Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


120169. ab61752c45 (válaszként erre: 120139. - Globus)
2019. nov. 11. 09:25
akkor nem is hiányzik neki.tegnap néztem a B.Marcsi főzött ludaskását.a nagyanyám is csinált valami hasonlót,de nem ízlett.
120168. ab61752c45 (válaszként erre: 120138. - Fokhagyma)
2019. nov. 11. 09:22
persze,karikára.de a lukakat kipótolom.
120167. ab61752c45 (válaszként erre: 120160. - Forrest2010)
2019. nov. 11. 09:12
egyszer még szegényt megüti a guta,vagy kidobja a tévét az ablakon.mindkettőért kár lenne.
120166. ab61752c45 (válaszként erre: 120161. - Mezei Virág)
2019. nov. 11. 09:11
én vöröshagymával,a többi ugyanaz.de a fokhagyma sem rontja el.
120165. ab61752c45 (válaszként erre: 120162. - Napsugár8)
2019. nov. 11. 09:09
én is már megfogadtam,hogy megmérem,de aztán mindig elfelejtem. az ember agyára megy , főleg,hogy egy időben megy mindenhol reklám . anélkül nincs műsor,mondta valaki.
120164. Mezei Virág (válaszként erre: 120163. - Napsugár8)
2019. nov. 11. 08:44

😀😀😀

Vigyázunk a formánkra...

Na jó, nem visszük túlzásba, csak néha van ilyen kaja. Szeretjük.

120163. Napsugár8 (válaszként erre: 120161. - Mezei Virág)
2019. nov. 11. 08:36
😋😋😋 :))
120162. Napsugár8 (válaszként erre: 120160. - Forrest2010)
2019. nov. 11. 08:34
No igen. Tegnap már későn jutott eszembe, de a következő X-faktor alatt esküszöm lemérem: hány percig látjuk magát a műsort, és hány perces reklámokat nyomnak be közé. Szerintem minimum ugyanannyi ideig etetnek bennünket reklámmal. És tudják, hogy aki a műsorra kíváncsi, úgysem kapcsol át másra.
120161. Mezei Virág (válaszként erre: 120156. - Napsugár8)
2019. nov. 11. 08:34

Én már régóta csak szárnyas májat veszek.

Ma nagyon finom, és nem kifejezetten egészséges reggelire - vacsorára valót készítek csirkemájból...


Fokhagymás (sok)zsírban megsütöm, majoranna, só. Ezt a férjem is viszi magával a munkahelyére. Paprikával, paradicsommal, hagymával, retekkel - mindegyikkel nagyon finom. Teával, de vacsorára 1 pohár vörösborral...

Nyami!😀

120160. forrest2010 (válaszként erre: 120155. - Napsugár8)
2019. nov. 11. 08:29
... na + 10 percenként a reklám !!! én olyan szaladok és csinálok valamit mert tudom h Bundy mindjárt üvölt / válogatott káromkodásokat tud a reklámokért :( :( :(((((
120159. 55Judit (válaszként erre: 120156. - Napsugár8)
2019. nov. 11. 08:25
Nálunk nagyon sokszor adják a marha májat 100ft/kg-ért. Sajnos hogy nem szeretem, csak a cicának szoktam venni.
120158. Napsugár8 (válaszként erre: 120138. - Fokhagyma)
2019. nov. 11. 07:58

Mi ehhez a tepsit kizsíroztuk (még az oldalát is!), és a krumplit uborkaszelőn szeltem egyforma vékonyra. Soronként célszerű sózni-borsozni, mert (szerintem) több sót vesz fel. A sűrű palacsinta tésztából annyit, hogy a krumpli tetejét kb. 1 újjnyival ellepje. A tetejére már nem tettünk zsírt, csak be a forró sütőbe, és közepes lángon sütöttük, hogy a krumpli érkezzen megpuhulni.

Egy bableves, hasonlók után tökéletes második fogás.

120157. Mezei Virág (válaszként erre: 119924. - Fokhagyma)
2019. nov. 11. 07:54

Azért én szoktam tartós tejet is venni, de azt másra tartogatom.

Semmi baj sincs a tartós tejjel, nincs benne tartósító!


[link]


Az UHT kifejezés az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (ultrapasztőrözést) jelenti. Az eljárás során 135 fokra forrósítják, így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan mikroorganizmus és spóra, ami a szobahmérsékleten szaporodni tudna. Ez a technológia teszi lehetővé a tetrapackdobozokba csomagolt tejek hosszabb, hűtés nélküli tárolhatóságát. Tartósítószer nincs benne, és teljes egészében tejet tartalmaznak a dobozok.


Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az InfoRádiónak elmondta, az UHT tej hőkezelése nagyságrendileg 3-6 másodpercig tart, ugyanakkor a doboz, amibe belekerül, teljesen steril, ez biztosítja azt, hogy ez a tej 6 hónapig is eláll.

Ennél sokkal kíméletesebb eljárás a pasztörizálás, mert itt 60 és 90 fok közé melegítik csak a tejet a hőkezelés során, és - szemben a sterilizálással - nem történik meg az élelmiszerekben lévő mikroorganizmusok teljes kiirtása.

"A hűtőpolcokon jellemzően kétféle tej található, a pasztőrözött és az ESL tej. A tej azért van a hűtőpultban, mert a további hűtéssel megelőzhető a mikroorganizmusok elszaporodása. A szaporodás a lejárati dátumok elérésekor kezdődik, a pasztőrözött tejnél 7-8 nap, az ESL-nél 3-4 hét után" - mondta Istvánfalvi Miklós.

Pasztörizálni is többféleképpen lehet: 72 fokon 15 másodpercig, illetve 63 fokon 30 másodpercig.

120156. Napsugár8 (válaszként erre: 120117. - Guruljka)
2019. nov. 11. 07:35

Én is így szoktam, ha veszek, akkor többet, mint egy evésre valót, és szétadagolva külön csomagokban elrakva, tartaléknak. Ezért szoktam az olcsó malachúsból 1-2 szeletet, akkor lesz levescsont, meg sütni-rántani való, és még felkockázott rész is, pörköltnek, brassóinak, akárminek.

És ha sertésmájból 1 kg-ot, akkor abból egész biztosan tudok szép szeleteket rántani, a többit további 2-3 csomagba csíkokra... Egy egész kiló sertésmáj most 500 ft körül van. Ennél olcsóbb kaja nincs is, és minimum 3-4 evésre bőven elég.

120155. Napsugár8 (válaszként erre: 120116. - Forrest2010)
2019. nov. 11. 07:29
Az ilyen műsorokért (+ az állatos, természet filmek miatt) fizettem elő a Családi Csomagra az I...-nél. Inkább nézem ezeket, mint amikor a magyar adókon a krimikben hektó-számra folyik a vér. :))
120154. Mezei Virág (válaszként erre: 120149. - Guruljka)
2019. nov. 11. 07:29

👍


Örülök, hogy kipróbáltad, és be is vált!

Szerintem sokkal olcsóbb, mintha boltban vennéd meg. A dobozos tej jó tej. Pasztőrözött. A házinak magasabb legfeljebb a zsír tartalma. Aludt tejet nem lehet belőle készíteni, mivel hőkezelt, de kefirt, joghurtot mindenképpen, mivel ahhoz "majdnem" fel kell forralni a tejet. Én felforralom.

Ha marad belőle 1-2 evőkanálnyi, készítheted a frisset újra! Ha elfogy, a legkisebb kiszerelésűt veszem meg.

120153. Napsugár8 (válaszként erre: 120114. - Anyagi)
2019. nov. 11. 07:27
No látod, már megint csak ott az ész! Valamikor mi is (én is) úgy sütöttem meg a kimaradt tojást, csak annyi eszem nem volt, hogy az olaj nagy részét kiöntsem alóla. Ezért teleszívta magát, utána pedig ahogy kezdett kihűlni, csak folyt ki belőle, és ott tocsogott benne, mint a rossz gyerek a pocsolyában. :) De így legalább a kiszitált zsemlemorzsa sem megy kárba.
120152. forrest2010 (válaszként erre: 120151. - Guruljka)
2019. nov. 11. 06:58
Guruljka ! Te írtad valahol h most a fiad néhány hónapig kap mittudomén mennyivel többet :) mivel ő maga talált magának munkahelyet :) azért valahol ez is könnyebség :) legalább ilyenkor próbáljatok + okosan gazdálkodni a pluszból ! a havihoz csak kicsit kellene pótolni h 1 raklappal megtudj rendelni :)
120151. Guruljka (válaszként erre: 120150. - Forrest2010)
2019. nov. 11. 02:31
Az a baj, hogy ez is olcsóbb nagy kiszerelésben. Jó lenne raklapszámra megvenni, de arra nem telik...
120150. forrest2010
2019. nov. 11. 01:38
... 799 ft most az auc.anba a fabrikett/10kg még szerdáig , múltkor vettem 1 százassal drágábban 2 csomaggal :) vegyesen ezt is + a fát is használjuk :) ki tudja milyen lesz a tél ? inkább maradjon fa nem árt annak ha szárad 1 telet , eddig nem sokszor maradt :( el kéne jutni , hátha..
120149. Guruljka (válaszként erre: 119922. - Mezei Virág)
2019. nov. 10. 22:18

Virág! Jövök beszámolni!


Kis lekváros üveget kaptam elő, olyan 3 deci kb. Meglangyosítottam a dobozos tejből a megfelelő mennyiséget. A kefirből kivettem kb. két kanálnyit (maradjon még, ha mégse sikerül), előbb egy kis tejjel elkavartam, majd majdnem teletöltöttem az üveget, a tetőt lazán rátettem és a kályha közelében, de nem forró helyet találtam neki.

Kora reggel, 4 körül még raktam a tűzre. Délutánra, mire felébredtem, a tűz kialudt, de hideg azért nem volt. Akkor még látszatra semmi nem történt az üvegbem, megkóstolni azért nem mertem...

begyújtottam, főztem, stb., ki is ment a fejemből.

Most nézem: teljesen kefir kinézete van!

Megkóstoltam: FINOM!!!


Köszönöm az ötletet! Soha nem jutott volna eszembe, hogy dobozos tejből kipróbáljam, de most mát meglesz a napi kefirem, tetszőleges mennyiségben!


Utóirat: sima poharas kefirt használtam. Az "élőflórás" felirat szerintem parasztvakítás, mert "degeltflórával" senki nem tud kefirt csinálni. Az élő anyag, ha ráírják, ha nem.

120148. mmacus (válaszként erre: 120140. - Guruljka)
2019. nov. 10. 22:14

Finom lesz!


Én kacsát sütöttem ma. Párolt vöröskáposztával, édesburgonyával nagyszerű ebéd volt. Libát nem szoktam venni.

120147. Guruljka (válaszként erre: 120144. - Globus)
2019. nov. 10. 21:06
Igen, de leforrázva megint finom.
120146. Dodi44 (válaszként erre: 120145. - Dodi44)
2019. nov. 10. 21:03

Te hagytad nyitva az ajtot!

En csak nem allhattam ki az alkalmat, hogy be ne setaljak rajta!!!

:=)))))

120145. Dodi44 (válaszként erre: 120135. - Ab61752c45)
2019. nov. 10. 21:01

"de én pucéran szeretem."


Mostanaban mar eleg hidegek vannak ahhoz! Legalabb egy jo meleg piszama fele legyen addig rajtad, mig megeszed...

Probald meg ugy, ugy is jol eshet!

:-)))

120144. globus (válaszként erre: 120143. - Forrest2010)
2019. nov. 10. 20:30

Milyen ízű? Mihez hasonlít?

Érdekes, hogy a citromfű zölden mennyire kellemes, szárazon meg olyan, mint a széna.

120143. forrest2010 (válaszként erre: 120130. - Anyagi)
2019. nov. 10. 20:21
... én nem találom rossznak az ízét , de nekem találták ki :) :)
120142. Guruljka (válaszként erre: 120127. - Globus)
2019. nov. 10. 20:17

Én úgy látom, spanyol sör.

De a Pécsi Sörgyár gyárt gluténmenteset.

120141. Guruljka (válaszként erre: 120123. - Anyagi)
2019. nov. 10. 20:07

De a kályhás igen, miután elküldtem neki a kályha szerkezetrajzát is.

A fabrikettel amúgy is óvatosan kell bánni, már hozzászoktunk.

Nem szabad megrakni vele a tűzteret, mert kitágul égés közben. Ismerőséknél így robbant fel a kályha.

120140. Guruljka (válaszként erre: 120137. - Mmacus)
2019. nov. 10. 20:05
Két szelet libamell van, vákuumcsomagolásban.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook