Ha jár vissza adóvisszatérítés, hány nap után utalja vissza azt a NAV? (tudásbázis)
De akkor a 3.gyerek már nálatok sincs semmilyen módon feltüntetve,igaz?Tehát 1-es kóddal sem.
Családi adókedvezményt csak munkaviszony után tudsz igénybe venni.. én sokáig nem kaptam, a férjem vette igénybe mert neki volt munkaviszonya. Én úgy tudtam ha GYESen vagy nem tudod érvényesíteni a kedvezményt. Vagy tévedek?
de te hogy igényled? milyen jövedelemre? Gyesre nem jár! Csedre/Gyedre jár
van rendszerük.ők abban mindent látnak,de az ellenőrzés lényege hogy a te igazolásaiddal összevessék az ő rendszerükben lévő dolgokat. lehet elfogadják a számlakivonatot,de lehet hogy nem. esetleg felhívni őket hogy elég-e? nehogy az legyen hogy az a papír hiányzik.
Én azt hittem,már akkor átvezetési nyomtatványt töltöttetek ki,mivel ez a módja!Ha az még most lesz kitöltve,szerintem onnan fog indulni a 30 nap,de ne legyen igazam.
18 éves múlt a nagyfiam, Artistaképzős és jelenleg 11.-es. A kicsi fiam 12 éves.
Akkor hogy igénylem a családi adókedvezményt vissza ? Mivel én kapom így kellett. Barátnőm is gyesen van ,neki is kellett pont ezért. Neki is ezt a hibát dobta ki. tavaly is kellett beadnunk .
A másik kettő még tanköteles korú?
Sziasztok. Most igazán tanácstalan vagyok. 30.-án érkeztették a bevallást. 02.08.-án azonban személyesen adtunk be egy kérelmet számlaszám módosítás miatt. Azt ügyfélszolgálaton elfogadták, pecsételték. Rá következő héten beszéltem bevallási osztályon ügyintézővel, hogy az adószámlán a régi rossz számlaszám látszódik. Akkor azt mondta ott van a kérelem pont, intézik, és az újra fog érkezni az összeg, de így 8.-ától indul a 30 nap. Viszont éjjel érkezett tárhelyre üzenet, amiben értesítenek, hogy viszatartják a pénzt, mivel 08.-án beadott kérelem alapján utalási helyet változtattunk, ezért az összeg a módosított számlaszámra lesz utalva. De be kell mennünk átvezetési nyomtatványt kitölteni és beadni..Na már most ami aggaszt, akkor mától indul a 30 nap csak? Mivel pont ma készülünk bemenni, a nyomtatványt beadni... :(
Én is erre gondoltam.. csak van nekik rendszerük. 3 gyerekem van, de csak 2re kapom a csp-t mert a harmadik (aki az első) már 20 éves és dolgozik.
Az kiderül az összegből.Az önkorinál például még az sem kérték soha,hanem beléptek a rendszerbe és látták.Nem hiszem,hogy a NAV-nak ne lenne belépése.
Pénteken kell mennem.. elvileg holnap még be tudok menni az Államkincstárhoz..
Szerintem az ügyfélkapudat ne nézegesd addig,míg túl nem vagy az ellenőrzésen.Majd ha rendben lesz,meg fog változni a státusza.Miért is tűnne el az összeg az adószámláról?Azzal azt feltételeznék rólad látatlanban,hogy jogosulatlanul akarsz pénzt visszaigényelni.
Én is vinném a számlakivonatot,jó lesz az szerintem.
esetleg nem tudsz beszaladni egy igazolásért? szerintem azt is kérni fogják,hogy hány gyerekre kapod.
Igen, tudom.. tegnap annyira szíven ütött a dolog hogy nem tudtam épp ésszel gondolkozni.. de nagyon köszönöm Neked, és Mindenkinek a megnyugtatást. Már kicsit jobb, de igazán nyugodt akkor leszek ha már voltam bent és mindenen túl vagyok. Rögtön írok majd amint végeztem :DD
Változatlanul feldolgozás alatt van a bevallásom, nincs benne változás... És ha gond lenne akkor szerintem az adószámlán nem látszana az összeg. Pénteken 10re megyek be. Én is kiváncsi vagyok, és kicsit ideges is.
A gondom az hogy az Államkincstártól nem kaptam a családi pótlékot igazoló papírt.. szóval azt nem tudom be kéne-e szereznem mielőtt megyek, vagy elég ha bemutatom nekik a számlakivonatokat?
De hiszen tegnap is ezt írtuk.Valamiért keverted a két dolgot.Ha valaki nem jól tölti ki a bevallását,akkor nem ellenőrzést kap,hanem javításra szólítják föl.A NAV-hoz beérkezett adatok alapján gyakorlatilag mindenkinél megnézik ezt és csak akkor lesz elintézett a bevallás,ha minden oké.De azt nem tudják csak ellenőrzéssel megnézni,hogy jogosan kérsz-e vissza x forintnyi összeget tőlük.
na majd nyugtathatjuk azokat akik elszámolták magukat és mégse kapják meg pénteken.. na meg ugye pénteken csak utalnak.. még nem biztos hogy idén is azonnal jóváíródik. 🤔
én nem vagyok annyira jártas benne,de szerintem csak akkor indul újra a 30nap ha javítás alatt van a bevallás. mivel neked nem azért kell bemenned hogy a bevallást javítsd igy szerintem ez nem fogja befolyásolni. Vagyis ez lenne a logikus (tavaly sokaknak kellett javítani,nem nagyon voltak akiket szimplán ellenőrzésre hívtak be. majd írd meg mivolt bent már nagyon kivancsi vagyok. 😊
szerintem nem kellett volna bevallást csinálnod. vagyis ha nincs bejelenteni való jövedelmed akkor nem kell. ezért jelez hibát.
Sziasztok!
Utánanéztem kicsit ennek az egésznek..
Főszabály szerint, az Adóigazgatási rendtartás (2017. évi CLI. törvény) 91. §-a szerint, az adóhatóság jogkövetési vizsgálat keretében a bevallási időszak lezárását megelőzően is
a) ellenőrizheti, hogy az adózó eleget tett-e a törvényekben előírt egyes adókötelezettségeinek, azokat határidőben, illetve az adó megállapítására, bevallására és megfizetésére alkalmas módon teljesíti-e;
b) adatokat gyűjthet a nyilvántartásában és az adózó nyilvántartásában, bevallásában szereplő adatok, tények, körülmények valóságtartalmának, illetve ezek hitelességének megállapítása érdekében;
c) vizsgálhatja a gazdasági események valódiságát;
d) adatokat gyűjthet az ellenőrzési tevékenysége támogatása érdekében, így különösen becslési adatbázis létrehozásához, karbantartásához.
Célja tehát a vizsgálatnak, hogy a bevallási időszak lezárását megelőzően is tudja az adóhivatal az adózót ellenőrizni, megvizsgálni, hogy az egyes adókötelezettségek teljesítése, bevallások megtétele, nyilvántartások vezetése a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt-e.
Nem árt azonban a 465/2017. (XII. 28.) Kormányrendelet részletszabályait is figyelemmel kísérni, melynek VI. fejezete a jogkövetési vizsgálat különös szabályait tartalmazza, így pl.: az eljárás megindításának szabályait, a próbavásárlás szabályait, ill. a vizsgálat befejezésének szabályait is itt találjuk.
Lényeges megemlítenem, hogy a jogkövetési vizsgálat nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot, így a NAV párhuzamosan is folytathat ennek megfelelően vizsgálatot (ellenőrzést) ugyanarra az időszakra, ugyanazon adózónál. Kizárt azonban, hogy ugyanarra az adónemre több adóellenőrzés is lefolytatásra kerüljön, hiszen az adóellenőrzés ellenőrzéssel lezárt időszakot teremt. Tehát gyakorlatilag a jogkövetési vizsgálat egy eszköze az adóhatóságnak arra, hogy ugyanazon adózónál párhuzamosan több vizsgálatot folytathasson le egy időben.
Vagyis elvileg emiatt nem indul újra a 30 nap, mert nem azt vizsgálja hogy jól töltötted-e ki a bevallásod, csak azt hogy a szükséges papírok rendelkezésedre állnak-e, vagyis nem csak beírtál valamit, hanem valóban azt írtad be ami a papírokon szerepel. :)
Köszi szépen!
Igen,péntektől felélénkül majd a fórum...
Sok sikert a fiadnak!! hu pénteken mennyien fognak írni,hogy megkapták.. na és mennyien hogy nem.. 🤔🙄
Én már ott elakadtam,hogy ha nincs jövedelmed,miért töltesz ki adóbevallást?
A családi kedvezmény levezetésénél a keretösszeg (22. sor) kitöltése esetén a 26. sorban szerepeltetni kell az érvényesíteni kívánt családi kedvezmény összegét. (Hibakód=<M151>)
szóval ez volt a figyelmeztetés , de hát nem tudok mit beírni ha nincs jövedelmem, ezt tavaly is ugyanígy írta.
Lehet rosszul írtam ,tehát férjemén van az összeg ,az enyém javítják. Már a bevallás készítésekor kiírta a figyelmeztetést ,de ugye nem tudtam mit beírni . Másik fórumba írtam a kérdést ,de te nem voltál ott ,hogy segíts :D Megkeresem és ideírom.
Az adószámlán az összeg hamar megjelenik,még azelőtt,hogy elintézettre váltana a bevallás.De az nem "normális",hogy javítás alatt van kiírva.Csak akkor szokták odaírni,ha valami hiba van benne.Nem feltétlen nagy hiba,van amit ők is ki tudnak javítani,de ha nem,akkor küldenek róla papírt és majd a javítás utántól indul újra a 30 nap.
Nekem már hétfőn lejárt a 30.nap,de úgyis csak márciustól utalnak!
Elintézettre váltott ,és az adószámlán 02 kóddal van az összeg . De az enyém még javítás alatt. A két bevallásnak van köze egymáshoz? Úgy értem , a családi adókedvezmény miatt?
További ajánlott fórumok: