Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fehér liszt helyettesítése teljes kiörlésűvel... hogyan? fórum

Fehér liszt helyettesítése teljes kiörlésűvel... hogyan? (tudásbázis kérdés)


2008. márc. 23. 10:45

Teljeskiőrlésű tönkölybúzát, kenyérhez pedig részben teljeskiőrlésű rozslisztet használok.


Tapasztalatok:

- A teljesőrlésű lisztek jóval több folyadékot felvesznek, mint a sima. (Ezt az ételtől függően lehet pótolni vízzel, joghurttal, tojással, vagy bármivel, ami illik bele.)


- Élesztő nélküli ételeknél csak a teljeskiőrlésűvel is jó lesz a tészta. (pl: piskótatészta, almáspite, palacsinta, stb. Kivéve az élesztő nélküli pizzatészta, az nem annyira finom, de ha egészségügyi okokból nem használ valaki élesztőt, akkor azért ehető.

Élesztő nélküli kenyéreket is lehet vele készíteni, de akkor érdemes többféle lisztből csinálni, és pelyheket is beletenni.


- Élesztős (kelt:) tésztáknál csak egy tapasztalatom van, a kakaóscsigával. Ott legalább 2/3 sima liszt szükséges, de még jobb, ha a fele simából van. Kipróbáltam csak teljeskiőrlésűvel is, de nem lett valami finom.

2008. márc. 18. 18:22
Én teljes őrlésű búzaliszttel habarom az ételt, panírozok, készítek palacsintát, és egész jól bevált..
2008. márc. 18. 13:13
Én a fehér lisz helyett először a graham liszttel próbálkoztam. De magában nem jó kelt tésztákhoz, így felesben kevertem fehér liszttel. Most új "találmányom" van 1 rész graham liszt, 1 rész teljes kiörlésű rozsliszt, 2 rész fehér liszt. Ezeket 1 nagy tárolóedényben elkeverem és mindenhez ezt a keveréket használom.
2006. okt. 29. 22:34
Bocs, az alábbinál, a kenyér receptjénél kimaradt a porélesztő
2006. okt. 29. 19:54

hát én sem mentem vele sokra, mindig bodag lett belőle.Amit végülis kikísérleteztem ,az tönköly-búza fehéliszttel van kombinálva.Ez a búza 20 % fehérjét tartalmaz kb.,amelynek a szerkezete nagyon hasonló az emberi fehérjéhez,kimagaslóan magas százalékban tartalmaz élelmi rostot,keményítő szerkezete igen nagy mértékben különbözik a normál búzáétól.Tele van vitaminokkal, ásványokkal,pl.szelén tartalma 10-30-szor magasabb a normál búzánál.Magas táplálkozástani értéke attól van,hogy levélfelülete majdnem 5-ször nagyobb a normál búzánál,így a napenergiát sokkal hatékonyabban tudja kihasználni,szívós növény,nem igényel vegyszeres védelmet.Ezek a tulajdonságai miatt allargiásoknak is javasolt.

Én keverni szoktam még kb.20-30 %-ban pl. a teljesőrlésű változatával,zabpehelyliszttel, rozsliszttel.

Kenyeret is sütök belőle, nagyon finom.2/3-ad része a fehér tönköly, a többi az előzőkből,van benne 1 átpasszírozott főtt krumpli a levével együtt ,1-2 kanál citromlé, cukor,só, 1-2 kanál étolaj,víz,Géppel sütöm,hosszú kísérletezés után végre egy igen finom,ehető változat.Van, mikor még 1-2 kanál búzakorpát is teszek bele, s szezámmaggal szórom meg.

Egy táplálkozás-tudományokkal foglalkozó orvos előadásán tudtam meg, hogy nagyon sokan nem bírják a teljes őrlésű termékeket, s komoly bélgyulladással járhat. Miután én is azt hittem , ettől leszek jaj,de egészséges,jó ideig kísérleteztem,élvezhetetlen volt számomra minden,a bélgyulladást is sikerült összeszednem, azóta nagyon megfelelnek ezek a kombinálások,s segészségesek is.

5. mily
2006. okt. 3. 10:47
Én általában felesben keverem nekem működik :)))!
2006. júl. 10. 09:22
Hát igen! süteményeknél nem az igaz max 2:1 arányban lehet keverni őket. 2 rész fehér... Nem sok értelme van. A megoldás nem kell süteményt enni, vagy olyan ritkán és olyan keveset, hogy nem legyen gond h moiylen lisztből van.
3. 'szti (válaszként erre: 2. - _kleo_)
2006. júl. 10. 09:18
Biztos, hogy nem lehet minden sütinél, én a meggyes piskótánál próbáltam és nagyon vacak lett.
2006. júl. 9. 21:43
A fehér lisztet egy az egyben lehet helyettesíteni teljes kiörlésűvel, vagy valamilyen arányban kell bele fehérliszt is? Kelt tésztákkal kapcsolatban érdekelne ez. Pl. pogácsa, kalács, kakaós csiga, stb.
2006. júl. 9. 21:41
Fehér liszt helyettesítése teljes kiörlésűvel... hogyan?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook