Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Ha csak kis mennyiség kell, én már ugyan neki nem állok. Megveszem készen a mélyhűtöttet, nagyon finom, és nem is vészes az ára. (már régen vettem, mostanában szamócás gombócot veszek a Lidlben)
Nudlival sem vacakolok már.
Neked azért jó főzőcskézést!
No még 1x:
Ha a meggyúrt tésztából kb. fél csukló vastagságú hengert (kolbászt) gyúrsz, akkor azt kell kb. 1 cm széles (vastag) darabokra szelni.
Ha a kolbászt kb. hüvelykujj vastagságúra pödröd, akkor azt kb. 4-5 cm hosszúra szeled. És mehet a főzővízbe.
Liszt, só, krumpli. Könnyen kezelhető, de nem ragadós tésztát kell gyúrni belőle. (Soha semmit nem dekázok!)
Mi a meggyúrt tésztából leszedtünk egy darabot, azt a tenyerünkkel a lisztezett deszkán hosszú henger, kolbász alakra sodortuk, majd késsel kb. 1 cm-esre daraboltuk, és azokon a db-okom is egy mozdulattal a deszkán még pödörtünk egyet, hogy a vágás nyomát eltüntessük. Szép kis egyforma núdlik lesznek.
Forrásban levő vízzel kifőzni, akkor jó, amikor már feljöttek a víz tetejére.
Liszt, só, főzött tört krumpli langyosra hűlve, zsír.
Tojást én nem teszek bele.
Ha meggyúrtud a krumplis tésztát, és hosszú kolbász-alakot sodrok belőle, majd azt fogjuk eldarabolni, az lesz a núdli.
Minél vékonyabbra sodorjuk a kolbászt, annál apróbb lesz a núdli. Mondom én.
Esetleg valaki másként csinálja???
Soha nem hallottam! :-) Csak egy a baj, nem tudok olyan finom nudlit csinálni, mint anyukám! Ő pedig már sajnos nem lehet velünk :-(
Úgyhogy, valaki megtaníthatna kis apró nudlikat csinálni !!!
Nálunk gyerekkoromban a túrós csusza önálló második fogás volt egy könnyű leves után.
Halászlét ritkán ettünk.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)