Főoldal » Klubok » Főzőcske klub - Receptek, ötletek, tippek, fortélyok

Főzőcske klub - Receptek, ötletek, tippek, fortélyok (nyílt klub)

Ezt a klubot mindenki olvashatja, de csak a klubtagok írhatnak bele.

Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!

154. nana00 (válaszként erre: 152. - Veronika27)
2010. ápr. 20. 19:29

Töltött paprika rántva:


Hozzávalók:

6 db tv paprika,

2 zacskó félkész rizs (barna rizs jobb),

8-10 szem kissebb gomba,

1 sárgarépa,

1 vöröshagyma,

kurkuma,

só,

bors,

étolaj,

zsemlemorzsa


Elkészítés:

A rizst felteszem főni, közben a hagymát lereszelem vagy apróra vágom olajon megpirítom, hozzáadom a lereszelt sárgarépát, a felszeletelt gombát, kis lángon párolom?. Míg a hozzávalók sülnek-főnek, addig a paprikákat kicsumázom, kb. 2 percre forrásban lévő vízbe dobom.

A tölteléket (rizs, zöldségkeverék) jól összekeverem, fűszerezem, beletöltöm a paprikába. Ezután a töltött paprikákat hagyományos módon panírozom, kis lángom szép pirosra sütöm.

Magában is nagyon finom, de salátát is adhatunk mellé.

Én mindig teszek a zsemlemorzsába ételízesítőt, bármilyen rántott dolgot készítek.

153. nana00
2010. ápr. 20. 19:26
Jah, húslevesből nem hiányozhat a szegfűbors nálunk. :)
2010. ápr. 20. 19:26

Nem tudom, hogy mit főzzek holnap. Valami olyat szeretnék, amihez nem kell hús, de nem édes és nem kalóriabomba (fogyi státuszban vagyok).

Van sajtom, paprika,paradicsom, szalámi, túró, gomba, tejföl...

Van valami jó ötletetek?

151. nana00
2010. ápr. 20. 19:25
Ha rántott húst készítek, nem sózom a húst, csak a zsemlemorzsába teszek ételízesítőt a tojásba kevés fokhagymát nyomok. Bundás kenyérnél is teszek a tojásba fokhagymát.
150. Domi0920 (válaszként erre: 144. - 37fda6506d)
2010. ápr. 20. 19:08
Én úgy ismerem, hogy sóval kell beszórni a leégett részt és egy kevés vizzel felforralni. Így is szépen feljön. :)
149. nana00
2010. ápr. 20. 18:54

Egy kis édesség. Nálunk imádják.

Hozzávalók:


25 dkg túró,

2 ek. cukor,

2 tojás,

0.5 cs. vaníliás cukor,

10 dkg liszt,

1 tk. sütőpor,


Elkészítése:


A túrót villával áttörjük, belekeverjük a tojást. A cukrot, vaníliáscukrot, sót, lisztet és a sütőport összekeverjük, majd összedolgozzuk a túróval. Evőkanállal forró olajba szaggatjuk, mindkét oldalát sütjük. Nagyon finom cukrozott tejföllel, vagy gyümölcsöntettel.

148. nana00
2010. ápr. 20. 18:48

Sziasztok!

Köszönöm, hogy itt lehetek!

147. rolvisa (válaszként erre: 135. - Pné Veronika)
2010. ápr. 20. 18:48

Szeretettel köszöntök mindenkit! Ma "aktiválódtam"!

Nyugdíjas vagyok és imádok főzni, no meg enni.

Kár, hogy fotókat nem lehet belinkelni van egy receptes naplóm, képekkel itt a Hoxán.De szívesen jövök hozzátok csevegni, okosodni.(én a vén)

Veronika! Örülök,hogy találkozom itt veled,és már írok is.

A petrezselyem tartósításának én azt a módját választottam, hogy paprikába tömködöm.Ez inkább levesekbe való, mert van benne pici pari,lestyán,zeller és petrezselyem levél.Egy kelkáposzta levéllel zárom le, hogy főzéskor ne türemkedjen ki a levél.

Remélem valaki kipróbálja majd ősszel.

Van még egy nagyon jó receptem, mindenféle zöldség összedarálva és fagyasztva.Majd ősszel, ha a szezonja lesz leírom.

Pár éve 50 db került a fagyóba, a menyeimnek is jutott belőle.

146. 37fda6506d (válaszként erre: 145. - D4464aaf8a)
2010. ápr. 20. 18:17
A hétvégén a tehbegrízt :( , pedig nem szokásom és jó alkalom volt kipróbálni. Igaz kicsit több szódabikarbóna ment a kelleténél, és kifutott de a leégés feljött, ez a lényeg.
145. d4464aaf8a (válaszként erre: 144. - 37fda6506d)
2010. ápr. 20. 18:07
Ezt jó tudni... EGyszer, már nem is tudom, hogy mit, de leégettem, és napokon át áztattam, és súroltam, és leizzadtam, amire feljött a ráégett akármi...
2010. ápr. 20. 18:01

Lehet isemerite de eszembe jutott a szódabikarbónával kapcsolatban:

ha valamit véletlenül leégetünk az edényben ötsünk bele kevés vizet és egy tk. szódabikarbónával forraljuk, ami leégett szépen feljön és nem kell áztatni és súrolni.

2010. ápr. 20. 17:39
Te is be vagy jelölve, csak az a baj, hogy kb. 40 emberé már kedvenc, és sokszor csak a képekre van időm,hogy végigfussak rajta...
142. Pné Veronika (válaszként erre: 141. - D4464aaf8a)
2010. ápr. 20. 17:23

Nem volt nehéz, mert évek óta a blogomban írok mindenfélét. Viszont itt most gondoltam, megosztom veletek.

Egyébként, az alap naplómban van egy "csöcsös" csajszi kép, ha arra rákattintotok, akkor a blogomba visz a gép. Ott is nézelődhettek kedvetekre. :-)

2010. ápr. 20. 17:07
Vera, győzöm visszaolvasni, olyan sokat írtál, vagy másoltál be...
2010. ápr. 20. 17:05
Az almaecetnek nincs valami jó illata,soha nem tudtam hogy enyi mindenre jó,megfogom próbálni,nagyon hasznosak a tanácsaid.
2010. ápr. 20. 16:57
Hú alig birok visszaolvasi, annyi hasznos dolgot írtatok.
2010. ápr. 20. 16:51

Még nem is hallottam erről,hogy rántás helyett krumplit a főzelékbe.

Bármilyen főzelékbe lehet?

137. Mia87
2010. ápr. 20. 16:38

Torokfájásra. :) :


Egy tojás sárgáját egy bögrében kikeverünk mézzel, és langyos tejjel felengedjük. jól elkeverjük, jó a torokra és finom is. :)

136. Pné Veronika (válaszként erre: 126. - Krerika)
2010. ápr. 20. 16:35
:-))) Lehet...
2010. ápr. 20. 16:34
A petrezselyem a kaporhoz és a zellerzöldjéhez hasonlóan hűtőszekrényben egy hétig is friss marad, ha egy vízzel teli pohárba állítjuk. A vizet azonban kétnaponként cserélni kell. Télen legcélszerűbb napos helyen fonnyasztott, és félárnyékos helyen szárított, vagy mélyhűtött fűszernövényeket használni. Gyorsfagyasztás előtt a megmosott leveleket terítsük szét, és szikkasztás után adagonként polietilénfóliába csomagolva tegyük háromcsillagos mélyhűtőbe. A konyhakész kapor és zellerzöldje, illetve petrezselyem fagyasztásának másik módja, hogy az apróra metélt leveleket egy jégkockatartóba tömködjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Télen vegyünk ki egy kockát, és fagyottan dobjuk a levesbe. Ha sütéshez használjuk tegyük teaszűrőbe, és felengedés után nyomkodjuk ki belőle a vizet. Ismeretes még a petrezselyem sóval való tartósítása is, de ennek a módszernek nagy hátránya, hogy fennáll az ételek túlsózásának veszélye.
2010. ápr. 20. 16:33
Az almaecet: gyorsítja a zsiradékok lebontását is, és ezzel elősegíti a fogyást. Egyébként a népi gyógyászatban gyógyszerként is alkalmazzák. Ha naponta megiszunk 1 deciliternyi vízben feloldott 2 mokkáskanálnyi almaecetet és 1 mokkáskanálnyi mézet, akkor megszűnik a fáradékonyságunk, fokozódik a szellemi frissességünk, és javul az emlékezőtehetségünk. Ezenkívül csökken a magas vérnyomás, elmúlik a szédülés, javul az étvágy, és ellenállóbbá válik a szervezet a meghűlésekkel szemben. Ez a csodás hatás a nagyszámú összetevőnek tudható be. A mézben található vitaminoknak és ásványanyagoknak se szeri, se száma. Azt viszont kevesen tudják, hogy az almaecetben 90 olyan anyag van, amelyek a szervezet számára különösen fontosak. Az almaecet önmagában is javítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, csökkenti a vérzsírokat, aktiválja a szív- és veseműködést, és feszessé, üdévé varázsolja a bőrt.
2010. ápr. 20. 16:33

Szárított paradicsom


Nem kell megvenni a drága külföldi terméket, mert Szárított Paradicsomot mi is készíthetünk. A megmosott Lucullus paradicsomot vágjuk vastag karikákra, és mindkét oldalát alaposan sózzuk be. Tálcára rakva, tűző napon szárítsuk zörgősre. A kisméretű paradicsomot elég kettévágni, és sóba hempergetni. Közben időnként forgassuk át, hogy egyenletesen száradjon. A só felszínre hozza a nedvességtartalmát, és megakadályozza a megromlását. Ízét, aromáját keményre száradva is megtartja. Fémfedővel zárható üvegben tároljuk. Felhasználás előtt langyos rakjuk vízbe, és áztassuk ki belőle a sót. Leszűrés után locsoljuk meg őrölt borssal ízesített olívaolajjal.

2010. ápr. 20. 16:32

6 tuti házi praktika, hogy gyorsabban múljon a nátha


Levertség, piros orr, fejfájás, köhögés. Sajnos ilyenkor könnyen utolér minket a nátha, a megfázás. Pár hasznos házi praktikával talán kicsit megkönnyíthetjük a gyógyulást.


Kakukkfüves fürdő - ha még az elején vagy


Ha még csak érzed, hogy kerülget a kórság, sokat segíthet egy kakukkfüves fürdő lefekvés előtt.


Így készítsd:


80 gramm kakukkfüvet forrázz le egy liter vízzel. Hagyd állni 20 percig, majd keverd a 35-37 fokos fürdővízbe.

10-15 percet tölts el a kádban, lehetőleg úgy, hogy a szívtájék már ne érjen bele a vízbe.

Utána irány az ágy, mindenképpen feküdj le 20-30 percre.

A fürdő ritka esetben szívdobogást okozhat, ha ezt tapasztalod, óvatosan, de minél hamarabb szállj ki a kádból!


Gyömbértea - a titkos csodafegyver


Ez a főzet télidőben mindig sokat segíthet. Tuti jolly joker akkor is, ha csak egy kicsit meghűltél, vagy ha már teljesen ledöntött a lábadról a nátha.

Körülbelül 2 centit vágj le egy friss gyömbérgyökérből, és forrázd le 3 deci vízzel.

Hagyd állni 20 percet. Utána ízesítsd mézzel és citrommal, mintha sima tea vagy limonádé lenne.

Melegen kortyold! Ha kicsit csíp, az teljesen normális, nagyon jó tisztító, fertőtlenítő hatású, valamint belülről ,,fűti" a szervezetet.

Ha csak átfáztál, amíg vártál a buszra, akkor is remek lélekmelegítő.


Mézes fokhagyma - bizarr, de hatékony


Nagyon meredek párosításnak tűnhet, de amilyen rosszul hangzik, pont annyira hatékony is.

Préselj ki egy gerezd fokhagymát, és keverd el két teáskanál mézzel.

Aztán oda se nézz, és nyeld le!

Mindkét hozzávaló antibakteriális, fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert.


Hagymatea - a nehéztüzérség


Ez a főzet sem kimondott kéjhömpöly, de megéri legyűrni.

Két fej vöröshagymát a héjával együtt forralj fel 1-1,5 liter vízben.

Hagyd állni 10-15 percig, szűrd le, majd kortyolgasd el az egész napra elosztva.

Több variánsa ismert, lehet karamellizált cukorra önteni, vannak, akik mézet és citromot tesznek bele, a jobb ízhatás kedvéért normál teafüvet is főzhetünk hozzá. Sokat ugyan nem javul tőle a végeredmény, de hátha segít az illúzió. Ezért cserébe viszont igazi megváltás! Remekül fertőtlenít, köhögéses állapotoknál is kitűnő segítséget nyújthat.


Méz fekete retken átcsorgatva - nagymama titkos receptje


Szintén köhögésre ajánlott csodaszer. Főleg a váladék felszakításában segíthet. Alaposan moss meg és vágj félbe egy fekete retket. Vájd ki a belsejét, majd az üreg aljára szúrj egy lyukat, amelyen át tud csorogni a méz.

A félbevágott retket tedd bele egy pohárba, hogy megtartsa a retket a pohár pereme, így tud a lyukon keresztül a pohárba csorogni a retek kivájt részébe tett 2 evőkanálnyi méz.

A lyuk ne legyen túl nagy, hogy lassan érjen át az aranyló nedű, az a legjobb, ha egy egész éjszakán át csorog a retekbe metszett kis lyukon.

Másnap reggel már fogyasztható.


Citromlé mézzel elkeverve - a vitaminbomba


A citrom természetes C-vitamin-tartalma és a méz antibakteriális hatása így együtt bombatámadás a baciknak!

Facsarj ki egy fél citromot, és keverd el 2-3 teáskanál mézzel, majd idd ki egy hörpintésre!

Egy kicsit összehúzza majd a szádat, de nem vészes, remek nyálképző, így megelőzi a száj kiszáradását eldugult orr esetén.


Hasznos tanácsok:


Ha jól megizzasztottad magad este, akkor érdemes reggel alaposan lefürödnöd. A kórokozók a bőrön keresztül is távoznak, szabadulj meg tőlük!


Szellőztess gyakran! Ne hagyd, hogy a bacilusok sokáig egy légtérben maradjanak veled. A friss levegőtől a közérzeted is jobb lesz.


Amennyire bírod, gyakran cseréld az ágyneműt! Ha már kicsit jobban vagy és van erőd, dobd be a párnahuzatokat a mosógépbe egy főzőmosásra. Hálóruhát is cserélj, ha lehet, mindennap.


Ha megbizonyosodtál róla, hogy betegséged fertőző, maradj inkább otthon, és alaposan kúráld ki magad. Ha beviszed a bacikat a munkahelyedre, a kollégáidat is könnyen megfertőzheted, és nálad is kialakulhatnak szövődmények. Jobb elkerülni ezt!

131. Pné Veronika (válaszként erre: 129. - Mia87)
2010. ápr. 20. 16:31
:-))) Azért másolom be, hogy amikor ráértek végig olvassátok vagy akár kigyűjtsétek, ami titeket érdekel. :-)
2010. ápr. 20. 16:30

Hogyan is készül ma a bécsi szelet?


Sokféleképpen, ám azért léteznek senki által nem vitatott alaptételek:

A bécsi szelet borjúcombból, ritkábban borjújavából készül.Az osztrák éttermekben is előfordul más húsfajtából, de az már csupán "Schnitzel Wiener Art".)


A jó ujjnyi vastag szeleteket éles késsel, vízszintesen kettévágják, könyvszerűen szétnyitják és 3-4 milliméter vékonyra klopfolják.

A morzsa nem gyárilag darált, hanem szikkadt, lehetőleg császárzsemléből, frissen készül.

A zsemléket szabad levegőn vagy sütőben szárítják, és durvára reszelik, nem darálják.

A szeleteket magas hőfokon, hirtelen sütik, így lesz ropogós.

(A szeletek vékonysága miatt így sem maradhat nyers.)

A bécsi szelet klasszikus körete langyos burgonyasaláta (esetleg petrezselymes burgonya), negyedekre vágott citrom, és semmi más!

A citrom nem díszítőelem, sokkal több annál: savai segítik felfedezni az ízeket. A forró borjúhús, a ropogós panír és a friss citromlé tökéletes ízharmóniát alkot. Sokkal inkább megoszlanak a vélemények a panír és a sütéshez használt zsiradék tekintetében.

A hullámos, laza és ropogós panír titka egyesek szerint, ha a bő zsemlemorzsában megforgatott hússzeletre nem nyomkodjuk rá a morzsát, nem rázogatjuk, hanem azonnal átemeljük a sütőedénybe.


Mások szerint:


Tegyünk "egy slukk" (8 szelet húshoz kb. 1 dl) szódavizet a tojásba, majd együtt verjük fel, utána pedig mindenképpen nyomkodjuk rá alaposan a szeletekre a rátapadt morzsát!

A sütéshez használnak olajat, vajat, a kettő kombinációját és még zsírt is.

(A vaj önmagában gyorsan ég, ez valóban amellett szól, hogy fele-fele arányban keverjük úgy, hogy a sütési folyamat végén adjuk hozzá csupán a vajat.)

A tisztán olajban sütés hívei annyi olajat használnak, hogy ússzon benne a hússzelet,mert - legalábbis szerintük - ettől lesz ropogós.

A zsírt pedig minden séf nagy nosztalgiával emlegeti, mert a hús ízével valóban csodát tesz, használni azonban már kevés nyilvános helyen merik.

129. Mia87
2010. ápr. 20. 16:30
Én olvasni sem győzőm :)
2010. ápr. 20. 16:29

Tuti tippek és receptek kenyérsütő géphez


A frissen sült kenyér illata semmihez nem fogható. A ropogós héj alatt megbúvó lágy, langyos kenyérbél egész egyszerűen mennyei manna. S ha mindezt otthon állítjuk elő, abban is biztosak lehetünk, milyen alapanyagokból áll össze mindennapi kenyerünk.


Van, aki laposan, van, aki gömbölyű, apróbb buciként készíti, van, aki dúsan, ropogós héjú, hosszú vekni formájában szereti fogyasztani. Készítik finom- vagy teljes kiőrlésű lisztből, keverik különböző erőteljesebb gabonákból (rozs, zab, kukorica), dúsítják olajbogyóval, aszalt paradicsommal, különböző magvakkal. Egyszóval számos megunhatatlan variációban létezik.


Egynéhány évtizede elsősorban az angolszász és az észak-európai, skandináv területekről indult útjára a nem is annyira új keletű - gondoljunk csak a régi paraszti világra, ahol a kemencében rendszeresen megsütötték a ,,mindennapi kenyerüket" - ,,mozgalom", a házi kenyérsütés. És főleg a nagyvárosoktól messzebb eső településeken és a farmokon készítették lelkesen, mert napi szinten nehezen jutottak friss kenyérhez. Aztán a kulináriát kedvelők világában egyszer csak ,,trendi", vagyis divatos lett otthon is kenyeret sütni, ma meg már szinte életforma. Különösen az egészséges életet és ételeket keresők körében. A gasztrovilágban megoszlanak ugyan a vélemények a sütőben sült hagyományos kenyér készítésének hívei és a kenyérsütő masinákban készült vekni rajongói között, tagadhatatlan, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei. Az élelmiszer-adalékokkal feltuningolt világunkban egyre többen fordítanak gondot a család egészséges táplálására, amelynek fontos lépése a megbízható, természetes alapanyagokból összeállított, házi sütésű kenyér elkészítése.

Próbálja meg mindenki megtalálni a neki kedvezőbb kenyérkészítési formát a maga vérmérséklete, ideje, pénztárcája és konyhai tárolóhelye szerint.


A gépi kenyérsütés előnyei


A mai rohanó (és műkörmös) világban nincs mindenkinek elég ideje arra, hogy a munkahelyén eltöltött hosszú órák és a lakás rendben tartása mellett még két- vagy háromnapi rendszerességgel saját kezűleg készítse el reggelijéhez a friss kenyerét, gyúrja, dagassza, hajtogassa és megsüsse azt. A kenyérsütő gép elvégez mindent, csak az alapanyagokat kell megfelelő (!) sorrendben a gép tartályába tölteni. Ráadásul a legtöbb kenyérsütő gépnél még csúsztatott időzítésre is van lehetőség, vagyis az este betöltött alapanyagokból reggelre elkészülhet a friss, ropogós és meleg kenyér.


Alapanyagok gépi használathoz


Lisztek: Sajnos a magyar lisztek minősége sokat romlott az utóbbi ötven évben, mivel a mennyiségi értékesítésre termesztett gabonák már csak igen kevés sikért tartalmaznak. A liszt minőségét és így a kenyerünk állagát házilag mi magunk is fel tudjuk javítani, ha 500 g liszthez egy evőkanál búzasikért és egy evőkanál tejsavóport (mindkettő bioboltokban kapható) keverünk. Ez utóbbi az élesztő hatékonyabb működését segíti.


Fehér kenyérliszt (BL-80), vagy univerzális liszt búzacsírával dúsítva, vagy finomliszt (BL-55).


Graham-liszt, amely a búzaszem valamennyi értékes alkotóelemét tartalmazza.


Rozsliszt, amelynek jelentős tápértékét a teljes gabonaszem megőrlése adja. Kapható fehér (rozsláng), világos, sötét és teljes kiőrlésű változatban.


Tönkölyliszt: A tönköly élettani hatásai igen kedvezőek, az egész szervezetet erősíti. Kapható fehér és teljes kiőrlésű változatban.


Kenyérlisztkeverékek: Vannak olyan lisztkeverékek, amelyeket kifejezetten házi kenyérsütéshez (gépi és nem gépi egyaránt) ajánlanak. Ezek tartalmaznak minden olyan természetes anyagú összetevőt (különböző magokat, búzacsírát, fehér vagy rozslisztet), amely egy tápláló kenyér sütéséhez szükséges.


És a többi: Lehet bátran kísérletezni akár a hajdinaliszttel, zabliszttel és más lisztekkel is. Először próbaképpen mindig fehér búzaliszthez adagold, maximum 1/3 részt.


Olaj és zsiradék: Hogy a kenyér állaga lágyabb, puhább legyen, érdemes kevés zsiradékot a tésztába tenni. Erre a legalkalmasabb a vaj vagy a margarin, esetleg az olíva- vagy napraforgóolaj. Ne legyen több 15 grammnyi mennyiségnél, kivéve, ha a recept mást ír elő.


Folyadék: A kenyérsütéshez nélkülözhetetlen. A leggyakrabban víz vagy a tej szokott a tésztába kerülni. Ritkábban joghurt, író, kefir vagy tejföl. Késleltetett sütési idővel viszont csak vizet használjunk, mert a hosszú állás alatt a tejtermék megromolhat.


Só: Ez az, amit nem lenne szabad kifelejteni, mégis gyakran kihagyja az ember, vagy csak igen szűkmarkúan méri. 500 g liszthez általában másfél kiskanálnyi szükséges. Legyen az finom asztali vagy tengeri só, de semmiképpen sem durva szemű.


Édesítőszer: Nem kell sok belőle, legtöbbször elég egy kiskanálnyi, hogy segítse az élesztő működését. A fehér cukor lecserélhető barna cukorra, mézre, juharszirupra, agávéra, malátakivonatra, esetleg melaszra.


Élesztő: A gépi kenyérsütéshez általában a friss élesztő ugyanúgy megfelel, mint a szárított instant változat, kivéve, ha a kenyérsütő gép használati utasítása nem tiltja! Van olyan márka, amelynél egyáltalán nem ajánlott friss élesztővel dolgozni. A legtöbb kenyérsütő gépre készült recept is inkább a szárított, instant élesztőt ajánlja. Sokkal egyszerűbb vele dolgozni (nem kell külön felfuttatni), és hosszabb időn át tárolható. A receptben előírt mennyiséget azonban mindig be kell tartani, a túl sok élesztőtől ugyanis a tészta kidagadhat a kenyérsütő formából.


Legfőbb lépések


1. A gép használati utasításának áttanulmányozása. Ebből megismerhetjük a programokat (a normál fehér kenyértől a teljes kiőrlésűn át a tésztadagasztó funkcióig), hogy lehet-e vele időzített sütést végezni, és kiderül az is, hogy friss vagy csak szárított élesztővel dolgozhatunk.


2. A kenyérsütő forma a különböző típusú gépek ellenére többnyire egyforma: magas téglalap alakú, általában üvegfedéllel, hogy a tészta megkelését szabad szemmel is ellenőrizni lehessen.


3. A kenyérsütő géphez mércepohár is jár, amellyel a folyadék mennyiségét mérhetjük ki.


4. A hozzávalók közül mindig a folyadékot (víz, tej, joghurt stb.) tegyük (igen, a hagyományos tészta-összeállítás fordítottját kell alkalmazni) legelőször a kenyérsütő forma aljába!


5. Majd jöhet rá a liszt (esetleg extra sikérrel, tejsavóporral elkeverve), nagyjából egyenletesen szétszórva.


6. Következnek a különböző magok, aszalt gyümölcsök, fűszerek.


7. Legvégül kerüljön bele az élesztő, de úgy, hogy folyadékkal ne érintkezzen.


8. Állítsuk be a kiválasztott programra, és a többi munkát a sütőgép elvégzi.

2010. ápr. 20. 16:28

Régi idők praktikái:


A természetes anyagokkal történő gyógyítást, kezelést ezt követően felváltották és kiszorították a törzskönyvezett gyógyszerek.

Az utóbbi időben azonban ismét visszanyeri létjogosultságát a tudományos alapokra helyezett fitoterápia (gyógynövénygyógyászat), és egyre többen fordulnak a természet kincsei felé.


"ROZMARING"


Ismert antioxidáns, hegképződést segítő és gyulladásgátló, továbbá a szívműködést serkentő és visszérgyógyító hatású. Kedvetlenség és memóriazavarok esetén is alkalmazható.


A rozmaring könnyen szárítható. Portól védve, papírzacskóban vagy légmentesen lezárható edényben (befőttesüvegben) célszerű tárolni.


Gyógyteaként enyhíti a fejfájást. (Egy 10 centis darabka elég 1 liter vízhez). Olajos kivonatának néhány cseppje aromaterápiásan elpárologtatva javítja a koncentrálóképességet. Tinktúraként alkalmazva jó a stresszoldó hatása. Naponta két alkalommal 2-2 ml-t adjon egy pohár vízhez, úgy fogyassza.


"FEKETE RETEK"


Az egyik alkalmazásmód szerint a gumót nyersen lereszelték, megsózták és abból az epepanaszokkal küszködők éhgyomorra egy-két kávéskanálnyit fogyasztottak. Emellett használták úgy is, hogy a retek testébe fúrt lyukba mézet tettek, azt ott állni hagyták, majd a gumó kieresztett és mézzel összekeveredett levét fogyasztották. Az ily módon elkészített fekete-retek-lének a nép epetisztító és epekövet eloszlató hatást tulajdonított. A megreszelt és mézzel összekevert fekete retket, valamint a gumóba tett méz, illetve cukor hatására képződő levet köhögés, szamárköhögés és tuberkulózis ellen is fogyasztották. Különösen gyakran használták gyermekek köhögésének csillapítására.


"HAGYMA"


Egy fej felaprított hagymát főzzünk 5 percig tejben, majd szűrjük le. A kihűlt tejbe tegyünk 2 evőkanál mézet és igyuk meg. Erősen nyákos légút esetén tej helyett vízzel készítsük.


"BAZSALIKOM"


Görcsoldó hatású, enyhíti az émelygést, a hányingert, és javítja az emésztést. Javasolják alkalmazását idegesség, ingerlékenység és alvászavarok enyhítésére, de csuklás esetén is segít.


Eltarthatósága:


A bazsalikom törékeny, és ha kiszárad, elveszti aromáját. A leveleket szárukról leszedve, légmentesen záródó dobozban kell tartani.

126. Krerika
2010. ápr. 20. 16:27

Szia Veronika!

Én csak olvasgatok és arra gondoltam főzőiskolát kellene nyitnod :)

2010. ápr. 20. 16:26

Nagyanyáink trükkjei:


Citromlé


Enyhén fehérít, gyengén maró, természetes tisztítószer. Kiveszi a pecséteket, de bánjunk vele óvatosan. A kevésbé színtartó anyagokon világos foltot hagyhat. Oldja a vízkövet, tisztíthatunk vele fémeket és csempét.


Szódabikarbóna


A szódagyártás melléktermékeként keletkező anyag meleg vízben jól oldható. Szagtalanít, jó a nedvszívó képessége. A férfiak ezzel fényesíthetik az autók krómalkatrészeit.


Ecet


Sokoldalú, környezetbarát tisztítószer. Töménységétől függ a maró ereje. Húszszázalékos ecettel elég egyszer átfőzni a vízköves kávéfőzőt, és jobb lesz, mint újkorában. Öblítőszerként, zsíroldóként és ablakpucoláshoz is használhatjuk. Vízzel hígítva eltávolítja a tinta- és festékfoltokat a ruhákból.


Mosószóda


Lágyítja a vizet, oldja a zsírt. Hamar tisztává varázsolja a piszkos felületeket. Takarítás után ne öntsük a vizet a kerti növényekre, mert a mosószóda szikkasztja a talajt.


Homok


Kevésbé érzékeny felületek durva szennyeződéseinek és rozsdás lerakódásainak eltüntetésére használjunk néhány marék nedves homokot. Óvatosan bánjunk vele, mert a festéket is könnyen leszedi.



Remek súrolószer. A tömény sóoldat kényesebb felületek takarítására is használható. Régi trükk, hogy a frissen kiömlött vörösborra vagy vérre sót szórunk, ami gyorsan magába issza a szennyeződést.


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook