H1N1 oltás - pro és kontra (beszélgetés)
Ne fáraszd magad, a nővérnek semmi haszna nincs!
Nem is értem, miért képeznek bennünket!??
Semmit nem csinálunk, ha mégis, akkor gőzünk nincs mit miért teszünk!
Tudásunk a béka feneke alatt...!
A laikus anyuka ezt tudja!!
Pont hogy voltak, de mennyien!
De ezen az osztályon nem így működtek a dolgok. Az orvos többször is bejött, pláne ha gond volt, ott volt az osztályon, bármi volt, hívták, tőle kérdeztek mindent, sőt mi is bármikor beszélhettünk velük.
Egyébként semmi bajom nem volt a nővérekkel, volt, akivel majdnem baráti viszonyba kerültünk (hosszú hónapokig voltunk kórházban), de a legtöbben csak végrehajtották az utasításokat, ha kérdeztem, ez miért van vagy mi a hatása, mindig azt mondták, az orvosokat kérdezzem. Egyetlen nővér volt, aki többet tudott a többinél, de az orvosoknál nem. Egyértelmű volt, hogy itt tényleg az orvos az, aki igazán ért a dolgokhoz.
És a gyereked körül akkor nem voltak nővérek, már bocs? :-)
Nem általánosithatsz. Sokszor egy nővér sokkal jobban rálát, hogy egy gyógyszer milyen hatással van a betegre, milyen tüneteket produkál, stb. A kórházakban általánosan úgy folyik egy vizit, hogy bejön reggel 8-kor a doki megkérdezi hogy vagy, válasz okés, köszönöm viszontlátásra, délután vagy este ugyanez. Tapasztalat, nagymamáim épp eleget vannak kórházban. A nővérke árulta el, hogy olyan kisérleti stádiumban lévő gyógyszert kapott az egyik nagymamám, amitől már félhalott volt; abbahagyták, 1 hónap után sokkal jobb lett. Persze, kisérletezni kell, csak hát senkinek sem esik jól, ha azt a saját hozzátartozóján, minden előzetes kommentár nélkül teszik!
Nem keversz te össze valakivel?
"Te kezdted azzal, hogy milyen tudatlanok itt egyesek a fórumon... "
Ezt én írtam volna valahol?
Én sem, de nekem anno a gyerekorvos ültette a bogarat a fülembe, bennem sem merült fel egy percig kétség az oltásokat illetően.... :-))
Csak aztán az ember szereti alaposan körüljárni a témát, mert a kisördög nem alszik :-))
Valahol megértem egypt-et is.
Kinek higgyen egy adott helyzetben, ha nem az orvosnak??
Én sem a hoxán olvasottak alapján döntök,hogy oltassak vagy sem.
Te kezdted azzal, hogy milyen tudatlanok itt egyesek a fórumon...
Bezzeg ugye ti mennyi mindent tudtok.
Tisztában vagyok vele, hogy minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, olyanok is néha, amik később jelentkeznek, de nem szeretem a riogatást, azt meg pláne nem, mikor valaki szerint minden gyógyszer és oltás rossz.
Mindig mérlegelni kell, mi a kisebbik rossz.
Pl. a gyerekem 6 napig kapott kemoterápiás kezelést. Na ez mennyire egészséges dolog? Amitől kihullik a haja, hány, elszíneződik a fogzománca, elpusztul minden véralkotója... Mégis muszáj volt, nem volt más választás.
Nem kell ironizálni, sem személyeskedni!
Egyik sem vagyok, de rálátok bizonyos dolgokra.
Azt ne feledd, hogy olyan gyógyszert még nem találtak fel, ami "CSAK" jó.
Ami "erre" jó, az "arra" nem.
Azt pedig, hogy mivel adja el 1-1 gyógyszercég a termékét talán jobb, ha nem is tudod!
Ettől függetlenül csak azt mondhatom, amit eddig is, hogy én sem egy internetes oldalon kapott tanácsok alapján döntenék hasonló helyzetben.
De azért ne magasztaljuk fel ezt az oltást az egekig, mert senki nem tudhatja, hogy később lesz-e mellékhatása.
Nem egy gyógyszer volt, ami "kiváló" minősítést kapott, aztán évekkel később betiltották (lásd legutóbb Reductil)
Nagyon finoman és árnyaltan fogalmaztál!!!
Néha jó lenne nemtudni bizonyos dolgokat, úgy, ahogy pl. ezen a fórumon sokan.....!!
Nem másfajta betegségről beszéltem, azt mondtam, a hasonlók ellen védenek.
Pl. a sima influenza elleni oltás véd valamelyest a H1N1 ellen és fordítva.
Vagy a Prevenár:
"Ezek magukban foglalják a szepszist (vérmérgezés), a meningitiszt (az agy és a gerinc körüli membrán fertőzése), a pneumóniát (tüdőgyulladás), az otitis media-t (a középfül fertőzése) és a bacteraemiát (baktérium jelenléte a vérben)."
Tehát többfajta betegség ellen véd, amit ugyanaz a törzs vagy hasonló törzsek okoznak.
Agyhártyagyusz. C tipus igen, erről irtam, nem? :-) És van olyan törzs, ami igen, szepszist okoz :-)
Nem tudom mire irtad a hülyeséggel riogatást, ez nem riogatás, egyszerűen tény, amit bárhol elolvashatsz a neten, hiteles, hivatalos forrásból. Az Epinfo-n amúgy vannak hivatalos adatok a betegek számáról éves szinten bárki megnézheti, nem a kisujjamból szoptam ki :-))
Azt meg végképp figyelmen kivül hagyod, hogy az oké, hogy veszélyeztetett a gyereked, és neki ajánlott (de nekem felesleges ez biztos), viszont azzal, hogy kiirtunk egy baktériumtörzset ami amúgy az esetek zömében békésen él a torokváladékban, azzal nem szüntettük meg a problémát, mert nagyon valószinűséggel olyanok veszik majd át a helyét, amelyek ellen NINCS oltás, sem gyógyszer (esetleg). Ezt hivják serotype-replacement-nek, bár gondolom erről egy orvos sem regél. Tehát értem én hogy a gyerek torokváladékából kiköltözik a meningococcus meg a pneumococcus, és mit csinálsz ha jön helyette egy staphylococcus??
Az oltással kapcsolatos véleményed tiszteletben tartom, hasonló helyzetben valószínűleg én sem tettem volna másként.
Ez az utóbbi mondat, azonban egyáltalán nem állja meg a helyét.