Hogyan nevelem jól? (beszélgetés)
Az én fiam ugyanígy kezdte 2 évesen a bölcsit. Elkért egy kis motort, mire válaszul fellökték. Én itthon elmagyaráztam neki, hogy kezdeményezni nem szabad a verekedést, de amikor én nem vagyok ott, akkor is védje meg magát, és nyugodtan adjon egy nagy pofont, vagy rúgja bokán a másikat, ha bántják.
Szép lassan belejött. Először azt mondta, hogy "de én nem vagyok rossz gyerek". Elmagyaráztam neki, hogy ő tényleg nem rossz, de meg kell, hogy védje magát. Később többször is volt próbálkozás ellene (akkor már nagyobbak voltak), de mindig határozottan szólt vissza, vagy védte ki a támadást. Utána azzal lett mindig tekintélye, hogy nem hagyta magát. Hozzáteszem, egy nyugodt, higgadt emberke, aki sosem kezdeményezne... Csak abba kötnek bele, sőt rászállnak a gyerekek, akiről látszik, hogy nincs ellenállás...
Sziasztok!
Tegnap a játszótéren a 1,5 éves fiam kölcsönvett egy motort,amit a motor gazdája egy kiadós pofonnal vett vissza (ő kb.2-2,5 éves). Az anyukája a világ legszelídebb hangnemével közölte a gyerekkel,hogy nem szabad,és le is zárta a dolgot. Én persze percekig vígasztaltam a kis mimóza lelkű gyerekemet. Később,ahogy a fiam szaladt a csúszdához,ugyanez a kissrác elé állt a motorral,és elkezdett csapkodni az arca felé. Anyuka ismét szépen,szelíden közölte a gyerekével,hogy tartsa a kezecskéjét a kormányon inkább! Nekem erre kinyílt a bicska a zsebemben,és annyit mondtam a fiamnak,hogy legközelebb lepofozhatja a gyereket a motorról. Igazából a szülői reakció bőszített fel,mert éppen csak nem dícsérte meg a gyereket. Fordított helyzetben én magam mellé ültettem volna a padra 5 percre,hogy érezze,nem így kell játszani,és a tetteinek következménye van. A kérdésem arra vonatkozik,hogy én mit csináljak a fiammal,hogy ne hagyja az ilyen dolgokat,mert nem szeretném,hogy később mások box-zsáknak használják. Van egy 3 éves fiam is,nála ez nem gond: sosem kezdeményez,de mindig megvédi magát (nyilván az öccsét kikészíti,de vele szemben a pici nem félénk,kiosztja). Mit tegyek,hogy a játszón se legyen elnyomva?