Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


152795. tumbo2
2021. jan. 10. 11:55
szabaduljunk meg a tehenektől.jön a műhús,a műtej,utána meg a műgyerek? Omega.meg kéne inkább enni,mert szétfi.....a bolygót.Hadházi.igaz,olyan drága lenne,hogy kevesen vennék meg,én hálistennek,nm élek addig.
152794. Bözsi néni (válaszként erre: 152791. - Guruljka)
2021. jan. 10. 11:28

Tehát így, hogy durumbúzát őrölnek apróbbra, az már nem is őrlemény. Mert gőzölik. Értem.


Akkor a gríz sem az ezek szerint.


Meg az előfőzött rizs sem rizs, hanem tészta.

Világos.

152793. tumbo2
2021. jan. 10. 07:13
jó reggelt!
152792. forrest2010 (válaszként erre: 152790. - Bözsi néni)
2021. jan. 10. 06:55
... tudod nyögdíjasként már aludhatok bármikor :) / és tudok is :) / az a lényeg h a dolgomat még jó sokáig elláthassam , el tudjam látni ! :) mert cefetül szívesen teszek-veszek :)))))))))))))
152791. Guruljka (válaszként erre: 152788. - Bözsi néni)
2021. jan. 10. 02:06

A gőz is víz...

És a liszttel valahogy csak összekeverik.

Őrlemény akkor lenne, ha valamiféle kuszkuszmagot őrölnének apróbbra.

152790. Bözsi néni (válaszként erre: 152787. - Forrest2010)
2021. jan. 10. 00:23
Kis szorgos. Mire itt a jónép kinyitja a szemét, te már készen is vagy az ebéddel. :-))
152789. Bözsi néni (válaszként erre: 152786. - Forrest2010)
2021. jan. 10. 00:22
😊😊
152788. Bözsi néni (válaszként erre: 152785. - Guruljka)
2021. jan. 10. 00:21
Nem gyúrják, nem vizezik. Gőzölik.
152787. forrest2010
2021. jan. 9. 22:43
... készül holnapra a lecsó :) + a lecsós csirke :) + a gyümölcsleves + a paprikacsumákból az alaplötty :) + 1 kis rántott csirkemell :) + rizs borsóval , kelkáposztával lazítva nehogy a torkunkon akadjon :) / mert takarékossági világhónap van , mindenből csak pici ! mert ez itt nem 1 hizlalda :)
152786. forrest2010 (válaszként erre: 152783. - Bözsi néni)
2021. jan. 9. 22:38
... és osztályozzák nagysága szerint :) van is többféle , a finomliszt , a grizes liszt :)))))) a dara ... és a nokedli :)))
152785. Guruljka
2021. jan. 9. 18:36

Szerintem amit liszttel és vízzel is összegyúrnak, az már tészta és nem őrlemény. A méretét is szitákkal osztályozzák.

Mini-tarhonya, és mert a nagy tarhonyát sem eszem, így ezt sem.

152784. Guruljka (válaszként erre: 152783. - Bözsi néni)
2021. jan. 9. 18:13

A végeredménye meg tarhonya.

De nekem végül is mindegy, én nem eszem, nincs hozzá közöm.

152783. Bözsi néni (válaszként erre: 152776. - Guruljka)
2021. jan. 9. 16:57

Szerintem a búzadara is őrlemény.


És manapság már nagyüzemi módon készül leginkább, legalábbis az, ami hozzánk is eljut.


A durum búzadarát lisztezik (ami szintén őrlemény) és előgözölik, majd szárítják. Ez a kuszkusz.

152782. forrest2010
2021. jan. 9. 15:30
... holnapra raktam ki 1 doboz pácolt csirkemellet , lesz belőle rántott husi + hozzá kelkáposztás rizs /a la Anyagi :) / + dinsztelt lila káp. :) a fagyosból :) leves maradt ebből is + abból is :) / mert mindent lehet még sokkal jobban csinálni , mint eddig :) :) legalábbis ismerek olyat :) aki még kevesebből se halt éhen :) :) /
152781. forrest2010 (válaszként erre: 152775. - Fokhagyma)
2021. jan. 9. 14:52
... szoktam azt is venni franciasaláta , + mexikói salátának valót is nálunk bármiből lehet leves v főzelék , v akár rakott valami :) és még csak nem is használok fel 1 egész zacsival egyikből se , ezért aztán nem kerül túl sokba 1 ebéd , husit se főzök-sütök sokat , ahogy nálunk 1 cs tészta is több evésre elég :) tea helyett is szívesen iszom ilyen leveket mint a zöldség v éppen a cékla leve :)
152780. Napsugár8 (válaszként erre: 152779. - Guruljka)
2021. jan. 9. 14:49

😂😂😂


Semmi gond, én sem foglalkoztam vele addig, amíg ki nem derült, hogy márpedig foglalkozni kell!! vele. :D

152779. Guruljka (válaszként erre: 152778. - Napsugár8)
2021. jan. 9. 14:45

Határozott puffanást hallottam! :D


Én nem tartom számon, durum vagy nem... legalábbis egyelőre nem. :D

152778. Napsugár8 (válaszként erre: 152776. - Guruljka)
2021. jan. 9. 14:26

Az eredeti kérdés nem a kuszkusz elkészítésének menete volt, hanem hogy milyen búzából készítik!!


[link]


Ha elolvasod a linket, amit már kora délelőtt is felraktam, kiderül, hogy nem a hagyományos kenyérbúza az alapanyaga, hanem a sokkal jobb, értékesebb beltartalommal rendelkező durum búza.


Egyébként én boltba megyek a kuszkuszért, és a bulgurért... és e tekintetben totál mindegy hogyan készítik, nálam a lényeg a beltartalmon van.


Megnyugodtam a búza-fajtát illetően, és ezek után továbbra is nyugodtan használom a kuszkuszt is, a bulgurt is.

A pm. alulműködésnél lényeg: ne használjuk a nálunk hagyományos kenyér-búzából készült termékeket! Hallottátok, ahogy lezuhant a nagy kő???? :)

152777. tumbo2 (válaszként erre: 152776. - Guruljka)
2021. jan. 9. 13:42
régi magyar konyha.ugyanígy dörgölik,morzsolják a kuszkuszt.
152776. Guruljka (válaszként erre: 152758. - Napsugár8)
2021. jan. 9. 13:37

A kuszkusz nem őrlemény.

"Ahol nem a boltba járnak az alapanyagért, ott nehéz munkával, házilag készítik belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gőzöléssel és morzsolással. A golyócskákat szitán szűrik át, osztályozzák méret szerint, szárítják a napon, aztán ízesítik, vidékenként változó módon: Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, Tunéziában csípős harissa szószt. Izraelben is alapétel. Európában elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt a couscous."

Innen másoltam:

[link]


A bulgur őrlemény is, meg nem is:

"A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A búzaszemeket általában hántolják, majd előfőzik, és sok helyen még mindig a napon szárítják."

Innen:

[link]

152775. fokhagyma (válaszként erre: 152774. - Forrest2010)
2021. jan. 9. 12:52

Biztosan nem nehéz, csak mivel nem csináltam még így, nekem ismeretlen volt. Az is igaz, hogy ha alaplével öntöd fel, finom lesz, de ha sok vízben főznéd, ez az íz nem lenne. Kedvet adtál hozzá, majd kipróbálom.

Nekem egy rakott zöldséges receptem van, amihez fűszeres lében (pl. ételízesítős)kell megfőzni a vegyes zöldséget és a tésztát is. Rétegezve tepsibe tenni, és ott átforrósítani. Nem kell hozzá hús, csak sütés elött tejföllel kell meglocsolni, és sajtot reszelni rá. Nagyon finom, persze annak, aki nem igényli nagyon a húst. A főzőlét fel lehet használni leveshez, mert ilyet ugye, nem öntünk ki.

Egyébként az elöbb kihasználva a szép időt, elsétáltam a legközelebbi Spar-ba. Ahogy írtad is, valóban van akció a borsóra, és rengeteg volt belőle. Remélem, a jövő héten még Te is be tudod szerezni. Ez a Spar ma is, és holnap, vagyis vasárnap is nyitva van 5-ig.

Borsót nem vettem, de spenótot igen, és francia saláta alapot, amiből majd finomfőzelék lesz valamikor.

152774. forrest2010 (válaszként erre: 152773. - Fokhagyma)
2021. jan. 9. 12:18
... de 1 kicsit sok idő a pirítás , de szerintem megéri , mert finom , nem mérem a lét , csak úgy gondolomra , de ha 5 perc főzés után lekapcsolom alatta a gázt és túl sok még a lé alatta akkor simán leöntöm róla a , ha puha a tészta , de nekem inkább pótolni kell mert többnyire még kell neki 1 kis lé h ne legyen túl száraz , megkóstolok 1-1 szem tésztát h puha-e ! ha van az alaplébe csirkebőr , akkor abból lesz 1 kis zsiradék is , ha nincsen ? akkor 1-2 evőkanál olajat szoktam rátenni , de az az igazság h amikor készül látom már h száraz ? v sótlan ? nem olyan nehéz ez és szerintem finom , ha pörköltbe főzöm bele a pöri szaftja is direkt jó ízt ad a pirított tésztának :)
152773. fokhagyma (válaszként erre: 152765. - Forrest2010)
2021. jan. 9. 10:12
Jó módszernek tűnik, így hamarabb fő meg a tészta, és talán a pirítás se sok idő. Nekem inkább az lenne ezzel a gondom, hogy mennyi vizet öntsek rá, és mikor tudom, hogy kész? Közben ott kell állni mellette, hogy ne égjen le, ha esetleg a víz közben elforrna. Gondolom, neked már van ebben gyakorlatod.
152772. forrest2010 (válaszként erre: 152771. - Forrest2010)
2021. jan. 9. 09:56
... 1x voltam én is ennél a kislányéknál a 3. szomszédba hát majdnem frászt is kaptam attól a korláttól , az jobbra dőlt + balra dőlt , igaz ! a lépcső nem volt olyan meredek , mint a miénk :) de életveszélyes volt :(((((((((( szerintem :(
152771. forrest2010 (válaszként erre: 152768. - Tumbo2)
2021. jan. 9. 09:53

... Bundynak hatalmas mázlija volt mikor kicsúszott alóla a létra !!! mázlija volt h csak ott felül esett és nem teljesen le a földszintre ! azt túl se élte volna ! érdekes !!! utána nem sokkal kész volt a végleges feljárat :)))


...néhány háznyira lakott tőlünk a lányom osztálytársa , ő mondta utólag h annyira félt mindig felmenni azon a lépcsőn !!! pedig a miénk stabil volt ami az emeletre vitt , a korlát se volt 1 ingóbingó valami , de kétségtelen h meredek :( :( az egész :)

152770. forrest2010 (válaszként erre: 152765. - Forrest2010)
2021. jan. 9. 09:48

... és olyan is előfordul h pörköltbe v akármilyen husiba dobom bele a pirítottat és még lottyantok bele 1 kis lét :) aztán már csak a fantázia szab határt :)


... a héten minden nap míg tartott a csomag szalmakrumpli , sütöttem 1 reggelire valót belőle , ha sikerül + el is jutok a Lid.be akkor veszek 1 cs 3.5 kilósat :) bár eddig csak 2.5-et kaptam , de az is jó :) krumplit eszem majd krumplival :) :) finom és ócccccsó és én jól viselem a monotont is :) :)

152769. forrest2010 (válaszként erre: 152758. - Napsugár8)
2021. jan. 9. 09:43
... valahol mintha olyat olvastam róla h vízzel készül , nem tojással , akkor + vígan használható másra is nemcsak zöldséghez ?
152768. tumbo2 (válaszként erre: 152766. - Forrest2010)
2021. jan. 9. 09:41
tényleg,de az egész rezeg-én csak akkor csúsztam egy hatalmasat,mikor munkába siettem.mint a filmekben,csak úgy dobogott a seggem.minden színben játszott.
152767. Napsugár8 (válaszként erre: 152751. - Dodi44)
2021. jan. 9. 09:39

😂😂😂


Kicsit nehezen, de leesett :)))

152766. forrest2010 (válaszként erre: 152760. - Tumbo2)
2021. jan. 9. 09:32
... nálunk is meredek a lépcső , nem volt hely normális kialakításához , de van korlát , kapaszkodjon aki mászik :) :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook