (válaszként erre: 76231. - Klingy 15)
2017. jan. 15. 22:23
Óvatosan a gyömbérrel, ha még nem használtad! Nagyon erőteljes ízű növény.
76240. Anyagi (válaszként erre: 76220. - Klingy 15)
2017. jan. 15. 22:20

Azért készült nálunk (is) gulyás a pörkölt maradékából, mert a férjem kedvence! :)

Több napig is szívesen megeszi!


Régesrég úgy választott a lányok közül, hogy aki nem tud gulyáslevest főzni annak udvarolni sem érdemes! :))

76239. Guruljka (válaszként erre: 76238. - LadyBird 2015)
2017. jan. 15. 20:47

Nyilván, ki hogy szereti. Mindenbe én sem teszek. Mert az ugyanaz lenne, mint a mindenbe vegeta. :D


Hússütéshez is finom, nem ég meg.

76238. LadyBird 2015 (válaszként erre: 76236. - Guruljka)
2017. jan. 15. 20:00
Gulyásba még kipróbálom, de a tyúkhúsleves marad nálam a jól bevált összeállítás: gyökér, répa, karaláb, zeller, petrezselyemzöld, vöröshagyma, szemesbors. És a tyúk.:))
76237. Klingy 15 (válaszként erre: 76236. - Guruljka)
2017. jan. 15. 19:48
Azt hiszem,hogy hamarosan kipróbálom,mert úgy gondolom,hogy jó lesz.
76236. Guruljka (válaszként erre: 76231. - Klingy 15)
2017. jan. 15. 19:41

Nem is merem mondani. Amiben többféle zöldség van, abba "jár" a gyömbér. Én húslevest nem főzök, de gulyást igen.

Elsőre ne tegyél sokat! Friss gyömbérből egy szeletkét, szárított gyömbérből egy 5 Ft-os méretű darabot, őröltből egy késhegynyit egy fazék levesbe.


Mi gulyást főztünk 10 főre számítva. A fazékba tettünk 5 db szárított gyömbért, amit azért kell megszámolni, hogy mindet kivegyük tálalás előtt, mert ráharapni igen kínos. A vendégek nem ismerték a gyömbért, de nem reklamáltak, sőt!

2017. jan. 15. 19:24
Én mindig szoktam tyúklevesbe szegfűszeget tenni (abba a teatojásba, amibe a szemes borsot is teszem). Nagymamám is így csinálta a tyúklevesnél (csak annál).
76234. globus (válaszként erre: 76233. - Globus)
2017. jan. 15. 17:50
Én nem hagymába szúrtam, hanem csak beledobtam a többi zöldség közé.
76233. globus (válaszként erre: 76224. - LadyBird 2015)
2017. jan. 15. 17:49
1 db-ot tettem a mai húslevesbe, senki sem reklamált :)
76232. 0e40d7eb14 (válaszként erre: 76226. - Lúdanyó)
2017. jan. 15. 17:47
Nem meghintem, hanem összetöröm villával a cukrot és az élesztőt.Ha csak meghintem, akkor is jó, de tovább tart. Így meg tényleg 1 perc. Egy kocka élesztőhöz 1-2 teáskanállal. Akinek megmutattam, mind így csinálja.
76231. Klingy 15 (válaszként erre: 76224. - LadyBird 2015)
2017. jan. 15. 15:54
Én így jártam a húslevesbe fokhagymával,sajnos nem jött be. Még a gyömbért kellene kipróbálni,mert azt még nem kóstoltam húslevesben,és furdal a kíváncsiság.
76230. lúdanyó
2017. jan. 15. 15:19
Ma fritőzbe sütöttem rántott húst + krumplit..nagyon utálom használni na de ha van..:O
76229. lúdanyó (válaszként erre: 76215. - LadyBird 2015)
2017. jan. 15. 15:08
én nagyon szeretem az élesztőt enni..:)
76228. LadyBird 2015 (válaszként erre: 76227. - Guruljka)
2017. jan. 15. 15:08
Igen. Még a hagyma is olyan ízû lett😐 A többieknek ízlett a leves, csak nekem nem... Pedig gyümölcslevesben meg nagyon szeretem. De most már ezt is tudom😊
76227. Guruljka (válaszként erre: 76224. - LadyBird 2015)
2017. jan. 15. 14:49

A hagymába szúrtad?


Sajnálom, hogy így nem ízlik. Tény, hogy kiérezni belőle, persze. És az is tény, hogy kicsiben nemigen lehet kipróbálni.

76226. lúdanyó (válaszként erre: 76178. - 0e40d7eb14)
2017. jan. 15. 14:49
szóval csak meghinted? és tej sem kel hozzá..:O na kiprobálom
76225. Edina51 (válaszként erre: 76198. - Anyagi)
2017. jan. 15. 14:42
De még mennyire lehet az élesztőt fagyasztani! Nekem mindig van pár csomag a fagyasztóban,felengedés után olyan,mint a friss!!
2017. jan. 15. 14:14
A múltkor beszéltünk a szegfűszegről. Na, most kipróbáltam tyúklevesbe. Tettem a hagymába kettő, azaz kettő darab szegfűszeget, a húsleves meg kb. 6 liter volt. Soha többé nem teszek!! Kiérzem belőle.:(((
76223. LadyBird 2015 (válaszként erre: 76222. - Guruljka)
2017. jan. 15. 14:11
A szomszéd bácsikának, bármilyen ételről van szó, kell bele tenni paprikát, mert egyébként nem eszi meg, ha színtelen. Háát, elég sok étel igen érdekes lesz így...:))
76222. Guruljka (válaszként erre: 76220. - Klingy 15)
2017. jan. 15. 13:52

Én a gulyást nem is pörkölt alappal kezdem.

Szerintem régebbi étel, mint a pörkölt, és egy idő után azt is meg lehet unni, hogy a legtöbb étel piros.

76221. Klingy 15
2017. jan. 15. 11:54
Lányok,mindenkinek jobbulást kívánok.Sajnos,nagyon sok a beteg,meg nagyon sok az esés.Nagy telet jósoltak,csak már nem is akartuk elhinni,de sajnos bejött.Vigyázzatok magatokra! Nekem ilyenkor a totyogás jelenti a menést.
76220. Klingy 15 (válaszként erre: 76184. - Anyagi)
2017. jan. 15. 11:49
Mostanában csak olvasgattam,keveset írtam.Ma nálunk is pörkölt tésztával lesz ebédre a leves után.Én azon csodálkozom,hogy szinte mindenhol azt olvasom,hogy a pörkölt maradékból gulyást készítenek.Szerintem ezt nem kell feltétlenül így csinálni. én az első napi tészta köret után másnap a pörköltet főzelék feltétjeként még simán felhasználom,de ha maradna belőle,akkor mielőtt pástétomot készíthetnék,már a férjem kenyérrel kitunkolja.
76219. globus (válaszként erre: 76215. - LadyBird 2015)
2017. jan. 15. 11:46
Szeretem az élesztőt :)
76218. LadyBird 2015 (válaszként erre: 76217. - Csikil4ny)
2017. jan. 15. 11:41
Szegényke!:(( Vigyázz magadra, ahogy lehet!:)
76217. csikil4ny (válaszként erre: 76215. - LadyBird 2015)
2017. jan. 15. 11:23

Én szoktam enni, a családorvosom ajánlásával. :) Egészen addig, amíg el nem felejtem. Meg az élesztőpelyhet is szeretem.


Ki kellett menjünk bevásárolni - a volt férjem még nem érkezett meg a kenyérrel. Azt hittem, hogy soha nem érünk haza 100 m-re van az üzlet tőlünk, ebből holnap nem lesz munka. :(

76216. Guruljka (válaszként erre: 76214. - Ab61752c45)
2017. jan. 15. 10:53
Nem a madárinfluenzával kapcsolatban írtam.
76215. LadyBird 2015 (válaszként erre: 76213. - Ab61752c45)
2017. jan. 15. 10:13

Mielőtt kidobáljátok a finom élesztőt, tudtátok, hogy nyersen is megehetnétek, de akár arcpakolásnak is használhatnátok?

"A csupasz élesztősejtekkel az emésztőnedvek könnyedén reakcióba lépnek, és így gyorsan felszívódnak. A főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét. Az élesztő nyersen a B-vitamin és az alkáli elemek, főleg a nátrium és a kálium gazdag forrása.


Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak.


Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen.


Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a savakat. Az egyik legnagyszerűbb ellenszerünk a savak és a mérgező epe ellen. B-vitamin forrásként pedig semmisem múlja felül.


Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést, és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését.Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav, igen romboló hatásúak a szövetekre. A savas vagy mérgező epe gyakran annyira irritálja a vékonybelet, hogy görcsöket vált ki, ami megakadályozza a normális bélmozgást. /Ez a székrekedés egyik oka/ Az élesztő lúgos kémhatásánál fogva közömbösíti a belek irritációját, és helyre állítja a normális bélműködést.

A bőrnek egy áldás, már régóta használják pattanás és mitesszer ellen. "Az élesztő különösen alkalmas az irritált, aknés, problémás, zsíros bőr kezelésére: a benne található vitaminok és ásványi anyagok nyugtató, gyulladáscsökkentő, ápoló és sebgyógyító hatásokkal rendelkeznek. A legegyszerűbben maszkként vagy arcradírként alkalmazható az élesztő: keverjük össze a friss élesztőt némi meleg vízzel vagy joghurttal és egy kis mézzel."

76214. ab61752c45 (válaszként erre: 76207. - Guruljka)
2017. jan. 15. 09:57
nem értem az egészet.nálunk is van csirketelep,a közelben lakók nem győznek panaszkodni a szag miatt.tehát a csirkék télen-nyáron bent vannak egy zárt helyiségben.ha a libák,kacsák,akik talán kint vannak,elkapják a madárinfluenzát,de a tojótyúkok,csirkék?
76213. ab61752c45 (válaszként erre: 76210. - Csikil4ny)
2017. jan. 15. 09:53
én is mindig ki szoktam dobni a maradékot.legközelebb majd elteszem a mélyhűtőbe.
76212. ab61752c45 (válaszként erre: 76211. - Fehérke111)
2017. jan. 15. 09:52
imádom a kocsonyát.sajnos a köszvényem nem szereti.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook