Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
😀😀😀
Vigyázunk a formánkra...
Na jó, nem visszük túlzásba, csak néha van ilyen kaja. Szeretjük.
Én már régóta csak szárnyas májat veszek.
Ma nagyon finom, és nem kifejezetten egészséges reggelire - vacsorára valót készítek csirkemájból...
Fokhagymás (sok)zsírban megsütöm, majoranna, só. Ezt a férjem is viszi magával a munkahelyére. Paprikával, paradicsommal, hagymával, retekkel - mindegyikkel nagyon finom. Teával, de vacsorára 1 pohár vörösborral...
Nyami!😀
Mi ehhez a tepsit kizsíroztuk (még az oldalát is!), és a krumplit uborkaszelőn szeltem egyforma vékonyra. Soronként célszerű sózni-borsozni, mert (szerintem) több sót vesz fel. A sűrű palacsinta tésztából annyit, hogy a krumpli tetejét kb. 1 újjnyival ellepje. A tetejére már nem tettünk zsírt, csak be a forró sütőbe, és közepes lángon sütöttük, hogy a krumpli érkezzen megpuhulni.
Egy bableves, hasonlók után tökéletes második fogás.
Azért én szoktam tartós tejet is venni, de azt másra tartogatom.
Semmi baj sincs a tartós tejjel, nincs benne tartósító!
Az UHT kifejezés az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (ultrapasztőrözést) jelenti. Az eljárás során 135 fokra forrósítják, így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan mikroorganizmus és spóra, ami a szobahmérsékleten szaporodni tudna. Ez a technológia teszi lehetővé a tetrapackdobozokba csomagolt tejek hosszabb, hűtés nélküli tárolhatóságát. Tartósítószer nincs benne, és teljes egészében tejet tartalmaznak a dobozok.
Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az InfoRádiónak elmondta, az UHT tej hőkezelése nagyságrendileg 3-6 másodpercig tart, ugyanakkor a doboz, amibe belekerül, teljesen steril, ez biztosítja azt, hogy ez a tej 6 hónapig is eláll.
Ennél sokkal kíméletesebb eljárás a pasztörizálás, mert itt 60 és 90 fok közé melegítik csak a tejet a hőkezelés során, és - szemben a sterilizálással - nem történik meg az élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok teljes kiirtása.
"A hűtőpolcokon jellemzően kétféle tej található, a pasztőrözött és az ESL tej. A tej azért van a hűtőpultban, mert a további hűtéssel megelőzhető a mikroorganizmusok elszaporodása. A szaporodás a lejárati dátumok elérésekor kezdődik, a pasztőrözött tejnél 7-8 nap, az ESL-nél 3-4 hét után" - mondta Istvánfalvi Miklós.
Pasztörizálni is többféleképpen lehet: 72 fokon 15 másodpercig, illetve 63 fokon 30 másodpercig.
Én is így szoktam, ha veszek, akkor többet, mint egy evésre valót, és szétadagolva külön csomagokban elrakva, tartaléknak. Ezért szoktam az olcsó malachúsból 1-2 szeletet, akkor lesz levescsont, meg sütni-rántani való, és még felkockázott rész is, pörköltnek, brassóinak, akárminek.
És ha sertésmájból 1 kg-ot, akkor abból egész biztosan tudok szép szeleteket rántani, a többit további 2-3 csomagba csíkokra... Egy egész kiló sertésmáj most 500 ft körül van. Ennél olcsóbb kaja nincs is, és minimum 3-4 evésre bőven elég.
👍
Örülök, hogy kipróbáltad, és be is vált!
Szerintem sokkal olcsóbb, mintha boltban vennéd meg. A dobozos tej jó tej. Pasztőrözött. A házinak magasabb legfeljebb a zsír tartalma. Aludt tejet nem lehet belőle készíteni, mivel hőkezelt, de kefirt, joghurtot mindenképpen, mivel ahhoz "majdnem" fel kell forralni a tejet. Én felforralom.
Ha marad belőle 1-2 evőkanálnyi, készítheted a frisset újra! Ha elfogy, a legkisebb kiszerelésűt veszem meg.
Virág! Jövök beszámolni!
Kis lekváros üveget kaptam elő, olyan 3 deci kb. Meglangyosítottam a dobozos tejből a megfelelő mennyiséget. A kefirből kivettem kb. két kanálnyit (maradjon még, ha mégse sikerül), előbb egy kis tejjel elkavartam, majd majdnem teletöltöttem az üveget, a tetőt lazán rátettem és a kályha közelében, de nem forró helyet találtam neki.
Kora reggel, 4 körül még raktam a tűzre. Délutánra, mire felébredtem, a tűz kialudt, de hideg azért nem volt. Akkor még látszatra semmi nem történt az üvegbem, megkóstolni azért nem mertem...
begyújtottam, főztem, stb., ki is ment a fejemből.
Most nézem: teljesen kefir kinézete van!
Megkóstoltam: FINOM!!!
Köszönöm az ötletet! Soha nem jutott volna eszembe, hogy dobozos tejből kipróbáljam, de most mát meglesz a napi kefirem, tetszőleges mennyiségben!
Utóirat: sima poharas kefirt használtam. Az "élőflórás" felirat szerintem parasztvakítás, mert "degeltflórával" senki nem tud kefirt csinálni. Az élő anyag, ha ráírják, ha nem.
Finom lesz!
Én kacsát sütöttem ma. Párolt vöröskáposztával, édesburgonyával nagyszerű ebéd volt. Libát nem szoktam venni.
Te hagytad nyitva az ajtot!
En csak nem allhattam ki az alkalmat, hogy be ne setaljak rajta!!!
:=)))))
"de én pucéran szeretem."
Mostanaban mar eleg hidegek vannak ahhoz! Legalabb egy jo meleg piszama fele legyen addig rajtad, mig megeszed...
Probald meg ugy, ugy is jol eshet!
:-)))
Milyen ízű? Mihez hasonlít?
Érdekes, hogy a citromfű zölden mennyire kellemes, szárazon meg olyan, mint a széna.
Én úgy látom, spanyol sör.
De a Pécsi Sörgyár gyárt gluténmenteset.
De a kályhás igen, miután elküldtem neki a kályha szerkezetrajzát is.
A fabrikettel amúgy is óvatosan kell bánni, már hozzászoktunk.
Nem szabad megrakni vele a tűzteret, mert kitágul égés közben. Ismerőséknél így robbant fel a kályha.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)