Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Szia!
Én így szoktam
Sárgarépa
Fehérrèpa
Zeller+ zöldje
Krumpli
1 fej vöröshagyma
1 tv paprika
sò
pár szem szemesbors
Leginkább csirkèből,kacsábòl főzöm.
:D ez 1 egyszerűsített főzőtanfolyam lehetett :) :) :)
:D Fehérke ! az is 1 emlékezetes és 1 életre szóló sokk lehetett neki :(
én is használok egy pici zsírt,meg vajat a süteményekhez.de például az almás pitét csak zsírral.a kocsmában remek a zsír.ha jön a hideg,majd biztos vágnak pár disznót.
Polcz Aleine,főzzünk örömmel.seperc alatt megtanított mindenkit.az egyik jön a másikból.hogy engem ki tanított?az anyám biztos nem,hacsak nem figyeltem,mit hogy csinál.persze nem úgy főzök,mert ő rengeteg zsírt használt a rántásba,a leves úszott a zsírban.kijelentette,hogy utálja az olajat,de,ha vittem neki rántotthúst,nem reklamált.már középkorú volt,mikor egyes dolgokat tőlem kérdezett meg.nem véletlenül van egy csomó régi magyar konyhám.utált főzni,de mivel ott volt a három,később négy gyerek?ja azt elfelejtettem roppantul kényelmes dolga volt először.a gyárból hozatták az ebédet,még a vacsorát is fillérekért.
Piacon a termelőktől veszem ennyiért.
az én nagyapám velünk nagyon rendes volt,meg az anyámmal is.de hogy fiatal korában mit művelt,az rettenetes lehetett,pl.a macskát akarta a tűzbe dobni.öregkorában,ha berúgott,hamar kialudta,már nem sok kellett neki.a nagyanyám mégis siratta,egész haláláig.
nálunk van,hát nem olcsó,savanyúságnak tettem el.a lányom szereti.
szegény hát elhiszem.a nagyanyámnak sem volt erőssége a mosogatás,mikor mentünk, még villa is volt kéthetes beleszáradt tojással.
a húgom mindig tesz a húslevesbe egy pici fokhagymát.az anyám büszke volt rá,hogy ő még sosem mert senkinek,még az apámnak sem.amíg otthon laktam,én főztem,én mertem neki,tudtam melyik részét szereti.a máját mindig a kicsi kapta,a lányom elszörnyedt,mikor mondtam,bizony,te is kaptál az eszéből,meg a heréjéből,ha volt neki.
Á, dehogy, ne gondold!
Egyik fiatal kis kolléganőnk azért nem tartotta a kapcsolatot az anyósával, mert amikor a férje vitte őt bemutatni a családnak (ő pedig szorgos menyecskejelölt lévén, segített mosogatni - nem köllött vóna :-))) akkor látta, hogy anyósjelölt kiszuperált férfi alsónadrágot használ mosogatásra. (Három fiúgyerek plusz a papa, hát volt honnan utánpótlás mosogatórongynak - uhhh.) Szegénykének igen nagy megrázkódtatás volt, nehezen tette túl magát rajta. Még húsz-egynéhány évvel később is emlegette :-)
Az ország melyik részén laksz? Lehet, hogy írtad már, de elfelejtettem.
Paradicsomot nem teszek a huslevesbe, zellerzold jöhet.
Lányok, a boltokban is megjelent a karfiol, vagy csak piacon találkoztok vele?
Anyóskám zeller zöldet is tett bele mindig , amikor volt :) a zellergumó mellett is + kis üveg saját paradicsomlét / jó ! v 20 l-es volt a leveses fazékja :(
....hát még én , h sajnálom , nagyon nem szerettem ezért már a nagyapámat se !!!!! szörnyen tudott üvölteni ! / mikor kicsi voltam , Mamika mosott a teknőbe , az öreg + ott üvöltött , mint az állat és csapkodta földhöz a tálakat :( ha eszembe jut , mindig ez a kép van előttem róla :( pedig már v 60 éve volt :( / na ehhez képest az ő apja se volt 1 mintaférj v mintaapa ! ráadásul még a gyerekei csak olyat láthattak tőle h ivott ! olyat ritkán , h dolgozott !!! / erre szokta mindig mondani a lányom , h a tanult viselkedési forma........és tsi :(
Én hasonlóan főzöm, ha van karfiolom, akkor nálam jöhet, sőt kicsi csokor petrezselyemzöld is, viszont a fokhagymát kiprobaltam, és nálunk nem jött be, de jöhet bele még karalábé is.
... valamikor hajdanán , cseresznyeérés idején , mi mentünk cincogni a kolléganőmmel :) lent az aljba volt 2 hatalmas , öreg cseresznyefa / a nevelőotthon kertjében / csakhát kedvenc igazgatóméknak ott volt a lakása és hiába hajlottak földig azok az ágak , a kisöreg csak kiszúrta , h mi ott legelünk :D / de közbe láttuk azt is , h ki voltak pakolva a bejárati ajtó elé a cipők és abból tudhattuk is , h otthon lehet :( mert az ő reszortja volt a cipőpucolás :D / éppen az idén ment el örökre a kisöreg és valóban öreg is volt már , v 10 éve , mint 1 görbebot :((((((((((((((((
...még nem ért ide ! és 4 napig a fiam szabin + szabadnapon ! baccus ! remélem h nem akkor ér oda , amikor nem dolgozik !!!!! mert jólesne már 1 kis rántott karfiol :D :D :D
Ugyanezeket teszem bele, karfiol és zöldpaprika kivételével. Anélkül jobban szeretem az ízét.
A karfiollevest vajgaluskával, tejfölösen nagyon szeretem!
Hehehe
Én anyukám pont igy főzte.
Az sem tette bele ami belevaló vagy izt adott vna.
Tudtuk sosem szeretett főzni.Időpocsékolásnak tartotta de nem volt apellata.
Három gyerek az evett.😅
Engem seperc alatt megtanitott főzni.
Ami fehér az tejfeles,ami piros az paprikas és hagymas ami átlátszo az husleves.
A tobbi rajtad all hogy izesited.Megvoltam tanitva.😅😅😅😅😅
Nagymama a húslevesbe csak petrezselyemgyökeret, sárgarépát, kis zellert főzött bele. Egész fej hagymát se mindig.
Lassan, sokáig főzte.
Külön kislábasban főzött ki hozzá cérnametéltet, úgy emlékszem, vízben.
A levesből tálalás előtt mindent kiszedett, és külön tálalta a húst, a főtt zöldségféléket, a cérnametéltet a tiszta levessel együtt.
Nekem (kicsi voltam) a nagyok szedtek, a májat mindig én kaptam, és amíg szerettem, a fejét is és legalább egy lábat. Talán még szárnyra emlékszem a tányéromban, de a vastag része nélkül.
Fokhagymát semmibe nem tett, azt mondta, nem bírja az epéje. Hát nem tudom, lehet, csak nem szerette, de én csak felnőttként szerettem meg a fokhagymát.
A barátnőm meg azt mondta, hogy Ő meg zellergumót nem tesz a húslevesbe, mert nem kedveli.
Az én húslevesem így néz ki:
-gyökér, ha nem túl drága
-zellergumó (ha drága a gyökér, akkor ebből többet)
-sárgarépa
-vöröshagyma
-fokhagyma
-zöldpaprika(télen a saját fagyasztott)
-1-2 krumpli
-kelkáposzta szelet (vagy édes káposzta)
-karfiol
-zellerzöld
Ti hogyan szoktátok?
-karfiol
Igen, nálunk is gyönyörű karfiolok vannak olcsón. Tömör, hófehér fejek. 120-150 Ft/kg. Én húslevesbe nem teszek, abban nem kedvelem.
Spórolós téma:
Hozzátok nem ért még oda a 120-130 Ft-os karfiol?
Mert itt gyönyörűek, hófehérek, és hatalmasok!
Megint vettem!:) Blansíroztam, aztán tálcán kifagyasztottam, és be vannak zacskózva.
Januárban, februárban majd nagyon jól jön még a fagyasztott karfiol a húslevesbe.
Mert akkor megfizethetetlen lesz, az biztos.
Szerencsére, most már elfogadják, nem mindenki lázas típus.
Igazán sajnállak, amiért ilyen ordibálós férjed van.
mondtam mindig,ez egy nemmormális ország.csak tudják meg,hogy nálam utoljára a volt párttitkár szippantatta ki a kutat? a fejem leszednék.
További ajánlott fórumok: