Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Tehát így, hogy durumbúzát őrölnek apróbbra, az már nem is őrlemény. Mert gőzölik. Értem.
Akkor a gríz sem az ezek szerint.
Meg az előfőzött rizs sem rizs, hanem tészta.
Világos.
A gőz is víz...
És a liszttel valahogy csak összekeverik.
Őrlemény akkor lenne, ha valamiféle kuszkuszmagot őrölnének apróbbra.
Szerintem amit liszttel és vízzel is összegyúrnak, az már tészta és nem őrlemény. A méretét is szitákkal osztályozzák.
Mini-tarhonya, és mert a nagy tarhonyát sem eszem, így ezt sem.
A végeredménye meg tarhonya.
De nekem végül is mindegy, én nem eszem, nincs hozzá közöm.
Szerintem a búzadara is őrlemény.
És manapság már nagyüzemi módon készül leginkább, legalábbis az, ami hozzánk is eljut.
A durum búzadarát lisztezik (ami szintén őrlemény) és előgözölik, majd szárítják. Ez a kuszkusz.
😂😂😂
Semmi gond, én sem foglalkoztam vele addig, amíg ki nem derült, hogy márpedig foglalkozni kell!! vele. :D
Határozott puffanást hallottam! :D
Én nem tartom számon, durum vagy nem... legalábbis egyelőre nem. :D
Az eredeti kérdés nem a kuszkusz elkészítésének menete volt, hanem hogy milyen búzából készítik!!
Ha elolvasod a linket, amit már kora délelőtt is felraktam, kiderül, hogy nem a hagyományos kenyérbúza az alapanyaga, hanem a sokkal jobb, értékesebb beltartalommal rendelkező durum búza.
Egyébként én boltba megyek a kuszkuszért, és a bulgurért... és e tekintetben totál mindegy hogyan készítik, nálam a lényeg a beltartalmon van.
Megnyugodtam a búza-fajtát illetően, és ezek után továbbra is nyugodtan használom a kuszkuszt is, a bulgurt is.
A pm. alulműködésnél lényeg: ne használjuk a nálunk hagyományos kenyér-búzából készült termékeket! Hallottátok, ahogy lezuhant a nagy kő???? :)
A kuszkusz nem őrlemény.
"Ahol nem a boltba járnak az alapanyagért, ott nehéz munkával, házilag készítik belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gőzöléssel és morzsolással. A golyócskákat szitán szűrik át, osztályozzák méret szerint, szárítják a napon, aztán ízesítik, vidékenként változó módon: Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, Tunéziában csípős harissa szószt. Izraelben is alapétel. Európában elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt a couscous."
Innen másoltam:
A bulgur őrlemény is, meg nem is:
"A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják."
Innen:
Biztosan nem nehéz, csak mivel nem csináltam még így, nekem ismeretlen volt. Az is igaz, hogy ha alaplével öntöd fel, finom lesz, de ha sok vízben főznéd, ez az íz nem lenne. Kedvet adtál hozzá, majd kipróbálom.
Nekem egy rakott zöldséges receptem van, amihez fűszeres lében (pl. ételízesítős)kell megfőzni a vegyes zöldséget és a tésztát is. Rétegezve tepsibe tenni, és ott átforrósítani. Nem kell hozzá hús, csak sütés elött tejföllel kell meglocsolni, és sajtot reszelni rá. Nagyon finom, persze annak, aki nem igényli nagyon a húst. A főzőlét fel lehet használni leveshez, mert ilyet ugye, nem öntünk ki.
Egyébként az elöbb kihasználva a szép időt, elsétáltam a legközelebbi Spar-ba. Ahogy írtad is, valóban van akció a borsóra, és rengeteg volt belőle. Remélem, a jövő héten még Te is be tudod szerezni. Ez a Spar ma is, és holnap, vagyis vasárnap is nyitva van 5-ig.
Borsót nem vettem, de spenótot igen, és francia saláta alapot, amiből majd finomfőzelék lesz valamikor.
... Bundynak hatalmas mázlija volt mikor kicsúszott alóla a létra !!! mázlija volt h csak ott felül esett és nem teljesen le a földszintre ! azt túl se élte volna ! érdekes !!! utána nem sokkal kész volt a végleges feljárat :)))
...néhány háznyira lakott tőlünk a lányom osztálytársa , ő mondta utólag h annyira félt mindig felmenni azon a lépcsőn !!! pedig a miénk stabil volt ami az emeletre vitt , a korlát se volt 1 ingóbingó valami , de kétségtelen h meredek :( :( az egész :)
... és olyan is előfordul h pörköltbe v akármilyen husiba dobom bele a pirítottat és még lottyantok bele 1 kis lét :) aztán már csak a fantázia szab határt :)
... a héten minden nap míg tartott a csomag szalmakrumpli , sütöttem 1 reggelire valót belőle , ha sikerül + el is jutok a Lid.be akkor veszek 1 cs 3.5 kilósat :) bár eddig csak 2.5-et kaptam , de az is jó :) krumplit eszem majd krumplival :) :) finom és ócccccsó és én jól viselem a monotont is :) :)
😂😂😂
Kicsit nehezen, de leesett :)))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)