Harmincon túli babázók gyertek csevegni (beszélgetés)
Szia Julikám!:)
Ma ráérős napunk volt....ugye csajok?:)
mizu? Hogy vagytok?
Most kimondott jó idő van itt! 24-25 fok!
Remélem holnap sem lesz meleg mert megdöglünk a kocsiba!!
Jaja.....Nekem az csak "Horváth Ilona" lehet!!!!::))
Azon nőttem fel....máig is sokszor fellapozom!:)
Szilvalekvár - sütőben
Hozzávalók:
2 kg szilva,
2 ek. ecet,
40 dkg cukor,
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, ledaráljuk. Ecettel kiöblítünk egy tepsit, belerakjuk a szilvapépet, és a 140 C fokra előmelegített sütőben 3-4 órát sütjük. Keverni tilos, mert akkor leég! Kivesszük a sütőből és átöntjük egy lábasba. Hozzáadjuk a cukrot. (Alapszabály: 1 kg szilvasziruphoz 20 dkg cukor kell!) Folyamatosan kevergetve további 15-20 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetjére - vagy két celofán közé- tartósítószert teszünk, és szárazgőzben hagyjuk kihülni!
Tanácsok:
Nagyon egyszerű és finom! Kezdő háziasszonyoknak is sikerül!
Már nekem is minden eszembe jutott!:)
Ma milánói makarónit evett ebédre....két pofára tömte!:)Szóval nem beteg!:::)))
Évám Te drága!!!
Ez a nagyanyáink receptje!!!!Bizony kérem....így kell finom szilvalekvárt csinálni!:::)))
jaj csajok két óra sírás után elaludt...Apja elringatta...
nem tudom mi lehet vele...Laci már beképzelte hogy fáj a füle biztos vagy beteg lesz:(((
Szilvalekvár
Nagyítás!
Hozzávalók:
4 kg kimagozott (!) szilva
80 dkg cukor
0,5 dl 20% -os ecet
forró víz a tepsibe
szalicil
Elkészítés: 4 kg megmosott, kimagozott szilvát egy lábasba öntünk, majd a tetejére 80 dkg kristálycukrot szórunk. 0,5 dl 20%-os ecettel meglocsoljuk az egészet. Fedővel letakarjuk és 24 órát állni hagyjuk. Másnap a tűzhelyre tesszük, alágyújtunk, és óvatosan felforraljuk. KEVERGETNI TILOS!!! A forrástól számítva 3 órán át takaréklángon rotyogtatjuk. KEVERGETNI TILOS! Amikor letelt a 3 óra, óvatosan megkeverjük, és további 30 percig főzzük. Előveszünk egy tepsit, beleöntünk kétujjnyi forró vizet és beleállítjuk a befőttes üvegeinket. Nagyon-nagyon fontos, hogy befőttes üvegek kristálytiszták legyenek, különben megpenészedik a lekvárunk. Mielőtt beletöltenénk a lekvárt az üvegekbe, szükséges ellenőrizni a kupakok záródását: az üvegbe egy pici vizet öntünk, rátesszük a kupakot, és az üveget a fejére fordítjuk, mondjuk a csupasz csuklónk felett. Ha a víz kicsöpög a bőrünkre, akkor csere van, a kupakot ki kell dobni és egy jól záródót keresni. (mert ugye a lezárt üvegben a lekvár nem érintkezhet a levegővel sem!) Szóval, az üvegpróba után ALAPOSAN kicsepegtetjük az üvegekből a vizet, és megtöltjük mindet lekvárral. Minden üveg tetejére, a lekvárra egy köménymag nagyságú szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket. Száraz gőzbe tesszük: mi egy dobozt ki szoktunk pokrócokkal bélelni, és a lehető legkevesebb mozgatás és döntögetés mellett beletesszük a lekvárokat. NEM SZABAD MEGDŐLNIÜK! Gondosan bebugyoláljuk őket és csak akkor vesszük elő az üvegeket, ha már teljesen kihűltek. Télire is remek, de ha megkóstoljuk, sokkal hamarabb elfogy! :-)
Tudom....nekem se kell....de az tuti finom,kicsit félek tőle,hogy nem lesz finom ha valami gyorsított eljárással csinálom!
De Te csináld meg,és majd megmondod,hogy jó e vagy sem!:)OK??:::))
sziasztok drágáim
ma végre ÉÉÉÉÉÉÉÉN főztem :) paradicsomlevest, meg almás fahéjas palacsintát :D