Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan tüntethető el a dohos szag bútorból? fórum

Hogyan tüntethető el a dohos szag bútorból? (tudásbázis kérdés)


1 2
36. Sylvia81 (válaszként erre: 34. - Losievi)
2012. nov. 25. 22:14

Semmi okosat nem tudok neked írni sajnos.

Valahogy szárítanod kell a lakás levegőjét, mert akkor csapódik le a pára, ha az túl magas.

Nekem a normál szellőztetéssel télen olyan 30-40%-os szokott lenni a rel.páratartalom, és úgy semmire nem csapódik le. Na jó, igazából még 60-nál sem.

Valahogy ki kéne szárítani a lakást teljesen, mert most tutira a falakból is dől a pára. Esetleg ha napközben nem vagytok otthon, most, míg nincs nagy hideg, hagyd bukón az egyik ablakot egész nap és tárva az összes belső ajtót. De még így is hetekig szllőztetni kell.

Jah, viszont ha esik vagy ködös az idő, akkor ne szellőztess.

Azt viszont sajnos nem tudom garantálni, hogy a módszer beválik. :(

35. Losievi (válaszként erre: 34. - Losievi)
2012. nov. 25. 15:45
A pórszívó nem rux , hanem LUX, csak félre írtam. :)
2012. nov. 25. 15:43

Sziasztok!

Nálam is nagy probléma a penészedés. 5 éve lakunk könnyűszerkezetes (fa) házban és azóta ez a bajunk. Nem tudom, hogy a szigetelés az oka vagy sem. Az tény hogy nálunk nem csapódik be egyetlen egy ajtó sem, ha zárva vannak az ablakok. :)

Hiába is szeretném néha becsapni.

Viccet félretéve a ház leghidegebb szobájánál van a problémánk főleg. Ez viszont télen -nyáron.

Fenyő bútor van abban a szobában és az ágyneműtartó alja 1 hét alatt bepenészesedik.

Nyáron havonta legalább egyszer kint volt a napon minden. Ágynemű, az ágyneműtartó. Antiallergén ágyneműnk van. Rendszeresen mosom. kb. 2-3 havonta. Nyílván a huzatot gyakrabban.

Szereztem már rux porszívót is. Élmény volt látni milyen foltosak a vákum matracaink. :( Ágyrácson vannak és mégsem tudnak eléggé szellőzni.

Mi rendszeresen szellőztetünk, úgy ahogy itt valaki javasolta. Minden nap van pórszívózva. Hétvégenkét még ki is forgatjuk az ágyakat.

Totál unalmas már ez. Vastagon áll a penész az ágyneműtartó alján.

Használtam már penészgátló sprayt, hypot, illóolajakat. Egyedül még a szódabikarbónát nem próbáltam ki. :)

Ha van valami biztató ötlete valakinek azt szívesen venném.

ui. a lakás É-ny-i részén tapasztalható ez, máshol nem.

Télen egyenletesen 21 fok van nálunk, de ha mosok ha nem, ha főzök , ha nem párásodunk.

Ez az ablakoknál egyértelnműen vízcseppek formályában megjelenik.

Köszönöm a segítségeteket előre is.

2011. dec. 9. 23:01
Azt olvastam,hogy szódabikarbónával el lehet tüntetni a rossz szagokat.
2011. dec. 9. 22:56
egy naaagy lendülettel
31. Sylvia81 (válaszként erre: 30. - Sylvia81)
2010. szept. 17. 13:41
Jah, a bútor azért kezdett szagosodni, mert majd' 2 évig pincében állt. (Elvileg pár hónapról volt szó, de nem úgy alakult, ahogy terveztük...)
2010. szept. 17. 13:40

Na, akkor most én is írok.

Nekünk még éppen nem volt dohos szaga a bútornak, de már alakult. Szaga már volt. Egész nyáron szellőzött, most úgy néz ki, már jó. Mondjuk sokat dobott a dolgon, hogy a lányom kétszer 1 hétig nem volt itthon és akkor folyamatosan nyitba voltak a szekrényajtók és az ablak.


Egyébként tényleg igaz, hogy a jól szigetelt ház könnyebben párásodik, meg penészedik. De Melisnek igaza van, szellőztetéssel megoldható.

Mondjuk az is igaz, hogy idén pl. hiába volt nyár, volt, hogy hetekig olyan párás volt a levegő odakint, hogy ha kinyitottam az ablakot, nem csökkent, hanem nőtt a benti páratartalom... :( Lemértem!!!

2010. szept. 17. 12:16
No meg persze az is számít, hogy pl az ágyneműtartók is legyenek szellőztetve, anyum pl hetente kipakol belőle, kitakarítja és szellőzteti. Az ágyneműt is cseréljük gyakran és magát a takarót és a párnákat is ki kell mosni bizonyos időközönként. (Én évente 1-2 alkalommal szoktam, az ilyen antiallergén cuccok moshatóak mosógépben és gyorsan megszáradnak.)
28. MelisUK (válaszként erre: 16. - Berhukri)
2010. szept. 17. 12:14
Egyáltalán nem a szigetelés az oka, hanem a nem elegendő szellőztetés. Fűteni kell és szellőztetni rendszeresen, ennyi a megoldás. Az pedig butaság, hogy a szigetelés az oka. Nem, az emberek ostobasága az oka, az, hogy nem szellőztetnek rendesen. Gondolj csak bele, hogy fürdés/tusolás után, főzés után, alvás után micsoda nedvességtartalma lesz a levegőnek. Épp ezért a megoldás az, hogy fürdés/tusolás közben ki kell nyitni résnyire/bukóra az ablakot télen is a fürdőben, majd utána teljesen kinyitni az ablakot és kiengedni az összes párát. Főzés közben szintén legyen bukóra nyitva az ablak és használjunk fedőt, ha olyat főzünk amihez nem lehet fedőt használni, akkor menjen a páraelszívó. Főzés után pedig szintén nagy szellőztetés kell. Ilyenkor kereszthuzatot szoktam csinálni, megnyitni egyik oldalt és másik oldalt is az ablakot. Ezektől a szellőzésektől csak pár pillanatra hűl ki a levegő a lakásban/házban, tehát a fűtésszámla nem lesz magasabb miatta és az épület védve marad a penész ellen.
2010. szept. 17. 11:58

A probléma úgy előzhető meg, hogy legyen folyamatosan fűtve a lakás/ház fűtésszezonban és legyen naponta többször is szellőztetve.

Ha már bekövetkezett a probléma, akkor fogalmam sincs, mivel lehet megszabadulni a dohos szagtól. Hogy a fal ne vizesedjen és penészesedjen, arra van egy speciális belső szigetelés, ami levegőzteti a falat és kiszívja belőle a nedvességet, még a youtube-on láttam róla videót valamikor.

Szerintem azok a bútorok, amik dohosak lettek, azokat akárhogy takarítjuk és szellőztetjük, sosem lesznek már jók, a megoldás csakis a kuka.

Laktam már 150 éves házban is, ott sincs dohszag és penészesedés, ha rendesen van fűtve és szellőztetve, hogy alacsony legyen a páratartalom.

2010. szept. 17. 07:26

Nekem is van ilyen problémám, igaz, nem annyira penész, inkább doh-szag. Én azt a tanácsot kaptam, hogy a falat, ami nem tud eléggé szellőzni, kenjem át citromolajjal, azt fertőtlenít, szagtalanít...

Még nem próbáltam ki. Az idén jelentkezett először, hogy éjszaka olyan doh-szagot éreztem, hogy felébredtem rá:( Kiderült a franciaágy használaton kívüli ágyneműtartójából jön. Kitöröltem, kiszellőztettem, elhúztuk a faltól, ott is letakarítottam, mégsem múlik el a szag. Most átmeneti megoldásként egy magy zacskó potpourrit öntöttem az ágyneműtartóba. Az illat talán elnyomja a doh-szagot.

25. Lolita63 (válaszként erre: 24. - Sylvia81)
2010. júl. 28. 22:06
Bocsi! De rég jártam erre! Fára nem lehet fújni:(
24. Sylvia81 (válaszként erre: 9. - Lolita63)
2010. jún. 1. 16:02

Sziasztok!


Ezt a denkmit-es penészeltávolítót lehet fára is használni? Nekem konkrétan bútorra kellene, a régi típusú, tömörfa, nem a fóliázott farost - legalábbis szerintem... Mindenesetre jóóó nehéz a polca is a szekrénynek.

Megnéznéd nekem, ha van időd, hogy ráfújhatom-e fára? Mert akkor nem mennék el feleslegesen. :) Köszönöm!!!

23. 9c8432d068 (válaszként erre: 13. - E974230abd)
2010. máj. 30. 08:06

Sajnos,a penészgombára én is allergiás vagyok,egész télen át köhögök,fuldoklok a penésztől.


A házunk szigetelve van,mégis egyes helyiségek penészednek,pontosabban a bútorok hátlapja.

22. e974230abd (válaszként erre: 21. - Berhukri)
2010. máj. 29. 21:14
nem...téglaház,bár 30-as és 45 -ös falai vannak:)
21. berhukri (válaszként erre: 20. - E974230abd)
2010. máj. 29. 20:54
de nem vályog ugye?meg állítólag sokat számít, hogy milyen az alap.
20. e974230abd (válaszként erre: 16. - Berhukri)
2010. máj. 29. 20:44
Ebben igazad van,de a miénk pl 100 éves elmúlt akkor még nem volt szó ilyen hungarocell szigetelésről...és a szakemberek azt mondják ,hogy a műanyag ablakok annyira elzárják a légcserét ,hogy attól is penészedhet....se az ablakunk nics leserélve,se a szigetelés nincs meg,és mégis penészedik az északi oldal,cseszhetjük az okosságot:)
19. kisnejulcsi (válaszként erre: 16. - Berhukri)
2010. máj. 29. 20:10
Most is és a penészedéskor is fa ! ablakok voltak :)
18. kisnejulcsi (válaszként erre: 17. - Laszlozsu)
2010. máj. 29. 20:08

Mint írtam a szigetelés óta nincs penész ,addig volt !!!

Nem lehet egyértelmű ez ,mert a szigetelő hugarocell is több méretű :2-3-5-6-cm......

2010. máj. 29. 19:57

Nem feltétlen csak a nikecelles szigetelésre gondoltam.

Bár nekünk 10 éve van a házon és csak a szigetelés előtti időben penészedett. Azóta semmi.

2010. máj. 29. 19:43

Sziasztok. Hát szerintem pont a szigetelés a baj. fogadjunk, hogy műanyag ablaka van aki penészedik, és teljesen le van szigetelve a ház. Nem szellőzik!!!! Ez a baj! Lehet, hogy a fűtésszámla kevés, de mivel nincs természetes szellőzése a háznak, arról az oldalról penészedik a ház, amit ér az eső általában.Nálunk ezen megy a vita otthon, hogy én nem szeretném hogy teljesen leszigetljeük a házat, mert bár most 30 éves, sehol nincs penész, de ha fúj a szél mozognak a függönyök. Anyósék tavaly cserélték ki az ablakokat, meg körbehungizták a házat, idén megjelent a penész.

Szóval én egy dolgot tudok ami segít, a minél sűrűbb szellőztetés, anyósnak csak ez jött be.Az ágyat el kell húzni kicsit a faltól, úgy 15 cm-re, hogy tudjon szellőzni, a szekrényeket úgyszintén.Nem szabad a falhoz tolni teljesen. Az ecetes víz, meg a szódabikarbóna valóban ér valamit a szag ellen, de csak ideiglenes megoldás.

15. laszlozsu (válaszként erre: 13. - E974230abd)
2010. máj. 29. 19:36

Hát, akkor minél előbb meg kell szüntetni a penészedést. Nem is kell, hogy allergiás legyen az ember rá. Hosszú ideig egy egészséges tüdőt is tud bombázni a dohos, penészes levegő.

Vigyázzatok magatokra.

14. laszlozsu (válaszként erre: 12. - Juditkecskemet)
2010. máj. 29. 19:34
Valószínüleg akkor nem jól, mert továbbra is fennáll a hőhíd. Körbe kell nézni alaposan a házat, mert sokszor olyan helyek képeznek hőhidat, amire álmodban sem gondolsz, hogy egyáltalán a házban van.
13. e974230abd (válaszként erre: 8. - C0b7b37b12)
2010. máj. 29. 19:31
Ésss hab a tortán ,hogy penészallergiás is vagyok:)))))Talán nme 110 éves házba kellett volna költözni::)
12. juditkecskemet (válaszként erre: 11. - Laszlozsu)
2010. máj. 29. 19:30

mi szigeteltünk és azóta még jobban penészedik.


A SZAVÓ nevű szer szuper, csak befújjuk és eltűnik a falról...hónapokig véd, de aztán újra előjön...

1000-1500 ft az ára (akciósan 999,-) kb. fél liter...

2010. máj. 29. 19:25

Ezek a penészölők jók ideig-óráig, de hát csak tűzoltás, mert nem a penészedés oka van megszüntetve.

Ennek az oka pedig mindig a hőhíd. Valahol igen erősen kap a fal, vagy a mennyezet, esetleg maga a betonkoszorú, vagy a betongerenda kívülről hideget, nedveséget, ami aztán a benti meleg hőmérséklettel a túloldalon összeütközik. Elkezd ettől vizesedni, majd az állandó nedvességtől penészedni. Véglegesen megszüntetni csak szigeteléssel lehet. Rajtunk is a háztartási bolt meggazdagodott már penészölő ügyben, mígnem a férjem körbeszigetelte kívülről azt a kis falrészt, ami a padlástérben hideget kapott.

Azóta, mintha elvágták volna.

2010. máj. 29. 19:25
A végleges megoldás a szigetelés.Minden más csak átmeneti .ráadásul a sok vegyszer -pl : a Száv..... -nagyon erős,és napokig szellőztetni kell utána.Mi évekig kínlódtunk -30.éves házat vettünk .-muszály volt szigetelni és 2.éve nincs baj :)))))
2010. máj. 29. 19:25
A falra a penészölő neve: DENKMIT penészeltávolító 500ml.
8. c0b7b37b12 (válaszként erre: 6. - 9c8432d068)
2010. máj. 29. 19:21

Hát igen,a gatyánk is rámenne,ha egyfolytában fűtenénk 6 hónapon keresztül.

Most lehet sokat szellőztetni,de ezzel nincs megoldva a probléma.

7. c0b7b37b12 (válaszként erre: 5. - Lolita63)
2010. máj. 29. 19:19
Köszi!Kipróbálok mindent,amit ajánlotok,mert nagyon kellemetlen.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook