Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Motoszkált a fejemben, hogy már beszélgettünk egy hasonló témájú doksiról. Erről: [link]
Ezek szerint kijött egy update?
A pontszámító kalkulátor még mindig üzemen kívül van....
Szervusztok!
Megkaparintottam egy anyagot arról, hogy jövőre mik lesznek az érettségi követelmények egyes képzési területek felé, miből lehet plusz pontot szerezni, és hogyan.
Aki kéri annak elküldöm privátban, hátha hasznos közületek bárkinek jövőre vagy utána, vagy tovább tudjátok küldeni ismerősnek.
Üdvözlettel: Marka
Köszönöm, oszto én is az ismerősök közt. :-)
Hogy érzi magát a lányod?
Én még mindig azt gondolom a józan ész alapján (ez persze nem jelent semmit sajnos...), hogy a plusz pont akkor jár, ha a két emelt két olyan tárgyból van, ami felvételi tárgyként szerepel adott szakon.
Azt el tudom képzelni, hogy ott, ahol egy emelt sincs megszabva, ott a "kötelező emelt" lehet akár tesi vagy föci vagy hittan. És közben a két felvételi tárgyat meg a jobb eredményű közép eredménye adja.
Viszont ahol meg van adva leglább egy emelt mint feltétel, ott azt nem lehet egy ilyen kamu emelttel kiváltani mint kötelező emelt, hanem annak az eredményével számolnak, ami felvételi tárgy is egyúttal.
"Emelt szintű érettségi vizsgáért továbbra is maximum 100 többletpontot lehet szerezni - jelezte Schanda Tamás."
Ez tényleg azt sugallja, hogy a belépő emeltre is jár a plusz pont.
A jogszabály szövege ennek ellentmond. Szerintem.
Biztos? Nézem a jogi képzési területet, s ott az van írva, hogy "bármely felsorolt vagy fel nem sorolt érettségi vizsgatárgyból egyet emelt szinten kell teljesíteni" -ezt emelt föcivel pipálni lehet, majd a jogásznál "történelem és angol nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni a felsoroltakból" itt meg az egyikért jár a pont. Vagy nagyon félreértelmezem, vagy elírás van benne, de furi a szöveg így.
De informatikán, művészetközvetítésben, pedagógusképzésben (nem tanár), sporttudományon felsorolt vagy fel nem sorolt kifejezés van, tehát bármi lehet az emelt azoknál, s a felsorolt emeltért mellette már jár pont.
Szerintem kb. 10 pontos csökkenés várható pl. az orvosin, ahol eddig kettő emelt kellett, ami 100 pont, most csak 50 jár érte, s kell mellé egy C1 nyelvvizsga 40 pontért, így 90 lesz.
Ott lehet nagyobb csökkenés, ahol eddig kellett egy emelt a bejutáshoz, most ugyanahhoz az eredményhez már két emelt kell.
Persze hogy abszurd volt!
Gondolom akkor hozzák vissza a kötelező nyelvvizsgát, mikor a mostani kilencedikesek végeznek, mert ők már 2×2 hetet lehetnek anyanyelvi környezetben ingyen, tehát eléjük már erre hivatkozva állítható ilyen követelmény.
A Schanda-szöveg alapján a kötelező emeltre is jár pont, nem? Tehát a ponthatárok most kb változatlanok maradnak.
Mondjuk számomra ez eddig is evidens volt, hogy ez az elképzelésük. De az tény, hogy ha béna módon benne marad a kiskapu a törvényben, akkor utána aszerint kell eljárni. Úgy tűnik, ők is észrevették.
Az emelt nyelvi érettségi két kégy egy csapásra továbbra is azokon a helyeken, ahol a nyelv az egyik felvételi tárgy, és nem is kevés ilyen van.
De az mégiscsaaak aaabszurd volt, hogy pl elvileg akkor is járt volna a 28 plusz pont, ha valakinek van ugyanabból a nyelvből kétféle B2 vizsgája, avagy emelt és B2.
Jövőre felvételi követelmény lesz egy emelt szintű érettségi vizsga megléte, a többletpont csak a második - emelt szinten tett - érettségiért jár majd. Fontos, hogy ennek a második tárgynak is kötelezőnek vagy választhatónak kell lennie a megjelölt szakon, mert csak így járhat érte pluszpont.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!