Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Amint tudjuk a szokás más volt még a szomszéd faluk között is.
Jó szórakozást kívánok.
Lehet h nem.
A másnap takarított üstből/teknőből a zsiradékot, más hulladékokat használták, bélbe töltve.
Tulajdonképpen hurkaféleség volt.
Egyre gondolunk?
Én a hashártyába töltött máj, hús, fűszerkeverékről beszélek, lehet rizs is van benne? arra már nem emlékszem.
Igen, a szárma = a hordóban savanyított fejes káposzta levelébe töltött darált hús+rizs.
Állítólag önmagában a kaja sem ősi magyar kaja, hanem amikor még a népvándorláskor együtt éltünk a törökökkel, és ők szőlő-levélbe csomagolták, onnét vettük át a "receptet", csak itt kevesebb volt a szőlő, hát őseink kitalálták helyette a káposzta levelét. Ha hinni lehet a leírásoknak. :)
Azt ismerem, mint kecskeméten is Ö betűznek.
Öttem könyeret, möggyel. :) Mögyök hozzád, té is gyüssz hozzám?
És igen finom a PICK. Bár finom a békéscsabai szalámi is, a házi.
És ott hallottam és ettem először cigánykát. Nagyon finom volt, nekem legalábbis ízlett.
Igen.
Szögeden is elég más a tájszólás. De a PICK-szalámijuk nagyon fincsi. Én desszert helyett eszem.
Most is van egy rúd itthon, még nem vágtam fel. Ami késik, nem múlik.
A 70-es években nem jártam arra még.
Picurka ország vagyunk, de nagyon sok tájszólásunk van.
Nagyon normálisnak nézett ki, ráadásul fiatal lány volt.
Hozzáteszem h régen volt, a '70-es években.
Szerintem Mezőkövesden beszélnek a matyók nehéz tájszólással.
Amikor megálltam málnát inni, azt kérdezte h tis móónyát, vágy nágy móónyát?
Az én édesapám kecskeméti születésű, náluk a szárma, a káposztalevélben lévő vastag ér. ....vágd, ki a stárnát a levélből, mondta.
Szintén kecskeméti rokon jött hozzánk. Hozott finomságokat egy rózsszín fonott kosárban.
Megkérte a kislányomat, hogy hozza be neki a rózsaszín garabót. A gyerek visszajött, hogy nem talált garbót.
A vendég csodálkozott, hogy a gyerek nem ismeri a garabó mit jelent, hiszen náluk mindenki így nevezi a kosarat. :)
A mi barátunk szerint töltött káposzta.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)