Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Mi az, hogy bent járt? Bent LAKIK.
Nem tudom, miért gondolják sokan, hogy miniatűr jegesmedve.
Az étel nevéből kiindulva, a gulyások főzték maguknak. Nyilván bográcsban, tehát egytálételként. Sorban beletéve a hozzávalókat, minden "cicó" nélkül.
És marhát régebb óta őriztek Magyarországon, mint ahogyan a paprika beérkezett és a pörkölt divatba jött volna. Tehát a régi, eredeti sűrű marharagu, amit ma a készítőiről gulyásnak hívunk, az biztosan nem pörkölt alapról kezdődött.
Ettől még nyilván lehet úgy is készíteni. Az ételeknek is vannak változatai, sőt ételben is van divat.
Én el sem tudom képzelni krumpli nélkül, pedig eredetileg nyilván az sem volt benne. Viszont ha egy-egy marhát kényszerből levágtak, akkor volt hús elegendő, eltartani esetleg egy részét tudták, szárítva. Lehetett az egész étel szinte csak húsból.
Nem tudom, ki az a P és ki az az I. Egy helyen fórumozok összesen, ott is évek óta ugyanazzal a a névvel. Semmi értelme nevet váltani, a fórumok anonim helyek, mindegy, hogy valakit Körtefának vagy Globusnak vagy Granadának hívnak.
Bizonyítékom valóban nincs rá, így ha hiszed, hiszed, ha nem, nem.
Interaktivitásod nyomán felmerül néhány gondolat, különösen azzal kapcsolatban, hogy nem először vagy itt.
Isten hozott a fedélzeten, de engedd meg, hogy fenntartással kezeljük a személyiséged. Kedves P... azelőtt I.... :)
Milyen arányban? Az is számít a fűszerezésnél.
Én pl. soha nem teszek karalábét a marhahúslevesbe vagy a kakaslevesbe, mert kiszól belőle az íze, nem áll össze. Azért kakas, mert azt főzök tyúkleves helyett, hiszen rendes tyúkot nem lehet kapni, az Újházy is kakasleves, nem tyúk, ahogy tévesen elterjedt a szocializmus alatt.
Ha gyömbért teszel a szárnyaslevesbe, akkor hagyd ki karalábét, de tégy bele egyetlen gerezd fokhagymát a karika gyömbér mellé. Érdemes az arányokat úgy tartani, hogy 2.5 kg állat, 2 kg zöldség, 5 liter víz. Ez adja a gyógyító, erős levest.
És csináltam két kisebb egyben fasírtot is.
Az egyik feltét lesz egy főzelékbe, a másikat összerakom majd zsemlében mustár-ketchup-majonéz, salátalevél és/vagy uborkával, hasonlóképpen, mint a hamburgert.
Jó vacsorára vagy elvinni a gyereknek is.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)